| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 481
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Nadzor kakovosti v proizvodnem procesu rrt v podjetju impol ft d.o.o. : diplomsko delo
Urban Brglez, 2023, diplomsko delo

Opis: Opisano je podjetje IMPOL FT d.o.o., njegova politika kakovosti ter zahteve standardov ISO 9001 in IATF 16494. Podrobneje je opisan nadzor kakovosti v proizvodnem procesu RRT ter podane so možnosti izboljšav.
Ključne besede: nadzor kakovosti, hladno valjanje, razrez pločevine, dimenzijske meritve, kontrola
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 287; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (4,28 MB)

2.
Visokonatančni laserski senzorski sistem v avtomatski merilni celici : diplomsko delo
Štefan Jakob Štrucl, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj koncepta, kot tudi rezultati izgradnje in programiranja laserskega senzorskega sistema merilne celice za avtomatizirano izvajanje meritev oblike ter stanja površin obdelovancev ali orodja, s pomočjo dveh odmičnih laserskih senzorjev proizvajalca SICK, serije OD5000. Zgrajena celica vsebuje štiričeljustno vpenjalno glavo, kamor vpnemo obdelovanec in fiksni ter premikajoč se senzor na linearnem vodilu. Tako vpenjalna glava kot linearno vodilo sta aktuirana s koračnimi motorji. S pritiskom na gumb se prične izvajati merilni algoritem, po katerem se določijo mere in stanje skeniranih površin testnega objekta. Naprave za kontrolo kakovosti, ki lahko merijo tako dimenzije kot stanje površin, so običajno velike in nemodularne. Merilna celica, opisana v nalogi, predstavlja namizno, modularno alternativo tovrstnim napravam.
Ključne besede: senzor, mehatronika, merilna tehnika, kontrola kakovosti, SICK
Objavljeno v DKUM: 03.11.2023; Ogledov: 502; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

3.
VPLIV OSLABITVE IN OJAČITVE NATEZNO OBREMENJENE KOMPONENTE IZ MATERIALA AISI 316L NA NASTANEK IN RAST RAZPOK
Brin Bračko, 2023, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je predstavljeno podjetje metalna IMPRO, znotraj katerega sem pridobil navdih za mojo diplomsko nalogo. V podjetju se za izdelavo tlačnih in reaktorskih posod uporablja material AISI 316L, ki ima izredno visok indeks deformacijskega utrjevanja, saj med napetostnim obremenjevanjem pride do transformacije metastabilnega avstenita v martenzit. Namen diplomskega dela je ugotoviti vpliv trdnostno utrjenih področij z lokalno plastično deformacijo, kot tudi vpliv oslabitve na smer in propagacijo utrujenostne razpoke. Vpliv smo ugotavljali z laboratorijskim testiranjem vzorcev s standardno geometrijo. Natančno je opisana tudi izdelava preizkušancev, sam postopek testiranja na servo-hidravličnem stroju Instron 1255, odčitavanje in beleženje podatkov ter delo v programu Microsoft Excel. Rezultati kažejo, da lokalno utrjena področja pri tankih epruvetah ne zavirajo inciacijo in rast utrujenostne razpoke, prav tako tudi pri tankih epruvetah ne pride do spremembe smeri napredovanja utrujenostne razpoke. Pri deblejših epruvetah pride do zaviranja rasti utrujenostne razpoke skozi lokalno utrjena področja, vendar istočasno pride do spremembe rasti razpoke proti luknji, ki predstavlja območje oslabitev na kompaktnem (ang. Compact Tension-CT) preizkušancu.
Ključne besede: kontrola, merilno orodje, Instron, natezno preizkušanje, tlačna obremenitev, preizkušanje, epruvete, utrujanje, razpoka
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 123; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (4,35 MB)

4.
Izboljšanje sistema preprečevanja dopinga v slovenskem športu
Matija Rizmal, 2023, diplomsko delo

Opis: Predmet raziskovanja diplomskega dela je izboljšanje sistema preprečevanje dopinga v slovenskem športu. Z razvojem tekmovalnega športa se je povečala tudi uporaba dopinga, ki uničuje poštenost športa ter vedno bolj ogroža zdravje posameznikov. Posledica tega je razvoj številnih protidopinških organizacij, med katerimi ima osrednjo vlogo Svetovna protidopinška organizacija (WADA), katere glavna naloga je ozaveščanje in boj proti dopingu. V zadnjih desetletjih so bile razvite številne vrste dopinga, ki posamezniku pomagajo na različne načine izboljšati njegove zmogljivosti. Temu so sledila tudi prizadevanja za preprečevanje dopinga, predvsem razvoj in izboljšanje dopinških kontrol in testov. Žal se je doping razširil tudi v Sloveniji in mnogi slovenski športniki so že dokazano uživali doping. V Sloveniji med dopinškimi kršitelji najbolj prevladujejo kolesarji, atleti in nogometaši. Zato je bila leta 2003 v Sloveniji ustanovljena Slovenska protidopinška organizacija (SLOADO) kot krovna nacionalna agencija za odkrivanje in preprečevanje dopinga v športu. Kljub velikim prizadevanjem različnih organizacij za preprečevanje in kontrole te ne morejo odkriti in preprečiti uporab vseh možnih vrst dopinga v športu. V diplomskem delu bomo s pomočjo analize znanstvene literature in zastavljenih raziskovalnih vprašanj analizirali glavne probleme sistema preprečevanja dopinga v Sloveniji. Pri tem se bomo usmerili na obravnavo izvajanja naključnih in napovedanih doping testov, ki slovenskim športnikom in športnicam omogočajo ugotavljanje verjetnosti njihovega testiranja, izvajanje izobraževanja o dopingu ter izboljšanja izobraževanje o preprečevanju dopinga med športniki. Na koncu diplomskega dela bomo predstavili tudi možnosti izboljšanja sistema preprečevanja dopinga v slovenskem športu.
Ključne besede: Doping, doping kontrola, Slovenija, WADA, SLOADO, denar
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 204; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (707,73 KB)

5.
Zasnova in izdelava merilne priprave za kontrolo nastavne mere bovden potega za podiranje avtomobilskih sedežev : diplomsko delo
Žan Smej, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje TBP d.d., v sodelovanju s katerim sem opravljal diplomsko nalogo. Predstavljene so različne izvedbe bovden potegov, ki se izdelujejo v podjetju, kateri se uporabljajo v avto industriji. Opisali smo bovden potege, za katere smo konstruirali merilno pripravo, katera omogoča kontrolo nastavne mere direktno ob proizvodni liniji. V nalogi smo modelirali sestavne dele merilne priprave ter izdelali delavniške risbe ter kosovnico, sestavili pripravo v strojegradnji in izvedli preskus meritev ter izdelali Gage R&R analizo.
Ključne besede: kontrola, nastavna mera, bovden, bovden poteg, ležišče, končnik, žica, meritev, nosilec, sklop, testiranje, modeliranje, merilna priprava, variacija, merjenje
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 122; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (7,30 MB)

6.
Optimizacija koordinacije v Območni kontroli zračnega prometa Ljubljana
Mark Jarc, 2022, diplomsko delo

Opis: Kontrola zračnega prometa je služba, ki primarno preprečuje trke med zrakoplovi tako v zraku kot na tleh ter varno vodi zračni promet skozi različne volumne zračnega prostora po celem svetu vsak dan v letu. Prehajanje letov med različnimi volumni zračnega prostora se na taktični bazi ureja s procesom koordinacije, ki ponavadi poteka v obliki telefonskih pogovorov med kontrolorji zračnega prometa različnih enot, lahko pa je tudi sistemska. Verbalna koordinacija je lahko v določenih okoliščinah dolgotrajna, zamudna, dvoumna, nerazumljiva, nerazločna, poteka v različnih jezikih ali dialektih; posledično so bila v zaključnem delu optimizirana različna področja koordinacije – od semantičnega do morfološkega in fonetičnega pogleda. Glavni namen dela sta bila inicializacija in grafično koncipiranje informacijske rešitve sistemske koordinacije v Kontroli zračnega prometa Slovenije, d. o. o., ki zagotavlja navigacijske storitve na območju Republike Slovenije. Predlagani HMI bi kontrolorjem z avtomatskim izmenjevanjem računalniških podatkov prek uporabniškega vmesnika v visoki meri nadomestil telefonsko koordinacijo. Zasnova sistemske koordinacije se je izkazala za zelo uporabno in tudi časovno učinkovito za uporabo v operativnem okolju, znotraj katerega bi predlagana grafična podoba omogočila enostavno nadgradnjo že znanega sistema Intra SYSCO, prav tako pa služila za dejansko implementacijo novega sistema v Oddelku za avtomatizacijo Sektorja zračnega prometa KZPS.
Ključne besede: območna kontrola zračnega prometa, koordinacija, sistemska koordinacija, optimizacija, avtomatizacija
Objavljeno v DKUM: 14.11.2022; Ogledov: 522; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

7.
Pogoste ranljivosti spletnih aplikacij in vpliv aplikacijskega požarnega zidu na njihovo varnost : diplomsko delo
Vid Sovič, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletne aplikacije so v današnjem času postale ključni del naših dejavnosti v vsakdanjem življenju, kot so na primer zabava, krajšanje časa, raziskovanje in poslovanje. Z vsemi omenjenimi dejavnostmi obstaja možnost, da pride do izkoriščanja teh spletnih storitev z znanimi tipi napadov. Glavni namen diplomskega dela je bil, spoznati deset najpogostejših tipov ranljivosti, predstavljenih v seznamu OWASP iz leta 2021. V sklopu zaključnega dela smo izvedli eksperiment, kjer smo ranljive aplikacije najprej predstavili in demonstrirali prisotno ranljivost, ter v nadaljevanju preizkusili vpliv aplikacijskega požarnega zidu imenovanega ModSecurity. Ugotovili smo, da aplikacijski požarni zid bolje ščiti pred pomanljkljivostmi, ki v zahtevah pošiljajo znano škodljivo in zlonamerno kodo, kot na primer vrivanje stavkov SQL ali ukazne kode. Ranljivosti, ki so povezane z zasnovo aplikacije in površnostjo pri postavitvi, pa v tem primeru niso bile zaščitene.
Ključne besede: spletne ranljivosti, aplikacijski požarni zid, OWASP, spletni strežnik, vrivanje zlonamernih stavkov, neustrezna kontrola dostopa, ModSecurity, spletna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 477; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

8.
Kontrola kakovosti spletne aplikacije s pomočjo ogrodij Cypress in Selenium ter njuna primerjava : diplomsko delo
Nebojša Bogosavljević, 2022, diplomsko delo

Opis: Dan danes vidimo, da so spletne tehnologije in njeni produkti toliko napredovali v smislu vsebine, načina programiranja in velikosti projekta, da posameznik, ki dela na projektu, ne more predvideti, kako se bo neka zmožnost (angl. feature) obnašala pri uporabi, kako bo vplivala na celoten projekt, ali bo povzročala napake ter ali bodo vse ostale funkcionalnosti delovale kot prej. Ravno to je razlog, da podjetja ustvarjajo nove oddelke, ki se ukvarjajo samo s testiranjem produkta in novih zmožnosti. Takšne oddelke imenujemo oddelki za kontrolo kakovosti produkta oz. QA (angl. quality assurance). V diplomskem delu je opisan proces testiranja, postopek ustvarjanja avtomatskih testov, njihovi vplivi na delovni proces (angl. work-flow), postopek pisanja avtomatskih testov in razlika med ogrodji Cypress in Selenium. Pri pisanju avtomatskih testov bomo upoštevali vsa priporočena pravila (natančni testi brez nepotrebnih funkcionalnost, kratki testi, maksimizacija integracijskih testov).
Ključne besede: spletna stran, kontrola kakovosti, Cypress, Selenium
Objavljeno v DKUM: 28.06.2022; Ogledov: 665; Prenosov: 80  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

9.
Robotska celica za adaptivno vizualno kontrolo kvalitete : magistrsko delo
Matej Gams, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnava uporabo koncepta proizvodnje brez napak, kjer se z uporabo adaptivne vizualne kontrole kvalitete prek robotskega mehanizma s pritrjeno kamero preverja kakovost industrijskih izdelkov. Za generiranje trajektorije pomika robotske roke med določenimi točkami v prostoru so se uporabili različni načrtovalci gibanja (planerji), katerih primerjalna analiza je v nalogi podrobno opisana. Na podlagi rezultatov najpomembnejših parametrov je bil izbran najprimernejši planer. Za obravnavan primer sta opisana tudi uporaba globokih nevronskih mrež v korelaciji z vizualnim zaznavanjem kakovosti elementov in interpretacija slike v smislu strojnega vida za dosego vizualne kontrole kvalitete izdelkov.
Ključne besede: Proizvodnja brez napak, planerji gibanja, nevronske mreže, vizualna kontrola kvalitete
Objavljeno v DKUM: 23.06.2022; Ogledov: 515; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (5,56 MB)

10.
Kontrola kvalitete podatkov pridobljenih z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmov
Ana Konrad, 2021, magistrsko delo

Opis: Uvod: V raziskavah z uporabo mikromrež lahko različni faktorji vodijo do uvedbe sistematičnih pristranskosti in napak v študiji, zato je pomemben korak v vsaki raziskavi kontrola kvalitete podatkov. Z njo se odstranijo napačni ali pomanjkljivi podatki, kot so lažno pozitivne in negativne vrednosti, ki lahko pomembno vplivajo na rezultate analize. S predhodno izvedbo kontrole kvalitete lahko zagotovimo zanesljivejše končne rezultate analiz. V naši nalogi smo želeli dokazati pomembnost kontrole kvalitete pri podatkih za tri različne bolezni, ki smo jih pridobili z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmov, tako da smo primerjali rezultate asociacijskih analiz pred opravljeno kontrolo podatkov in po njej. Metode: Za asociacijsko analizo in kontrolo kvalitete podatkov smo uporabili program PLINK in programski jezik R. Rezultate pred kontrolo kvalitete in po njej smo grafično predstavili ter izračunali genomski inflacijski faktor lambda. Razliko med rezultati asociacijskih analiz smo statistično ovrednotili z Wilcoxonovim testom predznačenih rangov. Rezultati: Z Wilcoxonovim testom predznačenih rangov smo ugotovili, da se rezultati asociacijskih analiz, pridobljeni pred kontrolo kvalitete podatkov in po njej statistično značilno razlikujejo (p-vrednost za bolezen 1 < 2,2 × 10-16, p za bolezen 2 = 0,0003181 in p za bolezen 3 < 2,2 × 10-16). Razliko med podatki asociacijskih analiz, pridobljenimi pred kontrolo podatkov in po njej, smo dokazali tudi z grafičnim prikazom lambda vrednosti, iz katerega je razvidno, da je lambda vrednost po kontroli kvalitete bližje 1, kar pomeni, da smo uspešno odstranili lažno pozitivne in negativne vrednosti. Razprava in sklep: V nalogi smo dokazali, da kontrola kvalitete močno vpliva na končne rezultate analize in je zato zelo pomemben korak v analizi podatkov, pridobljenih z mikromrežami za genotipizacijo DNA polimorfizmov.
Ključne besede: kontrola kvalitete, mikromreže, asociacijska analiza, PLINK, R
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 573; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici