| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ANALIZA ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA V RAČUNOVODSTVU DOMA STAREJŠIH OBČANOV LJUBLJANA - VIČ RUDNIK
Alenka Sporiš-Loboda, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja elektronsko poslovanje in postopek posodabljanja elektronskega poslovanja v računovodstvu Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik. Računovodska služba v zavodu skrbi za kvalitetno delo pri elektronskem poslovanju z notranjimi in zunanjimi uporabniki. S čim manjšimi stroški mora dosegati tem boljše rezultate, delati v skladu s politiko in zastavljenimi cilji zavoda ter hkrati slediti svetovnemu trendu in razvoju. Spremembe na področju zakonodaje in tehnologije na področju elektronskega poslovanja, usmerjajo k spremembam in narekujejo hiter tempo razvoja, kljub morebitnim začetnim težavam. V diplomski nalogi je podana ugotovitev, da zakonski predpisi dobro urejajo elektronsko poslovanje, saj so jasno določena pravila za delovanje in varovanje podatkov, uporaba kvalificiranega digitalnega potrdila pa zagotavlja zahtevano verodostojnost in varnost posredovanih podatkov. Nadaljnje ugotovitve so, da zaradi enkratnega vnosa podatkov, katere v nadaljevanju lahko uporabljamo za zahtevana poročila in zaradi avtomatske kontrole pri elektronskih prenosih podatkov, ki zmanjšujejo verjetnost napak, uporabnik elektronskega poslovanja prihrani čas, kar posledično pomeni nižje stroške in izboljšano učinkovitost, gospodarnost in uspešnost poslovanja. Za vse našteto je potrebna dobra organizacija dela računovodstva, medsebojna komunikacija in izobraževanje s področja elektronskega poslovanja in računalniških programov.
Ključne besede: računovodstvo, elektronsko poslovanje, kvalificirano digitalno potrdilo, avtomatske kontrole, učinkovitost, gospodarnost, uspešnost.
Objavljeno: 15.10.2010; Ogledov: 1275; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (320,28 KB)

3.
ELEKTRONSKO ZBIRANJE LETNIH POROČIL Z NAMENOM OBLIKOVANJA ZBIRKE PODATKOV ZA POTREBE INFORMACIJSKEGA SERVISA NA PRIMERU AJPES
Klavdija Vidmar, 2011, diplomsko delo

Opis: Uporaba informacijsko-komunikacijske tehnologije omogoča sodobno elektronsko poslovanje tudi v javni upravi. Njen namen je doseganje večje razpoložljivosti, preglednosti in kakovosti storitev za uporabnike ter boljšo notranjo učinkovitost dela. Elektronsko poslovanje preko spletnega portala AJPES omogoča zavezancem za oddajo podatkov iz letnih poročil hitro, enostavno in varno izpolnjevanje njihovih obveznosti. Podatki se izmenjujejo elektronsko, kar je osnova za učinkovito izmenjavo informacij med informacijskimi sistemi brez napak. Za potrditev predloženih podatkov lahko uporabijo kvalificirano digitalno potrdilo in tako ni potrebno pošiljati nobenega papirja. AJPES zbrane podatke računalniško obdela in oblikuje podatkovne baze po vrstah poslovnih subjektov. Te informacije so nato vsem zainteresiranim uporabnikom na voljo na različne načine. Enostaven, hiter in brezplačen dostop do letnih poročil omogoča javna objava letnih poročil. AJPES pa izdeluje tudi različne bonitetne informacije, kar v času velike finančne nediscipline prispeva k večji uspešnosti in boljši varnosti pri poslovanju vseh poslovnih subjektov.
Ključne besede: AJPES, letno poročilo, elektronsko poslovanje, spletni portal AJPES, kvalificirano digitalno potrdilo, spletna aplikacija LP, spletna aplikacija JOLP, predložitev letnega poročila.
Objavljeno: 03.05.2011; Ogledov: 1531; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (827,36 KB)

4.
Digitalna indentiteta in elektronski sistem glasovanja
Nejc Toporiš, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje idejo združitve digitalne identitete z osebnimi dokumenti in možnost uporabe takšnega dokumenta za identifikacijo volivcev pri elektronski obliki volitev v Republiki Soveniji. Trenutno moramo državljani Republike Slovenije za digitalno identiteto zaprositi ločeno od izdaje osebnih dokumentov, kar predstavlja nepotreben postopek. Elektronski dokument, ki vsebuje digitalno identiteto bi bil lahko združen z osebnimi dokumenti, ki bi državljanu omogočali tako fizično identifikacijo, kot identifikacijo na svetovnem spletu. Poleg tega, da imamo v Sloveniji na voljo uradno kvalificirano potrdilo, kot obliko digitalne identitete, ki bi jo lahko uporabili za identifikacijo na elektronskih volitvah, državljani še vedno volimo na fizičnih volitvah s pomočjo papirnatih glasovnic. Način volitev bi lahko s tehnologijo hibridnih osebnih dokumentov spremenili iz fizičnega v elektronskega, pri katerm bi kvalificirano digitalno potrdilo uporabljali za identifikacijo volivcev. Cilj diplomske naloge je raziskati možnost združitve dokumentov za izkazovanje identitete z istimi dokumenti na spletu in v realnem svetu ter možnost uporabe takšnih dokumentov za identifikacijo udeležencih pri elektronskem glasovanju. Z diplomsko nalogo želim predstaviti idejo, ki bi jo lahko uporabili za elektronsko glasovanje na državnih referendumih. Z elektronsko obliko glasovanja, bi lahko v Sloveniji posodobili način volitev tako, da bi imeli volivci možnost izbire fizičnega obiska volišča ali oddaje glasovnice preko internetne povezave iz oddaljene lokacije. Pri tem bi informacijski sistem omogočal enostavno in avtomatično zbiranje ter štetje glasovnic. Za identifikacijo volivca bi poskrbeli s preverjanjem podatkov digitalne identitete zapisane v osebnih dokumentih. Volivec bi svoj osebni dokument vstavil v adapter na osebnem računalniku oziroma na volilni napravi, podobno kot vstavimi bančno kartico v bankomat. Portal eVolitve bi ob povezavi osebnega dokumenta preveril podatke v volilnem imeniku. Volilni imenik bi bil v obliki elektronske baze podatkov, ki bi vsebovala osebne podatke o volivcih, z namenom njihove identifikacije.
Ključne besede: Kvalificirano digitalno potrdilo, Identifikacija, Digitalna identiteta, Glasovanje
Objavljeno: 17.09.2018; Ogledov: 342; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici