| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 41
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj krmilnega programa menjave orodja na CNC obdelovalnem stroju
Nino Rojc, 2023, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrske naloge smo uspešno razvili univerzalni krmilni program menjave orodja in podprogram izhodiščnega položaja za univerzalni obdelovalni stroj. Pred začetkom faze razvoja se je bilo potrebno spoznati z obdelovalnim strojem in podrobno preučiti posamezne sklope, ki sodelujejo pri izvajanju procesa menjave orodja. Nato smo zasnovali diagram poteka, po katerem smo kasneje razvili krmilni program. Sledila je faza testiranja in optimiziranja, kjer smo se predvsem osredotočili na hitrost in varnost izvajanja krmilnega programa.
Ključne besede: CNC obdelovalni stroj, numerično krmilje, krmilni program, menjava orodja
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 183; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

2.
Relejno in programabilno logično krmilje procesa frezanja utorov
Nejc Kuzmič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo izdelali relejno in programabilno logično krmilje za proces frezanja utorov. Proces smo vizualizirali z izdelavo simulatorja procesa, s katerim preko stikal in lučk prikazujemo različna stanja procesa. Oba tipa krmilij smo s pomočjo programskih orodij in industrijskega krmilnika povezali ter izvedli prikaz procesa na simulatorju. V sklepu smo naredili analizo in primerjavo krmilij ter ovrednotili prednosti in pomanjkljivosti obeh tipov krmilij.
Ključne besede: relejno krmilje, programabilno logično krmilje, simulator procesa
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 585; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Brezžični nadzor in krmiljenje električnih porabnikov v hlevu : diplomsko delo
Adrian Obrul, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan razvoj tiskanega vezja za sistem za brezžično krmiljenje luči ter enostavnih električnih porabnikov v kmetijskem objektu. Vezja, katera smo razvijali, nam bodo omogočali enostavno krmiljenje porabnikov na kmetijskem objektu. Povezava bo vzpostavljena preko Wi-Fi komunikacije, upravljanje pa preko mobilnih naprav. V diplomskem delu bomo opisali dva modula in sicer brezžičen modul, ki je popolnoma avtonomen. Zanj potrebujemo samo napajanje z 230 V AC in Wi-Fi povezavo, za vse drugo lahko modul poskrbi sam. Drugi modul je pa modul relejev, na katerem imamo nameščene releje, s katerimi upravljamo preko zaporedne povezave. Ta modul potrebuje napajanje 12 V DC in serijsko povezavo, ki bo preko električnega vodnika prispela do modula.
Ključne besede: pameten hlev, brezžično krmilje, krmiljenje luči, tiskano vezje
Objavljeno v DKUM: 19.10.2021; Ogledov: 852; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

4.
Krmilje za sistem dveh cirkulacijskih črpalk duplex : diplomsko delo
Den Vrhovnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Pri tej nalogi smo izvedli krmilje dveh cirkulacijskih črpalk za črpanje vode. Z uporabo krmilnika smo preklapljali delovanje med črpalkama ob vnaprej določenem času ali ob izpadu ene črpalke. Krmilnik je tudi sprejemal signala o napaki iz frekvenčnih pretvornikov in intervalno preklapljal med aktivno in rezervno črpalko. Krmilje smo naredili tako, da je razumljivo za uporabo in da se lahko parametri spreminjajo brez povezave z računalnikom.
Ključne besede: krmilje, frekvenčni pretvornik, programirljivi logični krmilnik, cirkulacijska črpalka duplex
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 697; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

5.
Nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla : diplomsko delo
Ana Gregor, 2021, diplomsko delo

Opis: Vedno večji interes se kaže v razvijanju zelo majhnih komponent, ki bodo zmogljivejše od predhodnih. V ta namen se razvijajo vedno nove tehnologije, ki omogočajo razvoj takšnih komponent. V diplomski nalogi je opisano načrtovanje, izdelava in nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla na osnovi elektrokemičnih razelektritev. Ugotovitve iz te naprave smo prenesli na nano precizno robotsko celico, ki je kartezične konfiguracije in nam omogoča obdelavo stekla v mikro merilu. Steklo ima veliko zanimivih in zaželenih lastnosti, vendar ima pri sami mikro obdelavi kar nekaj omejitev. Elektrokemična erozija je eden izmed postopkov, s katerim lahko v mikro merilu obdelujemo neprevodne materiale, kot so steklo, keramika in razni kompozitni materiali. S povečanjem napetosti nad kritično vrednost se pričnejo pojavljati iskre. Te skupaj z elektrolitom lokalno erodirajo neprevoden material in pojavi se luknja. Z vsemi ugotovitvami ter natančnim vodenjem nano robota nam je uspelo ustvariti lepe ravne reze v steklo.
Ključne besede: mikro erozija, nano robotska celica, koračni motor, krmilje, Arduino
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 971; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

6.
Pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov : diplomsko delo
Uroš Podlesek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo lahko razdelimo na dva dela. V prvem delu je bil cilj zasnovati in testirati pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov. Proces se izvaja s tremi pnevmatskimi delovnimi valji. Dva valja sta namenjena za transport oreha, en valj pa opravlja operacijo trenja orehov. Prvi del diplomskega dela zajema vso potrebno dokumentacijo za končno izvedbo naprave (razdelana tehnologija in tehnološka shema, pnevmatska vezalna shema, popis uporabljenih komponent, diagram stanj, konstrukcija ohišja naprave, okvirni stroški naprave itn.). V drugem delu diplomskega dela je bil cilj preizkusiti in analizirati delovanje že izdelanega pnevmatskega krmilja za izvajanje procesa sitotiska. Proces se izvaja z dvema pnevmatskima delovnima valjema. En valj obrača mehanizem s papirjem za 90 kotnih stopinj, drug valj izvede tiskanje. V obeh delih diplomskega dela (pnevmatsko krmilje za proces trenja orehov in pnevmatsko krmilje za izvajanje procesa sitotiska) je podanih nekaj teoretičnih osnov, da je obravnavana tematika lažje razumljiva.
Ključne besede: oreh, naprava, trenje orehov, pnevmatsko krmilje, sitotisk
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 795; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (4,82 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Konstruiranje motoriziranega sistema za pozicioniranje hitrih kamer : diplomsko delo
Nejc Dvoršek, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana nadgradnja Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB) preizkuševališča z motoriziranim sistemom za pozicioniranje dveh hitrih kamer. Kameri dodata raziskavi karakteristik materialov nov vir podatkov in način analiziranja le teh. Kameri se delita na horizontalno in vertikalno. Vsaka kamera bo imela svoj motoriziran sistem, ki bo zmožen krmilja po vseh treh koordinatah v prostoru. Sistem za horizontalno kamero je že bil razvit na Czech Technical University v Pragi in ga je potrebno prilagoditi za SHPB v Mariboru. Vertikalni del je potrebno na novo skonstruirati. Oba motorizirana sistema bosta za nosilne dele uporabljala lahke aluminijast profile. Za krmilje pa bodo uporabljena kroglična vretena in okrogla vodila skupaj s pripadajočimi krogličnimi maticami in linearnimi krogličnimi ležaji. Horizontalni in vertikalni motoriziran sistem bo možno upravljati posamezno ali skupaj kot celoto.
Ključne besede: Split Hopkinson Pressure Bar, hitra kamera, krmilje, konstruiranje, linearno vodilo, kroglično vreteno
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 913; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

8.
Precizno pozicioniranje pnevmatskega valja : diplomsko delo
Vid Pigac, 2020, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bil zasnovati in izdelati servo-pnevmatski pozicionirni sistem. Ta uporablja servo-pnevmatski ventil Enfield S2 ter induktivno senzorsko letev Sick MPA. S pomočjo teh komponent in programirljivega logičnega krmilnika Siemens S7 lahko sistem precizno pozicionira batnico pnevmatskega aktuatorja ter na njo pritrjeno breme. Avtomatsko vodenje sistema je možno upravljati preko tipk na nadzorni plošči, prav tako je možno ročno vodenje sistema z vrtenjem potenciometra. Sistem smo tudi testirali in na podlagi rezultatov testiranj določili točnost ter ponovljivost pozicioniranja batnice vzdolž pnevmatskega aktuatorja.
Ključne besede: servo-pnevmatika, valj, pozicioniranje, krmilje, industrijski krmilnik
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 733; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Obnova krmilja manipulatorja stiskalnice Bruck : diplomsko delo
Marcel Kaisersberger, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena načrtovanje in programiranje novega krmilja manipulatorja. V začetnem delu so opisani manipulator, stiskalnica in strojna oprema, ki je bila uporabljena pri projektu. Posebej je predstavljen servopogon in njegova konfiguracija. V nadaljnjih poglavjih so predstavljeni programska oprema, konfiguracija sistema in opis delovanja programa. Na koncu so podani rezultati predelave in končna testiranja.
Ključne besede: PLC, avtomatizacija, stiskalnica, krmilje, manipulator
Objavljeno v DKUM: 03.03.2020; Ogledov: 1483; Prenosov: 292
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

10.
Krmiljenje in optimizacija delovanja pogonskega agregata Formule Student : diplomsko delo
Matjaž Strniša, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje krmilje in izvedbo optimizacije delovanja batnega 4-taktnega eno-valjnega agregata z notranjim zgorevanjem. Namen optimizacije je priprava agregata za tekmovalne pogoje v razredu Formula Student. Potreba po optimizaciji se je pojavila, ker pravilnik omejuje premer vstopnika zraka in zaradi želje po delovanju pogonskega sklopa na gorivo E85. Za potrebe optimizacije je bilo krmilje motorja izvedeno s centralno procesno enoto Avstralskega proizvajalca Motec. Na agregat so bili dodani senzorji, ki so bili konfigurirani za pravilno delovanje procesne enote. V zadnji fazi pa je bila izvedena optimizacija delovanja, predstavljeni rezultati pa so prikazani kot izhodna moč.
Ključne besede: agregat, krmilje, optimizacija delovanja, Formula Student, Motec
Objavljeno v DKUM: 10.12.2019; Ogledov: 1224; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

Iskanje izvedeno v 9.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici