| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zagotavljanje kakovosti proizvodnih procesov z uporabo trikoordinatne merilne tehnike
Boštjan Verdnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Koordinatna merilna tehnika je v današnjem času postala že standard za nadzor kakovosti v različnih proizvodnih panogah. Različne panoge pomenijo tudi različne produkte, katerih kakovost je treba preverjati. Vsak produkt preverjamo na drugačen način, zato obstaja tudi več vrst koordinatnih merilnih naprav. Na podlagi geometrijskih, materialnih in oblikovnih značilnosti je treba izbrati najprimernejšo. V magistrskem delu so predstavljene trikoordinatne merilne naprave, ki se uporabljajo za preverjanje kakovosti izdelkov. Na osnovi eksperimenta smo primerjali tri tipe trikoordinatnih merilnih naprav. Zanimali so nas meroslovne zmogljivosti, čas meritve in zanesljivost. Na podlagi rezultatov primerjalnih meritev lahko ovrednotimo točnost in zanesljivost merilnih naprav ter podamo priporočila, katero napravo izbrati glede na značilnosti produkta, ki ga je treba izmeriti. Na koncu naloge so predstavljeni ekonomski vidiki prodaje teh naprav in kako bo razvoj industrije v prihodnosti vplival nanje.
Ključne besede: koordinatna merilna tehnika, kakovost procesov, zanesljivost, merjenje geometrijskih značilnosti.
Objavljeno: 25.09.2018; Ogledov: 556; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

2.
Uvajanje koordinatne merilne tehnike v podjetje FEWI d.o.o.
Matevž Repa, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljam problem izvajanja meritev določenih geometrijskih lastnosti nekaterih izdelkov proizvodnega programa podjetja Fewi d.o.o. Podjetje se na svetovnem trgu nenehno spopada z željami kupcev po izdelavi vedno zahtevnejših izdelkov, kvaliteta le-teh oz. njihova skladnost z načrti pa je razumljiva sama po sebi in se o njej ni mogoče pogajati. Na primeru konkretnega izdelka bom predstavil težave, s katerimi se srečujemo pri izvajanju kontrole izdelkov, in hkrati rešitve, s katerimi bi bilo te težave moč odpraviti. Na osnovi ugotovitev, podanih v tej nalogi, se je podjetje odločilo investirati v sistem kontrole izdelkov s trikoordinatno merilno tehniko.
Ključne besede: merjenje geometrije, nadzor kakovosti, koordinatna merilna tehnika
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 716; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

3.
Umerjanje optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav
Primož Černič, 2013, magistrsko delo

Opis: Sledljivost meritev je osnovni pogoj za zagotavljanje ustrezne ravni kakovosti merjenja. Za zagotavljanje sledljivosti je treba vzpostaviti neprekinjeno verigo primerjav, vse do primarnega etalona na nacionalni oziroma mednarodni ravni. Merilne naprave je treba umerjati s sledljivimi etaloni ali instrumenti po navodilih, ki jih podajajo normativni dokumenti. V magistrskem delu so predstavljeni etaloni, ki se uporabljajo na področju umerjanja optičnih in tipalnih trikoordinatnih merilnih naprav, ter standardi, tehniške specifikacije in vodila za njihovo umerjanje. Normativni dokumenti in etaloni s področja tipalne trikoordinatne merilne tehnike so dobro razviti in standardizirani, medtem ko jih na področju optične trikoordinatne merilne tehnike praktično ni. Ker je optično trikoordinatno merjenje relativno nova tehnologija, so tudi standardi in etaloni še v razvoju. Na Fakulteti za strojništvo v Mariboru je bil razvit etalon za umerjanje optičnih trikoordinatnih merilnih naprav. V magistrski nalogi sta predstavljena postopek za kalibracijo tega etalona in postopek za njegovo uporabo pri preskušanju optičnih merilnih naprav.
Ključne besede: umerjanje, sledljivost, koordinatna merilna tehnika, standard, etalon
Objavljeno: 16.12.2013; Ogledov: 1517; Prenosov: 195
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

4.
Primerjava metod za merjenje notranjih premerov
Jakob Žiljcov, 2010, diplomsko delo

Opis: V tehniški praksi se za prenos točnih mer na določene merilne inštrumente uporabljajo tako imenovani kalibracijski obroči različnih dimenzij. Te obroče, ki so praviloma zelo točno in fino obdelani je potrebno periodično na določeni globini in v določeni smeri premeriti. V laboratoriju za tehnološke meritve imamo možnost meriti kalibracijske obroče na treh različnih merilnih napravah in sicer na univerzalnem merilniku dolžine ULM 01- 600C, z laserskim interferometrom v kombinaciji s koordinatno merilno napravo (KMN)- ZEISS ter izključno s KMN - ZEISS UMC-850. Namen moje naloge je na osnovi primerjalnih meritev 32 kosov obročev določiti najoptimalnejšo metodo merjenja. Pri tem je potrebno upoštevati raznolikost možnosti merjenja merilnih kalibrov kar je določeno s težo, dimenzijo in tudi obliko (tri kraki kalibri).
Ključne besede: koordinatna merilna tehnika, laserski interferometer, notranji premer, merilna negotovost, umerjanje
Objavljeno: 16.11.2010; Ogledov: 2382; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

5.
VREDNOTENJE MERILNIH REZULTATOV V KOORDINATNI MERILNI TEHNIKI NA OSNOVI CAD MODELA
David Rejc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavam izdelavo merilnih programov, izvajanje meritev in vrednotenje merilnih rezultatov na osnovi CAD modela pri meritvah dimenzij, oblik in lege na koordinatni merilni napravi DEA Global. Obravnavani in primerjani so načini kontaktnega in brezkontaktnega merjenja v treh koordinatah, njihove prednosti in pomanjkljivosti. Izvedena je primerjava med vrednotenjem merilnih rezultatov po konstrukcijski risbi in vrednotenjem merilnih rezultatov na osnovi CAD modela, ter predstavljene prednosti slednjega. Uporaba CAD modela je predstavljena na primeru meritev geometrijskih toleranc grelnika nafte, ki je v fazi razvoja. Razvoj potrebuje hitro in natančno vrednotenje merilnih rezultatov, na osnovi katerih se izvaja korekture na izdelku in orodjih.
Ključne besede: koordinatna merilna tehnika, računalniško podprto konstruiranje, nadzor kakovosti, oblika in lega
Objavljeno: 29.06.2010; Ogledov: 2201; Prenosov: 701
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

6.
Integracija koordinatne merilne tehnike v proizvodne sisteme : diplomsko delo
Nevio Jurinić, 1995, diplomsko delo

Ključne besede: koordinatna merilna tehnika, proizvodni sistemi
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1536; Prenosov: 0

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici