| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
LABORATORIJSKA KURILNA NAPRAVA ZA TESTIRANJE LASTNOSTI TRDNIH GORIV IN ODPADKOV
Marjan Razboršek, 2009, diplomsko delo

Opis: Človeštvo se vedno bolj zaveda problemov pomanjkanja energentov. Vsako leto proizvedemo vedno več odpadkov, ki jih ne moremo povsem reciklirati. Del odpadkov, ki jih ne moremo snovno izrabiti, lahko energijsko izrabimo in pretvorimo v toplotno in električno energijo, vendar moramo pri tem poskrbeti, da je negativni vpliv na okolje tega procesa minimalen in znotraj predpisanih vrednosti za onesnaževanje tovrstnih naprav. S tem namenom smo se odločili, da konstruiramo napravo, kjer se bo na majhni količini vzorčnih goriv oziroma odpadkov določilo parametre zgorevanja, z dobljenimi rezultati pa bo lažje konstruirati tehnološko primernejšo, zmogljivejšo in okolju prijaznejšo napravo za izrabo odpadkov in nekonvencionalnih trdnih goriv.
Ključne besede: zgorevanje, trda goriva, odpadki, kurišče, konstrukcija kurilne naprave
Objavljeno: 07.01.2010; Ogledov: 1670; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

2.
Energetska izraba biomase s soproizvodnjo toplotne in električne energije (SPTE) na osnovi organskega rankinovega krožnega procesa (ORC)
Andrej Orel, 2016, magistrsko delo

Opis: V 21. stoletju temelji proizvodnja naše najžlahtnejše koristne energije − elektrike približno dve tretjini na fosilnih gorivih, kar predstavlja resen okoljski problem s trendom naraščanja. V magistrskem delu so predstavljeni alternativni procesi na osnovi organskega Rankinovega krožnega procesa (ORC), ki v osnovi izvira iz klasičnega Rankinovega vodno-parnega procesa. Prikazane so implementacije ORC tehnologije z različnimi obnovljivimi viri energije (solarna, geotermalna energija, biomasa) ter izraba odvečne toplote. Osredotočili smo se na evropsko tržišče proizvajalcev ORC naprav in energetsko politiko posameznih držav glede ORC tehnologije. Pri izbiri delovnega medija smo obravnavali medije, ki so primerni za energetsko izrabo biomase in za višji temperaturni nivo nad 300 °C. Pri različnih temperaturnih nivojih in za različne vire pridejo v poštev različni ekspanzijski stroji. Opisali smo turbine in volumetrične stroje, ki so poznani iz hladilne tehnike. Različne tehnike zgorevanja in uplinjanja biomase omogočajo njeno vsestransko uporabo ob učinkovitem čiščenju produktov zgorevanja oziroma uplinjanja. V sklepnem delu je izdelan koncept uplinjanja biomase z ORC procesom in hlajenjem proizvedenega sinteznega plina v toplotnih prenosnikih z naprednim sistemom čiščenja. Proizvedeni sintezni plin pa smo koristno uporabili na plinskih motorjih, ki proizvajajo električno energijo in vročo vodo.
Ključne besede: ORC proces, organski Rankinov proces, ORC naprava, vodno-parni krožni proces, biomasa, sintezni plin, delovni medij, OMTS, ekspanzijski stroj, kurišče, uplinjanje, uplinjevalna naprava, čiščenje dimnih plinov, čiščenje sinteznega plina, toplotni prenosniki, hlajenje sinteznega plina, plinski motor
Objavljeno: 06.06.2016; Ogledov: 628; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (5,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.64 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici