| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj elektronike in programske opreme za daljinsko vodeno kosilnico
Luka Jerebic, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje načrtovanje, zgradbo in delovanje daljinsko vodene kosilnice. Ta se največkrat uporablja na težko dostopnih ali nevarnih terenih. Kosilnica je sestavljena iz predelanega ohišja klasične kosilnice, namensko razvite pogonske osi s 4 »in wheel« motorji, razvojnega sistema sbRIO-9651 in ostale elektronike. Za delovanje potrebujemo vezja za: napajanje, meritev napetosti enosmerne zbiralke, razširitveno vezje in vezje z varovalkami. Vezje za meritev napetosti med drugim sestavlja tudi mikrokrmilnik ATmega, za katerega smo spisali program v razvojnem okolju Arduino. V razvojnem okolju LabVIEW je bil izdelan program za meritev dolžine pulzov z uporabo razvojnega sistema sbRIO-9651, ki je osnova za delovanje ultrazvočnih senzorjev in RC sprejemnika.
Ključne besede: kosilnica, razvoj, načrtovanje, daljinsko vodenje, Arduino, LabVIEW, National Instruments, Texas, Eagle, PWM, BMS, AHRS
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 1297; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

2.
Ergonomski vidiki razvoja vrtnega traktorja
Andrej Petek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena preučitev vrtnega traktorja z vidika ergonomije. Opredeljena je zgodovina kosilnice in traktorja ter njuna povezava v razvoj vrtnega traktorja in ergonomije. Definirani so pogoji uporabe vrtnega traktorja in že obstoječe ergonomske izboljšave. Predstavljen in modelno prikazan pa je tudi lasten predlog izboljšave, ki omogoča uporabo vrtnega traktorja tudi gibalno oviranim osebam. Konstrukcijska sprememba pripomore k samostojnosti oziroma nasploh omogoči gibalno ovirani osebi delo z vrtnim traktorjem.
Ključne besede: vrtni traktor, ergonomija, vrtni stroj, stroj za košnjo trave, kosilnica, razvoj traktorja, modeliranje, pogoji uporabe vrtnega traktorja, invalidi, gibalno ovirane osebe.
Objavljeno: 07.07.2014; Ogledov: 1023; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

3.
Oblikovanje drsalne površine na kosilnem grebenu traktorske kosilnice
Mihael Miheljak, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se osredotoča na oblikovanje in izdelavo drsalne površine kosilnega grebena traktorske kosilnice. Predstavljen je proces oblikovanja optimalne površine za košnjo po razmočenih terenih, kjer se je v praksi pojavljalo največ problemov. Prikazane so metode, uporabljene pri oblikovanju in izdelavi drsnikov za novo izvedbo varjenega kosilnega grebena. Prikazana pa je še optimizacija oblike obstoječega kosilnega grebena z upoštevanjem prvin novih drsnikov. Skozi nalogo so predstavljene metode vzvratnega inženirstva, modeliranja, hitre izdelave prototipov, optimizacije površin za izdelavo preoblikovalnega orodja, analiza ustreznosti preoblikovanih površin in metode testiranja prototipov. Nova oblika drsalne površine prikazuje optimiran odkos in odvajanje nečistoč preko grebena v vseh pogojih dela. Podano pa je izhodišče za razvoj novega tipa kosilnih grebenov pri podjetju SIP Strojna industrija.
Ključne besede: oblikovanje, razvoj izdelka, diskasta kosilnica, kosilni greben, prototip, hitra izdelava prototipov, 3D skeniranje, 3D print, SolidWorks, Rhinoceros
Objavljeno: 27.02.2014; Ogledov: 1147; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

4.
ELEKTRONSKI SISTEM DALJINSKO VODENE KOSILNICE ZA ZAHTEVNE TERENE
Luka Polc, 2013, diplomsko delo

Opis: Avtor diplomske naloge je dobil prošnjo, da elektronsko opremi daljinsko vodeno kosilnico za zahtevne terene . Izziv mu je predstavil vrtnar, ki se poklicno ukvarja z zahtevno košnjo trave in ima izkušnje v strojegradnji. V prvem delu naloge je predstavljen smisel takšne naprave in trenutno stanje na trgu. Osrednji del vsebuje natančnejšo razlago posameznega elektronskega sklopa, potek opravljenega dela in rezultat. V sklepu avtor ugotovi, koliko dela zahteva elektronika na takšnem projektu.
Ključne besede: elektronika, daljinsko vodenje, kosilnica
Objavljeno: 30.09.2013; Ogledov: 2180; Prenosov: 298
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

5.
VPLIV RAZLIČNIH DEJAVNIKOV NA PORABO GORIVA PRI KOŠNJI S TRAKTORSKO KOSILNICO
Igor Pepelnak, 2012, diplomsko delo

Opis: Za rejce govejih živali predstavlja košnja trave eno ključnih opravil od pomladi do jeseni. Število košenj je odvisno od intenzivnosti kmetovanja, vendar predstavlja košnja trave časovno in stroškovno velik zalogaj za kmetovalca. Namen diplomskega dela je preučiti, kako moramo nastaviti parametre košnje, da bomo določeno površino pokosili v najkrajšem času in bomo za to porabili najmanj goriva, saj je le to iz dneva v dan dražje. V bločnem poljskem poizkusu smo preučevali, kako vpliva število vrtljajev motorja in priključne gredi na porabo goriva in ali se splača pred košnjo zamenjati nože na kosilnem grebenu kosilnice kljub relativno visoki ceni. Ob upoštevanju dobljenih izračunov lahko z gotovostjo trdimo, da ima spreminjanje vrtljajev motorja in priključne gredi manjši vpliv na porabo goriva kot zamenjava starih nožev kosilnega grebena kosilnice z novimi.
Ključne besede: Ključne besede: traktor / traktorska kosilnica / traktorska priključna gred / vrtljaji motorja traktorja / vrtljaji traktorske priključne gredi / poraba goriva
Objavljeno: 30.11.2012; Ogledov: 1740; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (8,77 MB)

6.
Konstruiranje pogonov diskaste kosilnice
Blaž Cvikl, 2012, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se mora podjetje hitro prilagajati razmeram na trgu in upoštevati želje in predloge kupca, ki ta izdelek uporablja. Zato je za vsako podjetje nujno, da se v čim krajšem času odzove tem predlogom, saj si s le s tem ohranja vodilni položaj na trgu. V diplomskem delu je predstavljen razvoj in preračun pogona diskaste kosilnice. S pomočjo analize lastnih izdelkov in izdelkov konkurenčnih podjetij smo prišli do grobe zasnove pogona kosilnice, ki nam je služil kot osnova za nadaljnji preračun. Pri načrtovanju in preračunu smo si pomagali z 3D modelirnikom SolidWorks in programskim paketom za preračunavanje strojnih elementov KISSoft. Dobljeni rezultati so nam pomagali, da smo lahko izdelali tehniško dokumentacijo in natančno določili vse sestavne elemente pogonskih sklopov.
Ključne besede: kosilnica, gonilo, stožčasti zobniki, jermensko gonilo, valjaste zobniške dvojice
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1565; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (10,90 MB)

7.
KONCEPT ORODJA ZA OBREZOVANJE ROBOV TRAVNATIH POVRŠIN
Viki Pavlič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek snovanja koncepta orodja za enoročno obrezovanje travnatih robov. Orodje po obliki spominja na invalidsko berglo, temelji pa na tehnologiji akumulatorske kosilnice na nitko. Razvoj orodja je začrtan s tržno in ergonomsko raziskavo. Zunanjo obliko orodja določajo tehnične rešitve sistema - postavitev elektromotorja in akumulatorja ter izvedba prenosa vrtilnega momenta. Oblika ročaja je dobljena s postopkom vzvratnega inženiringa. Rezultati so prikazani v obliki virtualnih foto-realističnih slik in v obliki enostavnega fizičnega modela v realni velikosti. Ročaj je izdelan s postopkom hitre izdelave prototipov.
Ključne besede: bergla, kosilnica, enoročna uporaba, striženje robov, ergonomija
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1471; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (10,92 MB)

8.
KONSTRUIRANJE DISKASTE KOSILNICE
Mihael Miheljak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje potek razvoja diskaste kosilnice za košnjo po strmih pobočjih. Košnja po strmih pobočjih zahteva od stroja maksimalno sposobnost prilagajanja razgibanemu terenu s pomočjo razbremenjevanja. Masa stroja mora biti majhna, težišče pa čim bližje traktorju. V diplomskem delu je prikazana predelava obstoječe kosilnice v kosilnico za košnjo po strmih pobočjih. V teoretičnem delu so predstavljene vrste kosilnic in strojni elementi, ki se uporabljajo pri izdelavi diskastih kosilnic. Predstavljen je postopek razvoja novega izdelka. V glavnem delu je zajeta študija konkurence in zahteve za razvoj nove kosilnice. Obdelano je modeliranje in konstruiranje novega kosilnega grebena s programom Solidworks. Preračun vzmeti razbremenjevanja kosilnice je izveden v programu Kisssoft. V zaključnem delu je predstavljen prototip kosilnice in postopek testiranja z analizo dobljenih rezultatov. Podane so rešitve za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti in smernice nadaljnega razvoja diskastih kosilnic.
Ključne besede: konstruiranje, razvoj izdelka, prototip, kosilnica, diskasta kosilnica, gonilo, zobniško gonilo, vijačna vzmet, preračun vzmeti, kosilni greben
Objavljeno: 06.10.2011; Ogledov: 2804; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (4,97 MB)

9.
SNOVANJE BATERIJSKE KOSILNICE NA NITKO
Krešimir Gorišek, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje postopek iskanja najprimernejše rešitve pozicioniranja motorja in prenosa moči koncepta za odrezovanje robov travnatih površin imenovanega Stampella. Z izbrano rešitvijo smo želeli vplivati tudi na zmanjšanje mase koncepta pod maso že obstoječih baterijskih kosilnic. Vrednotenje analiziranih kosilnic in iskanje rešitev pozicioniranja motorja je bilo izvedeno s QFD matriko. Ker je pozicioniranje motorja vplivalo na nekoliko novejšo obliko, smo novo nastali koncept zmodelirali s pomočjo programskega paketa SolidWorks, v katerem smo z določevanjem materiala posameznim elementov dobili maso koncepta. Rezultati so pokazali, da smo ustrezno pozicionirali motor in z izbranimi materiali uspeli zmanjšati maso Stampelle.
Ključne besede: kosilnica, stampella, odrezovanje robov, pozicioniranje motorja, palični mešalnik
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 2155; Prenosov: 174
.pdf Celotno besedilo (5,71 MB)

10.
PRERAČUN GONILA KOSILNICE OPTICUT 220, 260 IN 300
Matej Zajc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta predstavljena pogonski sistem kosilnice in predvsem optimizacija pogonskega sistema gonila. S pomočjo zasnove gonila in grobega modela gonila z vsemi elementi smo se lotili samega preračuna pogonskega sklopa. Pri preračunu gonila smo si pomagali s programskim paketom KISSsoft, s katerim smo preračunali stožčaste zobnike, gredi, ležaje in tudi gredno zvezo med gredjo in zobniki. Glede na pridobljene rezultate preračuna smo nato dokončno zmodelirali sestavne elemente gonila in izdelali tehnično dokumentacijo s pomočjo programskega paketa SolidWorks.
Ključne besede: kosilnica, gonilo, stožčasti zobniki
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2303; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici