| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Elektrodinamične sile med zbiralkami : magistrsko delo
Žan Pinter, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so na podlagi standarda IEC 60865 za dimenzioniranje elektrodinamičnih sil med zbiralkami izračunane maksimalne vrednosti sil v trifaznem sistemu zbiralk. Nato so z analitičnim postopkom izračunani dinamični odzivi sil med zbiralkami v primeru kratkostičnih tokov. Narejena je primerjava med obema postopkoma. Analitični postopek je nadgrajen z numeričnimi izračuni sil na osnovi metod končnih elementov s pomočjo programskih orodij EleFAnT 2D in FEMM za normalno obratovanje in kratek stik. Numerični izračuni predstavljajo verifikacijo analitičnega modela, kar je tudi cilj magistrske naloge. Izvedena je tudi primerjava izračunov med posameznimi metodami ter analiza skladnosti postopka dinamične kontrole z realnimi razmerami.
Ključne besede: elektrodinamična sila, zbiralka, kratkostični tok, magnetno polje
Objavljeno v DKUM: 14.12.2021; Ogledov: 823; Prenosov: 27

2.
Izbira nove transformatorske postaje – RTP NOP II ventilacijska postaja : zaključno delo
Miha Kvartič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrtovanje nove transformatortorske postaje za ventilacijsko postajo NOP II v podjetju Premogovnika Velenje d.d. Opisana je obstoječa postaj in izvedeni so izračuni kratkih stikov, dimenzioniranje aparatov in naprav ter izbira ustrezne opreme za novo transformatorsko postajo. Prikazana je lokacija nove transformatorske postaje ter opis predvidene opreme.
Ključne besede: električno omrežje, transformatorska postaja, kratkostični izračuni, izbira opreme, Premogovnik Velenje
Objavljeno v DKUM: 14.11.2019; Ogledov: 1242; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

3.
ANALIZA MAGNETNIH RAZMER ELEKTROMAGNETA S KRATKOSTIČNIM OBROČEM
Marjan Jug, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan elektromagnet na izmenični tok s spremenljivo zračno režo med jedrom in kotvo, v območju od 0 mm do 5 mm. Za primera brez in s kratkostičnima obročema na jedru je bila opravljena analiza magnetnih razmer, časovnih potekov električnih veličin vzbujalne tuljave in toka kratkostičnih obročev ter časovnega poteka sile na kotvo pri različnih dimenzijah zračne reže. Omenjene analize so bile izvedene s pomočjo programa OPERA 3D, ki temelji na metodi končnih elementov. Uporabljen je bil harmonični tip izračuna magnetnega polja, kar ustreza stacionarnemu obratovanju elektromagneta. To pomeni, da prehodni pojavi v izračunu niso bili zajeti. Rezultati analiz so prikazani v grafičnih in tabelaričnih oblikah.
Ključne besede: Elektromagnet, kratkostični obroč, magnetno polje, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1655; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

4.
NAČRTOVANJE NOVE TRANSFORMATORSKE POSTAJE ZA PODJETJE KLS LJUBNO
Peter Stakne, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje načrt za izvedbo nove transformatorske postaje, s pomočjo katere bi bilo podjetje KLS Ljubno d. d. ob širitvi proizvodnje oskrbovano z zadostno količino električne energije. Izvedeni so izračuni kratkih stikov, dimenzioniranje aparatov in naprav ter preverjanje zbiralk glede na termično in dinamično obremenitev. Prikazani sta lokacijska umestitev nove transformatorske postaje ter opis predvidene opreme. Izvedeni pa so tudi izračuni za hlajenje transformatorjev ter razsvetljavo v transformatorski postaji.
Ključne besede: transformatorska postaja, kratkostični izračuni, izbira opreme, hlajenje transformatorjev, razsvetljava
Objavljeno v DKUM: 15.11.2013; Ogledov: 2866; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (6,63 MB)

5.
UPORABA MODELA TRANSFORMATORJA V PROGRAMSKEM ORODJU PSCAD ZA IZRAČUN KRATKIH STIKOV
Damjan Zalokar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek modeliranja idealnega in realnega modela transformatorja v programskem orodju PSCAD, ki smo ga izvedli na realnem primeru elektroenergetskega omrežja. Opravljena je tudi analiza simuliranih rezultatov z obema modeloma transformatorjev za različne prehodne pojave in stacionarna stanja, ki smo jih izvedli. Kratkostični tokovi in napetosti so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kratek stik, transformator, kratkostični tok, PSCAD programsko orodje
Objavljeno v DKUM: 22.05.2013; Ogledov: 2344; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK FOTONAPETOSTNIH MODULOV
Franjo Pranjić, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Fotovoltaika je danes na splošno eno izmed zelo popularnih oziroma zanimivih področij, še posebej v gospodarstvu. V tem magistrskem delu je predstavljena analiza karakteristik fotonapetostnih modulov. Izvedene so primerjave karakteristik, ki jih poda proizvajalec s karakteristikami, ki so dobljene z meritvami pri zunanjih pogojih. Predstavljene so tudi temperaturne odvisnosti moči ter dejanska proizvodnja električne energije oziroma energijski donos. Merjena je proizvodnja energije direktno iz modula (brez razsmernika) ter istočasno temperatura. Moduli so merjeni istočasno, s čimer so zagotovljeni enaki pogoji.
Ključne besede: fotovoltaika, fotonapetostni modul, fotonapetostna celica, kratkostični tok, karakteristika modula, temperaturna odvisnost, nadomestno vezje
Objavljeno v DKUM: 05.02.2012; Ogledov: 3680; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (3,40 MB)

7.
POVEČANJE VARNOSTI NUKLEARNE ELEKTRARNE KRŠKO Z VGRADNJO DODATNEGA DIZELSKEGA AGREGATA
Danijel Vuk, 2012, diplomsko delo

Opis: Jedrska nesreča na Japonskem je botrovala cilju diplomskega dela raziskati in predstaviti zanesljivost in varnost Nuklearne elektrarne Krško ob predpostavki, da primerjamo obstoječe stanje z možnostjo vgradnje dodatnega dizel agregata. Z namenom zagotavljanja stalne električne energije jedrskemu objektu in s tem povezano zmanjšanje možnosti poškodb sredice ob popolnem izpadu električne energije so na začetku predstavljene možnosti, s katerimi bi Nuklearna elektrarna Krško lahko zagotovila večjo varnost. Podano je obstoječe stanje Nuklearne elektrarne Krško s pripadajočimi faktorji zanesljivosti in ocenami tveganja, ter prednosti, ki bodo nastopile z vgradnjo dodatnega dizel generatorja. Izvedeni so izračuni kratkostičnih in normalnih obratovalnih razmer, ki bodo osnova za dimenzioniranje in izbiro opreme, za tretji dizel agregat.
Ključne besede: proizvodnja električne energije, Nuklearna elektrarna Krško, dizel agregat, varnost, lastna raba, verjetnostne varnostne analize, kratkostični tokovi.
Objavljeno v DKUM: 01.02.2012; Ogledov: 3222; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

8.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH RAZMER V ELEKTROENERGETSKEM OMREŽJU
Sebastjan Novak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna karakterističnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5), z metodo relativnih vrednosti (per-unit) in s programskim orodjem PSCAD. Predstavljena sta analitični izračun in izračun s programskim orodjem PSCAD nadomestnega vezja in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kratek stik, okvara, kratkostični tok, standard SIST EN 60909
Objavljeno v DKUM: 26.09.2011; Ogledov: 2967; Prenosov: 875
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

9.
PRIKLJUČITEV REZERVOARJEV GORIVA NA EEO NAFTA LENDAVA
Mihael Cigut, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen potek dimenzioniranja ter izbira opreme in aparatov novega elektro kontejnerja SB-Č2, iz katerega se napajajo porabniki novega črpališča Č2 in vključitev le-tega v elektroenergetsko omrežje Nafte Lendava. Opisano je elektroenergetsko omrežje Nafte Lendava in lastna industrijska elektrarna. V nalogi je izveden izračun kratkega stika nizkonapetostne strani, ki je bil nato uporabljen za nadaljnje dimenzioniranje aparatov in naprav. Kratkostični izračun je bil preverjen še v programskem orodju PSCAD. Glede na pridobljene podatke je bila izbrana oprema za dovodno polje in oprema za posamezne porabnike.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, rezervar goriva, kratkostični izračuni, izbira opreme
Objavljeno v DKUM: 12.04.2011; Ogledov: 2616; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

10.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH VELIČIN
Sebastijan Omerzu, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna kratkostičnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5) s pomočjo vozliščne admitančne matrike. Predstavljen je postopek izračuna vozliščne admitančne matrike in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: kratek stik, admitančna matrika, kratkostični tok, okvara, model omrežja IEEE5
Objavljeno v DKUM: 08.03.2011; Ogledov: 2492; Prenosov: 845
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici