| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
OSVEŠČENOST LJUDI O DEJAVNIKIH TVEGANJA ZA NASTANEK KORONARNE BOLEZNI
Mateja Kukovec, 2012, magistrsko delo

Opis: Bolezni srca in žilja (BSŽ) predstavljajo v svetu enega od največjih javnozdravstvenih problemov. V Evropi povzročijo BSŽ skoraj polovico vseh primerov smrti, kar predstavlja 1,9 milijonov smrti v državah Evropske unije. Kljub temu da se umrljivost postopoma zmanjšuje v vseh razvitih državah sveta, obstajajo BSŽ najpogostejši vzrok smrti in poglavitni vzrok invalidnosti ter zmanjšane kakovosti življenja prebivalstva (Fras, 2009, str 13). V Sloveniji predstavljajo BSŽ kar 38% vseh vzrokov smrti, kar je podobno povprečju drugod v razvitem svetu. Pregled umrljivosti zaradi teh bolezni po različnih regijah Slovenije kaže, da jih je pomembno več v jugovzhodni Sloveniji (Fras, 2009, str. 13 - 26). Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna deskriptivna metoda raziskovanja. Za raziskavo je bil uporabljen anketni vprašalnik, ki je vseboval 35 vprašanj zaprtega tipa. Podatki so bili statistično obdelani s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati. Pridobljeni rezultati so bili presenetljivi, saj smo eno hipotezo potrdili, drugo pa ovrgli. Na postavljeno raziskovalno vprašanje pa smo dobili odgovor, da je med ljudmi prisotna slaba osveščenost in nepoznavanje bolezni, kar bi lahko bil eden izmed dejavnikov tveganja za večjo pojavnost bolezni. Sklep. Z dobrim poznavanjem dejavnikov tveganja in z večjo osveščenostjo ljudi o tej bolezni lažje in bolje načrtujemo zdravstveno vzgojo ljudi, pri čemer so nam raziskave v veliko pomoč.
Ključne besede: bolezni srca in ožilja, dejavniki tveganja, koronarna bolezen, osveščenost ljudi, primarna preventivna dejavnost, zdravstvena vzgoja
Objavljeno v DKUM: 08.08.2012; Ogledov: 3381; Prenosov: 412
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
Omega-3 maščobne kisline - učinkovina funkcionalnih živil, ki rešuje življenja
Gorazd Pisnik, 2012, magistrsko delo

Opis: Namen naloge je bil ugotoviti poučenost koronarnih bolnikov o omega-3 maščobnih kislinah; koliko jih uživajo in koliko pozornosti jim namenjajo njihovi zdravniki. Raziskave kažejo, da lahko pomagajo preprečiti nastanek in razvoj obolenj, povezanih s previsokim nivojem vnetnih mehanizmov v telesu, zaradi neugodnega razmerja med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami. Najmočneje vplivajo na srčno-žilni sistem, zato smo s pomočjo ankete raziskali prehranjevanje ljudi, ki se zdravijo zaradi koronarne bolezni srca. Ugotovili smo, da koronarni bolniki posvečajo veliko pozornosti zdravemu prehranjevanju, vendar uživajo premalo živil z omega-3 maščobnimi kislinami. Bolniki se ne poslužujejo funkcionalne prehrane in prehranskih dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami ter ne uživajo Omacor zdravil. Zdravniki pri zdravljenju teh bolnikov ne namenjajo pozornosti omega-3 maščobnim kislinam.
Ključne besede: Funkcionalna prehrana, omega-3 in omega-6 maščobne kisline, koronarna bolezen srca
Objavljeno v DKUM: 25.05.2012; Ogledov: 3438; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici