| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PROJEKT UVAJANJA KONTROLINGA V ZDRAVILIŠKI TURIZEM
Karmen Žikovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Vedno bolj razgibano, negotovo in nepredvidljivo poslovno okolje, sili poslovne sisteme v nove načine predvsem notranjega organiziranja poslovanja. Takšna organiziranost poslovanja mora omogočiti enotno, fleksibilno in hitro prilagajanje na spremembe v okolju. Informacijska funkcija je za obstoj podjetja zelo pomembna, prav tako je ta funkcija pomemben sestavni del kontrolinga. V podjetju obstaja mnogo informacij, ki so različno pomembne za različne uporabnike, zato je prava umetnost iz množice podatkov in informacij pridobiti tiste, ki imajo zanj največjo težo in so za uspeh podjetja bistvenega pomena. Prava informacija, ob pravem času in na pravem mestu je dejavnik, ki danes vpliva na potrebno konkurenčnost ali pripomore h koraku pred konkurenco. Osrednjo vlogo pri tem ima kontroling kot povezovalec, moderator in usklajevalec informacijskega sistema. Ima informacijsko—svetovalno in usmerjevalno vlogo, medtem ko se aktivno ne vključuje v sprejemanje odločitev. Kontroling je razvit predvsem tam, kjer se podjetja usmerjajo tržno, globalno in so zaradi vse večje konkurence prisiljena zniževati stroške in tam, kjer imajo podjetja jasno začrtano vizijo, ki jo pomaga uresničevati kontroling. Različni avtorji ga pojmujejo na različne načine in sicer, kot poslovno filozofijo podjetja, kot poseben slog poslovodenja ali kot odločevalno naravnano informacijsko dejavnost. Uvaja pa se skozi štiri glavne funkcije: načrtovanje, pridobivanje informacij, presojanje poslovanja in izvajanje ukrepov, usmerjanje. Poznamo več vrst kontrolingov, največ pozornosti pa smo namenili strateškemu kontrolingu v zdraviliškem turizmu, ki smo ga v diplomski nalogi predstavili na praktičnem primeru. Kvaliteta izvajanja poslovnih procesov, delovne sile in prodanih storitev oziroma izdelkov, so ključnega pomena za poslovno uspešnost podjetja na konkurenčnem trgu poslovanja, ki jo lahko, s strateškim razmišljanjem, učinkovitim vodenjem, tehtno analizo in nadzorom, zagotavlja samo strateški kontroling. Kontroling podjetjem prinaša številne koristi, ampak mu podjetja še vedno pripisujejo premalo pomena. Zavedajo se, da kontroling ni zastonj, je pa cenejši od neustrezne konkurenčnosti, uspešnosti in strategije organizacije.
Ključne besede: kontroling, kontroler, zdraviliški turizem, poslovodstvo, načrtovanje, informacije, presojanje poslovanja, presojanje odmikov, ukrepi, nadzor, usmerjanje, strateški kontroling, operativni kontroling
Objavljeno: 28.10.2010; Ogledov: 1898; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (580,65 KB)

2.
INFRARDEČI ZASLON NA DOTIK
Sebastijan Cerkvenič, 2010, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi je opisan sistem zaslona na dotik, ki deluje na principu infrardeče svetlobe. Namen je bil poiskati in izvesti najbolj cenovno optimalno izvedbo infrardečega zaslona na dotik, prikazati različne možne načine delovanja ter s pomočjo matematičnih algoritmov povečati razločljivost zaznavnja. Naloga se deli na dva dela in sicer na strojni del oz. fizično izdelavo infrardečega senzorja dotika in na računalniški del oziroma programsko izvedbo.
Ključne besede: zaslon na dotik, infrardeči senzor, infrardeča dioda, mikro kontroler
Objavljeno: 15.07.2010; Ogledov: 1727; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (38,15 MB)

3.
PROBLEMI RAZMERJA MED NOSILCEM DEJAVNOSTI KONTROLINGA IN PREJEMNIKI INFORMACIJ LE-TE
Mateja Zamuda, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Strokovnjaki pogosto svetujejo podjetjem, da se je treba prilagajati na spremembe s prestrukturiranjem podjetja in z uvedbo dejavnosti kontrolinga. Napovedujejo, da bo v prihodnosti vloga kontrolerjev narasla. Najpogosteje so nosilci dejavnosti kontrolinga kontrolerji, prejemniki informacij te dejavnosti pa so poslovodje. Obseg nalog kontrolerja je odvisen od več dejavnikov, in sicer od velikosti in zapletenosti organizacije, panoge, njegove osebnosti in sposobnosti ter od zamisli vrhovnega poslovodstva. Poslovodje najdemo v podjetju na vseh ravneh, glede kontrolerja pa stroka ni enotna, prav tako so različne tudi empirične raziskave. Ne glede na to, na kateri ravni v podjetju sta poslovodja in kontroler, je pomemben odnos med njima. Brez sodelovanja in komuniciranja med poslovodjem in kontrolerjem ni kontrolinga. Pomembno je, da se kontroler in poslovodja med seboj dobro poznata ter si zaupata. V praktičnem delu smo izvedli raziskavo o odnosu med nosilcem dejavnosti kontrolinga in prejemniki informacij le-te v slovenskih podjetjih. V raziskavi, ki je bila opravljena v štirih slovenskih podjetjih, so sodelovali štirje nosilci dejavnosti kontrolinga in devetnajst prejemnikov informacij dejavnosti kontrolinga. Najpomembnejše ugotovitve raziskave: ‒ odnos med poslovodji in kontrolerji oboji v povprečju ocenjujejo kot dober. Tudi sodelovanje in komunikacijo so ocenili kot dobro. Zaznati je razlike v ocenah med podjetji. V povprečju so najboljše ocene v podjetjema »C« in »D«; ‒ bistveno več konfliktov se pojavlja v podjetjema »A« in »B«; ‒ kontrolerji so pri svojih osebnostnih značilnostih najpogosteje izpostavili komunikativnost, inovativnost in vztrajnost; ‒ poslovodje so pri kontrolerjih najpogosteje izpostavili komunikativnost, vztrajnost in strpnost. Nihče med njimi ni omenil vedoželjnosti. Ker strokovnjaki poudarjajo pomen dejavnosti kontrolinga, menimo, da bi bila smiselna raziskava o odnosih med nosilci dejavnosti kontrolinga in prejemniki informacij le-te, v katero bi vključili večje število slovenskih podjetij.
Ključne besede: kontroling, dejavnost kontrolinga, prejemniki informacij dejavnosti kontrolinga, poslovodja, kontroler, odnosi med poslovodjem in kontrolerjem, kontrolerjeva poročila, konflikt, komunikacija.
Objavljeno: 20.02.2012; Ogledov: 1332; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

4.
VZPON ALI ZATON KONTROLINGA V KRIZI - PRIMERI SLOVENSKIH PODJETIJ
Inis Kampl, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava vlogo in pomen dejavnosti kontrolinga pred in v času krize v podjetjih, ki izvajajo to dejavnost. Poleg teoretičnih spoznanj o dejavnosti kontrolinga in krize, raziskava zajema še empirični del, kjer smo podatke, zbrane na podlagi vodenih intervjujev, obdelali s pomočjo analize primera. V raziskavi ugotavljamo, ali obstajajo priložnosti za vzpon dejavnosti kontrolinga v času krize. Ugotovitve v raziskavi potrjujejo nekatere zastavljene hipoteze. Kriza je čas, ko dejavnost kontrolinga pridobiva na uporabnosti in pomembnosti v poslovodenju podjetja. V času krize prevladujejo decentralizirani slogi vodenja, pri katerih se skupni cilji podjetja prenašajo na nižje odločevalne ravni. Delno smo potrdili hipotezo, s katero smo trdili, da se v času krize zagotavlja uresničitev planov na način, da se analizirajo odmiki med doseženim in planiranim ter sprožajo potrebne akcije za odpravljanje odmikov. V nalogi smo ovrgli hipotezo, ki pravi, da so se informacije poslovodstvu razširile iz spremljanja preteklih procesov in stanj na informacije za učinkovito usmerjanje in usklajevanje vseh poslovnih procesov in stanj. Glede na sklop odgovorov, ki smo jih prejeli o organiziranosti poslovanja podjetij, pa smo morali ovreči tudi hipotezo, ki pravi, da so v času krize podjetja vpeljala poslovno miselnost, ki temelji na strožji notranji poslovni disciplini in natančnejši opredelitvi poslovnih nalog in ciljev, saj je bilo v podjetjih tako že pred krizo.
Ključne besede: dejavnost kontrolinga, kontroler, decentraliziran slog, informacije, poslovna miselnost, ciljno vodenje, analiziranje, odločanje, ukrepanje, organiziranost poslovanja, kriza
Objavljeno: 12.03.2015; Ogledov: 836; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

5.
Prenova modela kontrolinga v skupini Farme Ihan
Aljoša Flis, 2016, specialistično delo

Opis: V specialističnem delu sta predstavljena pomen kontrolinga ter njegova vloga v podjetju, ki je po našem mnenju zelo pomembna. Navedli smo nekaj zgodovinskih dejstev glede razvoja kontrolinga ter osnovne naloge in cilje. Največ pozornosti smo namenili metodam in orodjem, ki jih kontrolerji uporabljajo pri opravljanju svojega dela. Na primeru skupine Farme Ihan sta narejena analiza in posnetek stanja trenutnega modela kontrolinga. Teza specialističnega dela temelji na nujnosti prenove trenutnega modela kontrolinga v skupini Farme Ihan. Skladno s pregledano strokovno literaturo, z razgovori s poslovodstvom in zahtevami programa finančnega prestrukturiranja je predlagan prenovljen model kontrolinga s prilagojenimi kazalci, opozorilnimi mehanizmi ter proizvodnimi kalkulacijami. S tem se bo izboljšala informiranost managementa ter vzpostavila kontinuiteta podatkov.
Ključne besede: kontroling, kontroler, skupina Farme Ihan, opozorilni mehanizmi, kazalci poslovanja, kalkulacije
Objavljeno: 19.05.2016; Ogledov: 875; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

6.
Posebnosti kontroling dejavnosti v storitvenem podjetju na primeru podjetja X
Jožica Onič, 2016, diplomsko delo

Opis: Za potrebe vodenja organizacij morajo biti na razpolago ustrezne informacije. Če želimo doseči cilje celotnega poslovanja podjetja, je potrebno odločati o operativnih poslovnih funkcijah. Zanje je značilno, da niso le računovodske. Vsebina kontrolinga je podpiranje odločanja ob vrhunskem poznavanju računovodstva. Kvalitetno zbiranje in evidentiranje podatkov v računovodstvu ima posledično razumljive ter kvalitetne izhodne informacije in poročila. Z analizo podatkov iz vseh elementov poslovanja ima kontroling vlogo postavljanja pravil za zbiranje ter evidentiranje poslovnih dogodkov s ciljem kvalitetnega poročanja za potrebe notranjega menedžerskega odločanja. Osrednji del informacijskega sistema v podjetju je računovodstvo, ki mora oblikovati informacije z vidika računovodstva in z vidika poslovodenja. To vez predstavlja dejavnost kontrolinga, ki je usmerjena v oblikovanje informacij za odločanje v podjetju.
Ključne besede: kontroling, kontroler, računovodenje, informacije, odločanje
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 391; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (350,10 KB)

7.
ANALIZA RAZVITOSTI KONTROLINGA V PODJETJU AHA EMMI D.O.O.
Jožica Španinger, 2016, diplomsko delo

Opis: Za uspešen razvoj in rast podjetja je pomembno, da dobro opredeli vizijo, poslanstvo, strategijo in cilje. Ker pa je pomembno, da so rezultati skladni s cilji, jih je potrebno kontrolirati. Nosilci dejavnosti kontrolinga so najpogosteje kontrolerji, prejemniki informacij dejavnosti kontrolinga, so poslovodje. Obseg nalog kontrolerja je odvisen od več dejavnikov, od velikosti in organiziranosti podjetja, zapletenosti organizacije, panoge, njegove osebnosti in sposobnosti ter od zamisli najvišjega vodstva. Poslovodje najdemo v podjetju na vseh ravneh, glede kontrolerja pa stroka ni enotna. Ne glede na to, na kateri ravni v podjetju sta poslovodja in kontroler, je pomemben odnos med njima, sodelovanje, komuniciranje, pomembno je da si zaupata. Jedro uspešnega proizvodnega podjetja je dobro postavljen sistem. Poslovanja v trenutnih razmerah si ni več mogoče zamišljati brez dobre informacijske podpore. V prvem delu diplomske naloge smo predstavili teoretične vidike kontrolinga. Pojasnjen je pojem kontrolinga, razvojne stopnje dejavnosti kontrolinga, razloge za uvedbo kontrolinga, vlogo in naloge, ki jih opravlja kontroler in pregled nekaterih orodij kontroliga. V nadaljevanju spoznamo slovenjebistriško podjetje Aha Emmi d.o.o., osnovne podatke, mejnike in dejavnost podjetja. Organizacijska struktura družbe je prikazana v organizacijski shemi, prikazani so tudi procesi v podjetju. Vizija, poslanstvo in vrednote so jasno zapisani. Naloga zajema analizo razvitosti strateškega in izvedbenega kontrolinga in analizo razvitosti obstoječega kontrolinga po poslovnih področjih. Predstavitev prednosti in pomajkljivosti kontrolinga in predlogi za izboljšanje ter izpopolnitev kontrolinga v podjetju Aha Emmi d.o.o. sta sklepni točki diplomske naloge.
Ključne besede: kontroling, kontroler, stroški, načrtovanje, kontroliranje
Objavljeno: 09.08.2016; Ogledov: 751; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (983,44 KB)

8.
Vloga kontrolerja pri usmerjanju podjetja
Špela Kuralt, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Sposobnost pravočasnega in učinkovitega odzivanja na priložnosti in grožnje spreminjajočega se okolja je pogoj za učinkovito in uspešno poslovanje podjetij. Nadzor nad poslovanjem je zelo zahtevna naloga za poslovodstvo. Slednje se namreč ukvarja s pridobivanjem novih poslov, za pravilne in pravočasne odločitve pa mora imeti na razpolago pravočasne, ustrezne in popolne informacije. Tu pride do izraza kontroler, ki pozna cilje podjetja in razmere v njegovem okolju. Prvi del diplomskega dela je teoretičen. V njem smo predstavili pojmovne in vsebinske opredelitve kontrolinga. Zanimalo nas je, kaj dejansko je kontroling in kakšne pristope k njemu poznamo glede na različen razvoj, ki ga je doživel v svetu. Proučili smo njegovo organiziranost in umestitev v podjetju ter opisali njegove posamezne naloge. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili praktičen primer podjetja N. N. in predloge za izboljšanje sodelovanja med poslovodstvom, oddelki in kontrolerjem, s tem pa možnosti za izboljšanje poslovnih rezultatov podjetja.
Ključne besede: kontroling, kontroler, planiranje, kontroliranje (nadziranje), analiziranje, informiranje
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 540; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

9.
Tehnologije za predvajanje in mešanje glasbe v živo
Jernej Repnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Raznolikost tehnologij, ki se uporabljajo za predvajanje in mešanje glasbe, predstavlja obširno tematiko za raziskovanje. Diplomsko delo se s pomočjo teorije in praktičnega pristopa osredotoča na opis, primerjavo in evaluacijo teh tehnologij. Predstavljene so prednosti in slabosti posameznih medijev in njihovih predvajalnikov, vloga računalnika in programske opreme, razvoj kontrolerjev in možnost združevanja različnih tehnologij v en sistem. Izpostavljene so lastnosti in funkcije naprav, ki so pomembne za uporabo v živo. Opis tehnoloških rešitev omogoča prikaz preteklega razvoja na tem področju in smernice za prihodnost.
Ključne besede: DJ, tehnologije, medij, računalnik, kontroler
Objavljeno: 05.09.2016; Ogledov: 422; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici