| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 65
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Vloga medicinske sestre pri pripravi pacienta na transplantacijo ledvice
Katarina Duh, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena transplantacija ledvice, ki je že leta najboljši način zdravljenja pacientov s končno odpovedjo ledvic. Izboljša kakovost življenja, saj pripomore k boljši telesni, socialni in psihični rehabilitaciji. Omogoči, da se lahko pacient vrne v svoje normalno življenje. Vendar je za uspeh transplantacije in življenje s presajeno ledvico potrebna največja stopnja pacientovega sodelovanja. Pred transplantacijo mora opraviti številne preiskave, ki zagotavljajo, da bo transplantacija uspešna in da po njej ne bo prišlo do zapletov. V nadaljevanju je predstavljena specifična in zelo kompleksna vloga medicinske sestre – ki mora imeti posebne spretnosti in znanja – pri pripravi pacienta na transplantacijo. Pacienta je treba obravnavati kot celoto, pri čemer se upošteva njegovo psihično stanje in težave. Z zdravstveno vzgojo pacienta o transplantaciji ledvice se začne že v preddializnem obdobju. Pacientu je treba nuditi spoznanja o bolezni, mu pomagati pri premagovanju težav in ga pripraviti na sodelovanje pri zdravljenju. Učinkovitost njegovega sodelovanja je odvisna od poučenosti o preiskavah in raznih posegih, ki jih mora prestati pred transplantacijo ter o vseh vidikih same transplantacije. Medicinska sestra se mora zavedati, da lahko veliko pripomore k boljši poučenosti pacienta in da je lahko velika podpora pacientu in njegovi družini pri premagovanju težav. Pacient pa mora vedeti, da njegovo življenje lahko ostane zelo kakovostno, če bo pri zdravljenju dobro sodeloval.
Ključne besede: Ključne besede: pacient, kronična, transplantacija, vloga medicinske sestre, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 01.06.2009; Ogledov: 3665; Prenosov: 739
.pdf Celotno besedilo (562,22 KB)

3.
4.
Pacient z golenjo razjedo v domačem okolju
Anemari Karba, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena raziskava, o problemih s katerimi se patronažne medicinske sestre srečujejo v domačem okolju pacientov z golenjo razjedo. Raziskava je bila izvedena leta 2009, v njej pa so sodelovale patronažne medicinske sestre, ki delujejo v urbanem in ruralnem okolju. Anketiranih je bilo 50 patronažnih medicinskih sester. V diplomski nalogi je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, metoda anketiranja, metoda zbiranja podatkov ter pregled in analiza podatkov. Skozi diplomsko nalogo smo spoznali dejavnike, ki pripomorejo k nastanku golenje razjede. Seznanili smo se z problemi, s katerimi se srečujejo patronažne medicinske sestre pri pacientih z golenjo razjedo. Spoznali smo razliko med kompresijskimi povoji in kako se nameščajo. S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotovili, da zdravniki redko spremenijo metodo zdravljenja, kadar ne pride do izboljšanja stanja golenje razjede. Rezultati raziskave so pokazali da se patronažne medicinske sestre najpogosteje soočajo s problemi kot so neurejene higienske razmere, bolečina ter odklonilni odnos do kompresijske terapije. Golenja razjeda je kronična rana. Zaradi svojega dolgotrajnega zdravljenja predstavlja velik socialno ekonomski, pa tudi finančni problem. Takšne paciente je potrebno motivirati, jih voditi, jim svetovati, jim prisluhniti ali pa jim samo biti v oporo ko to najbolj potrebujejo.
Ključne besede: Patronažna zdravstvena nega, patronažna medicinska sestra, golenja razjeda, kronična rana, klasična oskrba golenje razjede, sodobna oskrba golenje razjede, kompresijska terapija.
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 3125; Prenosov: 898
.pdf Celotno besedilo (381,37 KB)

5.
IZDELAVA SPLETNE STRANI DRUŠTVA ZA KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZEN
Dejan Koren, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana izdelava spletne strani Društva za kronično vnetno črevesno bolezen, ki smo jo izdelali v programu Adobe Dreamweaver CS4. Za izdelavo foto galerije, video galerije ter animacij smo uporabili programe Adobe Flash CS4, Adobe Photoshop CS4 ter Adobe Fireworks CS4. Spletna stran je namenjena informiranju širše javnosti, predvsem pa oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo. Vhodna stran se nahaja na spletnem naslovu http://www.kvcb.si.
Ključne besede: spletna stran, programsko orodje za razvoj spletnih strani, foto galerija, video galerija, kronična vnetna črevesna bolezen
Objavljeno: 16.09.2009; Ogledov: 1859; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (2,45 MB)

6.
Življenjski slog bolnikov s kronično ledvično boleznijo
Natalija Špindler, 2010, diplomsko delo

Opis: Kronična ledvična bolezen je eden od svetovnih zdravstvenih problemov zaradi naraščajoče incidence, prevalence, obolevnosti, umrljivosti in visokih stroškov. Posledice kronične ledvične bolezni se poleg ledvičnih odpovedi odražajo skoraj na vseh organskih sistemih, najpomembnejši zaplet so srčno-žilne bolezni. Zaradi pomanjkljive opredelitve definicije in klasifikacije kronične ledvične bolezni je bila le-ta dokaj pogosto neprepoznana in nezdravljena. Nedavno sprejete ameriške klinične praktične smernice obsegajo definicijo in petstopenjsko klasifikacijo kronične ledvične bolezni ter opredelitev tveganja izgube ledvične funkcije in razvoja srčno-žilnih bolezni. Medicinska sestra je odgovorna, da uči bolnika ali posameznika, kakšen je »zdrav« življenjski slog. Zdravstvena vzgoja je dolgotrajen proces, na podlagi katerega dobi bolnik ustrezne informacije, znanja, veščine in spretnosti, ki mu omogočajo zdravo življenje. V diplomski nalogi želimo na podlagi študije primera opisati in pojasniti vlogo zdravstvene nege in vzgoje pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo, predstaviti razvoj, potek in zdravljenje kronično ledvične bolezni ter predstaviti bolnika s kronično ledvično boleznijo.
Ključne besede: sečila, bolezni sečil, kronična ledvična bolezen, zdravstvena nega, življenjski slog
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2609; Prenosov: 787
.pdf Celotno besedilo (579,35 KB)

7.
Zdravstvena vzgoja sladkornega bolnika
Mojca Žitnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Zdravstvena vzgoja je ključ do uspeha zdravljenja sladkorne bolezni. Namen zdravstvene vzgoje je, da bolniki sprejmejo svojo bolezen kot realnost in del svojega življenja, da spoznajo določena dejstva o svoji bolezni ter pridobijo potrebne veščine za uspešno obvladovanje bolezni. Z dobro zdravstveno vzgojo bolnik doseže primerno znanje, prepreči nastanek zapletov sladkorne bolezni in pridobi občutek samostojnosti, varnosti in samozavesti. Diplomsko delo je empiričnega značaja in je sestavljeno iz teoretičnega ter raziskovalnega dela. V raziskovalnem delu smo ugotovili, da zdravstveno osebje daje dovolj informacij in podpore bolniku pri sladkorni bolezni ter da se bolniki zavedajo, da slabo urejena sladkorna bolezen vpliva na njihovo življenje, in povzroči kronične zaplete. Bolniki dobijo veliko podpore tudi od svoje družine, saj jim stojijo ob strani in jim pomagajo pri premagovanju težav pri sladkorni bolezni.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronična bolezen, zdravljenje sladkorne bolezni, zdravstveni delavci, zdravstvena vzgoja in izobraževanje.
Objavljeno: 06.10.2010; Ogledov: 2755; Prenosov: 618
.pdf Celotno besedilo (970,83 KB)

8.
Vloga patronažne medicinske sestre pri obravnavi pacienta z diabetičnim stopalom
Tadeja Grabner, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena raziskava o problemu oskrbe diabetičnega stopala z vidika patronažne zdravstvene nege. Raziskava je bila izvedena leta 2010, v njej pa so sodelovale patronažne medicinske sestre, ki delujejo v okviru patronažne dejavnosti v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Anketiranih je bilo 30 patronažnih medicinskih sester. Za izvedbo ankete sem pridobila soglasje ustanove. Cilji raziskave so bili ugotoviti ali so patronažne medicinske sestre dovolj poučene o pravilni zdravstveni negi diabetičnega stopala. Ugotoviti, ali diabetično stopalo med sladkornimi bolniki narašča, pri katerem spolu in starostni populaciji prevladuje. Predstaviti diabetično stopalo ter vzbuditi kritično razmišljanje o posledicah sladkorne bolezni. V diplomski nalogi je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, metoda anketiranja, metoda zbiranja podatkov ter pregled in analiza podatkov. Z raziskavo smo želeli izvedeti, ali patronažne medicinske sestre pacienta zdravstveno—vzgojno informirajo. Zanimalo nas je, ali posvečajo dovolj pozornosti oz. časa za kvalitetno oskrbo diabetičnega stopala. Želeli smo izvedeti, ali se pacienti zavedajo nevarnosti, ki jih prinaša diabetično stopalo. Rezultati raziskave so pokazali, da diabetično stopalo prevladuje predvsem pri moškem spolu, v starostni populaciji med 61 in 70 let. Patronažne medicinske sestre pacienta pri svojem obisku zdravstveno vzgojno informirajo. Za kvalitetno oskrbo diabetičnega stopala pacientu posvečajo dovolj časa, več kot 20 minut. Za delo, ki ga patronažne medicinske sestre opravijo pri pacientu z diabetičnim stopalom, so strokovno dobro podkovane.
Ključne besede: patronažna medicinska sestra, patronažna zdravstvena nega, diabetično stopalo, kronična rana, zdravstvena vzgoja, zdravljenje.
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 3440; Prenosov: 731
.pdf Celotno besedilo (439,39 KB)

9.
VPLIV PARKINSONOVE BOLEZNI NA KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKA
Urška Ajnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Parkinsonova bolezen je kronična in težka nevrološka bolezen, za katero ne poznamo vzroka nastanka.Pojavi se predvsem pri starejših ljudeh, vendar lahko zanjo zbolijo tudi mladi. Bistvo zdravljenja te bolezni je,da zdravimo pestro simptomatiko, ki močno vpliva na način in kakovost življenja bolnikov s parkinsonovo boleznijo in ugotoviti spremembe,katerimi se morajo spopadati bolniki,zaradi pojava bolezni.
Ključne besede: parkinsonova bolezen, kakovost življenja, kronična bolezen, vloga medicinske sestre, svojci
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 2419; Prenosov: 486
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

10.
Kakovost življenja bolnika s sladkorno boleznijo
Simona Oderlap, 2010, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki bolnika spremlja do konca življenja. Ne da se je ozdraviti, lahko jo samo omilimo in preprečimo nastanek kroničnih zapletov. Njeno zdravljenje je kompleksno in zahteva bolnikovo polno sodelovanje. Z zdravstveno vzgojo bolniku pomagamo in ga usposabljamo za samostojno vodenje svoje bolezni in čimboljšo kakovost življenja. Diplomsko delo govori o kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo. V teoretičnem delu smo na kratko povedali nekaj o sladkorni bolezni, opisali kakovost življenja, podrobno predstavili in opisali dejavnike, ki so povezani s kakovostjo življenja sladkornih bolnikov ter se osredotočili tudi na pomen bolnikovega sodelovanja v procesu zdravljenja. Drugi del diplomskega dela zajema raziskavo o kakovosti življenja bolnikov s sladkorno boleznijo, kjer smo zajeli 50 naključno izbranih bolnikov, ki se zdravijo v Dispanzerju za diabetike v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. Ugotovili smo, da se je pri več kot polovici anketiranih kakovost življenja znižala. Spremembe so najbolj opazne na področju prehranjevanja, ker morajo bolniki spremeniti prehranjevalne navade, težave pa jim povzroča tudi skrb v zvezi z jemanje zdravil, vbrizgavanje insulina, pogosti obiski zdravnika, redno kontroliranje sladkorja v krvi ter kontrola telesne teže.
Ključne besede: sladkorna bolezen, kronična bolezen, kakovost življenja, dejavniki povezani s kakovostjo življenja sladkornih bolnikov, sodelovanje bolnika pri zdravljenju
Objavljeno: 24.12.2010; Ogledov: 2871; Prenosov: 597
.pdf Celotno besedilo (587,61 KB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici