| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza kritičnosti v odlagališču za izrabljeno jedrsko gorivo
Dušan Čalić, 2009, magistrsko delo

Opis: V delu so obravnavani izračuni kritičnosti za model vsebnika z izrabljenim jedrskim gorivom. Vsebnik bodo uporabili za odlaganje visoko aktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva v globokem geološkem odlagališču. Najpomembnejša varnostna funkcija vsebnika je, da bo izoliral gorivo za zelo dolgo časa. To lahko dosežejo le tako, da zadovoljijo varnostnim funkcijam že pred odložitvijo goriva v odlagališče. Model vsebnika v odlagališču smo modelirali na podlagi geometrijskih lastnosti in lastnosti materialov vsebnika in odlagalnih celic, ki temeljijo na Švedskem preliminarnem modelu vsebnika, in lastnosti izrabljenega goriva iz jedrske elektrarne Krško. Gorivni elementi z maksimalno obogatitvijo goriva 4.951% 235U v gorivnih palicah iz cirkonijeve zlitine se vstavijo v vsebnik, obdan z glino, ki se nahaja v matični kamnini. Da zagotovijo varnostnim zahtevam goriva, pomnoževalni faktor ne sme preseči 0.95 pri abnormalnih pogojih, ki lahko nastanejo v vsebniku. Izračuni kritičnosti za normalne in abnormalne pogoje v odlagališču so bili opravljeni z uporabo računalniškega programa MCNP5 in podatkovne knjižnice ENDF/B-VI. Rezultati so pokazali, da tak vsebnik zadošča varnostnim kriterijem v abnormalnih pogojih le ob upoštevanju zgorelosti goriva. Izračuni zgorelosti goriva so bili opravljeni s programom ORIGEN 2.1, kjer smo za vhodne podatke upoštevali povprečno moč in maso urana. Modeliranje sistema z računalniškim orodjem je edina metoda, s katero je mogoče določiti vplive odlagališča na okolje, zato smo rezultate preverili z referenčnimi analizami. Zaradi nepoznavanja vhodnih podatkov, ki imajo velik vpliv na rezultate, so tudi odstopanja relativno velika. Zato smo z analizami poiskali tiste parametre, ki najbolj vplivajo na reaktivnost in lahko služijo kot pomembni indikatorji za prihodnje analize. Kljub večjim razlikam v rezultatih je pomembno, da so vsi zaključki enaki. Kritične razmere v vsebniku lahko nastanejo le v primeru, ko se v vsebniku nahaja sveže gorivo in ko je ves prazen prostor v vsebniku zapolnjen z vodo. Da zagotovimo zahtevam za kritičnost, moramo nujno upoštevati zgorelost goriva. Rezultati kažejo, da je v primeru, da je obogatitev goriva večja od 4% 235U, minimalna zgorelost goriva, ki ga lahko vstavimo v vsebnik, 20 MWd/kgU. Na podlagi rezultatov smo zaključili, da lahko shranimo izrabljeno jedrsko gorivo iz jedrske elektrarne Krško v vsebnike, ki temeljijo na Švedskem modelu le pod določenimi pogoji. Poleg tega pa je pomembno oceniti vse predpostavke, ki smo jih upoštevali pri izračunih, saj so nekatere zelo konzervativne.
Ključne besede: kritičnost, visoko radioaktivni odpadki, zgorelo gorivo, odlagališče, Monte Carlo
Objavljeno: 23.09.2014; Ogledov: 995; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

2.
ŠTUDIJ ZAHTEV PROCESA RAZVOJA PROGRAMSKE OPREME IN IMPLEMENTACIJA SPLETNE APLIKACIJE V FARMACEVTSKEM PODJETJU
Peter Plut, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava dva mednarodno uveljavljena pravilnika, CFR 21 poglavje 11 in Aneks 11. Opisani so dobra praksa GAMP, ki je osnova za validacijo računalniških sistemov, in faze, ki nastopajo v validaciji programske opreme. Validacija je predstavljena na konkretnem primeru razvoja spletne aplikacije v farmacevtskem podjetju Krka, d. d., Novo mesto.
Ključne besede: validacija, GAMP, V-model, kritičnost računalniškega sistema
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 634; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

3.
Esejistika Ivana Cankarja
Miran Štuhec, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Ivan Cankar zaseda v slovenski kulturni zavesti posebno mesto. Na njegovo delo so z različnih vidikov opozarjali že pisateljevi sodobniki, s posebnim interesom pa se ga je vedno znova lotevala tudi kasnejša slovenska literarna veda. V tem zelo obsežnem opusu ima med poezijo, pripovedno prozo in dramatiko opazno mestu še publicistika, mislim na politične članke, eseje in objavljene govore ter, seveda, na kritike in polemike. V vsakem primeru gre za pomemben korpus, s katerim se je pisec odzival na mnoga bolj ali nekoliko manj pereča vprašanja svojega časa. Ta so bila praviloma povezana z zgodovinskimi, političnimi, narodnimi in kulturnimi temami, v katerih presečišču sta se slej ko prej nahajala slovensko slovstvo in slovenska umetnost.
Ključne besede: slovenska književnost, esej, književna esejistika, miselna proza, kritičnost, polemičnost, satiričnost
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 751; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (178,35 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Miselna proza Vladimirja Bartola
Miran Štuhec, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Miselna proza Vladimirja Bartola je presečišče treh avtorjevih interesov: psihologije, lastne osebnosti in književnosti. Razprava analizira dialektiko tega korpusa tako, da sledi problemskim poudarkom, jezikovni in slogovni podobi ter literarnoyvrstnemu vidiku.
Ključne besede: slovenska književnost, književnost, esej, književna esejistika, miselna proza, kritičnost, psihoanaliza, Freudova psihoanaliza, zavest
Objavljeno: 08.06.2017; Ogledov: 282; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (129,66 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Fiziološke determinante kritičnega obnašanja v sistemu sklopljenih ekscitabilnih oscilatorjev
Urban Marhl, 2018, magistrsko delo

Opis: Samo-organizirana kritičnost in kritična dinamika sta lastnost različnih dinamičnih sistemov, ki so sestavljeni iz mnogih gradnikov in so nelinearni. Za te sisteme je značilno, da porazdelitev velikosti posameznih dogodkov sledi potenčni funkciji. Pojma zadnja leta pridobivata na veljavi na področju nevroznanosti, saj so plazovite nevronske aktivnosti, katerih porazdelitev velikosti sledi potenčni funkciji, opazili na različnih velikostnih skalah nevroloških sistemov, med njimi tudi v centralnem živčevju sesalcev. Kritična dinamika se povezuje z optimalnim delovanjem in v teoriji odraža obnašanje na območju faznega prehoda med redom in naključnostjo. Teoretične in numerične raziskave osnovnih modelov sklopljenih nevronov potrjujejo kritično dinamiko sistema zgolj za ozko območje izbranih parametrov, kar ni v skladu z realnimi biološkimi sistemi, ki so po naravi heterogeni. Zato v nalogi osnovni numerični model nadgradimo z vpeljavo različnih realnih mehanizmov in nevrobioloških determinant ter preverimo njihov vpliv na prostorsko-časovno aktivnost. V model vpeljemo heterogenost v ravneh vzdraženosti, kompleksno strukturo interakcij med nevroni, šibko zunanje periodično vzbujanje in heterogenost v sklopitvi. Izkaže se, da določene oblike prostorske heterogenosti, zunanjega vzbujanja in vpeljava kompleksnejše mreže interakcij znatno razširijo območje kritičnega delovanja, medtem ko statična heterogenost v sklopitvi nima velikega vpliva. Naše ugotovitve pripomorejo k razumevanju mehanizmov samo-organizacijskih principov v nevroloških sistemih.
Ključne besede: Samo-organizirana kritičnost, kritična dinamika, potenčna porazdelitev, sklopljeni nevroni, fiziološke determinante.
Objavljeno: 28.09.2018; Ogledov: 252; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

6.
Verodostojnost zdravstvenih blogov: vpliv starosti bralcev na njihovo kritičnost
Rene Tobias, 2019, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu smo predstavili pojem verodostojnosti na spletu, osredotočili pa smo se predvsem na primer blogov. Pojasnili smo še pomen verodostojnosti informacij na blogih, vse skupaj pa povezali z vplivom starosti bralca na dojemanje verodostojnosti blogov. V empiričnem delu smo opravili kvantitativno analizo rezultatov lastne izvedene ankete, pri čemer smo raziskovali zaznavanje verodostojnosti blogov s strani bralcev, mlajših in starejših od 45 let, glede na vrsto (tematiko) bloga: blog medicinskega strokovnjaka, osebni blog, blog strokovnjaka alternativne medicine. Rezultati kažejo, da starost bralcev pomembno vpliva na zaznavanje verodostojnosti blogov in je povezana s tematiko bloga.
Ključne besede: zdravstveni blogi, kritičnost bralcev, zaznavanje verodostojnosti vsebine, starost bralcev
Objavljeno: 08.11.2019; Ogledov: 87; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici