| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravljanje raznolikosti zaposlenih v multikulturnem delovnem okolju
Petra Vujković, 2019, magistrsko delo

Opis: Prvič v zgodovini sodobne delovne sile zaposleni iz različnih generacij sodelujejo z ljudmi, ki so tako mladi kot njihovi otroci in stari kor njihovi starši. Vsaka generacija delavcev ima edinstvena pričakovanja, izkušnje, generacijsko zgodovino, življenjski slog in vrednote, ki pa brez medgeneracijskega sodelovanja ne dosežejo popolnega učinka. Okolje, v katerem posamezniki določene generacije odraščajo vpliva na njihov pogled na svet, njihova pričakovanja in vedenjske norme ter posledično na to, kako posameznik kategorizira in si razlaga vedenje drugih. Družina je prvo okolje, v katerem se posameznik razvija in začne sodelovati z drugimi. Rečemo lahko, da so starši prvi, ki otroku prenesejo vrednote. Ko so otroci še zelo zelo mladi, je edina potrditev, ki jo potrebujejo, potrditev staršev. V obdobju odraščanja pa pride do tranzicije, ko otrok potrebuje potrditev sovrstnikov, torej novega okolja oziroma družbe. Vsak zaposleni ni edinstven zgolj zaradi svojih spretnosti, izobrazbe, potreb, vrednot in pričakovanj, ampak tudi zaradi svoje starosti ter znanja. Današnji trg delovne sile je sestavljen iz zaposlenih, ki pripadajo generaciji otrok blaginje ali povojni generaciji, generaciji X in generaciji Y. Ti zaposleni se na današnjih delovnih mestih gibljejo skupaj iz ene življenjske faze v drugo. Generacija otrok blaginje ali povojna generacija velja za vodstveno skupino na trgu delovne sile; za prihodnost trga velja generacija Y, medtem ko generacija X kljub svoji majhnosti predstavlja trden most med njima. Obstajajo trije cilji raziskave magistrskega dela. Prvi je ugotoviti, ali pripadniki generacije X ter generacije Y trenutno rajši iščejo zaposlitve v multikulturnih organizacijah v tujini. Drugi je ugotoviti, ali pripadniki generacije X ter Y veliko rajši delajo v okoljih, kjer so večinoma zaposleni tujci kot pripadniki generacije otrok blaginje ali povojne generacije. Zadnji pa je poiskati odgovor na to, kako so vse tri generacije med seboj povezane na področjih osredotočenosti na delo, samoobčudovanja ter sodelovanja. Teoretični del magistrskega dela je bil sestavljen iz študij upravljanja raznolikosti in upravljanja s človeškimi viri s poudarkom na generacijskih skupinah. Informacije so bile zbrane iz literature, knjig, člankov, zapiskov s predavanj in internetnih virov. V praksi so bili primarni podatki te raziskave pridobljeni z uporabo anketnega vprašalnika.
Ključne besede: generacija otrok blaginje ali povojna generacija, generacija X, generacija Y, kulturna raznolikost, generacijske razlike, učinkovito upravljanje raznolikosti.
Objavljeno: 14.01.2020; Ogledov: 499; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

2.
Medkulturna vzgoja in izobraževanje v vrtcu in v prvem triletju osnovne šole
Mojca Vah Jevšnik, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Medkulturni dialog pomeni vzpostavitev odprte in spoštljive izmenjave pogledov med posamezniki in skupinami z različnimi migracijskimi oz. kulturnimi ozadji, ki temelji na medsebojnem razumevanju in spoštovanju. Uspešna vzpostavitev medkulturnega dialoga je temelj za razvoj in obstoj inkluzivnih družb, ki stremijo k integraciji in družbeni koheziji ter zavračajo marginalizacijo ranljivih družbenih skupin, hkrati pa prispeva k boju proti predsodkom in stereotipom v javnem življenju in v političnem diskurzu. Namen članka je, predstaviti pomembnost vključitve medkulturne vzgoje in izobraževanja v vrtec in v prvo triletje osnovne šole kot integrirano vsebino pri različnih dejavnostih in predmetih, hkrati pa ponuditi konkretne smernice za implementacijo v praksi.
Ključne besede: medkulturna vzgoja, kulturna raznolikost, otroški vrtci, predšolska vzgoja, osnovne šole
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 1089; Prenosov: 258
.pdf Celotno besedilo (96,76 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
ISLAMSKA KULTURA IN NJEN VPLIV NA MEDNARODNO POSLOVANJE
Sara Jakupović, 2013, diplomsko delo

Opis: Kot lahko razberemo iz diplomskega seminarja, je za mednarodnega tržnika zelo pomembno, da pred vstopom v tujo državo dobro preuči njeno kulturo in vse pridobljene podatke dobro in spretno uporabi sebi v prid. V diplomskem seminarju smo opredelili islamsko kulturo ter njene značilnosti in tako dokazali, da se močno razlikuje od ostalih kultur. S pomočjo primerjalne analize med islamom in krščanstvom smo prišli do ugotovitev, da sta si kljub nekaterim podobnostim kulturi precej različni. Razlikujeta se predvsem po ciljih vere, statusu žensk, prerokih in verskih zakonih. Kultura je že v zgodovini imela velik pomen in do danes se je le povečal. Kulturo so ustvarili naši predniki in jo predali nam, da jo cenimo in spoštujemo še naprej. Pomembno je, da se tega pomena zavedamo in ga upoštevamo takrat, ko pridemo v stik s pripadniki drugih kultur. Tako kot je to pomembno za nas, naj bi bilo tudi za podjetja in vse druge organizacije.
Ključne besede: kultura, kulturna raznolikost, mednarodno poslovanje, islam, krščanstvo
Objavljeno: 29.10.2013; Ogledov: 1371; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (534,41 KB)

4.
Obrezovanje deklic : kršitev pravic ali kulturna raznolikost?
Suzana Kraljić, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Obrezovanje deklic je razširjeno predvsem v osrednji Afriki. Ocenjuje se, da je danes na svetu okrog 130 miljonov obrezanih deklic in žensk. Obred obrezovanja se običajno izvaja v neprimernem okolju, z neprimernimi instrumenti in s strani medicinsko neusposobljenega osebja. Zaradi tega deklice utrpijo različne kratkoročne in dolgoročne posledice. Obrezovanje se mnogokrat povezuje z islamom, a to stališče je nepravilno. Pri obrezovanju prihaja do kolizije pravice do uresničevanja kulturne raznolikosti in do kršitve temeljnih človekovih pravic, pravic žensk in pravice otrok.
Ključne besede: obrezovanje deklic, človekove pravice, pravice žensk, pravice otrok, kulturna raznolikost, zdravje
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 2003; Prenosov: 189
URL Povezava na celotno besedilo

5.
KULTURNA RAZNOLIKOST V PODJETJIH
Maja Videčnik, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Globalizacija po vsem svetu podjetjem prinaša številne spremembe na področju poslovanja. Turbulentno okolje in velika konkurenca na vseh trgih vodi sleherno podjetje v prilagajanje na različne kulturne raznolikosti držav, kjer posluje. S tem se posledično tudi povečuje število raznolikih zaposlenih na delovnem mestu. Da je podjetje uspešno in učinkovito, mora najti najboljšo možno kombinacijo posameznikov z različnimi lastnostmi, ki se med seboj dopolnjujejo. Za sam uspeh podjetja je bistveno upravljanje raznolikosti zaposlenih. Najlažje je zaposlovati raznolike zaposlene glede na njihovo raznolikost vendar pa je izziv za managerje ustvariti takšno delovno okolje, ki vsem zaposlenim omogoča maksimalni izkoristek svoje nadarjenosti, znanj, izkušenj, vrednot ipd. in vse te raznolike sposobnosti integrirati v delovno okolje podjetja. Pomen kulturne raznolikosti zaposlenih v podjetjih raste iz leta v leto predvsem zaradi pospešene globalizacije. Posledično bodo preživela ter rasla in se razvijala samo tista podjetja, katera se bodo naučila delati z raznoliko delovno silo in izkoristila medkulturne kompetence.
Ključne besede: raznolikost, diskriminacija, kultura, komunikacija, kulture sveta, globalizacija, kulturna raznolikost, medkulturne kompetence
Objavljeno: 27.10.2011; Ogledov: 2323; Prenosov: 415
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici