| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Sintranje polistirenskih mikrometrskih kroglic za gradnjo mikrostruktur z nano-preciznim robotom
Rene Fujs, 2017, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je toplotna obdelava (sintranje) mikrostruktur oz. mikrometrskih kroglic iz polistirena. Najprej je bilo potrebno ugotoviti pravilen način dovajanja toplote, kasneje pa izdelati peč za sintranje mikrometrskih konstrukcij. Pred postopkom sintranja je bilo potrebno sestaviti konstrukcije iz polistirenskih kroglic (dvodimenzionalne, tridimenzionalne). To sem naredil s pomočjo nano-preciznega robota. Glavni izziv pa je bil določiti najboljše časovne in temperaturne intervale za spajanje mikrometrskih kroglic iz polistirena. Najprej sem določil intervale, ki veljajo za dvodimenzionalne konstrukcije, nato pa sem še preizkusil vpliv toplotne obdelave (sintranje) na tridimenzionalnih objektih.
Ključne besede: mehatronika, sintranje, polistirenske mikrometrske kroglice, nanorobotika, nano-precizni robot, mikrostruktura
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 366; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

2.
Zagotavljanje kakovosti kroglic homokinetičnega zgloba z metodo Poka Yoke
Dušan Kojzek, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek zagotavljanja ustrezne kakovosti kroglic homokinetičnega zgloba in izdelavo PY za avtomatsko kontrolo ustrezne velikosti kroglic. Zaradi stalnih reklamacij našega kupca GKN Driveline Olešnica Poljska in njihovega končnega kupca FIAT Poljska je bila podana zahteva s strani FIAT-a, da moramo v GKN Driveline Slovenija najti ustrezno rešitev in preprečiti reklamacije, ki se nanašajo na – »pomešane kroglice v HKZ«. Za kontrolo ustrezne velikosti kroglic smo izbrali metodo POKA YOKE. Z izdelavo PY za avtomatsko kontrolo ustrezne velikosti kroglic smo hoteli vplivati na zmanjšanje reklamacij končnega kupca. Ta metoda preprečuje pomešanje kroglic. Narejena je bila tudi analiza možnih napak in njihovih posledic – FMEA.
Ključne besede: montaža, metoda FMEA, metoda POKA YOKE, kroglice
Objavljeno: 09.09.2016; Ogledov: 1324; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (3,43 MB)

3.
UČINKOVITOST PRALNE KROGLE WELLOS
Sara Fideršek, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti učinkovitost pralne krogle Wellos. Opravili smo fizikalno-kemijsko analizo pralne vode z različnimi načini uporabe pralnih sredstev, ocenili smo kvaliteto opranega perila, opravili rentgensko analizo sestave pralne krogle in statistično obdelali zbrane podatke sto družin o pogostosti pranja s pralnimi sredstvi ter uporabi pralne krogle. Ugotovili smo, da je voda po pranju s kroglo manj motna in prevodna v primerjavi z drugimi pralnimi sredstvi. Primerjava kvalitete opranega perila, na katerega smo nanesli trdovratne madeže je pokazala, da je pralna krogla Wellos učinkovita z dodatkom 20 % pralnega sredstva in dobro odstranjuje madeže. Difraktogrami so pokazali, da je krogla sestavljena iz mulita, mikroklina in kremena, ki povišajo hidrofobne interakcije med nepolarnimi molekulami, kar poveča odstranjevanje nečistoč. Glede na zbrane podatke ugotavljamo, da je uporaba pralne krogle zelo nizka. Rezultati vseh opravljenih analiz v okviru diplomskega dela so pokazali, da z uporabo pralne krogle lahko znižamo vnos tenzidov v okolje za 80 %, da dosežemo enako kvaliteto opranega perila.
Ključne besede: pralna krogla, tenzidi, keramične kroglice
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 1928; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

4.
5.
HIŠNA BIOLOŠKA ČISTILNA NAPRAVA
Uroš Vrhovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Čiščenju komunalne odpadne vode se tako s strani Slovenije, kot Evropske unije, v zadnjih letih posveča vedno več pozornosti. Glede na to, da je s koncem leta 2017 potrebno sanirati večino greznic, se na trgih pojavlja veliko število različnih tipov čistilnih naprav. V diplomskem delu sem zraven opisa nekaterih tipov bioloških čistilnih naprav, njihovega vzdrževanja, delovanja ter upravljanja, poskušal predstaviti nekoliko drugačen tip hišne, biološke čistilne naprave, katerega sem skupaj s podjetjem Nivo d.d. tudi razvil. Ta tip čistilne naprave, ki je nadaljevanju podrobneje opisan, deluje po principu čiščenja komunalne odpadne vode na osnovi mikroorganizmov. Za to napravo, ki smo jo razvili, sem podal podrobnejšo sestavo, opisal celotno proizvodnjo linijo, analiziral stroške projekta, določil kapaciteto proizvodnje ter planirane dohodke za nadaljnja tri leta. Vsi izračuni in kazalci kažejo na to, da bo proizvodnja in montaža teh naprav donosna, prav tako bo z leti naraščala kar kaže na uspešnost prodaje v podjetju Nivo d.d..
Ključne besede: biomatic, čiščenje komunalne odpadne vode, populacijski ekvivalent (PE), kemijska potreba po kisiku (KPK), biokemijska potreba po kisiku (BPK), biološke kroglice, biofilm, proizvodni proces
Objavljeno: 02.04.2010; Ogledov: 3821; Prenosov: 536
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici