| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 44
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
IZDELAVA SPLETNE STRANI DRUŠTVA ZA KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZEN
Dejan Koren, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana izdelava spletne strani Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, ki smo jo izdelali v programu Adobe Dreamweaver CS4. Za izdelavo foto galerije, video galerije ter animacij smo uporabili programe Adobe Flash CS4, Adobe Photoshop CS4 ter Adobe Fireworks CS4. Spletna stran je namenjena informiranju širše javnosti, predvsem pa oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo. Vhodna stran se nahaja na spletnem naslovu http://www.kvcb.si.
Ključne besede: spletna stran, programsko orodje za razvoj spletnih strani, foto galerija, video galerija, kronična vnetna črevesna bolezen
Objavljeno: 16.09.2009; Ogledov: 2105; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

3.
Življenjski slog bolnikov s kronično ledvično boleznijo
Natalija Špindler, 2010, diplomsko delo

Opis: Kronična ledvična bolezen je eden od svetovnih zdravstvenih problemov zaradi naraščajoče incidence, prevalence, obolevnosti, umrljivosti in visokih stroškov. Posledice kronične ledvične bolezni se poleg ledvičnih odpovedi odražajo skoraj na vseh organskih sistemih, najpomembnejši zaplet so srčno-žilne bolezni. Zaradi pomanjkljive opredelitve definicije in klasifikacije kronične ledvične bolezni je bila le-ta dokaj pogosto neprepoznana in nezdravljena. Nedavno sprejete ameriške klinične praktične smernice obsegajo definicijo in petstopenjsko klasifikacijo kronične ledvične bolezni ter opredelitev tveganja izgube ledvične funkcije in razvoja srčno-žilnih bolezni. Medicinska sestra je odgovorna, da uči bolnika ali posameznika, kakšen je »zdrav« življenjski slog. Zdravstvena vzgoja je dolgotrajen proces, na podlagi katerega dobi bolnik ustrezne informacije, znanja, veščine in spretnosti, ki mu omogočajo zdravo življenje. V diplomski nalogi želimo na podlagi študije primera opisati in pojasniti vlogo zdravstvene nege in vzgoje pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo, predstaviti razvoj, potek in zdravljenje kronično ledvične bolezni ter predstaviti bolnika s kronično ledvično boleznijo.
Ključne besede: sečila, bolezni sečil, kronična ledvična bolezen, zdravstvena nega, življenjski slog
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2992; Prenosov: 818
.pdf Celotno besedilo (579,35 KB)

4.
Zdravstvena vzgoja sladkornega bolnika
Mojca Žitnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Zdravstvena vzgoja je ključ do uspeha zdravljenja sladkorne bolezni. Namen zdravstvene vzgoje je, da bolniki sprejmejo svojo bolezen kot realnost in del svojega življenja, da spoznajo določena dejstva o svoji bolezni ter pridobijo potrebne veščine za uspešno obvladovanje bolezni. Z dobro zdravstveno vzgojo bolnik doseže primerno znanje, prepreči nastanek zapletov sladkorne bolezni in pridobi občutek samostojnosti, varnosti in samozavesti. Diplomsko delo je empiričnega značaja in je sestavljeno iz teoretičnega ter raziskovalnega dela. V raziskovalnem delu smo ugotovili, da zdravstveno osebje daje dovolj informacij in podpore bolniku pri sladkorni bolezni ter da se bolniki zavedajo, da slabo urejena sladkorna bolezen vpliva na njihovo življenje, in povzroči kronične zaplete. Bolniki dobijo veliko podpore tudi od svoje družine, saj jim stojijo ob strani in jim pomagajo pri premagovanju težav pri sladkorni bolezni.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronična bolezen, zdravljenje sladkorne bolezni, zdravstveni delavci, zdravstvena vzgoja in izobraževanje.
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 3069; Prenosov: 663
.pdf Celotno besedilo (970,83 KB)

5.
VPLIV PARKINSONOVE BOLEZNI NA KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKA
Urška Ajnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Parkinsonova bolezen je kronična in težka nevrološka bolezen, za katero ne poznamo vzroka nastanka.Pojavi se predvsem pri starejših ljudeh, vendar lahko zanjo zbolijo tudi mladi. Bistvo zdravljenja te bolezni je,da zdravimo pestro simptomatiko, ki močno vpliva na način in kakovost življenja bolnikov s parkinsonovo boleznijo in ugotoviti spremembe,katerimi se morajo spopadati bolniki,zaradi pojava bolezni.
Ključne besede: parkinsonova bolezen, kakovost življenja, kronična bolezen, vloga medicinske sestre, svojci
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 2787; Prenosov: 572
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

6.
Kakovost življenja bolnika s sladkorno boleznijo
Simona Oderlap, 2010, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki bolnika spremlja do konca življenja. Ne da se je ozdraviti, lahko jo samo omilimo in preprečimo nastanek kroničnih zapletov. Njeno zdravljenje je kompleksno in zahteva bolnikovo polno sodelovanje. Z zdravstveno vzgojo bolniku pomagamo in ga usposabljamo za samostojno vodenje svoje bolezni in čimboljšo kakovost življenja. Diplomsko delo govori o kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. V teoretičnem delu smo na kratko povedali nekaj o sladkorni bolezni, opisali kakovost življenja, podrobno predstavili in opisali dejavnike, ki so povezani s kakovostjo življenja sladkornih bolnikov ter se osredotočili tudi na pomen bolnikovega sodelovanja v procesu zdravljenja. Drugi del diplomskega dela zajema raziskavo o kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo, kjer smo zajeli 50 naključno izbranih bolnikov, ki se zdravijo v Dispanzerju za diabetike v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. Ugotovili smo, da se je pri več kot polovici anketiranih kakovost življenja znižala. Spremembe so najbolj opazne na področju prehranjevanja, ker morajo bolniki spremeniti prehranjevalne navade, težave pa jim povzroča tudi skrb v zvezi z jemanje zdravil, vbrizgavanje insulina, pogosti obiski zdravnika, redno kontroliranje sladkorja v krvi ter kontrola telesne teže.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronična bolezen, kakovost življenja, dejavniki povezani s kakovostjo življenja sladkornih bolnikov, sodelovanje bolnika pri zdravljenju
Objavljeno: 24.12.2010; Ogledov: 3198; Prenosov: 663
.pdf Celotno besedilo (587,61 KB)

7.
Kakovost življenja pacientov s kroničnimi zapleti sladkorne bolezni
Esada Mujdžić, 2011, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki kot doživljenska bolezen poslabša kakovost življenja pacienta, sproži invalidnost ali celo prezgodnjo smrt. Zato je urejenost sladkorne bolezni nujna za pacientovo dobro počutje. Izhodišča za preprečevanje kroničnih zapletov sladkorne bolezni so zdrav življenjski slog in samodiscipliniranje telesa, predvsem redna telesna dejavnost, ki traja vsaj 30 minut intenzivne vadbe dnevno, redna, uravnotežena in energetsko primerna prehrana ter redno uživanje zdravil. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti sladkorno bolezen, zdravljenje sladkorne bolezni ter zaplete, ki se lahko pojavijo pri sladkorni bolezni, v empiričnem delu pa s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika predstaviti kakovost življenja sladkornih pacientov s kroničnimi zapleti sladkorne bolezni. Metode: Uporabili smo opisno (deskriptivno) metodo dela. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik. Raziskavo smo izvedli v Bolnišnici Topolšica v diabetološki ambulanti. V raziskovalni vzorec smo vključili 40 pacientov s sladkorno boleznijo odrasle populacije s kroničnimi zapleti sladkorne bolezni. Rezultati in diskusija: Rezultati ankete so pokazali, da pacienti s kroničnimi zapleti sladkorne bolezni zelo dobro poznajo kronične zaplete sladkorne bolezni, da največ informacij dobijo od zdravnika in da ½ anketiranih največjo podporo nudi partner/ ka ter da ti zapleti ne vplivajo dosti na njihove vsakdanje življenje in dejavnosti. Menimo, da bi se sladkorni pacienti morali v večjem številu včlanjevati v društva diabetikov, kajti tam dobijo največ informacij o bolezni, zdravljenju in nadaljnjem življenju z sladkorno boleznijo, ker pridobitev informacij s strani medicinske sestre in zdravnika je okrnjena, ker je z njihova ovira pomanjkanje časa in velika obsežnost dela.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronična bolezen, kakovost življenja, medicinska sestra.
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 2408; Prenosov: 502
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

8.
ANALIZA EKSPRESIJE IZBRANIH KANDIDATNIH GENOV POVEZANIH Z RAKOM ŠIROKEGA ČREVESA IN DANKE PRI BOLNIKIH S KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZNIJO IN PRI BOLNIKIH S ČREVESNIMI POLIPI
Elena Gjorgievska, 2011, diplomsko delo

Opis: Izsledki raziskav zadnjih let nakazujejo na povečano tveganje nastanka raka širokega črevesa in danke (RŠČD) pri bolnikih s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB). Naša temeljna predpostavka je bila, da so geni, vpleteni v zgodnjo fazo razvoja RŠČD pri bolnikih s KVČB, izraženi na podoben način v tkivnih vzorcih polipov ŠČD in vneti sluznici bolnikov s KVČB. Z bioinformatskimi orodji smo identificirali 5 kandidatnih genov (BAX, IFITM3, COX-2, TLR4 in LRP6) in analizirali njihovo ekspresijo pri bolnikih s KVČB in bolnikih s črevesnimi polipi. Za vsakega bolnika smo analizirali ekspresijo izbranih genov v prizadetem tkivu v primerjavi z normalnim tkivom pri istem bolniku. Za štiri od petih kandidatnih genov (IFITM3, COX-2, TLR4 in LRP6) smo dokazali statistično značilno spremenjeno ekspresijo pri bolnikih s polipi ŠČD in pri bolnikih s Crohnovo boleznijo (CB). V tem smislu smo potrdili hipotezo, da imajo geni, vpleteni v zgodnjo fazo karcinogeneze kronično vnetega črevesnega tkiva, signifikantno spremenjeno ekspresijo v nevnetem polipoznem črevesnem tkivu pri bolnikih s polipi ŠČD, kakor tudi v vnetem črevesnem tkivu pri bolnikih s KVČB. Nadalje smo določili skupino bolnikov s CB, ki imajo podoben vzorec izražanja izbranih genov kot bolniki s črevesnimi polipi, na podlagi ujemanj v ekspresiji smo ustvarili podskupino bolnikov s CB, ki ima potencialno večje tveganja za razvoj raka ŠČD. 60% CB bolnikov ima signifikantno spremenjeno ekspresijo dveh kandidatnih genov, 20% bolnikov s CB ima signifikantno spremenjeno ekspresijo treh kandidatnih genov in pri 5% bolnikov s CB je ekspresija signifikantno spremenjena pri vseh štirih kandidatnih genov. Skupina bolnikov, ki imajo podoben vzorec izražanja izbranih genov imajo verjetno povečano tveganje za začetek procesov nastanka novotvorb.
Ključne besede: Kronična vnetna črevesna bolezen, polipi kolorektuma, genska ekspresija, PCR v realnem času
Objavljeno: 18.07.2011; Ogledov: 2668; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

9.
POVEZAVA POLIMORFIZMA - 13910 C>T IN EKSPRESIJE GENA LCT S SIMPTOMI ZNAČILNIMI ZA LAKTOZNO NETOLERANCO TER S TVEGANJEM ZA KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZEN
Maruška Medved, 2011, diplomsko delo

Opis: Laktozna netoleranca je avtosomno recesivna metabolna lastnost, ki je značilna za okrog 75% odraslega svetovnega prebivalstva. Posamezniki z laktozno netoleranco imajo mutacijo -13910C>T v genu LCT, ki povzroči znižano aktivnost encima laktaze, kar onemogoča popolno razgradnjo laktoze na glukozo in galaktozo v tankem črevesu, to pa povzroči neprijetne simptome, predvsem drisko, napenjanje, vetrovi neprijetnega vonja, brbotanje in bolečina v trebuhu. Raziskava opravljena na finski populaciji, je pokazala 100% povezavo med mutiranim CC genotipom in klinično dokazano laktozno netoleranco. V raziskavi smo določili frekvenco mutacije v promotorskem delu gena LCT v slovenski populaciji. V raziskavo smo zajeli 607 naključnih posameznikov, pri katerih smo preverili pogostost posameznega genotipa polimorfizma -13910C>T v genu LCT. Nadalje smo pri naključno izbranih posameznikih s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je zajemal 42 vprašanj, preverili prehranske navade. V raziskavi smo iskali povezavo med genotipom polimorfizma -13910C>T v genu LCT, za laktozno netoleranco, s simptomi in vnosom laktoze ter merili ekspresijo gena LCT. Delež oseb z genotipom CC je bil 36,5%, delež oseb z genotipom CT 46,6% ter genotipom TT 16,8%. Pri preiskovancih smo preverili tedenski vnos laktoze ter primerjali vnos laktoze z posameznimi genotipi ter s pojavljanjem simptomov. Preiskovanci z genotipom CC so imeli višji vnos laktoze, kot preiskovanci z genotipoma CT in TT. Med preiskovanci, pri katerih so se simptomi pojavili po zaužitju mleka in mlečnih izdelkov, je bil vnos laktoze nižji kot pri preiskovancih, pri katerih simptomi se ne pojavijo po zaužitju mleka in mlečnih izdelkov (p=0,035, OI=-150,8-7,273). Med preiskovanci, ki imajo simptome značilne za laktozno netoleranco, je vnos laktoze prav tako nižji kot pri preiskovancih, ki so mnenja, da se ti simptomi pojavijo po zaužitju mleka in mlečnih izdelkov (p=0,031, OI=-154,03 - -8,11). V raziskavi smo merili tudi ekspresijo gena LCT v skupini anketiranih preiskovancev. Ekspresija gena LCT je bila med preiskovanci s simptomi bistveno nižja (27,87), kot med preiskovanci, ki nimajo simptomov značilnih za laktozno netoleranco (37,25). Primerjava se je izkazala kot statistično signifikantna (p=0,046). Naša raziskava je ena izmed redkih raziskav, ki ob genotipizaciji preverjajo tudi prehrambene navade preiskovancev, zato bi bilo potrebno naše ugotovitve potrditi in nadgraditi še na večjem številu vzorcev, saj bi bili rezultati tako še bolj zanesljivi. Naše ugotovitve bi lahko pomembno prispevale k razumevanju vpliva vnosa laktoze na izražanje simptomov pri osebah z bolezenskim genotipom CC polimorfizma -13910C>T v genu LCT in v prihodnosti morda prispevale delček k boljšemu poznavanju laktozne netolerance in s tem zmanjšanju težav mnogim posameznikom, ki trpijo zaradi simptomov, ki jih bolezen laktozna netoleranca povzroča.
Ključne besede: Ključne besede: Laktozna netoleranca, LCT, kronična vnetna črevesna bolezen, genska ekspresija, PCR v realnem času
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 2699; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

10.
Vloga družine pri otroku s kronično boleznijo
Barbara Vavkan, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Teoretična izhodišča: Kronična bolezen spremeni otrokov način življenja in njegove navade ter postavi otroku različne omejitve. Posledično otrok postane odvisen od staršev in medicinskega osebja. Pri večini otrok se zmanjša samostojnost, pojavita se strah in negotovost. Prvi reakciji staršev ob potrditvi diagnoze kronične bolezni sta šok in nepriznavanje, nato pa se starši soočijo z boleznijo in otroku maksimalno pomagajo. Vsaka družina, ki ima kronično bolnega otroka, spremeni svoj življenjski slog tako, da je najbolj primeren in koristen za otroka. Namen: Predstaviti vlogo družine pri otroku, ki ima potrjeno diagnozo kronične bolezni. Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se spremeni življenje družine s kronično bolnim otrokom in če se, na kakšen način. Metode: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno metodo dela. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo domače in tuje literature. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 25 staršev kronično bolnih otrok, ki so obravnavani v predšolskem dispanzerju in dispanzerju za šolske otroke in mladino v Zdravstvenem domu Velenje. Rezultati in diskusije: Podatki, ki smo jih pridobili z raziskavo, kažejo da v večini vse družine spremenijo svoj življenjski slog ob potrditvi diagnoze kronične bolezni otroka. Ugotovili smo tudi, da je vloga družine pri kronično bolnem otroku zelo pomembna, saj se otrok v družini, ki mu stoji ob strani in mu pomaga, počuti varnega in sposobnega obvladovanja svoje bolezni. Raziskava kaže, da celotna družina najpogosteje spremeni prehranjevalne navade in želi koristno preživeti prosti čas s kronično bolnim otrokom.
Ključne besede: otrok, kronična bolezen, družina, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, vloga družine, življenje
Objavljeno: 07.12.2011; Ogledov: 2880; Prenosov: 488
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici