| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vsebnost ščitničnih hormonov in vitamina D3 v krvnem serumu
Lucija Špes, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo določevali vsebnost tiroidnih hormonov, trijodotironina (F3) in tiroksina (T4) ter metabolit vitamina D3 (25-hidroksivitamin D3) v krvnem serumu. Vzorce smo analizirali s pomočjo tekočinske kromatografije v tendemu z masno spektrometrijo. Za določitev vsebnosti ščitničnih hormonov in vitamina D3 v krvnem serumu smo najprej izvedli percipitacijo proteinov. Postopek odstranitve proteinov je bil izveden na dva načina. Ena metoda je proteine iz seruma odstranila s pomočjo centifugiranja, medtem ko je druga metoda obarjala proteine s pomočjo organskega topila. Obe metodi sta dali dobre rezultate, kar pomeni, da ju lahko uporabimo pri načrtovanju eksperimentov. Optimizacijo kromatografskih parametrov smo določili primerno metodo za določevanje tiroidnih hormonov in vitamina D3 v krvnem serumu. Po vzpostavitvi optimalnih pogojev za analizo, smo metodo tudi delno validirali. Dobljeni rezultati validacije so dali zadovoljive rezultate. Metoda je primerna za določevanje trijodotironina v krvnem serumu v območju koncentracije 1,25-250 ng/mL, tiroksina v območju 1,25-250 ng/mL in metabolite vitamina D3 v območju 2,5-250 ng/mL z RSD < 10%. Analizirani vzorci so bili pripravljeni z enostavnim postopkom, ki je časovno ugoden za analizo večjega števila vzorcev. Metoda je dobra alternativa imunološkim metodam, ki zahtevajo veliko časa in so manj natančne.
Ključne besede: Trijodotironin, tiroksin, metabolit vitamina D3, LC-MS/MS, krvni serum
Objavljeno: 13.10.2020; Ogledov: 201; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

2.
Vsebnost ftalatov v biološkem mediju
Živa Nekrep, 2020, diplomsko delo

Opis: Ftalati so estri 1,2-benzendikarboksilne kisline. Produkti, proizvedeni iz ftalatov, so najpogosteje mehčalci, ki izboljšajo fleksibilnost in uporabnost polimerov z visoko molekulsko maso. Linearni in razvejani ftalatni estri so uporabljeni v proizvodnji plastike. Najdemo jih v črnilih, barvi, lepilih, talnih oblogah, nekaterih živilskih proizvodih, kozmetiki in farmacevtskih produktih. Spadajo med endokrine motilce, ker vplivajo na normalno hormonsko delovanje v človeškem telesu. Izpostavljenost določenim ftalatom lahko med drugim povzroči anomalije v razvoju ploda med nosečnostjo, preeklampsijo in prezgodnji porod, povezana je tudi s težavami v nevrološkem razvoju, z nižjo kvaliteto semenčic, s splavom, z astmo in alergijami ter debelostjo. Ljudje smo jim lahko izpostavljeni z inhalacijo, absorpcijo skozi kožo ter zaužitjem. Absorpcija, metabolizem, distribucija in eliminacija kemikalij so odvisni od načina vstopa v telo. V diplomski nalogi smo razvili učinkovito in kratko metodo z zadovoljivimi rezultati za določanje dietil in dibutil ftalata v krvnem serumu in urinu. Dietil ftalat se nahaja v izdelkih za osebno nego (dišave), v prevlekah tablet v farmaciji, barvah in insekticidih. Dibutil ftalat uporabljajo pri prizvodnji celulozno acetatne plastike, v izdelkih za osebno nego (lak za nohte, kozmetika), laku in prevlekah tablet. Za ekstrakcijo omenjenih ftalatov iz bioloških vzorcev smo uporabili ekstrakcijo tekoče-tekoče in za določitev plinsko kromatografijo z masno spektrometrijo (GC-MS).
Ključne besede: ftalati, dibutil ftalat, dietil ftalat, ekstrakcija, biološki vzorci, urin, krvni serum, plinska kromatografija z masno spektrometrijo
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 128; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

3.
DOLOČANJE VITAMINA D (25-OH) V KRVNEM SERUMU Z ELEKTRO-KEMILUMINISCENČNIM KOMPETITIVNIM IMUNSKIM TESTOM
Marko Kocuvan, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen raziskave bil je oceniti natančnost in pravilnost določitve koncentracije hidroksilirane oblike vitamina D ((25(OH)D) v serumskih vzorcih in podati čim bolj pravilno oceno merilne negotovosti izmerjene koncentracije 25(OH)D z rutinskim testom na analizatorju Roche v serumu preiskovancev. Natančnost in pravilnost testa smo ocenili v različnih klinično pomembnih koncentracijskih območjih: na meji določljivosti analizatorja (22,5 nmol/L), pri klinično pričakovani vrednosti (75 nmol/L) in pri višjih koncentracijah (120 nmol/L). Uporabljena metoda določanja 25(OH)D je elektro-kemiluminiscenčni kompetitivni vezavni imunski test. Pri tej metodi določamo koncentracijo označene beljakovine, ki veže vitamin D, in ki z neoznačeno vezno beljakovino tekmuje za vezavo na hidroksiliran vitamin D. Rezultati so pokazali, da je razširjena merilna negotovost pri 95 % stopnji zaupanja pri meji določljivosti ±6,2 nmol/L, pri klinično pričakovani vrednosti ±12,6 % in pri višjih koncentracijah ±14,4 %. Te vrednosti so manjše od napake, ki jo dovoljujeta zunanja kontrola kakovosti RfB (±30 %) in zunanji program za oceno vsebnosti vitamina D DEQAS (±25 %).
Ključne besede: vitamin D (25-OH), krvni serum, elektro-kemiluminiscenca, merilna negotovost
Objavljeno: 22.09.2014; Ogledov: 1862; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici