| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRENOVA HE ZLATOLIČJE, ANALIZA OBRATOVALNIH STANJ IN USTREZNOST VN NAPRAV
Aleš Kirbiš, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga v uvodu podaja pregled izgradnje hidro elektrarn na reki Dravi s poudarkom na prizadevanju Dravskih elektrarn Maribor za nenehno izboljševanje in povečevanje proizvodnih zmogljivosti celotne dravske verige. Sledi pregled HE Zlatoličje pred prenovo in razlogov za izvedbo prenove. Podrobneje so zapisana posamezna obratovalna stanja, ki lahko nastopijo v času obratovanja elektrarne. Z rekonstrukcijo hidroelektrarne se je povečal tudi instaliran pretok in nazivna moč elektrarne, za kar je bila izvedena analiza ustreznosti stare in novo vgrajene opreme na nazivne in okvarne tokove. V poglavju preizkušanje generatorja je podana teorija tripolnega kratkega stika, kotne stabilnosti in sinhronizacija generatorja na omrežje, kateri sledi izdelava modelov in izvedba dinamičnih analiz za različne obratovalne razmere v programskem okolju MATLAB/SIMULINK. Na koncu je podan pregled zakonskih regulativ s področja obratovalnega monitoringa elektromagnetnega sevanja za nove in rekonstruirane objekte, katerim sledi izračun elektromagnetnega polja v programskem okolju EleFAnT3D z namenom ugotavljanja vpliva elektromagnetnega sevanja rekonstruiranega objekta na obremenjevanje naravnega in življenjskega okolja z nizkofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem.
Ključne besede: hidroelektrarne, sinhronski generatorji, sinhronizacija, stikališče, kratek stik, stabilnost, dimenzioniranje opreme
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 761; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (4,00 MB)

2.
VPLIV KRATKOSTIČNEGA TOKA IN ELEKTROMAGNETNEGA POLJA NA IZBIRO OPREME V RTP ŽELEZARNA RAVNE
Matej Tovornik, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje postopek izbire srednjenapetostne opreme v 20-kV stikališču razdelilne transformatorske postaje Železarna Ravne. Opisani so postopki od ideje do izvedbe projekta. Poudarek je na izračunu kratkostičnega toka, dimenzioniranju srednjenapetostnih zbiralk in simulaciji elektromagnetnega polja v prostoru. Raziskani so bili termični in dinamični učinki kratkostičnih tokov na izbrane zbiralke. V zaključnem poglavju je predstavljena izvedba rekonstrukcije 20-kV zbiralk v stikališču.
Ključne besede: kratek stik, elektromagnetno polje, zbiralka
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 927; Prenosov: 255
.pdf Celotno besedilo (7,68 MB)

3.
NAČRTOVANJE OBNOVE TRANSFORMATORSKE POSTAJE KERŠIČEVA PARTIZANSKA
Boris Zemunović, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan načrt obnove transformatorske postaje. Razloga za obnovo transformatorske postaje sta pretečena življenjska doba opreme in sama varnost pri posluževanju naprav. Transformatorska postaja se obnavlja v istem objektu, zato je treba v času obnove urediti začasno napajanje končnih odjemalcev. Opisano je trenutno stanje, podane so tehnične rešitve obnove transformatorske postaje in opravljena je izbira pripadajoče opreme. Izvedeni so izračuni kratkih stikov in dimenzioniranje opreme. Pri dimenzioniranju in izbiri opreme je upoštevana sprememba nazivne napetosti omrežja.
Ključne besede: obnova, transformatorska postaja, kratek stik, dimenzioniranje opreme
Objavljeno: 29.05.2015; Ogledov: 1064; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

4.
UPORABA MODELA TRANSFORMATORJA V PROGRAMSKEM ORODJU PSCAD ZA IZRAČUN KRATKIH STIKOV
Damjan Zalokar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek modeliranja idealnega in realnega modela transformatorja v programskem orodju PSCAD, ki smo ga izvedli na realnem primeru elektroenergetskega omrežja. Opravljena je tudi analiza simuliranih rezultatov z obema modeloma transformatorjev za različne prehodne pojave in stacionarna stanja, ki smo jih izvedli. Kratkostični tokovi in napetosti so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kratek stik, transformator, kratkostični tok, PSCAD programsko orodje
Objavljeno: 22.05.2013; Ogledov: 1858; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (4,31 MB)

5.
IZVEDBA MERITEV IN PRESKUŠANJ V VN STIKALIŠČIH
Matej Kovač, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so podrobneje opisani stikalni aparati, kosovni preskusi in meritve, ki se na teh aparatih izvajajo. S temi preskusi se razkrivajo napake pri stikalnih aparatih in morajo biti narejeni tako, da je stikalna naprava brezhibna. Obravnavana je rekonstrukcija in delovanje 110 kV stikališča na območju HE Dravograd. Izvedeni so izračuni kratkih stikov s pomočjo katerih je dimenzionirana oprema to so ločilniki, odklopniki in zbiralke. Izračuni kratkih stikov so pokazali, da je izbrana oprema dejansko vgrajena na stikalušču HE Dravograd.
Ključne besede: stikalne naprave, kosovni preskusi, rekonstrukcija stikališča, kratek stik, določitev opreme
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1750; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

6.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH RAZMER V ELEKTROENERGETSKEM OMREŽJU
Sebastjan Novak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna karakterističnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5), z metodo relativnih vrednosti (per-unit) in s programskim orodjem PSCAD. Predstavljena sta analitični izračun in izračun s programskim orodjem PSCAD nadomestnega vezja in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kratek stik, okvara, kratkostični tok, standard SIST EN 60909
Objavljeno: 26.09.2011; Ogledov: 2407; Prenosov: 747
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

7.
IZRAČUN KRATKOSTIČNIH VELIČIN
Sebastijan Omerzu, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek izračuna kratkostičnih veličin kratkega stika po modelu omrežja (IEEE5) s pomočjo vozliščne admitančne matrike. Predstavljen je postopek izračuna vozliščne admitančne matrike in kratkostičnih tokov. Pri izračunih slednjih je upoštevan standard SIST IEC 60909. Kratkostični tokovi so tudi grafično predstavljeni in opisani.
Ključne besede: kratek stik, admitančna matrika, kratkostični tok, okvara, model omrežja IEEE5
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 1993; Prenosov: 675
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

8.
VKLJUČITEV BIOPLINARNE DOBROVNIK 2 V ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE POMURSKE ZANKE
David Užmah, 2010, diplomsko delo

Opis: V zadnjem desetletju smo se ljudje po svetu in v Sloveniji začeli zavedati, da bo postal primanjkljaj tradicionalnih energentov nekaj vsakdanjega, kar že lahko vsakodnevno občutimo z dvigom cen in višanjem trošarin na energente. Vse to je privedlo k pospešenemu raziskovanju in pridobivanju energije iz obnovljivih virov, s katerimi bi se lahko pokril ta primanjkljaj. Mednje prištevamo tudi bioplin, ki lahko služi kot klasično kurivo za ogrevanje ter kot energent s pomočjo katerega se v bioplinarnah pridobiva električna energija. Ena izmed elektrarn, ki proizvaja električno energijo s pomočjo bioplina je bioplinarna Dobrovnik 2, predvidene moči 1 MW, ki bo stala v neposredni bližini že obratujoče bioplinarne Dobrovnik prav tako moči 1MW. Pri nalogi smo se soočili s problemom priključitve te dodatne elektrarne v elektroenergetski sistem (20 kV distribucijski daljnovod Dobrovnik). Za to dodatno elektrarno smo pri dveh različnih možnih točkah priključitve na DV Dobrovnik (oporišče št. 96 in odcep Filovci Trnavski breg) preverili vrednosti kratkostičnih tokov ter ugotavljali, ali sta primerni za priključitev. Simulacije kratkih stikov smo izvedli v programskem paketu PSCAD®.
Ključne besede: bioplinarna, kratki stiki/ kratek stik, sončna elektrarna, hidroelektrarne na reki Muri, PSCAD®, proizvodnja električne energije.
Objavljeno: 07.09.2010; Ogledov: 3032; Prenosov: 353
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

9.
Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici