| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv vadbe na razvoj koordinacije pri tri - štiri leta starih otrocih
Petra Nikolić, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Vpliv vadbe na razvoj koordinacije pri tri–štiri leta starih otrocih smo v teoretičnem delu predstavili telesni in senzorni razvoj, področje gibanja ter njegov razvoj pri tri–štiri leta starih otrocih in njegovo aktivacijo, motorične sposobnosti, podrobneje predstavili motorično sposobnost, koordinacijo ter vadbo za koordinacijo in športne pripomočke, ki se jih lahko uporablja pri razvoju koordinacije. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je potekala šest mesecev. Neslučajnostni vzorec je bil iz konkretne populacije otrok ljubljanskega vrtca, Vrtec Viški gaj, enota Bonifacija. Naš namen je bil ugotoviti, ali načrtovana, strokovno vodena in redno izvedena gibalna dejavnost vpliva na razvoj koordinacije. Otroke smo testirali z osmimi motoričnimi testi. Izvedli smo jih dvakrat, in sicer je prvo testiranje potekalo marca ter drugo septembra 2019. V vmesnem času smo izvajali enkrat tedensko načrtovane, strokovno vodene in redno izvedene dejavnosti, ki so vsebovale domnevne elemente za razvoj koordinacije. Na podlagi pridobljenih rezultatov smo s pomočjo T-testa za odvisne vzorce ugotovili, da so otroci na drugem testiranju v povprečju izboljšali rezultate in tako razbrali, da vliv vadbe prispeva k razvoju koordinacije.
Ključne besede: gibalni razvoj, 3 do 4 leta stari otroci, koordinacija, vadba za razvoj koordinacije, motorični testi, načrtovane, strokovno vodene dejavnosti
Objavljeno: 01.04.2021; Ogledov: 189; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (780,29 KB)

2.
Odpust pacienta iz bolnišnice in nadaljevanje zdravstvene obravnave v patronažnem varstvu
Mojca Žele, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišče in namen: Ležalna doba v bolnišnici se krajša, pacienti so vedno hitreje odpuščeni v domače okolje, kjer mnogi potrebujejo nadaljevanje zdravstvene obravnave. Tudi odpust novorojenčka in otročnice pogosto ni javljen patronažni službi, saj se mnogo porodnišnic sklicuje na varstvo osebnih podatkov. Namen raziskave je ugotoviti kako poteka kontinuirana zdravstvena obravnava v patronažnem varstvu po odpustu pacienta iz bolnišnice ter otročnice in novorojenčka iz porodnišnice. Raziskovalne metode: Uporabljena je bila kvalitativna metodologija raziskovanja. V raziskavo smo vključili 7 diplomiranih medicinskih sester v enem izmed zdravstvenih domov na Štajerskem v enoti patronažnega varstva. Podatke smo obdelali po metodi analize vsebine, ki smo jih predhodno dobili s pomočjo pol strukturiranih intervjujev ter jih opisno predstavili. Rezultati: Ugotovili smo, da kontinuiteta zdravstvene obravnave po odpustu pacienta oz. otročnice in novorojenčka v domače okolje ni vedno zagotovljena. Pogosto prihaja do prekinitve informacij oz. so le-te pomanjkljive, kar vpliva na delo diplomirane medicinske sestre v patronažnem varstvu ter pacienta oz. otročnico in novorojenčka in njihovo zdravstveno stanje. Diskusija in zaključek: Potrebno bi bilo urediti enotno dokumentacijo ob odpustu, nanašajočo se na zdravstveno nego ter oskrbo ali še boljše, urediti informacijski sistem po vsej državi. Enotni informacijski sistem bi omogočal vpogled vsem zdravstvenim delavcem na vseh ravneh, zaposlenim v različnih ustanovah ter preprečeval izgubo informacij.
Ključne besede: kontinuirana zdravstvena nega in oskrba, odpust v domače okolje, patronažna zdravstvena nega, koordinacija dela
Objavljeno: 01.10.2019; Ogledov: 722; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (598,04 KB)

3.
Primerjava MTS/MTO naročanja v podjetju Henkel, d.o.o.
Barbara Brežnik, 2019, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu je izpostavljen problem naročanja etiket po principu Make to Stock (v nadaljevanju MTS) podjetja Henkel, d. o. o. Analizirali smo MTS naročanje in ga primerjali z Make to Order (v nadaljevanju MTO) načinom ter na podlagi pridobljenih podatkov primerjali dobljene rezultate. Ugotovljeno je bilo, da je za doseganje ciljev in nenehnih sprememb trga potrebno spremeniti nabavni proces. Primernejše bi bilo MTO naročanje. Kot glavno prednost, ki smo jo izpostavili, je krajši dobavni rok, možnost prilagajanja naročil, prihranek stroškov pri uničenju materiala in s tem posledično manjši skladiščni stroški pri dobaviteljih in možnost takojšnje proizvodnje pri kratkoročnih spremembah.
Ključne besede: embalaža, koordinacija procesov, oskrbna veriga, MTS in MTO naročanje
Objavljeno: 08.05.2019; Ogledov: 522; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (893,96 KB)

4.
Vloga plesa pri senzomotoričnem razvoju predšolskega otroka
Maša Zečič, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli ugotoviti, ali ukvarjanje s plesom v predšolskem obdobju vpliva na senzomotorični razvoj otroka. Zanimale so nas razlike v rezultatih testiranja senzomotoričnih sposobnosti med otroci, ki v prostem času plešejo, in otroci, ki v prostem času ne plešejo. Uporabili smo neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije 4–6 let starih otrok, ki so vključeni v vzgojno varstveno organizacijo (VVO) in vključeni v plesni tečaj (eksperimentalna skupina), ter otroci, ki ne obiskujejo plesnega tečaja (kontrolna skupina). V vsako skupino je bilo vključenih 35 otrok, skupaj torej 70 otrok. Podatke sem zbirala s kvantitativnimi tehnikami, testi ravnotežja in koordinacije. Pridobljene podatke smo analizirali z deskriptivno statistiko (aritmetična sredina, standardni odklon) in bivariatno analizo, tako da smo analizirali razlike v rezultatih senzomotoričnih testov s t-testom za neodvisne vzorce. Rezultati so pokazali, da obstajajo statistično značilne razlike med otroci, ki v prostem času plešejo, in otroci, ki v prostem času ne plešejo, in sicer pri dvanajstih senzomotoričnih sposobnostih od trinajstih, ki smo jih preizkušali. Pri motoričnem testu TSS, ki je preverjal koordinacijoagilnost, ni bilo ugotovljene statistično značilne razlike.
Ključne besede: Senzomotorični razvoj, ravnotežje, koordinacija, ples, predšolski otroci
Objavljeno: 29.05.2018; Ogledov: 711; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (972,50 KB)

5.
Koordinacija nizkonapetostne nadtokovne zaščite s programskim orodjem SIMARIS design
Miha Rupnik, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo problematiko koordinacije nadtokovne zaščite, pri čemer je glavni cilj izboljšati selektivnost v obstoječem nizkonapetostnem omrežju. V skladu s podano topologijo omrežja z uporabo programskega orodja SIMARIS Design izdelamo enopolno shemo in koordinirano nastavimo uporabljene nadtokovne sprožnike Siemensovih odklopnikov. Zaradi neustrezno izbrane opreme ni možno zagotoviti popolne selektivnosti, je pa le-ta dosežena v večjem delu omrežja. Za doseganje selektivnosti v celotnem omrežju predlagamo uporabo modulov, ki omogočajo signalno povezovanje.
Ključne besede: koordinacija zaščite, selektivnost, nadtokovna zaščita, nizkonapetostni odklopnik, nizkonapetostno omrežje. UDK: 621.3.027.2(043.2)
Objavljeno: 26.01.2018; Ogledov: 903; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

6.
Povezanost koordinacije z nekaterimi drugimi motoričnimi sposobnostmi
Miran Muhič, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: V raziskavi smo želeli s kavzalno neeksperimentalno metodo pojasniti povezanost koordinacije z nekaterimi drugimi motoričnimi sposobnostmi. V neslučajnostni vzorec iz konkretne populacije smo vključili 22 otrok, starih od 2 do 3 leta, in 34 otrok, starih od 5 do 6 let. Kot merski instrument smo uporabili devet motoričnih testov. Za ugotavljanje povezanosti rezultatov posameznih motoričnih testov smo izračunali Spearmanov koeficient korelacije. Ugotovili smo, da je pri otrocih od 2. do 3. leta zaznana zmerna povezanost rezultatov testa koordinacije in testa koordinacija/eksplozivna moč (p < 0,05), pri otrocih od 5. do 6. leta pa se pokaže močna povezanost rezultatov testa koordinacije z drugimi motoričnimi testi (p < 0,01; p < 0,05). Predvidevamo, da so vzrok za zmerno povezanost rezultatov testa koordinacije in testa koordinacija/eksplozivna moč pri mlajših otrocih časovni primanjkljaji v malih možganih zaradi malo gibalnih izkušenj in da se pri starejših otrocih ob pogojno več gibalnih izkušnjah, ki jih otroci pridobijo v kasnejših letih, izboljša kontrola gibanja in posledično omogoča kvalitetna izvedba gibalne naloge.
Ključne besede: koordinacija, motorične sposobnosti, predšolski otroci
Objavljeno: 22.09.2017; Ogledov: 1146; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (128,37 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Upravljanje gibanja pri otrocih s posebnimi potrebami
Natalija Kranjec, 2017, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Upravljanje gibanja pri otrocih s posebnimi potrebami je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili otroke s posebnimi potrebami, gibalni razvoj pri otrocih s posebnimi potrebami in spremljanje gibalnega razvoja. Namen diplomskega dela je bil raziskati upravljanje gibanja pri otrocih s posebnimi potrebami. Cilj empiričnega dela pa je bil raziskati eksplozivno moč, koordinacijo in ravnotežje pri otrocih s posebnimi potrebami. V empiričnem delu smo izvedli motorične teste na vzorcu iz konkretne populacije, in sicer na otrocih s posebnimi potrebami, ter rezultate primerjali z rezultati nekaterih raziskav, ki so bile narejene na zdravih otrocih. S kvantitativno obdelavo testov smo ugotovili, da imajo otroci s posebnimi potrebami pri upravljanju eksplozivnih gibov, pri upravljanju koordinacije gibov in pri upravljanju vzpostavljanja in ohranjanja ravnotežja večje težave kot zdravi otroci.
Ključne besede: upravljanje gibanja, otroci s posebnimi potrebami, koordinacija, ravnotežje, eksplozivna moč
Objavljeno: 25.05.2017; Ogledov: 899; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (796,06 KB)

8.
Program "Ciciban planinec" kot sredstvo za razvijanje motoričnih sposobnosti predšolskih otrok
Melita Podgoršek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Program "Ciciban planinec" kot sredstvo za razvijanje motoričnih sposobnosti predšolskih otrok smo v teoretičnem delu predstavili Program "Ciciban planinec", njegove dejavnosti, razvoj skozi zgodovino in osnovni namen. Poleg programa smo se v drugem delu teorije osredotočili tudi na predstavitev vrst motoričnih sposobnosti predšolskih otrok, njihov razvoj in uporabo različnih pristopov za razvoj motoričnih sposobnosti. Izpostavili smo, da program oziroma izvajanje njegovih dejavnosti pripomore k razvoju osnovnih motoričnih sposobnosti predšolskih otrok. V empiričnem delu naloge smo na podlagi pedagoškega eksperimenta, ki je potekal približno dva meseca, prikazali ugotovitve raziskave. V eksperiment sta bili vključeni dve skupini, in sicer eksperimentalna skupina, ki se poslužuje programa Ciciban planinec«, ter kontrolna skupina, ki tega programa ne izvaja. Otroci iz obeh skupin so stari od dve do tri leta. Za eksperiment smo uporabili motorične teste, s katerim so bili pokriti vsi najvažnejši prostori motorike. Pridobljeni rezultati so z uporabo deskriptivne statistike in bivariatne analize prikazali, da dejavnosti programa "Ciciban planinec" pripomorejo k razvoju osnovnih motoričnih sposobnosti predšolskih otrok in da se z izvajanjem programa "Ciciban planinec" pri predšolskih otrocih razvija tudi koordinacija.
Ključne besede: Program "Ciciban planinec", motorične sposobnosti, predšolski otroci, koordinacija
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 801; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (834,27 KB)

9.
VLOGA HIPOTERAPIJE PRI RAZVOJU SENZOMOTORIKE PREDŠOLSKEGA OTROKA
Klementina Makari, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi Vloga hipoterapije pri razvoju senzomotorike predšolskega otroka smo predstavili teoretična spoznanja, vezana na naslov naloge. V nalogi smo predstavili, kaj pomenita pojma senzomotorika in hipoterapija in kako hipoterapija vpliva na razvoj senzomotorike predšolskega otroka. V diplomski nalogi smo uporabili deskriptivno in komparativno metodo raziskovanja. Uporabili smo tudi zgodovinsko metodo, saj smo hoteli primerjati hipoterapijo, kakršna je bila nekoč in kakršna je danes. Uporabili smo že preverjene vire. Namen naše naloge je bil pojasniti vlogo hipoterapije pri razvoju senzomotorike predšolskih otrok. Na podlagi raziskovalnih hipotez smo na teoretičnem nivoju ugotovili, da hipoterapija pozitivno vpliva na razvoj senzomotorike v predšolskem obdobju ter da hipoterapija izboljša ravnotežje in koordinacijo otroka.
Ključne besede: hipoterapija, senzomotorika, koordinacija, ravnotežje, gibanje, terapija s konji.
Objavljeno: 01.09.2016; Ogledov: 1274; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (969,20 KB)

10.
POVEZANOST KOORDINACIJE GIBANJA Z USPEŠNOSTJO OTROK V ALPSKEM SMUČANJU
Igor Štros, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo ugotavljali povezanost sposobnosti koordinacije gibanja z uspešnostjo otrok v posameznih disciplinah tekmovalnega alpskega smučanja. V raziskavo je bilo zajetih 94 deklic in dečkov, starih od 12 do 15 let, ki tekmujejo na državnem nivoju v dveh starostnih kategorijah: U14 in U16. Vzorec neodvisnih spremenljivk so predstavljali rezultati treh testov koordinacije gibanja, vzorec kriterijskih spremenljivk pa so predstavljali končni seštevki točk v posameznih disciplinah alpskega smučanja v državnem pokalu Rauch za sezono 2014/2015. S pomočjo programskega paketa SPSS smo statistično obdelali podatke in poiskali povezave med spremenljivkami. Pearsonov koeficient korelacije je razkril relativno visoko povezanost posameznih testov koordinacije gibanja z uspešnostjo v alpskem smučanju v skoraj vseh starostnih kategorijah, razen v kategoriji deklic U16. Regresijska analiza je prav tako potrdila povezanost celotnega sklopa testov koordinacije gibanja z uspešnostjo v skoraj vseh starostnih kategorijah, razen v kategoriji deklic U16. Na podlagi dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da imajo sposobnosti koordinacije gibanja velik vpliv na uspešnost otrok v alpskem smučanju, še posebej v mlajših kategorijah U14, zato je pri načrtovanju telesnih priprav mladih tekmovalcev smiselno dati poudarek razvoju koordinacije gibanja.
Ključne besede: alpsko smučanje, otroci, koordinacija gibanja, tekmovalna uspešnost, povezanost.
Objavljeno: 05.08.2016; Ogledov: 1157; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici