| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
POVEČANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI ATRIJSKE HIŠE S PREDELAVO OLJNE PEČI NA PEČ NA PELETE
Aleš Levičar, 2012, diplomsko delo

Opis: V času, ko se fosilna goriva zelo dražijo in s tem ogrevanje postaja ogrevanje velik strošek v družinskem proračunu, iščemo alternativne možnosti ogrevanja. Delež gozdnih površin v Sloveniji je okoli 60%, zato predstavlja lesna biomasa odlično in poceni alternativo fosilnim gorivom. Energetska učinkovitost stavbe se ob dobri toplotni izolaciji najlažje poveča z zamenjavo kurilne naprave. V tej diplomski nalogi je predstavljena možnost predelave oljne peči, s tem,da zamenjamo oljni gorilnik z gorilnikom na pelete. Preračunane so toplotne izgube izbrane atrijske hiše, potrebne spremembe na stari peči, ter razlika med stroškom ogrevanja s kurilnim oljem, ter lesnimi peleti.
Ključne besede: lesna biomasa, lesni peleti, kurilno olje, energetska učinkovitost, predelava peči
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 2220; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

3.
EKONOMSKI VIDIK PROJEKTA UVEDBE OGREVANJA NA LESNO BIOMASO V PRIMERJAVI S KURILNIM OLJEM
Mateja Segeri, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju je narejena študija izvedljivosti projekta kotlovnice na lesno biomaso v primerjavi z ekstra lahkim kurilnim oljem. Do leta 2004 je občinsko podjetje na ekstra lahko kurilno olje ogrevalo šest stanovanjskih objektov. Zdravstveni dom so ogrevali na utekočinjeni naftni plin. Podatke za izdelavo ekonomskih izračunov smo vzeli iz tabele sedanje in prihodnje rabe toplote ter iz tabele rekapitulacije stroškov. Predstavili smo dve različici daljinskega ogrevanja objektov na lesne sekance in na ekstra lahko kurilno olje v letih 2004, 2005 in 2012. Podrobno smo opisali stroške obratovanja in vzdrževanja opredmetenih sredstev, stroške nabave goriva, izračun stopnje amortizacije gradbenih del in opreme ter izračun načrta prihodkov nad odhodki. V zadnjem sklopu diplomskega seminarja smo prikazali primerjavo izračunov donosnosti in gospodarnosti med lesnimi sekanci in ekstra lahkim kurilnim oljem. Na osnovi izračunov smo ugotovili, da je ogrevanje na lesno biomaso gospodarnejše v primerjavi z ekstra lahkim kurilnim oljem. Naložba v izgradnjo ogrevanja na lesno biomaso se povrne v 8 letih.
Ključne besede: lesni sekanci, ekstra lahko kurilno olje, rekapitulacijski stroški, denarni tok, lesna biomasa.
Objavljeno: 18.07.2013; Ogledov: 1103; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

4.
Zunanja montaža peletnega gorilnika na obstoječe kotle na kurilno olje
Nedeljko Grabant, 2018, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji je biomasa ekološka, trajnostna in ekonomsko zanimiva oblika ogrevanja. Zato želijo lastniki kotla na kurilno olje zaradi ekonomske računice kotel pogosto predelati za kurjenje na industrijske pelete. Če v tak kotel normalno montiramo peletni gorilnik, pride do povratnega udara plamena in s tem do pregorevanja stene plamene cevi gorilnika ter do slabega izkoristka kotla. Opisan problem rešimo z enostavno zunanjo montažo peletnega gorilnika s posebno izvedbo puše z vratci. Za še boljšo rešitev tega problema je mogoče izdelati simulacijo in/ali realistično meritev, da bi lahko imeli bolj idealno obliko plamena, povečanje učinkovitosti zgorevanja, merjenje razmernika zraka λ in druge parametre.
Ključne besede: gorilnik za pelete, zunanji gorilnik, peletni kotel, kotel na kurilno olje, plamena cev, biomasa
Objavljeno: 14.12.2018; Ogledov: 359; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (14,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici