| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Proučitev življenjskega cikla podjetja in vzpostavljanje njegove dinamičnosti: Primer podjetja Komunala Ormož d.o.o.
Nataša Cvoernjek, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Cilj dinamičnih podjetij ni preživeti, temveč uspeti. Dinamično podjetje se mora, da bi bilo uspešno, intenzivno razvijati, obvladovati razvojne krize in jih pravočasno predvideti, predvsem pa mora biti sposobno nenehno izkoriščati prave poslovne možnosti na čim bolj inovativen način. Magistrsko delo je razdeljeno na dva sklopa, teoretični in aplikativni del. V teoretičnem delu magistrske naloge ugotavljamo posebnosti razvoja in rasti podjetja. V sklopu tega predstavljamo nekatere izbrane modele rasti in razvoja ter obravnave življenjskih ciklov podjetja. Nadalje smo se dotaknili tudi obravnave podjetniških kriz ter opredelitve dinamičnosti podjetja. V aplikativnem delu magistrske naloge proučujemo življenjski cikel podjetja in vzpostavljanje njegove dinamičnosti. Raziskava je bila izvedena na primeru podjetja Komunala Ormož d.o.o. V tem aplikativnem delu je bila pozornost namenjena tudi proučevanju krize podjetja. Za izbrano podjetje smo proučevali tudi stanje dinamičnosti, ugotavljali odstopanja dejanskega stanja izbranega podjetja od ciljnega stanja dinamičnosti ter podali predlog ukrepov za dinamizacijo podjetja. Diagnozo razvojne stopnje podjetja, s pomočjo katere smo ugotavljali v kateri fazi življenjskega cikla se proučevano podjetje nahaja, smo izvedli s pomočjo Pümpin in Prangejeve metode (Pümpin, Prange 1995). Raziskava o kriznem stanju izbranega podjetja je potekala na osnovi spoznanj kriznih modelov po Pümpin in Prangeju (Pümpin, Prange 1995) ter Kropfbergerju (2003).
Ključne besede: rast in razvoj, življenjski cikel, rastoče podjetje, kriza podjetja, krizno stanje podjetja, dinamično podjetje, Komunala Ormož d.o.o.
Objavljeno: 13.05.2011; Ogledov: 3738; Prenosov: 779
.pdf Celotno besedilo (917,63 KB)

2.
RAZISKOVANJE ŽIVLJENJSKEGA/RAZVOJNEGA CIKLA IN OCENA KRIZNEGA STANJA PODJETJA S PRIMEROM IZBRANEGA PODJETJA
Jure Grizold, 2013, magistrsko delo

Opis: Globalizacija poslovanja in vse ostrejša konkurenca na trgu zahtevajo od podjetij, da se nenehno prilagajajo, iščejo ter pridobivajo nove poslovne možnosti in rešitve. V svetu se srečujemo s podjetji, ki so prerasla nacionalne meje ter se razvila v mednarodna, večnacionalna in globalna podjetja. Vse hitrejši razvoj znanosti, tehnologije in komunikacije ter želja po nenehni rasti podjetja so pripomogli, da so nastala takšna podjetja. S svojimi proizvodi, storitvami in tehnološkimi rešitvami so prisotna na globalnem trgu. Le ta jim predstavlja okolje s katerim poslujejo, zanj iščejo, razvijajo ter ponujajo nove rešitve. Magistrsko delo smo razdelili na dva sklopa, prvi sklop zajema podajanje teoretičnih spoznanj o obravnavani tematiki, drugi sklop zajema aplikativni del raziskovanja podjetja Messer Slovenija d.o.o., hčerinskega podjetja globalne skupine Messer Group. Teoretični del magistrskega dela smo pričeli z obravnavno življenjskega cikla podjetja v okviru katerega smo opredelili posamezne faze le tega, nadalje smo poskušali narediti ločnico med rastjo podjetja kot pozitivno ali negativno spremembo obsega podjetja in razvojem podjetja kot kontinuiran, k smotrom in ciljem usmerjen proces spreminjanja kakovosti podjetja. Sledila je obravnava kriz podjetja, kot procesov, ki pozitivno ali negativno vplivajo na življenjski cikel podjetja, nadalje smo podali vzroke za njihov pojav ter opredelili značilne razvojne krize v življenjskem ciklu podjetja. Teoretični del smo zaključili z obravnavo posameznih oblik kriznega managementa, kot načina vodenja podjetja za preprečitev ter reševanje pojava kriznega stanja v podjetju. Aplikativni del magistrskega dela smo pričeli s predstavitvijo Messer Slovenija, podjetja za proizvodnjo in distribucijo tehničnih plinov d.o.o., nadalje smo podali strukturno analizo podjetja, poslovnih ter upravljano – vodstvenih funkcij podjetja, ki so nam služile za nadaljnjo proučitev podjetja. Sledilo je raziskovanje življenjskega / razvojnega cikla podjetja s pomočjo Pümpin – Prangejeve (1995) metode za proučevanje elementov faz življenjskega cikla podjetja. Oceno kriznega stanja podjetja smo podali na podlagi Pümpin – Prangejevega (1995) opisa obvladovanja podjetniških kriz. Ocenjevanje faz kriznega stanja smo izvedli na podlagi Kropfbergerjevega (2003) modela faz podjetniških kriz. Aplikativni del smo zaključili s sintezo spoznanj o kriznem stanju podjetja ter predlogom ukrepov za ohranjanje uspešnega rastočega podjetja Messer Slovenija d.o.o. v prihodnosti.
Ključne besede: življenjski cikel, rast, razvoj, krize v podjetju, krizno stanje podjetja, rastoče podjetje, krize v življenjskem / razvojnem ciklu podjetja, optimalna velikost podjetja, krizni management, Messer Slovenija, podjetje za proizvodnjo in distribucijo tehničnih plinov d.o.o.
Objavljeno: 06.01.2014; Ogledov: 752; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

3.
Pomen raziskovanja okolja za preprečevanje kriz podjetja
Sara Jakupović, 2017, magistrsko delo

Opis: Podjetja si v želji po uspehu nenehno postavljajo visoke cilje v rasti in razvoju. Ob vedno večjem razvoju znanosti in tehnologije je za podjetja zelo pomembno, da iščejo nove poslovne rešitve, se širijo in skrbijo za rast in razvoj. Magistrsko delo je razdeljeno na dva sklopa, prvi zajema teoretična spoznanja o nastanku in delovanju podjetja v njegovem spreminjajočem se okolju. Predstavljamo življenjski cikel podjetja in model razvoja, ki sta ga razvila avtorja Pümpin in Prange (1995). Z vidika življenjskega cikla podjetja in njegovega spreminjanja izpostavljamo tipologije podjetniških kriz po Pümpinu in Prangeju (1995) in avtorju Kropfbergerju (2003). V boju proti krizam predstavljamo vzroke za njihov nastanek, proces njihovega zdravljenja in posebnosti, s katerimi se mora soočiti vodstvo v času vodenja podjetja v krizi. S proučevanjem razvoja podjetja je tesno povezano tudi proučevanje vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja, ki podjetja spodbujajo k nenehnemu raziskovanju okolja, v katerem poslujejo. Pripravljenost na spremembe, ki jih ponuja okolje, je za podjetja ključnega pomena. V magistrskem delu natančneje povzemamo značilnosti notranjih in zunanjih vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja. Empirični del magistrskega dela smo pripravili na primeru izbranega podjetja. Predstavljamo njegov nastanek, opis ključnih sprememb v razvoju in rasti podjetja, analizo razvojne vizije, politike in strategij ter na splošno opis njegovega poslovanja danes, njegove družbene in okoljske odgovornosti. Na primeru izbranega podjetja raziskujemo njegov življenjski cikel s pomočjo Pümpin in Prange (1995) metode za proučevanje prisotnih elementov faz življenjskega cikla. Na podlagi ocene razvojne faze podajamo tudi oceno kriznega stanja podjetja. Ocenjevanje smo izvedli na podlagi spoznanj Pümpina in Prangeja (1995) in Kropfbergerja (2003). Empirični del zaključujemo z oceno managementa podjetja, natančneje predstavljamo proces soočanja vodilnih v podjetju s krizami. Dodajamo tudi analizo notranjih in zunanjih vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja in s pomočjo EFAS in IFAS tabele predstavljamo njegovo konkurenčnost.
Ključne besede: rast in razvoj podjetja, življenjski cikel podjetja, kriza, krizno stanje podjetja, vplivni dejavniki na razvoj podjetja.
Objavljeno: 09.03.2017; Ogledov: 471; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici