| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 63
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Digitalizacija v proizvodnji podjetja Dorninger Hytronics d.o.o.
Mitja Medved, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni različni načini, s katerimi podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. digitalizira svojo proizvodnjo. Na tržišču je na voljo že mnogo programske opreme, ki tako ali drugače pomaga pri proizvodnih ter organizacijskih procesih z namenom izboljšav. Poudarek diplomskega dela je na programu Doku DHSI, ki predstavlja informacijsko središče proizvodnje. Gre za program, ki je nadgrajen na osnovi obstoječega informacijskega sistema. Zasnovan je bil s strani vodje proizvodnje s pomočjo delavcev v podjetju in implementiran v proizvodnjo s pomočjo podjetja Stroka d.o.o. V proizvodnji služi predvsem pregledu nad dogajanjem, planiranju, kontroli kakovosti ter izpisovanju raznih poročil. V okviru mojega dela v podjetju so bila za omenjen program izdelana preprosta navodila za uporabo, ki so skupaj s primerom uporabe ter predlogi za izboljšave predstavljena v diplomskem delu.
Ključne besede: Digitalizacija, vodenje proizvodnje, kontrola kakovosti, programska oprema, predlogi izboljšav
Objavljeno: 13.10.2021; Ogledov: 61; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,40 MB)

2.
Razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja za zaznavanje biogenih aminov
Gal Bjelovučić, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj kolorimetričnega senzorskega receptorja (KSR) za zaznavanje trimetilamina, ki skupaj z dimetilaminom in amonijakom tvori enega glavnih parametrov kakovosti hrane ‒ celokupni hlapni bazični dušik ali TVB-N (angl. total volatile basic nitrogen). KSR, ki smo ga razvili, je sestavljen iz izključno z živili združljivih materialov: indikatorja (izvleček vijoličnega korenja) in polimerne osnove (derivat celuloze), ki smo ju v obliki polimerne raztopine nanesli na nosilec iz PET-folije . Za spremljanje barvnih sprememb tako pripravljenega KSR smo pripravili zaprt sistem, ki posnema pogoje v živilski embalaži ter vanj s tehniko vzorčenja iz nezapolnjenega prostora nad vzorcem injicirali analit. Kolorimetrično detekcijo in RGB-analizo smo izvedli s pametnim telefonom in brezplačno dostopno aplikacijo Color Grab. Potrdili smo, da so optične lastnosti indikatorja odvisne od koncentracije trimetilamina in v izbranem koncentracijskem območju dobili barvno lestvico od rdeče-vijolične do temno sive barve. Ugotovitve diplomske naloge so dobro izhodišče za nadaljnje raziskave in izpopolnjevanje tako KSR kot tudi metode. Ker kolorimetrična detekcija s pametnim telefonom ne zahteva usposobljenega osebja in je veliko cenejša ter hitrejša od uveljavljenih instrumentalnih metod, ki se sicer uporabljajo za določanje biogenih aminov, ima ta metoda velik potencial na področju spremljanja kakovosti in varnosti hrane. Morebitna uporaba kolorimetričnih senzorskih receptorjev v sklopu pametnega pakiranja živil bi lahko znatno zmanjšala količino zavržene hrane.
Ključne besede: kolorimetrični senzorski receptor, biogeni amini, trimetilamin, kontrola kakovosti hrane
Objavljeno: 22.09.2021; Ogledov: 92; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,65 MB)

3.
Analiza zagotavljanja kakovosti v proizvodnem podjetju Sibo g d.o.o.
Bojana Radonić, 2021, diplomsko delo

Opis: Spremljanje procesa je eden ključnih dejavnikov pri načrtovanju, obvladovanju in izboljševanju procesa in izdelka. Le s hitrim in učinkovitim ukrepanjem ter s prepoznavanjem vzrokov lahko preprečimo, da bi neustrezen proizvod prišel do odjemalca. Zato je razumevanje in izpolnjevanje pričakovanj predvsem pa zahtev kupcev najpomembnejše in najbolj učinkovito sredstvo poslovne uspešnosti. Želimo prikazati ključne dejavnike in pomen razvoja kakovosti v podjetju, kjer so največji izzivi pri zagotavljanju kakovosti tisti, ki jih ne vidimo v proizvodnih linijah in se pomikajo z veliko hitrostjo. Namen diplomskega dela je preveriti postopke tesnenja na različnih analizah kakovosti skozi postopek brizganja zapiralne embalaže v podjetju Sibo G. Na podlagi preverjenih postopkov ugotoviti, ali v podjetju prihaja do slabe kakovosti izdelkov in kako ključni so ustrezno nastavljeni brizgalni procesi stroja, da je proizvod v skladu z zahtevami, ki izhaja iz specifikacije risbe proizvoda.
Ključne besede: management kakovosti, zagotavljanje kakovostnih zahtev, zadovoljstvo kupca, izvajanje tesnenja embalaže, končna kontrola izdelka
Objavljeno: 06.05.2021; Ogledov: 228; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

4.
Konstruiranje preizkuševališča rotacijskih stikal s kodirnikom
Dejan Krajnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek konstruiranje preizkuševališča namenjenega končni kontroli rotacijskih stikal s kodirnikom. Najprej je opisano stikalo s kodirnikom, njegovi sestavni deli, ter funkcije ki jih opravlja. Sledi opis konstruiranja preizkuševališča po posameznih fazah, ter predstavitev rezultatov, kjer je tudi razloženo delovanje same naprave.
Ključne besede: Konstruiranje, preizkuševališče, rotacijsko stikalo, kontrola kakovosti
Objavljeno: 22.05.2020; Ogledov: 462; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

5.
Kontrola kakovosti procesa mehanske obdelave prirobnic
Rok Antolin, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem kontrole kakovosti v proizvodnji prirobnic. V podjetju je namreč trenutna merska kontrola izvedena ročno, s pomočjo digitalnih pomičnih meril različnih velikosti. Rezultate meritev nato vpisujejo v predlogo, kjer jih lahko primerjajo s prejšnjimi rezultati in z maksimalnimi in minimalnimi dovoljenimi merami. V želji večje kakovosti izdelkov je potrebno merjenje nadgraditi z merilno napravo. Preden sem se lotil iskanja primerne merilne naprave, sem naredil analizo trenutnih razmer in obstoječega načina merjenja. Delo sem nato nadaljeval z iskanjem ustreznih rešitev ter pridobivanjem ponudb različnih ponudnikov, dobljene ponudbe pa nato medsebojno primerjal ter glede na določene kriterije izbral najustreznejšo rešitev. Na koncu bomo izbrano rešitev implementirali v proizvodni proces.
Ključne besede: kontrola kakovosti, nadzor procesa, prirobnica, merjenje dimenzij
Objavljeno: 24.09.2019; Ogledov: 447; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

6.
Uporaba strojnega vida v proizvodnih procesih živilske industrije
Gregor Valek, 2019, magistrsko delo

Opis: Na podlagi študija literature je v nalogi predstavljena uporaba strojnega vida v živilski industriji. Kot primer uporabe strojnega vida je bil razvit lasten programski sistem za brezkontaktno kontrolo kakovosti krompirja. Sistem je bil učen na manjši testni bazi fotografij. Sistem v proizvodnem procesu sortira krompir glede velikosti, hkrati pa prepoznava nepravilnosti, kot so mehanske poškodbe, gniloba in podobno. Z razvitim sistemom je mogoče na tri načine kontrolirati kakovost krompirja: preko naložene fotografije, preko naloženega videa ali preko kamere. Za vse načine kontrole krompirja so predstavljeni rezultati testiranja.
Ključne besede: strojni vid, proizvodni proces, živilska industrija, kontrola kakovosti, sortiranje
Objavljeno: 11.02.2019; Ogledov: 673; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (4,52 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Razvoj sistema za odkrivanje napak sintranih izdelkov z uporabo strojnega vida
Jakob Rebevšek, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje sistema kontrole s pomočjo strojnega vida. Iskali smo nepravilnosti na določeni vrsti sintranih proizvodov. Uporabili smo različni kameri in osvetlitvi ter v programskih okoljih Omron in National Instruments razvili sistema, ki poškodovane kose uspešno prepoznata. Rezultate testiranj smo analizirali in podali ugotovitev, kateri izmed sistemov bi bil boljši za industrijsko uporabo. Programska oprema podjetja National Instruments se je izkazala za boljšo – z njo smo pravilno ovrednotili vse obravnavane slike.
Ključne besede: sintranje, strojni vid, kontrola kakovosti
Objavljeno: 11.09.2018; Ogledov: 870; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

8.
Uvedba modula QM v sklopu uvedbe Perftech.Larga v Livar, d.d.
Gregor Milivojevič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema diplomskega dela je uvedba modula Kontrola kakovosti v sklopu projekta Uvedba celovite programske rešitve Perftech.Largo v podjetju Livar, d. d. Vhodna kontrola kakovosti ni bila podprta z obstoječim informacijskim sistemom Livex. V diplomskem delu predstavljamo osnove celovitih programskih rešitev, dejavnike za izbor in načine uvajanja. Prikazano je posneto izhodiščno stanje v nabavi in vhodni kontroli, kot delu nabave. Z načrtom uvedbe predlagamo novi način dela, opredeljene so tudi dodelave programa. Podrobneje je prikazan postopek izvedbe dodelave za izpis obrazca za pogojni prevzem. Uvedba modula Kontrola kakovosti je izvedena skladno z načrtom uvedbe po interni metodologiji podjetja Perftech. V zaključku diplomskega dela so podani predlogi za možne spremembe, dopolnitve in nadgradnjo sistema.
Ključne besede: Uvajanje celovite programske rešitve Projekt uvedbe Načrt uvedbe Poslovni proces Vhodna kontrola kakovosti Perftech.Largo
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 947; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

9.
UPORABA METODOLOGIJE LEAN SIX SIGMA V ZDRAVSTVENI NEGI
Mirjana Mandić, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Metodologiji Lean in Six Sigma sta bili prvotno neodvisni ena od druge. Lean je metodologija za izboljšanje in optimizacijo proizvodnih procesov in storitev. Osredotočena je na izboljševanje kakovosti z zmanjševanjem napak in odpada v procesih. Prvotno jo je razvila avtomobilska industrija Ford leta 1913, dopolnilo in nadgradilo pa podjetje Toyota. Six Sigma je metodologija za izboljšanje procesov s pomočjo podatkov, s katerimi se dosežejo stabilni in predvidljivi rezultati z zmanjšanjem odstopanj in napak v procesu. Razvilo jo je podjetje Motorola. Obe metodologiji sta se združili kot Lean Six Sigma (LSS) in sta s svojimi orodji in načinom interpretacij za izboljšanje delovnega procesa odlična kombinacija za izboljšanje delovnega procesa. Sčasoma so jo pričeli uporabljati tudi na drugih področjih oz. organizacijah kot so šole, bolnišnice, uradi, farmacija idr.. Namen diplomskega dela je predstaviti uporabo metodologije Lean Six Sigma v zdravstveni negi. Raziskovalna metodologija: Diplomsko delo je nastalo s pomočjo deskriptivne metode dela. Z analizo in študijem strokovne in znanstvene literature smo predstavili uporabo metodologije LSS. Pri tem smo uporabili bibliografsko bazo COBISS/OPAC in tuje bibliografske baze CINAHL, Medline, PubMed, ScienceDirect in Google Scholar. Razprava: Zdravstvene ustanove, ki nudijo zdravstvene storitve, se v delovnem procesu srečujejo s problemi in napakami, ki zmanjšujejo učinkovitost dela, ogrožajo pacientovo varnost, zmanjšujejo kakovost, povečujejo stroške in čakalne dobe, kar se kaže pri pacientih in zaposlenih z nezadovoljstvom. Ovire nastanejo običajno pri optimizaciji delovnega procesa zaradi pomanjkanja časa, neznanja, slabega pretoka informacij, pomanjkanja števila oseb idr.. Na podlagi študije primerov prikazanih v diplomski nalogi, so vidna izboljšanja, ki so jih dosegli s pomočjo vpeljave metodologije LSS v proces zdravstvene nege. Sklep: V diplomskem delu smo predstavili in opisali najpogostejše metode in orodja ter prikazali primere dobre prakse pri uvajanju metodologije v bolnišnicah oz. zdravstvenih ustanovah. Prikazano je, da že z osnovnimi orodji in metodami lahko učinkovito in stroškovno izboljšamo delovne procese.
Ključne besede: vitka linija, six sigma, lean, lean six sigma, kontrola kakovosti, DMAIC
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 1334; Prenosov: 170
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

10.
Optimiranje procesa ustreznosti barv za termoplastične polimerne materiale z uporabo metodologije šest sigma
Mateja Ramšak, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo predstavlja implemetacijo metodologije šest sigma, s pomočjo katere smo preučili kakovostni problem določitev ustreznosti barvil za termoplastične polimerne materiale. S preučevanjem literature smo raziskali prednosti metodologije šest sigma in osnove ustreznosti barv ter ugotavljanja barvnega odstopanja. V magistrskem delu obravnavamo pristop za izboljšanje kakovosti in odpravljanje napak, ki nastanejo v procesih podjetij, ki predelujejo termoplastične polimerne materiale. Ta pristop imenujemo šest sigma, pri čemer je osrednja obravnavana metoda iz tega področja DMAIC. Raziskava je osredotočena na določitev zahtev barvil do dobavitelja in metod za ugotavljanje barvnega odstopanja, kadar predelovalci termoplastičnih polimernih materialov uporabljajo različne količine barvil oziroma »sarže«, ki jih proizvajalci barvil izdelajo v različnih proizvodnih delovnih nalogih. Pri proizvodih, ki so sestavljeni iz več polproizvodov, je barvno odstopanje zelo vidno, še posebno pri proizvodih izrazitih barv. Z implemetacijo metodologije šest sigma smo poiskali ustrezne metode za kakovostno določanje ustreznosti barv, ki prispevajo k boljši kakovosti različnih sarž barvil ter posledično zmanjšanju stroškov za (ne)kakovost, kot so stroški izmeta v proizvodnji ter reklamacije do dobaviteljev barvil. Vizualna ocena barve nam omogoča določiti pogojno enakost barvnih učinkov. S pomočjo svetlobne kabine osvetlimo proizvode s svetlobo različne barvne temperature. Opazovalec izvede kontrolo kakovosti z ugotavljanjem odstopanja barv, ki so podane v obliki ploščic barvil. Instrumentalna ocena barve omogoča objektivno identifikacijo odnosa med barvami in s tem kontrolo kakovosti ploščic barvil. Merjenje barv po standardu CIE temelji na merjenju refleksije ploščic barvil v vidnem spektru svetlobe.
Ključne besede: kakovost, šest sigma, DMAIC, kontrola kakovosti, barvila, termoplastični polimeri.
Objavljeno: 18.10.2016; Ogledov: 981; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici