| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MEDNARODNA POSLOVNA POGAJANJA V POGOJIH RAZLIČNIH KULTUR - PRIMER EVROPE, AZIJE IN AMERIKE
Peter Tominc, 2009, diplomsko delo

Opis: Kot je razvidno iz pričujočega dela je za mednarodnega pogajalca pomembno, da se zaveda pomena, ki ga predstavljajo mednarodna poslovna pogajanja in vloge, ki jo pri teh igra kultura obravnavane države. Navedeni primeri dokazujejo, da se države razlikujejo glede različnih sestavin kulture, ki jih moramo upoštevati, če želimo zagotoviti uspeh pogajanj. Mednarodni pogajalec mora zato že pred začetkom samih pogajanj posvetiti znaten čas za pridobivanje informacij o vedenjskih in ostalih kulturnih značilnostih nasprotne strani, saj bo le tako lahko pristopil k pogajanjem na ustrezen način, ki ga bo nasprotna stran akceptirala in bo z njim uspešen. Menim, da je kultura v človeški zgodovini igrala velik pomen, ki ga do danes ni izgubila. Iz tega razloga je pomembno, da se tega pomena zavedamo in ga tudi upoštevamo pri svojih dejanjih v odnosu do pripadnikov drugih kultur, kamor spadajo tudi mednarodna poslovna pogajanja.
Ključne besede: kultura, pogajanja, vrednote, kulturna področja, kulturne razlike, dimenzije kulture
Objavljeno: 30.11.2009; Ogledov: 2465; Prenosov: 430
.pdf Celotno besedilo (700,39 KB)

2.
USTVARJANJE ŠTUDENTSKEGA GLASILA. PRIMERJAVA GLASIL ABAKUS (UM FERI) IN LAPIN YLIOPPILASLEHTI (UNI LAPONSKA)
Katarina Hribar, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Študentska glasila povezujejo študente in krepijo pripadnost fakulteti ali univerzi ter so kot takšna njeno interno glasilo. V diplomskem delu sem se ukvarjala s študentskim glasilom kot internim glasilom in z njegovo organizacijo. Na podlagi primerjave organizacije študentskega glasila v Sloveniji in na Finskem sem ugotovila, da je za redno izhajanje potrebna povezanost v organizacijo. Le-ta podlega predvsem motiviranosti študentov za skupno delo in ne finančnim virom ali kulturnim okoljem.
Ključne besede: študentski časopis, kulturne dimenzije, interno komuniciranje, Abakus, Lapin Ylioppilaslehti
Objavljeno: 13.12.2010; Ogledov: 6966; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

3.
VPLIV KULTURE NA MEDNARODNA POGAJANJA
Maša Ferlan, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo obravnavali vpliv kulture na mednarodna pogajanja na primeru ZDA, Japonske in Italije. Najprej smo opredelili kulturo, s pomočjo različnih avtorjev, nato kulturne dejavnike in Hofstedove kulturne dimenzije. Opredelili smo mednarodna pogajanja, natančneje obravnavali pogajalski proces, vse od priprav na pogajanja do zaključka pogajanj. Nato smo predstavili interakcijski model štirih pogajalskih stilov in za vsak stil navedli lastnosti pogajalcev določenega stila. Opredelili smo najpogosteje uporabljene pogajalske taktike in sloge pogajanj. Za Američane je značilno, da se poslužujejo agresivnega pogajalskega sloga, Japonci se poslužujejo hladnokrvnega in Italijani popustljivega pogajalskega sloga. Podrobneje smo predstavili koristne in škodljive lastnosti pogajalcev. Za vsako izmed obravnavanih držav smo izdelali profil države, kjer smo predstavili osnovne značilnosti ZDA, Japonske in Italije. S pomočjo različnih avtorjev smo izdelali tabelo, s katero smo povzeli kulturne in pogajalske značilnosti ZDA, Japonske in Italije. Spoznavanje nasprotnikove kulture je dolgotrajen proces, saj ima vsaka kultura svoj jezik, norme, navade, vrednote, prepričanja, religijo in navade. Ugotovili smo, da poznavanje kulture izboljša medsebojne odnose, pripomore k uspešnejšemu izidu pogajanj in ublaži vpliv kulturnega šoka.
Ključne besede: kultura, kulturni dejavniki, kulturne dimenzije, mednarodna pogajanja, pogajalski proces, pogajalske taktike, mednarodni pogajalec, ZDA, Japonska, Italija.
Objavljeno: 15.01.2014; Ogledov: 1187; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

4.
Kulturna identiteta v obdobju globalne migracije
Veronika Senekovič, 2017, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge Kulturna identiteta v času globalne migracije je preučiti oziroma ugotoviti, kako kultura vpliva na identiteto posameznika, kako kulturna identiteta posameznika pozitivno ali negativno vpliva na stik z novo/tujo/drugačno kulturo. Odgovore na zastavljena raziskovalna vprašanja smo pridobili s strukturiranim intervjujem, ki smo jih poslali tako Slovencem živečim v Avstraliji in Avstralcem živečim v Sloveniji.
Ključne besede: kultura, kulturna identiteta, globalizacija, kulturne dimenzije, Lewisov model
Objavljeno: 07.11.2017; Ogledov: 256; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

5.
Multikulturni timi
Anemari Pediček, 2019, diplomsko delo

Opis: Vse hitrejša globalizacija in širjenje podjetij na tuje trge vpliva na vse večjo število in nujnost po multikulturnih timih. Multikulturni timi se v podjetju lahko pojavljajo v različnih oblikah na primer kot simbolični, bi-kulturni ali multikulturni timi. Kulturna raznolikost lahko vpliva tako pozitivno kot negativno na produktivnost in delo v multikulturnih timih ter na reševanje konfliktov. V diplomskem projektu smo predstavili pojem kulture in kulturne dimenzije po Hofstedeju, Trompenaarsu, Hallu in Housu. V drugem poglavju smo opisali pojem timskega dela in tima ter predstavili vrste in modele multikulturnih timov ter vplive kulturnih raznolikosti na delovanje v timu. V tretjem poglavju smo opredeli konflikt in opisali vrste tega. Predstavili smo prav tako tudi vpliv kulturnih dimenzij na reševanje konfliktov in individualni slog reševanja konfliktov. V raziskovalnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskovali, kako anketirani dojemajo delo v multikulturnih timih. V raziskavi je sodelovalo 41 anketiranih, ki so v preteklosti že delali v multikulturnem timu. Ugotovili smo, da multikulturni timi dosegajo dobre rezultate, če se člani tima svoje raznolikosti zavedajo in med seboj sodelujejo. Člani multikulturnih timov navadno razvijejo več idej, kar je posledica različnih pogledov, znanja in izkušenj. V multikulturnih timih pa lahko pride do različnih težav, kot so stereotipi, neustrezna komunikacija in konflikti. Te lahko zmanjšamo na primer z organiziranjem delavnic o stereotipih, kjer člani tima iščejo stereotipe drugih kultur in diskutirajo o vplivih teh.
Ključne besede: Kultura, kulturne dimenzije, tim, multikulturni tim, konflikt
Objavljeno: 25.07.2019; Ogledov: 166; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (770,06 KB)

Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici