| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza konstrukcije vogelnika strehe pisarniškega kontejnerja
Jure Fakin, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo osredotočili na numerično analizo strešnega vogelnika jeklene konstrukcije pisarniškega kontejnerja podjetja Arcont d. d. med dvigovanjem s prijemalom za kontejnerje in z dvižnimi kavlji. V obeh primerih dvigalni pripravi namestimo na strešne vogelnike, kjer se posledično pojavijo povečane napetosti, ki ne smejo preseči napetosti tečenja. Na začetku smo pripravili numerično analizo četrtinskega modela konstrukcije kontejnerja in na podlagi rezultatov prve analize pripravili pod-model strešnega vogelnika ter to mesto podrobneje analizirali. Na osnovi rezultatov numerične analize smo ugotovili, da je konstrukcija strešnega vogelnika ustrezna.
Ključne besede: Pisarniški kontejner, strešni vogelnik, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, pod-model.
Objavljeno: 21.12.2020; Ogledov: 279; Prenosov: 0

2.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine
Jaka Komplet, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Ključne besede: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 171; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (11,24 MB)

3.
Primerjava virtualnih strežnikov in Docker kontejnerjev za izvlečenje besedila dokumentov na primeru eArhiv Pošte Slovenije
Domen Hrastnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili področje virtualizacije strojne opreme. Opisali smo prednosti in slabosti uporabe strojne virtualizacije. V nadaljevanju smo opisali kontejnerske rešitve, ki so poseben tip virtualizacije strojne opreme. Opisali smo zgradbo in delovanje teh rešitev. Preučili smo prednosti in slabosti uporabe kontejnerskih rešitev. Pri kontejnerskih rešitvah smo posebej preučili platformo Docker. Zasnovali smo načrt eksperimenta, s katerim smo preizkusili performančne zmogljivosti virtualnega strežnika in Docker kontejnerja na realnem primeru izvlečenja besedila iz dokumentov za potrebe sistema eArhiv Pošte Slovenije. S postavljenimi metrikami smo lahko ocenili performančno ustreznost primerjanih rešitev za virtualizacijo strojne opreme.
Ključne besede: virtualizacija, kontejner, virtualni strežnik, izvlečenje besedila, Docker
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 525; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

4.
Snovanje in konstruiranje vozička sanitarne opreme
Jakob Šadl, 2018, diplomsko delo

Opis: Analizirana je bila logistika proizvodnje bivalnih kontejnerjev. Izpostavljen problem je logistični del pri montaži sanitarne opreme. Postavile so se zahteve, na podlagi katerih so bili narejeni koncepti. Z vrednotenjem se je izbrala ustrezna varianta. Za sprejemljivo varianto se je nadaljevalo snovanje. Glede na zasnovo se je izdelala tehniška dokumentacija, z uporabo katere se je izdelal voziček sanitarne opreme.
Ključne besede: voziček, sanitarna oprema, bivalni kontejner
Objavljeno: 25.09.2018; Ogledov: 446; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

5.
KONTEJNERIZACIJA IN STORILNOST PRETVORNE MEHANIZACIJE NA KONTEJNERSKEM TERMINALU MARIBOR-TEZNO
Albina Šterlek, 2016, diplomsko delo

Opis: V začetnem delu diplomske naloge smo najprej želeli pojasniti kontejnerski transport; tako smo opredelili pojem kontejnerizacija in pojem kontejner. Ugotovili smo, da je s kontejnerskim transportom prevoz tovora najvarnejši, najhitrejši in najbolj ekonomičen. V tej povezavi so predstavljena manipulacijska sredstva s prekinjenim delovanjem, ki so primerna za manipulacijo s kontejnerji in kako se lahko izračuna njihov delovni učinek. V nadaljevanju so opisani kontejnerski terminal Maribor – Tezno in njegovi procesi dela. Ugotovili smo, da so tehnološki procesi dela kar dobro sestavljeni, manipulacijski procesi dela pa so pomanjkljivi zaradi prekratkega razkladalno - nakladalnega tira. Ker kontejner prehaja z enega transportnega sredstva na drugega, so predstavljeni tudi tovorni vagoni za transport kontejnerjev. Prav tako so podani predlogi za izboljšanje manipulacijskih procesov.
Ključne besede: kontejnerski terminal Maribor – Tezno, kontejnerizacija, kontejner, manipulacijska sredstva, storilnost pretovorne mehanizacije.
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 1622; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

6.
Možnosti uvedbe stranskega nakladalca za potrebe distribucije in manipulacije kontejnerjev v podjetju Gorenje d. d.
Primož Omerzu, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnosti uvedbe stranskega nakladalnika v logistični proces podjetja Gorenje d. d. Opisane in predstavljene so značilnosti in trendi razvoja kontejnerskega transporta na splošno, poseben povdarek pa je posvečen analizi obsega in strukture kontejnerskega transporta v Sloveniji. Na osnovi podrobne analize kontejnerskega transporta podjetja Gorenje d. d. smo identificirali problematična področja in prikazali možnosti in prednosti uporabe tehnologije stranskega nakladalnika v intermodalne logistične procese tega podjetja. Dodatno smo izračunali možne prihranke, če bi se storitve izvajale z izbrano tehnologijo.
Ključne besede: stranski nakladalnik, kontejner, intermodalni transport, cestni prevoz, optimizacija, tehnologije
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 747; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

7.
Kontejnerizacija in prevoz iz luke Rotterdam
Mojca Klemenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu prikažemo pomen kontejnerizacije, kje se uporablja, njene prednosti in slabosti, ki jih imajo uporabniki le-te. Osredotočili smo se na proučevanje kontejnerizacije v pomorskem prometu in predstavili pojem kontejner in kakšne ladje se uporabljajo v pomorskem prometu. Opisali smo vrste pomorskega prometa, kakšne ladje uporabljamo, njegove prednosti in slabosti. V praktičnem delu smo se osredotočili na Luko Rotterdam in opisali njen pomen za Evropo in jo primerjali z Luko Hamburg.
Ključne besede: kontejnerizacija, kontejner, pomorski promet, luka Rotterdam
Objavljeno: 23.06.2016; Ogledov: 891; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

8.
OPTIMIZACIJA 20’ KONTEJNERJA ATOM BOX IP-2
Božo Kapun, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Inženirji se v razvoju veliko posvečajo kakovosti in funkcionalnosti izdelka, ki sta na prvem mestu. Prav zaradi tega imamo odgovor na veliko specifičnih vprašanj, ki nam jih postavijo kupci. Glede na počasno oživljanje jedrske energije in vse večje povpraševanje po prevozu radioaktivnih odpadkov, smo se v podjetju odločili, da optimiziramo specialni kontejner Atom Box, ki je namenjen skladiščenju in transportu radioaktivnih odpadkov. V diplomski nalogi je prikazan proces konstruiranja in načrtovanja optimizacije specialnega kontejnerja Atom Box IP-2. Prikazani so tudi statični izračun z ustrezno računalniško opremo ter primerjava izračunov s testiranjem kontejnerja v preizkuševalnici, namenjeni za testiranje kontejnerjev. V zaključku diplomske naloge je opisana pomembnost osebnega stika med prodajalcem in kupcem in hitrega prilagajanja, saj izdelki, ki so narejeni po naročilu kupca, zahtevajo številna dodatna pojasnila, da lahko podjetje uspešno prodira na trg.
Ključne besede: razvoj, radioaktivni odpadki, 20 ft. specialni kontejner, optimizacija, testiranje.
Objavljeno: 30.05.2016; Ogledov: 560; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (3,58 MB)

9.
ZASNOVA NOVEGA ŠTUDENTSKEGA NASELJA V CELJU IZ MODULARNIH KONTEJNERJEV
Andrej Hribernik, 2015, magistrsko delo

Opis: V Celju imamo številne fakultete in srednje šole. Čeprav je javna prometna povezava zelo dobra, kvalitetnega bivanja za študente in dijake ni. Občina Celje je zato namenila neizkoriščeno območje pred Fakulteto za logistiko za izgradnjo novega kampusa s športnim prostorom. Ogromno območje je vedno prazno in prikazuje klavrno podobo. Zaradi bližine številnih trgovin ter železniške in avtobusne postaje je območje zelo zanimivo za razvoj novega študentskega središča mesta. Vzpostavili bomo povezavo bivanja različnih generacij ter uredili infrastrukturo, ki bo obiskovalcem nudila dostop do izobraževalnih ter športnih vsebin. Stanovanjska struktura se spreminja in zahteva nove pristope, pri katerih se bomo osredotočili na skupino mladih in na njihove potrebe. Novo stanovanjsko območje bomo tako zasnovali na osnovi potreb mladih, analize njihovih vsakodnevnih opravil in oblikovali nizkocenovni prostor, ki je prilagodljiv na spreminjajoč se življenjski stil mladih. Osnova oblikovanja bo tako generičen nizkocenovni modularen koncept s prefabriciranim kontejnerskim sistemom in z vidno ločenim javnim, poljavnim ter zasebnim prostorom. Inovativen stanovanjski pristop kontejnerske gradnje nam bo omogočil ogromno prednosti, a hkrati tudi omejitev pri načrtovanju prostora. Na osnovi socioloških in prostorskih analiz bomo torej umestili primeren program za bivanje, učenje in kvalitetno preživljanje časa. Stanovanjske enote bomo zlagali kot lego kocke na trdni poljavni podlagi, ki bo umeščena v prostor in namenjena ne le mladim, temveč vsem, ki se aktivno izobražujejo.
Ključne besede: bivanje, študenti, dijaki, kampus, kontejner
Objavljeno: 15.12.2015; Ogledov: 1041; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (61,29 MB)

10.
Konstruiranje transportnega kontejnerja za razsuti in paletni tovor
Mitja Baumgartner, 2015, diplomsko delo

Opis: Velike količine prepeljanega tovora v današnjem času predstavljajo rutino. Da bi lahko to zadovoljili in premagali ovire pri transportu razsutega in paletnega tovora, smo se v podjetju Container, d. o. o., usmerili k razvoju oz. izdelavi transportnega kontejnerja. Predstavljena diplomska naloga s konstrukcijskim zahtevkom analizira podobne izdelke, izdelane v podjetju, ter snovanje in konstruiranje transportnega kontejnerja za razsuti in paletni tovor. Namen in lastnosti glavnih podsklopov so predstavljene nazorno za lažje razumevanje. Računalniška analiza s pozitivnimi rezultati potrjuje upoštevanje smernic in konstrukcijskih zakonov pred izdelavo kontejnerja. S testiranjem kontejnerja v preizkuševalnici se pridobi certifikat, hkrati se ta uvrsti v mednarodno uporabo tako za železniški kot tudi cestni transport.
Ključne besede: konstruiranje, dimenzioniranje, transportni kontejner, razsuti tovor, paletni tovor
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 777; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (4,92 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici