| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 107
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Criza sub-primelor
Nataša Špes, Sebastjan Strašek, Timotej Jagrič, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Prin abordarea generală examinăm geneze şi mecanismele în crizele financiare majore şi ne concentrăm pe criza sub-primelor. Considerăm că în epoca globalizării financiare crescute o abordare corectă trebuie să ia în considerare pe lângă factorii funamentali mai multe echilibre şi caractere autoîmplinite ale crizelor financiare. În criza globală recentă din nou globalizarea financiară implementată în perioade de mare mobilitate de capital internaţional se presupune că ar fi produs criza bancară internaţională. Integrarea progresivă şi sofisticarea ridicată a produselor şi pieţelor financiare a adus noi forme şi un character global evenimentelor crizei în recenta criza sub-primelor.
Ključne besede: globalizacija, krize, ekonomsko ravnotežje, mednarodne finance, liberalizacija, bančništvo, finance, finančni trg, gospodarski položaj, kapital, trg kapitala, mednarodni trg kapitala, mednarodni tokovi kapitala, mednarodne banke, kreditiranje
Objavljeno: 10.07.2017; Ogledov: 500; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (186,89 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Pripravljenost slovenskih bank do kreditiranja malih in srednjih podjetij v Sloveniji
Mateja Školnik, 2016, magistrsko delo

Opis: V Sloveniji se je obseg kreditne aktivnosti bank od leta 2008 zmanjševal, kar je imelo za posledico precej manjšo ponudbo kot tudi povpraševanje po kreditih malim in srednjim podjetjem (v nadaljevanju MSP-jem). Ker je financiranje MSP-jev v obliki tveganega kapitala in poslovnih angelov v Sloveniji še dokaj nepoznano in nerazvito, je še vedno prvenstveni vir financiranja za MSP-je bančno kreditiranje. Tako v magistrski nalogi želimo ugotovit, kakšna je pripravljenost slovenskih bank (tako domačih kot tujih) do kreditrianja MSP-jev v Sloveniji. Magistrska naloga je tako sestavljena iz teoretičnega in empiričenega dela. V teoretičnem delu predstavljamo finančno sliko MSP-jev v Sloveniji in Evropski Uniji, kakšne tehnike kreditiranja uporabljajo banke ter kakšen je odnos banka – posojilojemalec, ter vlogo tujih bank v državah centralne in vzhodne Evrope ter v tranzicijskih državah. V okviru emiričnega dela so predstavljeni rezultati ankete, ki je bila narejena letu 2016 na vzorcu 14 bank v Sloveniji. Z analizo rezultatov ankete smo ugotovili, da domače banke v povprečju ne odobrijo večji obseg kreditov MSP-jem kot tuje banke v Sloveniji, jih pa odobrijo v povprečju po nižji ceni. Ugotovili smo tudi, da med lastništvom banke in spremljanimi tehnikami kreditiranja ne obstaja povezanost pri vseh opazovanih spremenljivkah in prav tako med lastništvom banke in spremljanim zavarovanjem kredita ne obstaja povezanost pri vseh opazovanih spremenljivkah.
Ključne besede: tuje banke, domače banke, MSP, kreditiranje
Objavljeno: 14.09.2016; Ogledov: 807; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (4,32 MB)

3.
Kreditno tveganje in finančne omejitve slovenskih podjetij
Polona Kačičnik, Timotej Jagrič, 2014, izvirni znanstveni članek

Opis: Višja je verjetnost stečaja podjetja, bolj je podjetje finančno omejeno, njegova rast pa je nižja. Z uporabo objektivnega kazalnika dejanskega stečaja podjetij ugotavljamo kreditno tveganje slovenskih podjetij. Verjetnost stečaja je pojasnjena z individualnimi lastnostmi podjetja in makroekonomskimi spremenljivkami. Mikro podjetja imajo presenetljivo nižjo verjetnost stečaja kakor večja. Ker je kreditno tveganje tesno povezano s sposobnostjo podjetij, da pridobijo zunanje vire, proučujemo tudi finančne omejitve podjetij. Vpliv notranjih virov na rast podjetja se z dostopanjem do zunanjih virov financiranja zniža samo pri večjih, ne pa tudi pri mikro podjetjih. Tem pri zniževanju zunanje finančne omejenosti ne pomaga niti več premoženja, primernega za zastavo.
Ključne besede: podjetje, krediti, kreditiranje, kreditno tveganje, premoženje, stečaj, napovedi, raziskave
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 553; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

4.
BANČNO KREDITIRANJE FIZIČNIH OSEB V SLOVENIJI
Anja Pirc, 2015, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji imajo fizične osebe, ki želijo kredit najeti v bankah pestro ponudbo, tako glede bank, kot tudi glede kreditov. Zaradi konkurenčnega boja, ki poteka med bankami v Sloveniji, so za kreditojemalce oblikovale različne vrste kreditov, s skupnim ciljem, da se kreditojemalcem čim bolj približajo pri zadovoljevanju njihovih potreb. Banke tako ponujajo kredite po ugodnih obrestnih merah, za različne namene porabe, po različni odplačilni dobi kredita in ostalih posebnih pogojih, ki ločijo banke med sabo in na koncu tudi vplivajo, pri kateri banki bo kreditojemalec najel kredit ter morebiti postal njihov dolgoletni komitent. Kljub prilagajanju bodočim kreditojemalcem, pa banke pri kreditiranju upoštevajo bančne pogoje oziroma pravila in pri tem ne odstopajo od svojih temeljnih pravil, kot so ustrezna kreditna sposobnost, primerno zavarovanje kredita in korektno poslovanje kreditojemalca. Upoštevanje bančnih pravil, banki zagotavljajo večjo verjetnost, da bodo od kreditojemalca dobile kredit povrnjen v točno določenem času, skupaj z obrestmi vred. K izpolnjevanju bančnih pravil jih zavezuje tudi slovenska zakonodaja in Banka Slovenije, kot nadzorni organ bank. Za banke so najpomembnejši stanovanjski krediti, za katere smo opravili tudi podrobno raziskavo in analizo. Upoštevali smo naslednje kriterije: vrsta in višina obrestne mere, ročnost kreditov, oblike zavarovanja kreditov ter EOM. Spoznali smo, kakšen je postopek odobritve stanovanjskega kredita v NLB. Postopek odobritve kredita se v banki vedno začne s prejetjem vloge za odobritev kredita, s strani kreditojemalca. Sledi izračun kreditne sposobnosti kreditojemalca, informativnega izračuna kredita, preverjanjem njegovega preteklega poslavanja z banko in vpogled v informacijski sistem Sisbon. Če ni odstopanj od bančnih pogojev, banka pripravi pogodbe in druge dokumente, ki jih mora kreditojemalec podpisati pred črpanjem kredita, kar je tudi zadnji korak v postopku odobritve kredita.
Ključne besede: Ključne besede: kredit, kreditiranje fizičnih oseb, bančna kreditna pravila, vrste kreditov, slovenski bančni sistem.
Objavljeno: 19.10.2015; Ogledov: 1469; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

5.
BANČNO KREDITIRANJE PODJETIJ V SLOVENIJI
Katja Edelbaher, 2014, diplomsko delo

Opis: Za uspešno sodelovanje banke in podjetij je potrebno uskladiti dvoje nasprotujočih se interesov: interes podjetja, ki želi pridobiti kar najcenejše vire financiranja, in interes banke, ki želi doseči čim večji dobiček, s čim manjšim tveganjem oziroma ustreznim zavarovanjem. Diplomski projekt z naslovom Bančno kreditiranje podjetij v Sloveniji v teoretičnem delu obravnava kreditne storitve banke, vrste kratkoročnih in dolgoročnih kreditov podjetjem, ter cilje bank pri kreditiranju podjetij. Nadalje obravnava značilnosti poslovnega odnosa med podjetjem in banko, vpliv bonitete na pridobitev kredita in opis zavarovanj bančnih kreditov. V zadnjem delu diplomskega projekta smo analizirali bančno kreditiranje podjetij od leta 2004 do 2013 v Sloveniji, spreminjanje števila bank in hranilnic, značilnosti odobrenih kreditov v povezavi s gospodarskimi razmerami, obseg odobrenih bančnih kreditov podjetjem, spreminjanje cene kreditov po posameznem letu in bančno kreditiranje po dejavnostih, pri čemer smo izpostavili predelovalne dejavnosti, gradbeništvo in trgovino.
Ključne besede: banke, kredit, kreditiranje podjetij, kreditno tveganje, kreditna sposobnost, zavarovanje kredita
Objavljeno: 26.11.2014; Ogledov: 1118; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (469,95 KB)

6.
KREDITNA TVEGANJA V ČASU FINANČNE KRIZE IN SPODBUDE ZA OŽIVITEV KREDITIRANJA
Vesna Čebular, 2013, magistrsko delo

Opis: Smo v obdobju izjemne negotovosti in krize zaupanja. Živimo v času največje krize po drugi svetovni vojni. Gospodarske razmere v domačem in mednarodnem okolju so izredno slabe, finančna in politična kriza v Sloveniji pa trenutno situacijo, v kateri živimo, samo še zaostrujeta. To dejstvo ne velja le za Slovenijo temveč za celotno Evropo in preostali del sveta. Slovenija se je znašla v kreditnem krču, iz katerega nekako ne vidimo izhoda, saj se vrtimo v začaranem krogu od gospodarske krize z začetkom gradbeniškega kolapsa, slabšanja portfelja bank, slabših bonitetnih ocen, nedostopnosti do virov financiranja ter posledično bančnega zaostrenega kreditiranja v zelo omejenem obsegu. V nadaljevanju to povzroči manjše investicije in razvoj pri podjetjih, ki zaradi nedostopnosti do virov ne morejo zagnati prepotrebnih investicij in s tem ponovnega gospodarskega razvoja. Moje magistrsko delo je prikaz kreditnih tveganj v času finančne krize in nekaterih rešitev za oživitev kreditiranja na področju gospodarstva tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji. Osrednji del magistrskega dela sloni na pregledu izvajanja protikriznih ukrepov v Sloveniji in pregled spodbud za zagon kreditiranja tako v finančnem kot v gospodarskem sektorju. Slovenija je le del vseevropske gospodarsko-finančne krize in je vključena v EU in deluje v okviru smernic, sprejetih v vrhu Evrope. V pričujočem delu so predstavljene tudi spodbude in rešitve, ki jih izvajajo v EU in sprejete strukturne reforme za izhod iz krize.
Ključne besede: Kreditno tveganje, zavarovanje kreditnega tveganja, protikrizni ukrepi, spodbude za kreditiranje, jamstvena shema, subvencija
Objavljeno: 19.03.2013; Ogledov: 1018; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (663,88 KB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici