| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ocenjevanje bolečine kot element kakovosti oskrbe bolnika
Vesna Svilenkovič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili ocenjevanje bolečine kot pomemben element zagotavljanja kakovostne zdravstvene nege. To je osnova pomoči, ki jo medicinske sestre nudijo bolniku z bolečino. Od pravočasnega prepoznavanja in ocenjevanja bolečine je odvisen izid zdravljenja in zadovoljstvo bolnikov, ki sta kazalnika kakovosti zdravstvene oskrbe. V diplomskem delu smo opisali fiziologijo bolečine in prikazali vrste bolečin. Posebej smo prikazali akutno pooperativno bolečino, vplive nelajšane bolečine na organizem ter predstavili službo za lajšanje pooperativne bolečine v UKC Ljubljana. Ker je doživljanje in zaznavanje bolečine zelo subjektivna izkušnja, na katero vplivajo mnogi dejavniki, ki so odločilni pri postavitvi objektivne ocene bolečine in ki vplivajo tudi na bolnikove odzive na bolečino, smo te dejavnike podrobno opisali. Predstavili smo lestvice in druga orodja za oceno in merjenje jakosti bolečine. V diplomskem delu smo predstavili tudi elemente kakovostne zdravstvene nege, ki je cilj aktivnosti medicinskih sester. Standardi so orodje za merjenje kakovosti zdravstvene nege. V diplomskem delu smo oblikovali primer vsebinskega standarda po metodologiji E. Mason, ki omogoča kakovost izvajanja komunikacij v zdravstveni negi s poudarkom, kaj bolnika naučimo in katere informacije mu posredujemo. Za raziskavo, ki je bila izvedena v UKC Ljubljana na kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo, smo izpostavili naslednje hipoteze: H1: Osveščenost bolnikov o lajšanju bolečine pred operacijo in poučenost o samonadzoru zmanjša doživljanje bolečine po operaciji. H2: Ocenjevanje pooperativne bolečine in samonadzor poveča zadovoljstvo bolnikov. H3: Večini bolnikov je bila pooperativna bolečina ustrezno lajšana. Metode: Raziskava je bila izvedena v času od maja 2007 do novembra 2007. V raziskavi je sodelovalo 53 bolnikov, ki so bili operirani zaradi raka na DČD. Uporabili smo anketni vprašalnik, s katerim smo želeli ugotoviti obveščenost bolnikov pred operativnim posegom o pravici do lajšanja bolečine, o možnostih in metodah lajšanja, o ocenjevanju bolečine, o pripomočkih za merjenje jakosti bolečine, vplivu na zadovoljstvo bolnikov in na kakovost zdravstvene nege. Za obdelavo podatkov smo uporabili standardne statistične metode. Kvantitativna obdelava je bila ročna. Tabele in grafikone smo uredili z računalniškim programom Microsoft Excel. Rezultati: Obveščenost in poučenost bolnikov o bolečini pred operacijo vpliva na čutenje bolečine. Bolniki so bili zelo zadovoljni z ocenjevanjem bolečine po operaciji., njihova bolečina je bila učinkovito lajšana.
Ključne besede: bolnik, bolečina, lajšanje bolečine, zdravstvena nega, kakovost
Objavljeno: 28.04.2009; Ogledov: 5761; Prenosov: 1625
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

2.
LAJŠANJE BOLEČINE Z AKUPUNKTURO
Tanja Pesjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Bolečina predstavlja velik problem, tako samemu bolniku, kot zdravstvenemu osebju. V človeškem organizmu lahko sproži vrsto dogajanj, ki lahko človeku škodijo ali pa imajo nanj pozitiven učinek. Zdravljenje bolečine je timsko delo, ki zahteva širok krog sodelavcev. Poznamo fizikalne metode zdravljenja, farmakološko zdravljenja, od alternativnih oblik zdravljenja pa je v uporabi akupunktura. Akupunktura je v medicini dokaj mlada metoda zdravljenja, ki je pri ljudeh vedno bolj priljubljena, saj praktično nima stranskih učinkov. Uporabljamo jo predvsem za lajšanje bolečin.
Ključne besede: Ključne besede: lajšanje bolečine, akupunktura, informiranost bolnikov, vloga medicinske sestre, zdravljenje, promocija, kakovost življenja;
Objavljeno: 14.06.2011; Ogledov: 2646; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (902,08 KB)

3.
Prepoznavanje in lajšanje bolečin pri travmatološkem pacientu
Renata Stajić, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili pomen prepoznavanja in lajšanja bolečin pri travmatoloških pacientih. Prikazali smo različne metode merjenja, ocenjevanja, prepoznavanja in lajšanja bolečin, s katerimi medicinske sestre lažje in učinkovitejše prepoznajo in lajšajo bolečino pri pacientih. Opisali smo tudi pomen dobre komunikacije v zdravstveni negi med medicinsko sestro in pacientom. V raziskovalnem delu diplomskega dela smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med hospitaliziranimi pacienti v UKC Ljubljana na Travmatološki kliniki v mesecu aprilu 2011. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, pri katerem je sodelovalo 30 pacientov. Ugotoviti smo želeli, če je stopnja bolečine pri travmatoloških pacientih pred operativnim posegom višja od 3 ocenjena po VAS, kdaj je bolečina najbolj izrazita in ali so pacienti informirani o metodah ocenjevanja in lajšanja bolečine. Ugotovili smo, da je pri več kot polovici anketiranih pacientov bolečina večja od 3 po VAS, da je bolečina najbolj izrazita zjutraj v času fizičnih aktivnosti, in sicer pri delu s fizioterapijo in da so pacienti premalo informirani o metodah ocenjevanja in lajšanja bolečin.
Ključne besede: Ključne besede: bolečina, lajšanje bolečine, pacient, medicinska sestra.
Objavljeno: 08.12.2011; Ogledov: 1896; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

4.
Bolečina pri otrocih
Drago Ačko, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili bolečino pri otrocih in kot pomemben element zagotavljanja kakovostne zdravstvene nege tudi lestvice za merjenje bolečine pri otrocih. Od pravočasnega prepoznavanja in merjenja bolečine pri otrocih je odvisen rezultat zdravljenja in zadovoljstvo otrok. V diplomskem delu smo opisali fiziologijo bolečine ter predstavili farmakološke in nefarmakološke metode lajšanja bolečine pri otrocih. Predstavili smo zdravstveno nego otroka z bolečino v vseh štirih faza procesa zdravstvene nege. Predstavili smo možne negovalne diagnoze pri otroku z bolečino in načrt zdravstvene nege. Metodologija raziskovanja. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali imajo člani negovalnega tima znanje in izkušnje za prepoznavanje in ocenjevanje jakosti bolečine pri otrocih, ter katero lestvico člani negovalnega tima za oceno jakosti bolečine pri otrocih najpogosteje uporabljajo. Anketo smo izvedli med člani negovalnega tima, ki so zaposlenih na otroškem oddelku. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima zadovoljivo znanje in izkušnje za prepoznavanje in ocenjevanje bolečine pri otrocih in da za ocenjevanje jakosti bolečine najpogosteje uporabljajo enodimenzionalno lestvico VAS. Sklep. Otroci zelo pogosto trpijo za akutno ali kronično bolečino ter bolečino med samim izvajanjem diagnostično terapevtskega programa. Dobro sodelovanje med zdravstvenimi delavci, otroki in starši je ključnega pomena za čim boljše obvladovanje bolečine pri otrocih. Člani negovalnega tima morajo imeti za obravnavanje bolečine pri otrocih znanje in izkušnje. To znanje in izkušnje pa bi morali le ti kontinuirano nadgrajevati s strokovnimi izobraževanji.
Ključne besede: bolečina, otrok, vrednotenje in lajšanje bolečine, zdravstvena nega, merjenje bolečine.
Objavljeno: 01.02.2012; Ogledov: 3891; Prenosov: 884
.pdf Celotno besedilo (504,57 KB)

5.
Lajšanje akutne bolečine pri nedonošenčku na neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom
Tamara Ekart Stojanović, 2012, diplomsko delo/naloga

Opis: Pravočasna prepoznava akutne bolečine je za medicinsko sestro zahtevna, celovita in težka naloga. Pomemben del procesa zdravstvene nege pri otrocih je prepoznati akutno bolečino z opazovanjem otroka in negovalno anamnezo. V diplomskem delu smo predstavili značilnosti nedonošenčka, kako uporabljamo aparat, ki je namenjen neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom in njegove značilnosti, opisali smo vrste bolečine in na kakšen način jo lajšamo pri nedonošenčku na neprekinjeni podpori s pozitivnim tlakom (v nadaljevanju besedila NCPAP) ter pomembno vlogo medicinske sestre pri prepoznavi in lajšanju akutne bolečine pri nedonošenčka na NCPAP-u. Raziskovalna metodologija. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili s pomočjo delno strukturiranega anketnega vprašalnika. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali imajo člani negovalnega tima dovolj izkušenj za prepoznavanje akutne bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u, na kakšen način prepoznajo in lajšajo akutno bolečino pri nedonošenčku na NCPAP-u ter ali uporabljajo člani negovalnega tima tudi kakšno lestvico za oceno bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u. Rezultati. Ugotovili smo, da imajo člani negovalnega tima dovolj izkušenj za prepoznavo akutne bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u, vendar bi si radi pridobili dodatna znanja o ocenjevanju jakosti bolečine, kajti v svoji praksi ne uporabljajo nobene lestvice za oceno bolečine pri nedonošenčku na NCPAP-u. Sklep. Medicinska sestra je strokovnjakinja pri opazovanju in ocenjevanju prisotnosti bolečine. Izhodišče za učinkovito lajšanje akutne bolečine je ocenjevanje bolečine in izbira primernih načinov lajšanja, zato morajo imeti člani negovalnega tima dovolj znanja in izkušenj.
Ključne besede: nedonošenček, akutna bolečina, lajšanje akutne bolečine, NCPAP, vloga, medicinska sestra
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1423; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

6.
Lajšanje porodne bolečine z epiduralno analgezijo
Katarina Hrga, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so prikazani načini lajšanja porodne bolečine, saj je za žensko, ki prihaja v porodnišnico najpomembnejše vprašanje, kako bo lajšala porodno bolečino. Za to pa obstaja veliko metod, ki se med seboj večinoma razlikujejo. Večina žensk – porodnic se odloča za naravne metode lajšanja porodne bolečine, kot so masaža, menjavanje položajev, pravilno dihanje in tudi analgetiki, saj je po mnenju žensk epiduralna analgezija nova, sodobna metoda lajšanja porodne bolečine. Z raziskavo smo želeli prikazati načine lajšanja porodne bolečine s poudarkom na epiduralni analgeziji ter predstaviti vlogo medicinske sestre pri premagovanju strahu med porodom. Ugotoviti smo želeli tudi, koliko so ženske na podeželju seznanjene z epiduralno analgezijo. Rezultati raziskave kažejo, da se ženske s podeželja ne poslužujejo epiduralne analgezije kot metode za lajšanje porodne bolečine ter da so z njo slabše seznanjene. Raje kot farmakološke metode izberejo klasično metodo poroda, ker je po njihovem mnenju naravna metoda, brez možnih stranskih učinkov. Tudi medicinska sestra – babica mora biti za porod z uporabo epiduralne analgezije zelo dobro usposobljena ter dobro poznati tako porodnico kot vse možne stranske učinke.
Ključne besede: porodnica, epiduralna porodna analgezija, lajšanje porodne bolečine
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1458; Prenosov: 290
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

7.
LAJŠANJE PORODNE BOLEČINE S POMOČJO EPIDURALNE ANALGEZIJE
Janja Ternik, 2014, specialistično delo

Opis: Porodna bolečina sodi med najbolj intenzivne akutne bolečine in ima pomemben vpliv na porodnico, porod in plod. Porodna epiduralna analgezija je najpogosteje uporabljena in preučevana metoda porodne področne analgezije, hkrati pa je najučinkovitejša metoda lajšanja porodnih bolečin, ki jo spremlja zadovoljstvo porodnic v zelo velikem deležu.
Ključne besede: epiduralna porodna analgezija, epiduralni kateter, lajšanje porodne bolečine, komplikacije in zapleti, porod, porodnica
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 1165; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

8.
Vloga medicinske sestre v obravnavi bolečine pri starostniku s kronično rano
Nives Klemenčič, 2017, diplomsko delo

Opis: Bolečina je individualna ter jo vsak posameznik doživlja in izraža na svoj način. Namen diplomskega dela je predstaviti vlogo medicinske sestre v obravnavi bolečine pri starostniku s kronično rano. Pomembno je, da vsaka medicinska sestra prepozna in ocenjuje bolečino. Bolečino je treba lajšati s farmakološkimi sredstvi, z nefarmakološkimi metodami ali kombinacijo obeh.
Ključne besede: bolečina, medicinska sestra, lajšanje bolečine, kronična rana, oskrba kronične rane, starostnik, zdravstvena nega.  
Objavljeno: 07.06.2017; Ogledov: 990; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

9.
Bolečina pri pacientih obolelih za rakom
Anja Janžur, 2018, diplomsko delo

Opis: Bolečino vsak posameznik dojema individualno. Gre za čutno in tudi čustveno neprijetno izkušnjo, ki lahko močno vpliva na kakovost življenja vsakega posameznika. Telo nas z bolečino opozarja, da se v telesu nekaj dogaja, zato je bolečina tudi eden izmed vodilnih in temeljnih vzrokov, zakaj posameznik poišče zdravniško pomoč. Lajšanje in zdravljenje bolečine pa je odvisno tako od zdravnika, kot tudi od pacienta, ki trpi bolečino ter od njegove družine.
Ključne besede: Onkološki pacienti, medicinska sestra, dejavniki, ocenjevanje bolečine, lajšanje bolečine, kakovost življenja.
Objavljeno: 14.01.2019; Ogledov: 246; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (339,38 KB)

10.
Življenje bolnika z bulozno epidermolizo
Urban Modrijan, 2019, diplomsko delo

Opis: Bulozna epidermoliza je dedna kožna bolezen, ki prizadane le peščico ljudi po vsem svetu. Za bolnike z bulozno epidermolizo pravimo, da imajo kožo tanko kot metuljeva krila, saj se bolezen kaže z erozijami in ranami na koži in sluznicah. Bolezen zajema tudi druge sistemske probleme, ki so odvisni od vrste in stopnje bolezni. Namen raziskave je ugotoviti, kakšno je vsakdanje življenje bolnika z bulozno epidermolizo, izpostaviti negovalne probleme pri osnovnih življenjskih aktivnostih ter raziskati, kako se bolnik sooča s težavami, ki so povezane z njegovo boleznijo. Uporabili smo delu smo uporabili kvalitativno raziskovalno metodologijo in opisno metodo dela. Podatke smo pridobili z intervjujem bolnice z bulozno epidermolizo na osnovi delno strukturiranega vprašalnika. Pri bolnici smo izpostavili bolečino kot enega glavnih problemov. Z večjimi težavami se bolnica sooča tudi pri prehranjevanju in pitju, saj je sluznica prebavnega trakta močno spremenjena. Izogibati se mora dejavnikom okolja, kot so spremembe temperature, poškodbe in okužbe, saj ti poslabšajo bolezenske znake. Kot posebno problematiko smo izpostavili mentalno zdravje, saj se je bolnica, kot tudi drugi primeri iz literature, soočala z nizko samopodobo, neprimernimi socialnimi interakcijami in anksioznostjo. Iz obravnavanega primera in analizirane literature smo razbrali, da bolniki z bulozno epidermolizo natančno poznajo svojo bolezen in kako se z njo soočati v vsakdanjem življenju. Raziskave so pokazale, da so pomanjkljivosti predvsem na področju nudenja podpore bolnikovi družini in skrbi za bolnikovo mentalno zdravje, ter zdravje ostalih članov družine. Vloga zdravstvenih delavcev je predvsem učenje in podpora bolniku in njegovi družini.
Ključne besede: kožni mehurji, lajšanje bolečine, oskrba ran, psihosocialni vpliv, finančna obremenitev.
Objavljeno: 15.05.2019; Ogledov: 231; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (457,45 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici