| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Kreacije skozi prizmo japonske : diplomsko delo
Monika Kuharič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava modo na Japonskem in v Sloveniji. Predstavljeni so znani modni oblikovalci zadnjih let iz obeh držav in ulična moda na Japonskem ter v Sloveniji. Izvedena je primerjava modnih slogov obravnavanih oblikovalcev z namenom poiskati morebitne podobnosti ali razlike v državah s ciljem oblikovati kolekcijo oblačil, katere razvoj sloni na vtisih s potovanja po Japonski, njeni arhitekturi in naravi, ki jo obkroža. Kolekcija sestoji iz osmih modelov, namenjenih vsakodnevni nošnji, ob pravi kombinaciji oblačil in dodatkov pa tudi za svečane in/ali večerne priložnosti, ki so prikazane z izdelanim modelom iz kolekcije.
Ključne besede: modni oblikovalci, moda na Japonskem in v Sloveniji, japonska in slovenska ulična moda, konstrukcija oblačil
Objavljeno v DKUM: 18.09.2019; Ogledov: 714; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (5,74 MB)

2.
Modeliranje oblačil iz usnjenih ostankov
Suzana Ivanuša, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavila možnosti uporabe ostankov usnja in iz njih izdelala izdelek, ki bo zasnovan tako, da bo uporaba ostankov čim večja. S tem se bo posredno povečal izkoristek materiala in preprečilo onesnaženje okolja. Pri tem bom pazila na kvaliteto novega izdelka. Rezultat diplomskega dela bo lastna, sodobna, ženska, nosljiva in hkrati glamurozna usnjena jakna.
Ključne besede: usnje, ostanki usnja, napake, konstrukcija oblačil, modeliranje oblačil.
Objavljeno v DKUM: 04.10.2016; Ogledov: 843; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

3.
Primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih z različnimi konstrukcijskimi sistemi
Katja Sahernik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni dva nemška, angleški in italijanski konstrukcijski sistemi. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer in konstruiranje temeljnega kroja moških hlač za posamezni sistem. Prikazana je tudi primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih po merah testne osebe nemškega, angleškega in italijanskega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn.
Ključne besede: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, moške hlače, telesne mere.
Objavljeno v DKUM: 03.04.2014; Ogledov: 1521; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (7,22 MB)

4.
3D RAČUNALNIŠKO KONSTRUIRANJE OBLAČIL
Nataša Košir, 2013, diplomsko delo

Opis: Dandanes, ko je napredek tehnologije na vrhuncu, se tudi v tekstilni industriji srečujemo z naprednimi tehnologijami, ki poenostavljajo izdelavo oblačil in manjšajo stroške oblačil. V diplomski nalogi smo raziskali prednosti in slabosti programske opreme Optitex 3D Flattening. Ta programska oprema nudi možnost konstruiranja krojev oblačil na 3D parametričnem modelu telesa. V uvodnem delo diplomske naloge so predstavljeni programi, ki se ukvarjajo s 3D konstruiranjem, podane so osnove 2D in 3D konstruiranja krojev oblačil, zajete in predstavljene so lastnosti takšnega konstruiranja. V praktičnem delu je prikazan potek 3D konstruiranja krojev nedrca, majice in korzeta na 3D parametričnem modelu telesa. Prednost takšnega konstruiranja je predvsem v hitrosti, s katero lahko določeno oblačilo skonstruiramo in lahko pridemo do realnega pogleda na oblačilo še preden oblačilo sešijemo. Slabost 3D konstruiranja krojev oblačil z modulom 3D Flattening je, da ni mogoče konstruirati ohlapnih oblačil, ampak samo oblačila, ki se tesno prilegajo telesu oz. 3D parametričnem modelu telesa. 3D konstruiranje krojev oblačil je bilo oteženo na težko dostopnih področjih modela telesa, npr. pod roko, čeprav program omogoča povečavo in vrtenje modela okrog določene točke. S tem programom konstruirani krojni deli nimajo lepih ravnih linij, zato je potrebno veliko popravkov teh linij. Ta težava se lahko odpravi z izurjenostjo konstruktorja. Programska oprema OptiTex nudi hiter vpogled v videz oblačila še pred njegovo izdelavo, to pa nam omogoča hitro popravljanje morebitnih napak in zmanjša stroške izdelave oblačil.
Ključne besede: 3D konstruiranje, 2D konstruiranje, konstrukcija oblačil, računalniško konstruiranje, OptiTex, telesni skener
Objavljeno v DKUM: 16.10.2013; Ogledov: 1674; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (3,45 MB)

5.
RAZVOJ VIRTUALNE KOLEKCIJE ŽENSKIH OBLEK
Jana Štor, 2011, diplomsko delo

Opis: Izdelava kolekcije oblačil je dolgotrajen postopek dela. Danes nam virtualno prototipiranje omogoča enostavnejši in hitrejši razvoj kolekcij oblačil. Samemu oblikovalcu omogoča, da na virtualnem modelu telesa ocenjuje prileganje krojev in videz oblačila ter ocenjuje ustreznosti tekstilije brez konkretne izdelave prototipa oblačila. Eden izmed računalniških programov za tovrstno delo je programski paket OptiTex PDS, s pomočjo katerega je v diplomskem delu izdelana virtualna kolekcija ženskih oblek. Diplomsko delo obravnava razvoj virtualne kolekcije ženskih oblačil s poudarkom na računalniškem modeliranju krojev in kombiniranju oblačil z vidika usklajevanja barv ter velikosti in položaja vzorcev tekstilij na simuliranih oblačilih.
Ključne besede: oblačila, konstrukcija in modeliranje oblačil, virtualno prototipiranje, parametrični maneken, programska oprema OptiTex
Objavljeno v DKUM: 13.10.2011; Ogledov: 2190; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

6.
KONSTRUKCIJA IN GRADIRANJE ŽENSKE JAKNE TER NJUNA PRIMERJAVA
Barbara Jeromel, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena konstrukcija in gradiranje ženske jakne v različnih velikostnih številkah po nemškem konstrukcijskem sistemu System M. Müller & Sohn. V nadaljevanju je podana primerjava in rezultati med konstruiranimi ter med konstruiranimi in gradiranimi ženskimi jaknami.
Ključne besede: konstrukcija oblačil, konstrukcijski sistem, ženska jakna, telesne mere, gradiranje.
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 3084; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

7.
ANALIZA VIDEZA OTROŠKE OBLEKE
Renata Brinjevec, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je podrobneje predstavljen celoten proces izdelave treh po dizajnu in konstrukciji enake otroške-dekliške obleke, ki se razlikujejo po različnih vrstah uporabljenih tkanin. Cilj naloge je analiza izdelave oblačila, tj. tehnoloških postopkov izdelave, ki so konstrukcijsko enaka, vendar zaradi vrste uporabljenega materiala različno tehnološko izvedena. Za model svojega izbranega modela sem vzela Asjo, svojo štiri letno hčerko. Vpliv lastnosti materiala na končni videz oblačila je bil analiziran z vidika parametrov drapiranja, mehanskih lastnosti in vizualnih ocen.
Ključne besede: Konstrukcija oblačil, tehnologija izdelave oblačil, videz oblačila, lastnosti tkanine.
Objavljeno v DKUM: 03.03.2010; Ogledov: 2390; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

8.
PRIMERJAVA KONSTRUKCIJSKIH SISTEMOV ZA KONSTRUIRANJE TEMELJNEGA KROJA ŽENSKE OBLEKE
Suzana Gregorčič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je podana primerjava temeljnih krojev in videza ženskih oblek narejenih po merah testne osebe nemškega, italijanskega, angleškega in ameriškega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn. Primerjava je predstavljena s pomočjo nemodeliranih temeljnih krojev ženske obleke po posameznem konstrukcijskem sistemu in fotografijami, dobljenimi z izdelavo nemodeliranih ženskih oblek po merah testne osebe posameznega konstrukcijskega sistema. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer, tabele mer, označevanje velikostnih številk in konstruiranje temeljnega kroja ženske obleke za posamezni konstrukcijski sistem.
Ključne besede: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, ženska obleka, telesne mere
Objavljeno v DKUM: 03.06.2009; Ogledov: 3103; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (29,35 MB)

9.
Modeliranje in izdelava kostumov za premiero filma "Vinopiri" : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Suzana Rengeo, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: konstrukcija oblačil, ženska oblačila, modeliranje oblačil, tehnološki postopki
Objavljeno v DKUM: 04.02.2009; Ogledov: 2586; Prenosov: 331  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici