| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Genetska analiza kandidatnega področja na kromosomu 1 pri slovenskih bolnikih z revmatoidnim artritisom
Urška Rovšnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Revmatoidni artritis (RA) je kronična vnetna bolezen, za katero zboli približno en odstotek prebivalstva. Ta bolezen prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele, in to predvsem sklepe, ki vsebujejo sklepno tekočino. Tipična je prizadetost majhnih sklepov rok in nog, navadno simetrično na obeh straneh. Je avtoimunska, kompleksna bolezen, kot posledica kombinacije genetskih faktorjev in faktorjev okolja. Genetski faktorji predstavljajo 50 do 60 % dovzetnosti za bolezen. Sprožilec bolezni pa je za zdaj še neznan. Asociacijske študije celotnega genoma (GWA) so z RA povezale že več kot 100 lokusov na genomu. Študije GWA temeljijo na primerjavi frekvence bolezenskega alela med kontrolnimi vzorci zdravih oseb in bolniki, pri čemer genotipiziramo tisoče polimorfizmov posameznega nukleotida (SNP) v celotnem genomu. Študije GWA so pokazale, da so SNP-ji na treh neodvisnih lokusih na kromosomu 1 (1p36, 1q24 in 1p34) močno povezani z RA pri osebah, z azijskimi in afriškimi koreninami. To so SNP-ji v genih PADI4 (rs2301888), CD247 (rs864537) in MTF1 (rs28411352). V diplomski nalogi smo ugotavljali povezavo med izbranimi lokusi na kromosomu 1 in slovenskimi bolniki z RA. Izbrane SNP-je smo genotipizirali pri 276 bolnikih z RA in 276 zdravih posameznikih in to z metodo analize talilne krivulje visoke ločljivosti (HRM) in z metodo verižne reakcije s polimerazo, ki ji je sledila metoda polimorfizmov dolžin restrikcijskih fragmentov (PCR-RFLP). Ugotovili smo signifikantno značilno povezavo med bolniki z RA in SNP-jem rs28411352 v genu MTF1. Pri bolnikih z RA je bila frekvenca alela C v primerjavi s kontrolno skupino znatno višja (0,833, 0,767, p = 0,014). Za SNP rs864537 v genu CD247 signifikantne povezave nismo ugotovili. Za SNP rs2301888 v genu PADI4 pa smo pri bolnikih z RA opazili višjo frekvenco alela T in genotipa TT kot pri kontrolni skupini, vendar statistične signifikance nismo dosegli.
Ključne besede: revmatoidni artritis, kromosom 1, asociacijska analiza, SNP
Objavljeno: 29.10.2015; Ogledov: 1110; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

2.
IMPLEMENTACIJA GENETSKEGA ALGORITMA NA GRAFIČNEM PROCESORJU
Tomaž Hauzer, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo poskusili ugotoviti, kakšne pohitritve lahko dosežemo v izvajanju genetskega algoritma, če ga izvajamo na grafičnem procesorju računalnika. V obeh implementacijah, na CPU in GPU, uporabimo turnirsko selekcijo, križanje z delno preslikavo in vstavitveno mutacijo. Težimo seveda k čim večji pohitritvi na grafičnem procesorju. Najprej predstavimo genetski algoritem. Opišemo njegovo definicijo, zgodovino genetskih algoritmov in njihovo trenutno uporabo ter potek izvajanja genetskega algoritma. Sledi opis problema trgovskega potnika, nad katerim smo izvajali genetski algoritem. V nadaljevanju še opišemo grafični procesor in arhitekturo CUDA. Sledi razlaga implementacije genetskega algoritma. Implementirani genetski algoritem na grafičnem procesorju smo primerjali z implementacijo na centralnem procesorju in predstavimo rezultate.
Ključne besede: genetski algoritem, grafični procesor, CUDA, kromosom, gen, paralelno računanje, problem trgovskega potnika
Objavljeno: 14.02.2011; Ogledov: 2309; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (9,46 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici