| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Regeneracija odpadne vode iz kopališč : diplomsko delo
Jože Tihel, 2007, diplomsko delo

Ključne besede: odpadne vode, kopališča, membranska filtracija, filtriranje kopalne vode
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 3336; Prenosov: 0

2.
DOLOČANJE ANIONOV V VODAH Z IONSKO KROMATOGRAFIJO
Špela Pražnikar, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je validacija analizne metode za določanje vsebnosti kloratnega (III) in kloratnega (V) aniona v pitnih in kopalnih vodah z ionsko kromatografijo (IC). Izvedena je bila validacija analizne metode. Določena je bila linearnost, meja zaznavnosti, meja določljivosti, natančnost, točnost, pravilnost, vpliv matrice, časovna stabilnost standardov, interference in statistično obdelani podatki. Analiziran je bil tudi realni vzorec pitne in kopalne vode, ki ni vseboval kloratnega (III) in kloratnega (V) aniona. Dokazano je, da je predlagana analizna metoda primerna, natančna in točna.
Ključne besede: klorat (III), klorat (V), pitne vode, kopalne vode, IC, validacija
Objavljeno: 04.10.2011; Ogledov: 1781; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

3.
OPREDELITEV PROFILA KOPALNIH VODA NA REKI DRAVI
Darja Repnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je prispevek k uvodnim preiskavam kakovosti vode reke Drave in ocena tveganj glede zahtev za kopalne vode. Naloga predstavlja program monitoringa izvedenega v skladu s Programom monitoringa kakovosti kopalnih voda v letu 2010, vzorčenja, terenske meritve in meritve splošnih fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov na treh vzorčnih mestih potencialnih kopališč na reki Dravi. Ugotovili smo, da je kakovost vode glede ne na fizikalno-kemijske parametre skladna z mejnimi vrednostmi za zelo dobro ekološko stanje voda. V vseh serijah vzorčenja je kakovost vode glede na mikrobiološke razmere neskladna s kriteriji za kopalne vode za razred »Zadostna kakovost«, opredeljenimi z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. list RS, št. 25/2008), izjema so le nekateri vzorci, odvzeti na lokaciji Drava – Mariborski otok in Drava-Sidro. Na podlag raziskav in analiz kakovosti vode na vzorčnih mestih sklepamo, da se bo projekt dopolnjeval in izvajal tudi v prihodnje, saj ugotovitve predstavljajo velik korak k realizaciji ureditve naravnih kopališč na reki Dravi.
Ključne besede: kopalne vode, profil reke Drave, fizikalno-kemijske meritve, mikrobiologija
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 1996; Prenosov: 243
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

4.
Elektrokemična priprava kopalnih vod
Sara Vinkovič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskali možnost uporabe za pripravo kopalnih vod. Izbrali smo tri vzorce vod: morsko vodo, vode iz reke Drave in vodo iz kompenzacijskega bazena kopališča Fontana. Med procesom elektrokoagulacije smo opazovali spreminjanje temperature, električnega toka, pH in prevodnosti ter njihov vpliv na sam proces elektrokoagulacije. Vse parametre smo opazovali v odvisnosti od časa in pri konstantni električni napetosti za posamezni proces. Po koncu vsakega procesa smo izmerili motnost in absorbanco. Glede na ta dva parametra smo ugotovili, da dobimo pri reki Dravi najboljše rezultate pri električni napetosti 30,5 V, pri morski vodi 3,0 V in bazenski vodi 4,0 V. V vodi iz reke Drave smo po 45 min elektrokoagulacije uspeli znižati motnost za 90,1 %. Pri morski vodi se je motnost po 30 min zmanjšala za 79,3 % in pri bazenski vodi po 25 min za 92,6 %. Opravili smo tudi mikrobiološke analize za bakterijo Escherichia coli, katere rezultati so pokazali ustavitev rasti bakterij pri obdelani vodi iz reke Drave, medtem ko se je pri morski in bazenski vodi v po obdelavi razvilo več bakterij kot v neobdelani vodi. Ugotovili smo, da je elektrokoagulacija primerna za čiščenje tipa vod, kot je voda iz reke Drave, kjer je nizka električna prevodnost in se izloča majhna količina aluminija, medtem ko za vode tipa morske in bazenske vode ni primerna.
Ključne besede: elektrokoagulacija, aluminijeve elektrode, Escherichia Coli, kopalne vode
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 619; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

5.
REGRESIJSKI MODELI REZULTATOV ANALIZ ZA KVALITETO KOPALNIH VODA
Doroteja Bukovec, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo ocenjevali mikrobiološko kakovost kopalnih voda plaže Talamanca na otoku Ibiza. Poudarek je na rezultatih analiz kopalne sezone za leto 2014, v obdobju od aprila do oktobra in primerjava od leta 1999 do 2014. Plažo Talamanca smo primerjali s preostalimi plažami Ibize in Formentere ter ugotavljali možne vzroke mikrobiološkega onesnaževanja. V laboratoriju za javno zdravje Ibize in Formentere so se izvajali preizkusi in analize na podlagi rezultatov analiz črevesnih enterokokov in E. coli. Obravnavali smo pojavnost koncentracij bakterij črevesnih enterokokov in E. coli. Na plaži Talamanca smo primerjali rezultate dveh vzorčnih točk Sinbad in Argos, kjer smo opazili razlike med obema točkama. V območju Sinbad smo opazili dobro korelacijo med vrednostmi obeh poizkusov (koncentracija E. coli in enterokokov), medtem ko v robnem območju Argos smo opazili, da je koncentracija enterokokov mnogo večja kot E. coli. Razdalja vzorčenja med obema točkama je približno 1000 m in s tem sklepamo, da ima območje Sinbad v neposredni bližini izliv kanalizacije. Prisotnost E. coli in črevesnih enterokokov za določanje kakovosti kopalnih voda ne povzroča nevarnosti, če ne presega mejne vrednosti.
Ključne besede: kopalne vode, mikrobiološka kakovost, fekalna kontaminacija, E. coli, enterokoki
Objavljeno: 06.01.2016; Ogledov: 670; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici