1. Prepoznavanje oblik objektov z uporabo 3D kamere SICK Ranger3Samo Zadravec, 2024, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj, izgradnja, programiranje in rezultati sistema, ki natančno izdela 3D posnetek obravnavanega objekta in je zmožen prepoznati okrogle in pravokotne oblike s tega 3D posnetka. Prav tako se je sistem zmožen naučiti celotne oblike objekta preko prepoznavanja robov z uporabo 3D kamere SICK Ranger3 in senzorskega integracijskega modula SICK SIM4000. S tem sistemom bi se lahko pospešil postopek pregledovanja izdelkov v proizvodnji, hkrati pa močno zvišala natančnost pregledovanja izdelkov, kar bi zvišalo nivo kvalitete. Ključne besede: SICK, 3D kamera, prepoznavanje oblik, učenje oblike, kontrola kakovosti Objavljeno v DKUM: 19.09.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 7 (2 glasa) Celotno besedilo (10,46 MB) |
2. |
3. Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko deloŠtefan Jakob Štrucl, 2023, diplomsko delo Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta.
Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam. Ključne besede: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 747; Prenosov: 131 Celotno besedilo (3,34 MB) |
4. Kontrola kakovosti spletne aplikacije s pomočjo ogrodij Cypress in Selenium ter njuna primerjava : diplomsko deloNebojša Bogosavljević, 2022, diplomsko delo Opis: Dan danes vidimo, da so spletne tehnologije in njeni produkti toliko napredovali v smislu vsebine, načina programiranja in velikosti projekta, da posameznik, ki dela na projektu, ne more predvideti, kako se bo neka zmožnost (angl. feature) obnašala pri uporabi, kako bo vplivala na celoten projekt, ali bo povzročala napake ter ali bodo vse ostale funkcionalnosti delovale kot prej. Ravno to je razlog, da podjetja ustvarjajo nove oddelke, ki se ukvarjajo samo s testiranjem produkta in novih zmožnosti. Takšne oddelke imenujemo oddelki za kontrolo kakovosti produkta oz. QA (angl. quality assurance). V diplomskem delu je opisan proces testiranja, postopek ustvarjanja avtomatskih testov, njihovi vplivi na delovni proces (angl. work-flow), postopek pisanja avtomatskih testov in razlika med ogrodji Cypress in Selenium. Pri pisanju avtomatskih testov bomo upoštevali vsa priporočena pravila (natančni testi brez nepotrebnih funkcionalnost, kratki testi, maksimizacija integracijskih testov). Ključne besede: spletna stran, kontrola kakovosti, Cypress, Selenium Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 834; Prenosov: 97 (1 glas) Celotno besedilo (2,58 MB) |
5. Digitalizacija v proizvodnji podjetja Dorninger Hytronics d.o.o. : diplomsko deloMitja Medved, 2021, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu so predstavljeni različni načini, s katerimi podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. digitalizira svojo proizvodnjo. Na tržišču je na voljo že mnogo programske opreme, ki tako ali drugače pomaga pri proizvodnih ter organizacijskih procesih z namenom izboljšav.
Poudarek diplomskega dela je na programu Doku DHSI, ki predstavlja informacijsko središče proizvodnje. Gre za program, ki je nadgrajen na osnovi obstoječega informacijskega sistema. Zasnovan je bil s strani vodje proizvodnje s pomočjo delavcev v podjetju in implementiran v proizvodnjo s pomočjo podjetja Stroka d.o.o. V proizvodnji služi predvsem pregledu nad dogajanjem, planiranju, kontroli kakovosti ter izpisovanju raznih poročil. V okviru mojega dela v podjetju so bila za omenjen program izdelana preprosta navodila za uporabo, ki so skupaj s primerom uporabe ter predlogi za izboljšave predstavljena v diplomskem delu. Ključne besede: Digitalizacija, vodenje proizvodnje, kontrola kakovosti, programska oprema, predlogi izboljšav Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 1406; Prenosov: 154 Celotno besedilo (4,40 MB) |
6. Razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja za zaznavanje biogenih aminov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnjeGal Bjelovučić, 2021, diplomsko delo Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja (KSR) za zaznavanje trimetilamina, ki skupaj z dimetilaminom in amonijakom tvori enega glavnih parametrov kakovosti hrane ‒ celokupni hlapni bazični dušik ali TVB-N (angl. total volatile basic nitrogen).
KSR, ki smo ga razvili, je sestavljen iz izključno z živili združljivih materialov: indikatorja (izvleček vijoličnega korenja) in polimerne osnove (derivat celuloze), ki smo ju v obliki polimerne raztopine nanesli na nosilec iz PET-folije .
Za spremljanje barvnih sprememb tako pripravljenega KSR smo pripravili zaprt sistem, ki posnema pogoje v živilski embalaži ter vanj s tehniko vzorčenja iz nezapolnjenega prostora nad vzorcem injicirali analit.
Kolorimetrično detekcijo in RGB-analizo smo izvedli s pametnim telefonom in brezplačno dostopno aplikacijo Color Grab. Potrdili smo, da so optične lastnosti indikatorja odvisne od koncentracije trimetilamina in v izbranem koncentracijskem območju dobili barvno lestvico od rdeče-vijolične do temno sive barve. Ugotovitve diplomske naloge so dobro izhodišče za nadaljnje raziskave in izpopolnjevanje tako KSR kot tudi metode.
Ker kolorimetrična detekcija s pametnim telefonom ne zahteva usposobljenega osebja in je veliko cenejša ter hitrejša od uveljavljenih instrumentalnih metod, ki se sicer uporabljajo za določanje biogenih aminov, ima ta metoda velik potencial na področju spremljanja kakovosti in varnosti hrane. Morebitna uporaba kolorimetričnih senzorskih receptorjev v sklopu pametnega pakiranja živil bi lahko znatno zmanjšala količino zavržene hrane. Ključne besede: kolorimetrični senzorski receptor, biogeni amini, trimetilamin, kontrola kakovosti hrane Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 1111; Prenosov: 109 Celotno besedilo (2,65 MB) |
7. Analiza zagotavljanja kakovosti v proizvodnem podjetju Sibo g d.o.o.Bojana Radonić, 2021, diplomsko delo Opis: Spremljanje procesa je eden ključnih dejavnikov pri načrtovanju, obvladovanju in izboljševanju procesa in izdelka. Le s hitrim in učinkovitim ukrepanjem ter s prepoznavanjem vzrokov lahko preprečimo, da bi neustrezen proizvod prišel do odjemalca. Zato je razumevanje in izpolnjevanje pričakovanj predvsem pa zahtev kupcev najpomembnejše in najbolj učinkovito sredstvo poslovne uspešnosti.
Želimo prikazati ključne dejavnike in pomen razvoja kakovosti v podjetju, kjer so največji izzivi pri zagotavljanju kakovosti tisti, ki jih ne vidimo v proizvodnih linijah in se pomikajo z veliko hitrostjo.
Namen diplomskega dela je preveriti postopke tesnenja na različnih analizah kakovosti skozi postopek brizganja zapiralne embalaže v podjetju Sibo G. Na podlagi preverjenih postopkov ugotoviti, ali v podjetju prihaja do slabe kakovosti izdelkov in kako ključni so ustrezno nastavljeni brizgalni procesi stroja, da je proizvod v skladu z zahtevami, ki izhaja iz specifikacije risbe proizvoda. Ključne besede: management kakovosti, zagotavljanje kakovostnih zahtev, zadovoljstvo kupca, izvajanje tesnenja embalaže, končna kontrola izdelka Objavljeno v DKUM: 06.05.2021; Ogledov: 1330; Prenosov: 120 Celotno besedilo (1,70 MB) |
8. Konstruiranje preizkuševališča rotacijskih stikal s kodirnikom : diplomsko deloDejan Krajnik, 2020, diplomsko delo Opis: V diplomskem delu je opisan postopek konstruiranje preizkuševališča namenjenega končni kontroli rotacijskih stikal s kodirnikom. Najprej je opisano stikalo s kodirnikom, njegovi sestavni deli, ter funkcije ki jih opravlja. Sledi opis konstruiranja preizkuševališča po posameznih fazah, ter predstavitev rezultatov, kjer je tudi razloženo delovanje same naprave. Ključne besede: Konstruiranje, preizkuševališče, rotacijsko stikalo, kontrola kakovosti Objavljeno v DKUM: 22.05.2020; Ogledov: 1196; Prenosov: 103 Celotno besedilo (3,11 MB) |
9. Kontrola kakovosti procesa mehanske obdelave prirobnic : diplomsko deloRok Antolin, 2019, diplomsko delo Opis: Diplomsko delo obravnava problem kontrole kakovosti v proizvodnji prirobnic. V podjetju je namreč trenutna merska kontrola izvedena ročno, s pomočjo digitalnih pomičnih meril različnih velikosti. Rezultate meritev nato vpisujejo v predlogo, kjer jih lahko primerjajo s prejšnjimi rezultati in z maksimalnimi in minimalnimi dovoljenimi merami. V želji večje kakovosti izdelkov je potrebno merjenje nadgraditi z merilno napravo. Preden sem se lotil iskanja primerne merilne naprave, sem naredil analizo trenutnih razmer in obstoječega načina merjenja. Delo sem nato nadaljeval z iskanjem ustreznih rešitev ter pridobivanjem ponudb različnih ponudnikov, dobljene ponudbe pa nato medsebojno primerjal ter glede na določene kriterije izbral najustreznejšo rešitev. Na koncu bomo izbrano rešitev implementirali v proizvodni proces. Ključne besede: kontrola kakovosti, nadzor procesa, prirobnica, merjenje dimenzij Objavljeno v DKUM: 24.09.2019; Ogledov: 1337; Prenosov: 27 Celotno besedilo (2,51 MB) |
10. Uporaba strojnega vida v proizvodnih procesih živilske industrije : magistrsko deloGregor Valek, 2019, magistrsko delo Opis: Na podlagi študija literature je v nalogi predstavljena uporaba strojnega vida v živilski industriji. Kot primer uporabe strojnega vida je bil razvit lasten programski sistem za brezkontaktno kontrolo kakovosti krompirja. Sistem je bil učen na manjši testni bazi fotografij. Sistem v proizvodnem procesu sortira krompir glede velikosti, hkrati pa prepoznava nepravilnosti, kot so mehanske poškodbe, gniloba in podobno. Z razvitim sistemom je mogoče na tri načine kontrolirati kakovost krompirja: preko naložene fotografije, preko naloženega videa ali preko kamere. Za vse načine kontrole krompirja so predstavljeni rezultati testiranja. Ključne besede: strojni vid, proizvodni proces, živilska industrija, kontrola kakovosti, sortiranje Objavljeno v DKUM: 11.02.2019; Ogledov: 1759; Prenosov: 249 Celotno besedilo (4,52 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |