| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Ogrevanje mobilnega kontejnerja za shranjevanje in ločevanje tekočine : diplomsko delo
Anže Činč, 2022, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomske naloge je empirični preračun prenosa toplote s parnim gretjem cevne kače. Preračun je narejen z empiričnimi korelacijami. Da se temperatura shranjene tekočine, v našem primeru motorno olje, ne bi spustila pod temperaturo ledišča oz. temperaturo kristalizacije, bi bilo smiselno kontejner ogrevati. Izračunali smo potrebne čase gretja pri različnih temperaturah okolice in režimih gretja. Ugotovili smo, da je potrebno relativno veliko časa, tj. približno 15 ur, za ogrevanje kontejnerja do temperature 40 °C, ki je zadovoljiva za pretakanje ter hitrejše ločevanje komponent zmesi. V primeru uporabe kontejnerja v hladnejših mesecih, bi ga bilo smiselno toplotno izolirati. To bi nam v veliki meri pripomoglo pri vzdrževanju manjših toplotnih izgub ter posledično hitrejšega gretja tovora.
Ključne besede: prenos toplote, kontejner, ogrevanje, vodna para, izolacija
Objavljeno v DKUM: 07.07.2023; Ogledov: 237; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

2.
Mladinsko prenočišče kot urbana plomba : magistrsko delo
Nina Matjašič, 2022, magistrsko delo

Opis: Maribor se je po propadu industrije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja znašel pred iskanjem nove identitete. Po nekaj letih spanja na lovorikah prešnjih uspešnih obdobji je čas, da se v Mariboru razvije nova gospodarska panoga - turizem. V Mariboru se povečuje obisk turistov, tako domačih, kot tujih, ki v mestu odkrivajo znamenitosti in kotičke, pa tudi okolico. Mesto s svojo pozicijo nudi tudi strateško pozicijo za obisk bližnjih evropskih mest. Kot vsako postindustrisko mesto ima tudi Maribor nekaj degradiranih območiji, ki so nastala zaradi propada tovarn. Med degradirana območja pa spadajo tudi mestne praznine (škrbine), ki ponujajo nove možnosti za razvoj urbanega okolja in tudi mesta. V kolikor želimo v Maribor pritegniti več turistov, ki bodo tu ostali več noči, jim moramo ponuditi privlačne kapacitete. Zato smo v mestu iskali območja - mestne praznine, kamor bi lahko umestili mladinsko prenočišče - hostel. Sicer gre za prenočišče, ki je prvotno namenjeno mladim, vendar je dostopno in privlačno tudi za družine, mlajše odrasle in starejše popotnike. Na montažno kovinsko konstrukcijo smo umestili ladijske kontejnerje in tako omogočili, da objekt ni trajen, saj se lahko odmontira in namesti na drugo lokacijo. Z magistrskim delom smo želeli v Mariboru poiskati lokacije, ki veljajo za manj privlačne in na katerih bi lahko z arhitekturno intervencijo umestili objekt, ki bo namenjen turistom.
Ključne besede: Maribor, mestna praznina, urbana plomba, kontejner, turizem
Objavljeno v DKUM: 26.09.2022; Ogledov: 592; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (121,11 MB)

3.
Konstruiranje novega manipulatorja za transport transportnih zabojnikov v podjetju container d.o.o. : diplomsko delo
Aleš Mohar, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil izdelati novo transportno napravo za transport kontejnerjev oznake ISO, JUMBO in ostalih nestandardnih kontejnerjev. Lotili smo se razvoja in konstruiranja nove transportne naprave prav iz vidika omejitve prostora in delovnega procesa v lakirnici. Raziskali smo tržišče s transportnimi napravami, preverili njihove zmogljivosti dvigovanja, zmožnost umestitve transportne naprave v prostor lakirnice in delovni proces. Eden glavnih razlogov proti nakupu nove transportne naprave na trgu je omejitev prostora in nezmožnost dvigovanja različnih širin kontejnerjev. Obstoječa transportna naprava ne omogoča varnega dvigovanja kontejnerjev različnih širin, zaradi česar prihaja v delovnem procesu do neprimernih tehnik ravnanja z njo. Pri iskanju rešitev smo si pomagali s pregledom trga in ponudb transportnih naprav. Poleg pregleda trga smo za snovanje transportne naprave uporabili metoda dialoga in metodo 635. V procesu razvoja in konstruiranja smo izdelali 3D model, izvedli trdnostno analizo in izdelana potrebna tehniška dokumentacija. Cilj diplomske naloge je bil uspešno dosežen.
Ključne besede: Transportna naprava (manipulator), konstruiranje, numerična analiza, MKE, PTC Creo, Container d.o.o, ISO, JUMBO, kontejner.
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 541; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

4.
Analiza konstrukcije vogelnika strehe pisarniškega kontejnerja : diplomsko delo
Jure Fakin, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se bomo osredotočili na numerično analizo strešnega vogelnika jeklene konstrukcije pisarniškega kontejnerja podjetja Arcont d. d. med dvigovanjem s prijemalom za kontejnerje in z dvižnimi kavlji. V obeh primerih dvigalni pripravi namestimo na strešne vogelnike, kjer se posledično pojavijo povečane napetosti, ki ne smejo preseči napetosti tečenja. Na začetku smo pripravili numerično analizo četrtinskega modela konstrukcije kontejnerja in na podlagi rezultatov prve analize pripravili pod-model strešnega vogelnika ter to mesto podrobneje analizirali. Na osnovi rezultatov numerične analize smo ugotovili, da je konstrukcija strešnega vogelnika ustrezna.
Ključne besede: Pisarniški kontejner, strešni vogelnik, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, pod-model.
Objavljeno v DKUM: 21.12.2020; Ogledov: 948; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

5.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine : diplomsko delo
Jaka Komplet, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Ključne besede: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Objavljeno v DKUM: 15.09.2020; Ogledov: 607; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (11,24 MB)

6.
Primerjava virtualnih strežnikov in Docker kontejnerjev za izvlečenje besedila dokumentov na primeru eArhiv Pošte Slovenije : meje dopustnosti medijskega poročanja
Domen Hrastnik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili področje virtualizacije strojne opreme. Opisali smo prednosti in slabosti uporabe strojne virtualizacije. V nadaljevanju smo opisali kontejnerske rešitve, ki so poseben tip virtualizacije strojne opreme. Opisali smo zgradbo in delovanje teh rešitev. Preučili smo prednosti in slabosti uporabe kontejnerskih rešitev. Pri kontejnerskih rešitvah smo posebej preučili platformo Docker. Zasnovali smo načrt eksperimenta, s katerim smo preizkusili performančne zmogljivosti virtualnega strežnika in Docker kontejnerja na realnem primeru izvlečenja besedila iz dokumentov za potrebe sistema eArhiv Pošte Slovenije. S postavljenimi metrikami smo lahko ocenili performančno ustreznost primerjanih rešitev za virtualizacijo strojne opreme.
Ključne besede: virtualizacija, kontejner, virtualni strežnik, izvlečenje besedila, Docker
Objavljeno v DKUM: 13.11.2019; Ogledov: 1642; Prenosov: 239
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

7.
Snovanje in konstruiranje vozička sanitarne opreme : diplomsko delo
Jakob Šadl, 2018, diplomsko delo

Opis: Analizirana je bila logistika proizvodnje bivalnih kontejnerjev. Izpostavljen problem je logistični del pri montaži sanitarne opreme. Postavile so se zahteve, na podlagi katerih so bili narejeni koncepti. Z vrednotenjem se je izbrala ustrezna varianta. Za sprejemljivo varianto se je nadaljevalo snovanje. Glede na zasnovo se je izdelala tehniška dokumentacija, z uporabo katere se je izdelal voziček sanitarne opreme.
Ključne besede: voziček, sanitarna oprema, bivalni kontejner
Objavljeno v DKUM: 25.09.2018; Ogledov: 915; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

8.
KONTEJNERIZACIJA IN STORILNOST PRETVORNE MEHANIZACIJE NA KONTEJNERSKEM TERMINALU MARIBOR-TEZNO
Albina Šterlek, 2016, diplomsko delo

Opis: V začetnem delu diplomske naloge smo najprej želeli pojasniti kontejnerski transport; tako smo opredelili pojem kontejnerizacija in pojem kontejner. Ugotovili smo, da je s kontejnerskim transportom prevoz tovora najvarnejši, najhitrejši in najbolj ekonomičen. V tej povezavi so predstavljena manipulacijska sredstva s prekinjenim delovanjem, ki so primerna za manipulacijo s kontejnerji in kako se lahko izračuna njihov delovni učinek. V nadaljevanju so opisani kontejnerski terminal Maribor – Tezno in njegovi procesi dela. Ugotovili smo, da so tehnološki procesi dela kar dobro sestavljeni, manipulacijski procesi dela pa so pomanjkljivi zaradi prekratkega razkladalno - nakladalnega tira. Ker kontejner prehaja z enega transportnega sredstva na drugega, so predstavljeni tudi tovorni vagoni za transport kontejnerjev. Prav tako so podani predlogi za izboljšanje manipulacijskih procesov.
Ključne besede: kontejnerski terminal Maribor – Tezno, kontejnerizacija, kontejner, manipulacijska sredstva, storilnost pretovorne mehanizacije.
Objavljeno v DKUM: 30.09.2016; Ogledov: 2307; Prenosov: 580
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

9.
Možnosti uvedbe stranskega nakladalca za potrebe distribucije in manipulacije kontejnerjev v podjetju Gorenje d. d.
Primož Omerzu, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava možnosti uvedbe stranskega nakladalnika v logistični proces podjetja Gorenje d. d. Opisane in predstavljene so značilnosti in trendi razvoja kontejnerskega transporta na splošno, poseben povdarek pa je posvečen analizi obsega in strukture kontejnerskega transporta v Sloveniji. Na osnovi podrobne analize kontejnerskega transporta podjetja Gorenje d. d. smo identificirali problematična področja in prikazali možnosti in prednosti uporabe tehnologije stranskega nakladalnika v intermodalne logistične procese tega podjetja. Dodatno smo izračunali možne prihranke, če bi se storitve izvajale z izbrano tehnologijo.
Ključne besede: stranski nakladalnik, kontejner, intermodalni transport, cestni prevoz, optimizacija, tehnologije
Objavljeno v DKUM: 29.09.2016; Ogledov: 1141; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,61 MB)

10.
Kontejnerizacija in prevoz iz luke Rotterdam
Mojca Klemenčič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu prikažemo pomen kontejnerizacije, kje se uporablja, njene prednosti in slabosti, ki jih imajo uporabniki le-te. Osredotočili smo se na proučevanje kontejnerizacije v pomorskem prometu in predstavili pojem kontejner in kakšne ladje se uporabljajo v pomorskem prometu. Opisali smo vrste pomorskega prometa, kakšne ladje uporabljamo, njegove prednosti in slabosti. V praktičnem delu smo se osredotočili na Luko Rotterdam in opisali njen pomen za Evropo in jo primerjali z Luko Hamburg.
Ključne besede: kontejnerizacija, kontejner, pomorski promet, luka Rotterdam
Objavljeno v DKUM: 23.06.2016; Ogledov: 1615; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici