| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
EKOLOŠKA PRIDELAVA ŽIVIL V SLOVENSKEM PROSTORU
Sašo Panić, 2010, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetijstvo se je na osnovi biološkega razumevanja medsebojnih povezav v kmetijstvu razvilo v celosten koncept kmetijskega gospodarjenja, ki si v sozvočju z naravo prizadeva za čim bolj sklenjen krogotok snovi in energije na kmetiji oziroma posestvu. Ekološki kmet zato prednostno izbira takšne ukrepe, s katerimi bo dosegel kar najboljšo pridelovalno zmožnost kmetije kot celote. Eden glavnih ciljev ekološkega kmetijstva oziroma bioproizvodnje je, da s pomočjo ekološke pridelave kot tudi s pazljivo predelavo živil, ki ohranja njihovo prehransko vrednost, proizvaja zdrava, visoko kakovostna živila za človeško prehrano. Ekološki kmetje pri svojem delu upoštevajo zakonitosti narave, ne uporabljajo kemičnih sintetičnih pesticidov in umetnih mineralnih gnojil ter gensko spremenjenih organizmov. Ekološko kmetovanje v Sloveniji pridobiva na pomenu tako pri kmetih, še bolj pa pri potrošnikih. V diplomski nalogi so predstavljeni različni vidiki ekološkega kmetijstva ter ostalih atributov, ki so povezani z bioproizvodnjo. Poudarek je predvsem na stanju ekološkega kmetijstva pri nas, podrobno pa je opisana tudi problematika prehoda iz konvencionalnega v ekološko kmetijstvo. V okviru tematike diplomskega dela je bila obiskana tudi ekološko-turistična kmetija Pri Lazarju v Zalogu, kjer so bile pridobljene informacije o preusmeritvi kmetije ter problemi, s katerimi se na kmetiji srečujejo. Na koncu so predstavljeni različni vidiki, med njimi tudi organizacijski in finančni ter možnosti izboljšanja obstoječega sistema.
Ključne besede: ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, preusmeritveni načrt, ekološka živila, kontrola ekoloških kmetij, certifikacija, deklaracija
Objavljeno: 19.01.2011; Ogledov: 2146; Prenosov: 429
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

2.
EKOLOŠKE KMETIJE V OKOLICI SLOVENSKE BISTRICE
Sabina Stipanovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Ekološko kmetovanje je način pridelave in reje, ki se vedno bolj uveljavlja in razvija. Pomeni trajnostni način kmetovanja, ki spoštuje naravne življenjske cikle in ne onesnažuje okolja, obenem pa zagotavlja sveža, okusna in lokalno pridelana živila. Veliko kmetovalcev se je za to obliko kmetovanja odločilo zaradi želje po drugačnosti, želje po boljšem načinu življenja ali zaradi nove tržne niše, hkrati pa tudi zaradi ekološke ozaveščenosti. V Sloveniji število ekoloških kmetij vztrajno narašča. Namen diplomske naloge je predstaviti bistvene značilnosti, prednosti in slabosti ekološkega kmetijstva ter na osnovi ankete opredeliti, opisati in analizirati ekološke kmetije v občini Slovenska Bistrica.
Ključne besede: Ekološko kmetijstvo, konvencionalno kmetijstvo, ekološke kmetije, Slovenska Bistrica
Objavljeno: 20.06.2016; Ogledov: 507; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici