| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
TEKSTILIJE ZA ZVOČNO ZAŠČITO PROSTOROV
Nina Ačko, 2011, diplomsko delo

Opis: Hrup obremenjuje človeka in uničuje njegovo psihično in fizično zdravje. V namene zmanjševanja izpostavljenosti hrupu se pri gradnji bivalnih in delovnih prostorov uporabljajo različni materiali za zvočno zaščito prostorov. Zvočna zaščita se nanaša na dva fizikalna pojava, tj. absorpcijo in izolacijo zvoka. Diplomsko delo se osredotoča na pregled različnih vrst tekstilij, ki so prisotne na slovenskem tržišču in se uporabljajo za zvočno izolacijo prostorov. Za zvočno izolacijo se uporabljajo pretežno koprene iz naravnih organskih vlaken (celulozna, volnena) ali kemičnih anorganskih vlaken (steklena, kamena) ter reciklirane poliestrne tekstilije oz. kosmiči iz ostankov tekstilij za avtomobilske sedeže. Zvočno izolativne tekstilije se med seboj razlikujejo glede na debelino, maso, gostoto, volumensko izpolnjenost oz. poroznost, zato je njihova zvočna izolacijo različna. Najboljšo zvočno izolacijo ima koprena iz volnenih vlaken (55 dB), sledijo kosmiči iz recikliranih tekstilnih ostankov (49 dB), koprena iz celuloznih vlaken (48 dB), koprena iz kamenih vlaken (47 db) ter koprena iz steklenih vlaken (46 dB). Zvočno izolativne koprene se proizvajajo v obliki plošč z manjšo poroznostjo, zvitkov oz. bal z večjo poroznostjo ali v obliki lamel. Kosmiči iz recikliranih tekstilnih ostankov se vpihujejo v ustrezen prostor med stenama.
Ključne besede: hrup, zvočna zaščita, izolacija, netkane tekstilije, kosmiči
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1526; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

2.
Všečnost jogurta z okusom kakava in dodatkom različnih kosmičev glede na starostno skupino okuševalcev
Karmen Štamul, 2013, diplomsko delo

Opis: V raziskavi je bila proučevana všečnost jogurta proizvedenega na kmetiji Kralj iz Janževskega Vrha. Vzorci jogurta so bili narejeni v treh različnih recepturah: z dodatkom grobih ovsenih kosmičev, z dodatkom finih ovsenih kosmičev in brez dodanih kosmičev. Senzorična analiza vzorcev kakavovega jogurta je bila izvedena v letu 2012 s skupinami potrošnikov – nešolanih okuševalcev, različnih starostnih skupin: osnovnošolci (N=60), študenti (N=63) in starejša populacija (N=64). Senzorično ocenjevanje jogurta je bilo izvedeno s pomočjo 5-stopenjske hedonske lestvice po kateri so okuševalci ocenjevali všečnost barve, vonja, kislosti, sladkosti, okusa, čvrstosti ter skupni vtis vzorcev jogurta glede na dodane ovsene kosmiče. Rezultati kažejo, da dodatek kosmičev in spol okuševalcev nimata statistično značilnega vpliva na nobenega od vrednotenih parametrov. Starostna skupina okuševalcev ima statistično značilen vpliv na ocene nekaterih in dokončana izobrazba na ocene vseh parametrov všečnosti jogurta. V primerjavi z ostalima je skupina starejše populacije značilno višje ocenila všečnost okusa (3,51), kislosti (3,38), sladkosti (3,58) in skupni vtis jogurta (3,52). V povprečju so višje ocene posameznih parametrov jogurta podali okuševalci s končano poklicno izobrazbo. Ocena skupnega vtisa je v najčvrstejši korelaciji z ocenami všečnosti okusa (r=0,86), sladkosti (r=0,81) in kislosti (r=0,73).
Ključne besede: jogurt, ovseni kosmiči, senzorično ocenjevanje, hedonski test, starost okuševalcev
Objavljeno: 13.06.2013; Ogledov: 1288; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (480,88 KB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici