| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 43
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Merila tržne koncentracije in tržne moči podjetij
Dejan Romih, 2011, polemika, diskusijski prispevek, komentar

Ključne besede: podjetja, konkurenca, tržne analize, koncentracije, merila, krize, ekonomska kriza, gospodarstvo, vodenje, spremembe
Objavljeno: 31.07.2018; Ogledov: 221; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (66,87 KB)

2.
Pomen raziskovanja okolja za preprečevanje kriz podjetja
Sara Jakupović, 2017, magistrsko delo

Opis: Podjetja si v želji po uspehu nenehno postavljajo visoke cilje v rasti in razvoju. Ob vedno večjem razvoju znanosti in tehnologije je za podjetja zelo pomembno, da iščejo nove poslovne rešitve, se širijo in skrbijo za rast in razvoj. Magistrsko delo je razdeljeno na dva sklopa, prvi zajema teoretična spoznanja o nastanku in delovanju podjetja v njegovem spreminjajočem se okolju. Predstavljamo življenjski cikel podjetja in model razvoja, ki sta ga razvila avtorja Pümpin in Prange (1995). Z vidika življenjskega cikla podjetja in njegovega spreminjanja izpostavljamo tipologije podjetniških kriz po Pümpinu in Prangeju (1995) in avtorju Kropfbergerju (2003). V boju proti krizam predstavljamo vzroke za njihov nastanek, proces njihovega zdravljenja in posebnosti, s katerimi se mora soočiti vodstvo v času vodenja podjetja v krizi. S proučevanjem razvoja podjetja je tesno povezano tudi proučevanje vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja, ki podjetja spodbujajo k nenehnemu raziskovanju okolja, v katerem poslujejo. Pripravljenost na spremembe, ki jih ponuja okolje, je za podjetja ključnega pomena. V magistrskem delu natančneje povzemamo značilnosti notranjih in zunanjih vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja. Empirični del magistrskega dela smo pripravili na primeru izbranega podjetja. Predstavljamo njegov nastanek, opis ključnih sprememb v razvoju in rasti podjetja, analizo razvojne vizije, politike in strategij ter na splošno opis njegovega poslovanja danes, njegove družbene in okoljske odgovornosti. Na primeru izbranega podjetja raziskujemo njegov življenjski cikel s pomočjo Pümpin in Prange (1995) metode za proučevanje prisotnih elementov faz življenjskega cikla. Na podlagi ocene razvojne faze podajamo tudi oceno kriznega stanja podjetja. Ocenjevanje smo izvedli na podlagi spoznanj Pümpina in Prangeja (1995) in Kropfbergerja (2003). Empirični del zaključujemo z oceno managementa podjetja, natančneje predstavljamo proces soočanja vodilnih v podjetju s krizami. Dodajamo tudi analizo notranjih in zunanjih vplivnih dejavnikov na razvoj podjetja in s pomočjo EFAS in IFAS tabele predstavljamo njegovo konkurenčnost.
Ključne besede: rast in razvoj podjetja, življenjski cikel podjetja, kriza, krizno stanje podjetja, vplivni dejavniki na razvoj podjetja.
Objavljeno: 09.03.2017; Ogledov: 766; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

3.
PROPAD VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA
Maja Bezenšek, 2016, magistrsko delo

Opis: V času hitrih sprememb se vsak dan znova pojavljajo nova podjetja, a hkrati jih tudi vsak dan mnogo preneha delovati, saj je takšno današnje poslovno okolje. V Sloveniji se je v zadnjem času mnogo spremenilo glede poslovanja. Sploh, če gremo v čas 80. let 20. stoletja, kjer so se začeli prvi premiki pri odpiranju gospodarstva iniciativnih posameznikov. Takrat se je tudi začel prehod iz socialističnega v tržno naravnano gospodarstvo. Slovenija je s svojo osamosvojitvijo izgubila jugoslovanski trg, ki je bil izrednega pomena za poslovanje podjetij, zato je na začetku devetdesetih let propadlo kar mnogo velikih podjetij, a hkrati je bilo na novo ustanovljenih ogromno majhnih in hitro rastočih podjetij. V magistrskem delu smo spoznavali nekatere možnosti prenehanja podjetij v Sloveniji ter tudi način prenehanje poslovanja podjetja − podrobneje obravnavali na velikem usnjarskem podjetju Konus iz Slovenskih Konjic, katerega glavni prodajni in hkrati tudi nabavni trg je bil prav jugoslovanski trg. Podjetje Konus je po osamosvojitvi Slovenije postopoma zaključevalo in manjšalo svoje široko delovno okolje. Zapirali so se številni obrati v proizvodnji usnja, hkrati pa so se, pod novim imenom, ustvarjala nova podjetja − z isto tradicijo proizvodnje. Leta 2001 se podjetje Konus tudi uradno vpiše v stečajni postopek, saj ne zmore več premagovati nastalih težav. Stečaj so po dolgih letih obravnavanja zaključili leta 2014, s 60 % deležem poplačanih obveznosti vseh upnikov.
Ključne besede: podjetje, veliko proizvodno podjetje, prenehanje podjetja, kriza, stečaj, osamosvojitev Slovenije
Objavljeno: 13.01.2017; Ogledov: 900; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

4.
ZNAČILNOSTI FINANCIRANJA MALIH IN SREDNJE VELIKIH PODJETIJ IN IZZIVI PO EKONOMSKI KRIZI 2008 IN KAKO JE TO REŠILO PODJETJE X D.O.O.
Tanja Masten, 2016, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo se teoretično dotaknili pomena MSP za gospodarstvo in njeno rast v državi in kaj le-te tudi pomenijo. Problematika, ki je pereča je bila predvsem v času gospodarske krize saj so bile v njej na udaru prav MSP ob nezadostnem finančnem stanju za svoj nadaljni razvoj. Delo je razdeljeno na dva dela, teoretični in empirični del v katerem je izpostavljeno obravnavano podjetje xin predstavljeno kako se to uspešno bori proti krizi, ki še obstaja. Izpostavljene so predvsem finance in finančni viri do katerih pa imajo MSP otežen dostop predvsem iz razloga nepoznavanja projektov in programov, ali se jim kreditna shema zdi nedosegljiva, prekruta ali celo zanje nedostopna zaradi previsokih mesečnih obresti odplačevanja dolga. Tematika je ne samo aktualna ampak izredno zanimiva, saj po zadnjih statističnih podatkih prav MSP rešujejo hrbet celotnemu gospodarstvu v Sloveniji in drugod po Evropskih državah.
Ključne besede: MSP, financiranje MSP, gospodarska kriza, praktičen primer obravnavanega podjetja.
Objavljeno: 02.11.2016; Ogledov: 456; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

5.
TVEGANI KAPITAL KOT VIR FINANCIRANJA SLOVENSKIH GRADBENIH PODJETIJ
Aleksandar Erkić, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo analizirali vpliv gospodarske krize v Sloveniji in ugotovili, da so mnoga gradbena podjetja propadla. Na osnovi metode študija primera tujega gradbenega podjetja smo prikazali, kako se je podjetju v času nastopa gospodarske krize z virom tveganega kapitala uspelo izogniti vplivom krize in posledično ustvariti še uspešnejše podjetje.
Ključne besede: tvegan kapital, gospodarska kriza, gradbena podjetja, poslovni angeli, vir financiranja
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 582; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

6.
RAZVOJ MODELA MANAGEMENTA ZA CELOVITEJŠE OBVLADOVANJE VPLIVA KRIZE NA TRANSPORTNA PODJETJA
Veronika Trnovšek Grm, 2016, magistrsko delo

Opis: Transport je dejavnost, ki izvira že iz davnih časov, saj se je potreba po prevažanju stvari pojavila že dolgo nazaj. Skozi dolgo zgodovino je njegov razvoj napredoval počasi, a vztrajno in tudi pridobival na izboljšavah v njegovi tehniki in tehnologiji. Dobra organizacija transporta, učinkovito upravljanje z voznim parkom ter prava izbira prevoznega sredstva, je pogoj za kakovostno izvajanje transportih storitev. Ti pogoji morajo biti izpolnjenji, če hočemo v tem turbulentnem času nuditi kakovostnejše ter bolj konkurenčne transportne storitve od svoje konkurence. To pa je tudi pogoj za obstanek transportnega podjetja na trgu. Danes je eden izmed najpomembnejših dejavnikov uspešnosti ter učinkovitosti transportnega podjetja predvsem učinkovit, zanesljiv ter iznajdljiv management. Temeljne naloge managementa so planiranje, organiziranje, vodenje ter kontroling v poslovanju in delovanju podjetja. Managerji morajo skrbeti, da delo poteka v skladu z zadanimi cilji in vizijo podjetja. Hkrati pa morajo znati voditi in povezovati skupino ljudi v podjetju tako, da jih pritegnejo za svoje ideje, saj je le-to pogoj za dolgoročen napredek in obstoj transportnega podjetja na trgu. Namen magistrske naloge je bil razviti nov model managementa transportnih podjetij, ki bi omogočal zmanjševanje vpliva krize in celovitejšo obvladovanje vpliva krize na delovanje in poslovanje transportnih podjetij v Sloveniji. V nalogi smo predvidevali, da trenutni model ne omogoča omejevanja oziroma zmanjševanja vpliva krize na delovanje in poslovanje transportnih podjetij, zato smo se v nalogi osredotočili na ukrepe za izhod iz krize ter celovito obvladovanje vpliva krize. Na strani državne regulative pa smo izpostavili potrebne ukrepe države za uresničitev predlaganega oziroma novo razvitega modela managementa transportnih podjetij. Menimo, da so izsledki raziskave zanimivi za marsikatero slovensko transportno podjetje, saj je problematika, ki smo jo zajeli v nalogi, podala zanimive ter praktične rešitve, katere bi lahko uporabili pri svojem poslovanju in se tako mogoče izognili težavam, s katerimi se srečujejo predvsem ob pojavu kriz. Ključne besede: management, transport, transportna podjetja, kriza, model managementa
Ključne besede: management, transport, transportna podjetja, kriza, model managementa
Objavljeno: 05.07.2016; Ogledov: 586; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

7.
PRISILNA PORAVNAVA KOT ORODJE ZA PREMAGOVANJE KRIZE PODJETJA
Eva Grilč, 2016, diplomsko delo

Opis: V času spremenljivih tržnih razmer in globalne finančne krize se mnoga podjetja tako v Sloveniji kot v tujini znajdejo v finančnih težavah. Slednja lahko za rešitev krize v podjetju uporabijo številne instrumente. Med njimi se lahko pojavi tudi postopek prisilne poravnave, čeprav za podjetje ta ukrep predstavlja zadnjega v vrsti med izbranimi, saj s svojimi zakonskimi določbami omeji delovanje in poslovanje podjetja. Postopek prisilne poravnave je za rešitev krize v podjetju izbralo tudi podjetje Horizont Skupina, d. o. o. V Načrtu finančnega prestrukturiranja je vodstvo podjetja navedlo vrsto ukrepov, ki jih bo sprejelo, da bo lahko izpolnilo terjatve do svojih upnikov. Slednji postopka prisilne poravnave niso sprejeli, zato je podjetje končalo v stečajnem postopku. Ob takšnem izidu glasovanja smo se ozrli na zakonske določbe in potrebne izboljšave le-teh, predvsem z namenom uspešnejših izidov postopkov prisilne poravnave v Sloveniji.
Ključne besede: prisilna poravnava, Horizont Skupina, d. o. o., ZFPPIPP, kriza podjetja, Načrt finančnega prestrukturiranja
Objavljeno: 01.06.2016; Ogledov: 923; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

8.
ODLOČITEV IZVOZNIKOV O IZBIRI BANČNIH PRODUKTOV ZA ZAVAROVANJE IN FINANCIRANJE MEDNARODNE TRGOVINE
Nina Pitamic, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi z naslovom "Odločitev izvoznikov o izbiri bančnih produktov za zavarovanje in financiranje mednarodne trgovine" smo tematiko obdelali nekoliko širše, kot opisuje sam naslov. Najprej smo se osredotočili na razvoj ključnih dogodkov v gospodarstvu v obdobju po izbruhu finančne krize (2008–2013) in ugotavljali, kako je kriza vplivala na odvijanje mednarodne trgovine tako v državah nerazvitega sveta kot tudi v državah razvitega sveta, predvsem pa v Sloveniji. Proučili smo mednarodne raziskave o tem, kako so se s finančno krizo spopadali tuji izvozniki, kakšne so bile posledice v mednarodni menjavi in kako je kriza vplivala na zavarovanje in financiranje mednarodne trgovine. Mednarodne institucije so namreč izvedle vrsto raziskav, da bi ugotovile, koliko se je po izbruhu finančne krize zmanjšala mednarodna trgovina, v kolikšni meri sta se zmanjšala zavarovanje in financiranje mednarodnih poslov in kaj je bil vzrok za zmanjšano zavarovanje in financiranje mednarodnih poslov. Proučevali so različne načine zavarovanja in financiranja izvoza, ki so bili uporabljeni v mednarodni menjavi. Ugotovile so, da je izbruh finančne krize v letu 2008 pustil v svetovnem gospodarstvu težke posledice, saj je kriza tako v razvitih državah, še bolj pa v državah v razvoju povzročila zmanjšanje mednarodne trgovine in posledično padanje gospodarske rasti. Upad mednarodne trgovine je prizadel zlasti gospodarstva, ki so izvozno usmerjena, zmanjšalo se je povpraševanje na mednarodnih trgih, začelo je primanjkovati finančnih sredstev za financiranje izvoznih poslov, banke so zašle v kreditni krč, predvsem v manj razvitih državah, ki so vire financiranja prej pridobivale na finančnih trgih razvitih držav. Stroški financiranja mednarodne trgovine so predvsem v manj razvitih državah zrasli. Banke so zahtevale tudi vedno več jamstev za odobritev produktov za zavarovanje in financiranje izvoznih poslov. Slovensko gospodarstvo se je zaradi finančne krize prav tako znašlo v težavah, posledice so bile med drugim zmanjšanje izvoznega povpraševanja (manjša mednarodna menjava), kot tudi pojav kreditnega krča bančnega sektorja. Leta 2008, ko je izbruhnila finančna kriza, je imelo slovensko gospodarstvo še 20 mrd EUR izvoza, v naslednjem letu se je izvoz zmanjšal na 16,2 mrd EUR (za 19 %), potem si je opomogel in začel zopet naraščati, že leta 2011 je presegel izvoz iz leta 2008 (za 5 %). Pri tem se je tudi pokritost uvoza z izvozom (leta 2008 je bila 87 %) z leti izboljševala (do 97 % v letu 2013). S pomočjo ankete, ki smo jo v letu 2015 izvedli pri 80 slovenskih izvoznih podjetjih različnih velikostnih skupin in različnega obsega izvoza, smo si ustvarili delno sliko o tem, kako so slovenski izvozniki izbirali produkte za zavarovanje in financiranje svojega izvoza v obdobju po začetku finančne krize. Ugotavljali smo, kako se je v opazovanem obdobju gibalo njihovo povpraševanje po bančnih produktih za zavarovanje in financiranje izvoza glede na obseg njihovega izvoza, katere produkte za zavarovanje in financiranje izvoza so v obdobju 2008–2013 uporabljali in s katerimi ovirami so se pri tem srečevali ter kaj je vplivalo na njihovo odločitev o izbiri bančnih produktov za zavarovanje in financiranje izvoznih poslov. V sklepu predstavljamo ključne ugotovitve, do katerih smo prišli na podlagi naše raziskave ter podajamo predloge za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: finančna kriza, bančni produkti za zavarovanje in financiranje mednarodne trgovine, slovenska izvozna podjetja, slovenski izvoz
Objavljeno: 27.05.2016; Ogledov: 888; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

9.
PRESTRUKTURIRANJE PODJETJA PTUJSKA KLET D.O.O.
Timotej Žlof, 2015, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje, ki se je kdaj soočalo s krizo v poslovanju, ali pa ni uspelo realizirati želene stopnje rasti, se je znašlo v situaciji, ko obstoječ način poslovanja za podjetje ni bil več optimalen. V takih situacijah je podjetje prisiljeno poseči po spremembah. Ena izmed večjih sprememb v podjetju je lahko prenova podjetja z metodo prestrukturiranja. V diplomskem projektu predstavljamo krizo podjetja, njene značilnosti in razloge zanjo, ter metodo prestrukturiranja, kot zdravilo za izhod iz krize poslovanja. Opisujemo tipe prestrukturiranj, ter njihov vpliv na posamezna področja ali oddelke v podjetju, ki so predmet prenove. Prav tako predstavljamo misli številnih avtorjev, ki so to tematiko v preteklosti obravnavali podrobneje, kar nam pomaga pri lažjem razumevanju prestrukturiranja v praksi. Kot praktični primer prestrukturiranja podjetja navajamo podjetje Ptujska klet d.o.o., ki se je na polovici prejšnjega desetletja odločilo za tak korak v želji po izhodu iz krize in obnovitvi ponovne rasti. V empiričnem delu naloge podrobneje analiziramo poslovanje opazovanega podjetja skozi posamezna obdobja, v katerih je potekalo prestrukturiranje in osvetljujemo načine, na katere je podjetje izvajalo prestrukturiranje. Prav tako predstavljamo izdelano SWOT analizo podjetja po končanem prestrukturiranju. V sklepnem delu naloge analiziramo in ovrednotimo prestrukturiranje v opazovanem podjetju, ter izpostavimo njegove pozitivne in morebitne negativne učinke.
Ključne besede: kriza podjetja, krizni management, prestrukturiranje, Ptujska klet d.o.o., Pullus, SWOT analiza.
Objavljeno: 04.11.2015; Ogledov: 1317; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

10.
NOVOSTI PRISILNE PORAVNAVE PO ZFPPIPP-F NA PRIMERU PODJETJA MERKUR D.D.
Andreja Grobelnik, 2014, magistrsko delo

Opis: Podjetja, ki zaidejo v finančne težave in postanejo kratkoročno in dolgoročno plačilno nesposobna, imajo na razpolago prisilno poravnavo ali stečajni postopek. Stečajni postopek pomeni konec obstoja oz. delovanja podjetja, prisilna poravnava pa predstavlja njegovo preživetje. V teoretičnem delu magistrske naloge smo najprej opredelili krizo podjetja in pomen tega, da podjetje nenehno spremlja svoje poslovanje, da pravočasno zazna prve znake krize, saj le tako lahko pravočasno uvede potrebne ukrepe za rešitev iz krize. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da podjetje zaide v stečaj. Nadalje predstavljamo novosti prisilne poravnave po ZFPPIPP-F, ki je uvedla kar nekaj novosti. Njena bistvena novost je postopek preventivnega prestrukturiranja, ki omogoča podjetju, da lahko to prestrukturiranje izvede že v fazi, ko insolventnost še ni nastopila. Novela ZFPPIPP-F je uvedla tudi dva nova ukrepa, in sicer da se lahko podjetje prestrukturira z izčlenitvijo novih družb ter prestrukturira zavarovane terjatve. Predstavljamo tudi vsebino načrta finančnega prestrukturiranja ter sam postopek prisilne poravnave od uvedbe do zaključka. V empiričnem delu pa smo proučevali novosti prisilne poravnave po ZFPPIPP-F ter njihove učinke na primeru podjetja Merkur d.d., ki je v zadnjem predlogu prisilne poravnave predlagala izvedbo izčlenitve zdravega dela na dve novoustanovljeni družbi, to sta Merkur trgovina d.d. in Merkur nepremičnine d.d. Nad družbo Merkur d.d. se bo po izvedbi izčlenitve začel stečajni postopek. Ugotovili smo, da je prisilna poravnava zelo zahteven sodni postopek, ki se ga je potrebno lotiti zelo skrbno in natančno, saj za podjetje predstavlja še zadnjo možnost, preden se nad njim začne izvajati stečajni postopek.
Ključne besede: kriza podjetja, prisilna poravnava, novosti ZFPPIPP-F, finančno prestrukturiranje, Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.
Objavljeno: 27.01.2015; Ogledov: 2080; Prenosov: 515
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 1.54 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici