| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza internega omrežja podjetja unior ter rekonstrukcija transformatorske postaje TP UNIOR 1 : magistrsko delo
Marjan Jug, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga prikazuje analizo kratkostičnih razmer industrijske cone UNIOR-ja v Zrečah pri različnih obratovalnih razmerah ter izdelavo rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. V prvem delu je prikazana analiza kratkostičnih razmer industrijske cone v trenutnih in pri predvidenih obratovalnih razmerah. Opravljena je bila analiza kratkostičnih razmer za vsako obratovalno stanje na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem nivoju v vseh šestih transformatorskih postajah, ki se uvrščajo v interno omrežje. Na osnovi izračuna kratkostičnih razmer s programskim orodjem NEPLAN in analitičnim izračunom je v drugem delu izdelan predlog rekonstrukcije transformatorske postaje TP UNIOR 1. Prikazan je način dimenzioniranja in izbire nove srednjenapetostne in nizkonapetostne opreme.
Ključne besede: Elektroenergetsko omrežje, transformatorska postaja, stikališče, NEPLAN, kratki stik, dimenzioniranje opreme, izbira stikalne opreme
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 942; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (9,21 MB)

2.
Projektiranje elektroenergetskih postrojev z upoštevanjem nove zakonodaje : diplomsko delo
Matej Flisar, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava projektiranje in izbiro elektroenergetske opreme. Za določevaje elektroenergetske opreme je bil uporabljen standard SIST EN 60909-0. Na osnovi standarda je bil izveden izračun maksimalnega in minimalnega kratkostičnega toka za izbiro opreme in ustrezne zaščite. Namen diplomske naloge je bilo prikazati novosti in postopek za izdelavo projekta po novi zakonodaji. V prvem delu je podrobno opisan posodobljen standard SIST EN 60909-0 iz leta 2016. Nato je na kratko opisana standardizacija. V nadaljevanju se vsebina nanaša na okvarne razmere v EES. V zaključku diplomske naloge je predstavljeno priprava postopka izdelave projekta, nov gradbeni zakon in primer izračuna kratkostičnih veličin po metodi iz starejšega in novejšega standarda SIST EN 60909-0.
Ključne besede: kratki stik, projektiranje, elektroenergetski sistemi, gradbeni zakon
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 1260; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

3.
Vpliv generatorja na kratkostične razmere v distribucijskem omrežju
Tomaž Sotlar, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazan vpliv generatorja na kratkostične razmere v distribucijskem omrežju. Namen je ugotoviti vpliv sinhronskega generatorja na kratkostične toke, ki so na mestu priključitve izhodiščni podatek za projektiranje in dimenzioniranje posameznih elementov omrežja. Kratkostični tokovi so v točki kratkega stika določeni s pomočjo programskega orodja DMS, ki je razvito za analizo realnih razmer v omrežju in med drugim omogoča tudi izračune parametrov vseh vrst kratkih stikov. Potrditev modela in točnosti izračunanih parametrov kratkega stika s programskim orodjem DMS je izvedena s primerjavo rezultatov programskega orodja z rezultati dejanskih meritev in z rezultati simulacije v programskem paketu Matlab. Analiza vpliva generatorja na kratkostične toke v distribucijskem omrežju je izvedena v točki blizu generatorja in v točki daleč od generatorja. Ugotovljeno povečanje kratkostičnih tokov zaradi vgradnje generatorjev v distribucijsko omrežje je potrebno upoštevati pri projektiranju in dimenzioniranju distribucijskega omrežja.
Ključne besede: generator, distribucijsko omrežje, kratki stik, programsko orodje DMS
Objavljeno v DKUM: 19.07.2016; Ogledov: 1414; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (4,78 MB)

4.
PREHODNI POJAVI V DISTRIBUCIJSKEM TRANSFORMATORJU MOČI 250 kVA
Jože Leskovar, 2016, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo se ukvarjali tako s splošno kakor tudi s konkretno obravnavo dveh značilnih prehodnih pojavov v povprečnem distribucijskem transformatorju, tj. z vklopom in s kratkim stikom. Pri obravnavi smo si pomagali s sodobnimi programskimi orodji, s katerimi smo v obliki simulacij izvajali analitično in numerično obravnavo omenjenih dveh prehodnih pojavov in njunih kombinacij, prav tako pa smo s pomočjo zmogljive merilne opreme praktično izvedli številne konkretne meritve in preskuse, s katerimi smo preverjali ujemanje rezultatov ter ugotavljali vzroke morebitnih razlik/odstopanj.
Ključne besede: distribucijski transformator, prehodni pojavi, vklopni tok, kratki stik
Objavljeno v DKUM: 15.07.2016; Ogledov: 2187; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

5.
REKONSTRUKCIJA TRANSFORMATORSKE POSTAJE TP BRUSILNICA
Zvonko Gotlin, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvem delu obsega splošen opis transformatorskih postaj, transformatorskih postaj znotraj industrijskega kompleksa Steklarne Rogaška, opis posebnega talilnega transformatorja Varivolt ter problematiko transformatorske postaje TP Brusilnica. V nadaljevanju so podani vsi potrebni izračuni, nujni za določitev ustrezne opreme ob rekonstrukciji transformatorske postaje TP Brusilnica, ki predstavlja jedro diplomskega dela. Predstavljena je primerjava izračunov, narejenih klasično z izračuni, izvedenimi s pomočjo programskih orodij Ecodial in xSpider. Na kratko sta predstavljena tudi oba programa. V sklepnem delu so na osnovi najbolj neugodnega scenarija predstavljene variante tehniških rešitev, posebej pa so opisane tri ustrezne rešitve treh različnih dobaviteljev opreme, in sicer Siemens, Schneider Electric in EATON. V zaključku je med temi tremi ustreznimi različicami podan predlog rešitve, ki je za uporabnika v konkretnem primeru najbolj sprejemljiv s tehniškega vidika in predstavlja minimalne stroške vzdrževanja v času življenjske dobe ter ne predstavlja okoljskega problema med obratovanjem in po izteku življenjskega cikla opreme.
Ključne besede: transformatorska postaja, rekonstrukcija, kratki stik, Varivolt, Ecodial, xSpider
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1666; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (3,51 MB)

6.
Zaščita generatorja hidroelektrarne Moste in simulacija kratkih stikov v 110 kV omrežju
Silvo Perkuš, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava zaščito generatorja hidroelektrarne (v nadaljevanju HE) Moste z zaščitnim relejem IM3G-V. Opisane so njegove osnove in rezervne zaščitne funkcije,postopek nastavljanja parametrov in način priključitve. Prikazani so tudi rezultati preizkušanja zaščite pri izpadu vzbujanja, nadtokovne zaščite in zaščite pri povratni moči. V programskem orodju SIMULINK je izdelan model nadtokovne zaščite in dela omrežja v okolici HE Moste. Prikazani so rezultati simulacij preobremenitve in kratkih stikov na daljnovodu, ki prikazujejo dinamični odziv obravnavanega generatorja in delovanje nadtokovne zaščite.
Ključne besede: zaščitni rele, zaščita generatorja, pretokovna zaščita, kratki stik, numerične simulacije
Objavljeno v DKUM: 25.04.2016; Ogledov: 2237; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (4,92 MB)

7.
VKLJUČITEV BIOPLINARNE DOBROVNIK 2 V ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE POMURSKE ZANKE
David Užmah, 2010, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju smo se ljudje po svetu in v Sloveniji začeli zavedati, da bo postal primanjkljaj tradicionalnih energentov nekaj vsakdanjega, kar že lahko vsakodnevno občutimo z dvigom cen in višanjem trošarin na energente. Vse to je privedlo k pospešenemu raziskovanju in pridobivanju energije iz obnovljivih virov, s katerimi bi se lahko pokril ta primanjkljaj. Mednje prištevamo tudi bioplin, ki lahko služi kot klasično kurivo za ogrevanje ter kot energent s pomočjo katerega se v bioplinarnah pridobiva električna energija. Ena izmed elektrarn, ki proizvaja električno energijo s pomočjo bioplina je bioplinarna Dobrovnik 2, predvidene moči 1 MW, ki bo stala v neposredni bližini že obratujoče bioplinarne Dobrovnik prav tako moči 1MW. Pri nalogi smo se soočili s problemom priključitve te dodatne elektrarne v elektroenergetski sistem (20 kV distribucijski daljnovod Dobrovnik). Za to dodatno elektrarno smo pri dveh različnih možnih točkah priključitve na DV Dobrovnik (oporišče št. 96 in odcep Filovci Trnavski breg) preverili vrednosti kratkostičnih tokov ter ugotavljali, ali sta primerni za priključitev. Simulacije kratkih stikov smo izvedli v programskem paketu PSCAD®.
Ključne besede: bioplinarna, kratki stiki/ kratek stik, sončna elektrarna, hidroelektrarne na reki Muri, PSCAD®, proizvodnja električne energije.
Objavljeno v DKUM: 07.09.2010; Ogledov: 3801; Prenosov: 434
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

8.
IZVEDBA ZRAČNO ALI S PLINOM SF6 IZOLIRANEGA 400 kV STIKALIŠČA BLOKA 6 TEŠ
Damjan Seme, 2009, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana izvedba in praktični primer sodobnega visokonapetostnega 400 kV zračno in s plinom SF6 izoliranega stikališča. Predstavljene so naprave novega bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. V nadaljevanju je prikazana in argumentirana idejna zasnova stikališča za blok 6 s primerjavo med zračno izolirano in plinsko izolirano izvedbo. Glede na karakteristike energetske opreme bloka 6 in analize sosednjih stikališč so bili opravljeni ustrezni izračuni kratkostičnih razmer. Na osnovi teh izračunov je bila izbrana ustrezna oprema zračno in s plinom SF6 izoliranega stikališča. Za takšni izvedbi stikališč so bili izvedeni izračuni vplivov na okolje. Analizirana je bila tudi vključitev omenjenih stikališč v elektroenergetski sistem na osnovi analize z zanesljivostnim kriterijem "n-1" in izračunom obremenljivosti za več variant vključitve bloka 6 v elektroenergetski sistem.
Ključne besede: Elektroenergetski sistem, elektroenergetsko omrežje, termoelektrarna, stikališče, stikalni aparat, plin SF6, električno dimenzioniranje, monitoring, električno polje, kratki stik, stabilnost.
Objavljeno v DKUM: 05.02.2010; Ogledov: 4087; Prenosov: 526
.pdf Celotno besedilo (7,25 MB)

9.
Izračun kratkostičnih tokov : diplomsko delo
Ivo Jesenik, 1993, diplomsko delo

Ključne besede: elektroenergetske naprave, kratki stik
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 2210; Prenosov: 0

10.
Iskanje izvedeno v 1.37 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici