| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 54
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
MINI KROŽNA KRIŽIŠČA
Rok Držečnik, 2009, diplomsko delo

Opis: Krožna križišča so danes močno razširjena po celem svetu, njihov razvoj pa se še vedno nadaljuje. Mini krožna križišča sodijo med alternativne tipe krožnih križišč. Alternativni tipi krožnih križišč so krožna križišča, ki se po eni ali več lastnostih razlikujejo od »običajnih« krožnih križišč. Mini krožno križišče je projektna rešitev, postavljena v gabarite obstoječega »klasičnega« križišča in izvedena z elementi, prometno signalizacijo in opremo, ki je v skladu s prometno — varnostnimi zahtevami, namenjena pa je izboljšanju pretočnosti prometa in/ali prometne varnosti.
Ključne besede: krožno križišče, alternativni tipi krožnih križišč, mini krožno križišče
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 3354; Prenosov: 573
.pdf Celotno besedilo (8,17 MB)

6.
PRESOJA MOŽNOSTI REKONSTRUKCIJE KRIŽIŠČA NA CESTI TALCEV V VELENJU
Franc Falant, 2009, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je presoja možnosti rekonstrukcije križišča na Cesti talcev v mestu Velenje. Osnovni namen diplomske naloge je preučitev možnosti in kriterijev za rekonstrukcijo obstoječega trikrakega križišča. V diplomskem delu so analizirani vsi parametri, ki vplivajo na izbiro optimalnega tipa in oblike rekonstruiranega križišča. Prav tako so preverjeni vsi kriteriji, katere mora izpolnjevati predlagana rešitev. Kot optimalna rešitev je bila izbrana rešitev rekonstrukcija obstoječega križišča v enopasovno krožno križišče. Z izvedbo predlagane rešitve bi izboljšali obstoječo raven prometne varnosti, izboljšali priključevanje iz stranske prometne smeri ter izboljšali pogoje za nemotorizirane udeležence v cestnem prometu (pešci, kolesarji).
Ključne besede: gradbeništvo, krožno križišče, diplomsko delo, rekonstrukcija križišča
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2393; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (6,98 MB)

7.
PRESOJA USTREZNOSTI IZVEDBE KROŽNEGA KRIŽIŠČA NA LJUBLJANSKI CESTI V NASELJU RAČE
Katja Štebih, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projetkno tehnične, prometno varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrucije. Pridobivanje in analiziranje podatkov o obstoječem križišču je najpomembnejše opravilo pri ugotovitvi vzrokov za slabo prometno varnost v križišču. Le z natančnimi podatki in na podlagi teh analiz lahko ugotovimo vzroke za slabo prometno varnost v križišču, katero nato z rekonstrukcijo uspešno eliminiramo. Pri odpravljanju vzrokov poslabšanja prometne varnosti v križišču lahko obstaja eden ali več načinov za izboljšanja prometne varnosti. Pomembno je izbrati takšnega, ki najučinkoviteje odpravi vse pomanjkljivosti.
Ključne besede: krožno križišče, prometna varnost, prepustnost, rekonstrukcija…
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2361; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (10,68 MB)

8.
OPTIMALNO KRIŽIŠČE S STALIŠČA VPLIVOV NA OKOLJE IN EKONOMSKA UČINKOVITOST
Vesna Čep, 2016, magistrsko delo

Opis: Urbani promet predstavlja enega izmed glavnih virov onesnaževanja okolja, velik delež k temu pa prispevajo zastoji v križiščih. Preobremenjenost križišč v času jutranje in popoldanske prometne konice povzroča kolone, pogosta ustavljanja in speljevanja ter spremembe v hitrosti, posledica tega pa so velike količine izpustov vozil. Pri izbiri optimalnega križišča se opiramo na osem splošnih kriterijev, zadnje čase pa se zaradi vedno večjega ozaveščanja o negativnih vplivih na okolje vse več pozornosti posveča okoljskemu kriteriju. Poleg omenjenega je pomemben iz vidika investitorja prav tako tudi ekonomski kriterij, ki se preveri z izračunom ekonomske učinkovitosti projekta. Na podlagi študijskega primera se s simulacijo v računalniškem programu PTV Vissim in izračunom izpustov vozil v računalniškem programu EnViVer določi optimalen tip križišča glede na količine izpustov vozil. Izvedena je simulacija obstoječega križišča, ˝turbo˝ krožnega križišča, ˝target˝ krožnega križišča in ˝flower˝ krožnega križišča. Za variantna križišča se v nadaljevanju izvede še finančna in ekonomska analiza, na podlagi katerih se določi, ali investicija v izgradnjo posameznega tipa križišča izkazuje ekonomsko učinkovitost.
Ključne besede: vplivi na okolje, izpusti vozil, krožno križišče, mikrosimulacijski model, učinkovitost, finančna in ekonomska analiza
Objavljeno: 01.03.2016; Ogledov: 744; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

9.
KRITERIJI IN POGOJI REKONSTRUKCIJE KRIŽIŠČ NA ZAČETKU NASELIJ
Damjan Štinjek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so predstavljeni tipi križišč v urbanem okolju, ter naprave in ukrepi za umirjanje prometa na začetku naselij. Na primeru rekonstrukcije križišča v Kidričevem je prikazano, kako se s pomočjo ukrepov za umirjanje prometa skuša rešiti problematika prevelikih hitrosti v križiščih na začetku naselij. Za obravnavano križišče je bil podan optimalni predlog rekonstrukcije iz trikrakega v štirikrako križišče, pri čemer je bila izgradnja četrtega kraka potrebna zaradi izgradnje novih stanovanj v bližini križišča. Po presoji vseh kriterijev se je izkazalo, da je optimalna varianta rekonstrukcija obstoječega križišča v mini krožno križišče.
Ključne besede: cestna križišča, krožno križišče, umirjanje prometa, rekonstrukcija križišč
Objavljeno: 02.03.2010; Ogledov: 2493; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (5,74 MB)

10.
PRESOJA USTREZNOSTI IZVEDBE KROŽNEGA KRIŽIŠČA NA PREŽIHOVI ULICI NA RAVNAH NA KOROŠKEM
Ožbej Zih, 2010, diplomsko delo

Opis: Predmet obravnave diplomske naloge je presoja ustreznosti izvedbe krožnega križišča na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem. Pri rekonstrukciji križišč v urbanem okolju je potrebno skrbno pretehtati vse dejavnike in kriterije (projektno-tehnične, prometno-varnostne in kapacitetne) in se na podlagi le- teh odločiti za najustreznejšo varianto rekonstrukcije.
Ključne besede: krožno križišče, rekonstrukcija, kriteriji upravičenosti, prometno- varnostna analiza, primernost izvedbe
Objavljeno: 26.08.2010; Ogledov: 2128; Prenosov: 168 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (5,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici