| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 635
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje in izdelava zobniške dvojice reduktorja vrtilnika tunelov
Blaž Zatler, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem se posvetil preračunu in izdelavi zobnika oz. pastorka, ki je del gonila za pogon stroja za izkop zemljine v tunelih. V diplomskem delu so najprej predstavljene teoretične osnove preračuna zobniške dvojice. Sledi jim analiza zasnove reduktorja in preračun osnovnih geometrijskih veličin. S pomočjo pridobljenih podatkov sem nato izvedel trdnostni preračun, s katerim sem preveril ustreznost zasnove in določil potrebne manjkajoče podatke za izdelavo pastorka. Na koncu sem v skladu s preračunom pripravil tehnično dokumentacijo pastorka in predstavil izdelovalne postopke, s katerimi je pastorek izdelan.
Ključne besede: gonilo, zobnik, konstruiranje, preračun zobnikov, izdelava zobnikov
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 86; Prenosov: 0

2.
Konstruiranje klančine za nalaganje stročnic
Domen Šnajder, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano konstruiranje klančine za nalaganje stročnic. Na začetku je opis problema poteka trenutnega nalaganja stročnic v podjetju X. Sledi konstruiranje in trdnostni preračun klančine za nalaganje stročnic. Na koncu so predstavljeni rezultati o sami konstrukciji, ter primerjava numeričnega preračuna z analitičnim. Ugotovljeno je bilo, da bo klančina ustrezno prenesla vse obremenitve, ki bodo prisotne pri nalaganju stročnic.
Ključne besede: klančina, konstruiranje, rezultati
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 97; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

3.
Konstruiranje stiskalnice za odpiranje zavarjenih kosov s komprimiranim zrakom : diplomsko delo
Luka Lušo, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali zadnjo avtomobilsko luč in njeno razgradnjo na osnovne komponente. Pri samem diplomskem delu smo uporabili različne metode ki se uporabljajo v konstruiranju, kot so CAD modeliranje, brainstorming, metoda 365 itd. Glavni rezultat tega je 3D-CAD model stiskalnice s pomočjo katere lahko ločujemo dve glavni zunanji komponenti zadnje avtomobilske luči, steklo in ohišje. Zaključek je da je izdelava tega možna znotraj zastavljenih zahtev, ter ob primerni uporabi orodij, lahko sam koncept skoraj vedno optimiziramo na željene zahteve.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 180; Prenosov: 0

4.
Konstruiranje priprave za predmontažo motorja ttx : diplomsko delo
Tilen Krenos, 2024, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. V diplomskem delu je predstavljen razvoj priprave za predmontažo motorja. Razlog za izdelavo je potreba po večji varnosti pri montaži in transport predmontiranega motorja. V uvodnem delu je predstavljen dosedanji problem in idejna rešitev. V nadaljevanju je opisan postopek konstruiranja modela in same izdelave priprave. V zaključku diplomskega dela pa so prikazani rezultati končnega izdelka.
Ključne besede: konstruiranje, priprava, predmontaža, transport
Objavljeno v DKUM: 12.04.2024; Ogledov: 222; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (3,60 MB)

5.
Konstruiranje nosilca cevi za polnilni zrak motorja TCD 16.0 V8 : magistrsko delo
Miha Kosi, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano konstruiranje nosilca cevi za polnilni zrak motorja TCD 16.0 V8. Pri testiranju delovanja motorja so se na stari varianti nosilca pojavile velike vibracije, zato je bilo potrebno konstruirati nov nosilec z ugodnejšimi vibracijskimi in trdnostnimi lastnostmi. V začetku so predstavljene teoretične osnove sekundarnih komponent obravnavanega motorja, modalna analize ter vibracijski testi nosilcev, ki so bili izvedeni na delujočem motorju. V nadaljevanju sta podrobneje opisani obe varianti nosilcev ter njune geometrijske in materialne lastnosti. Za validacijo novega koncepta je nato opisana priprava numeričnega modela, naloga pa se nadaljuje s samo simulacijo. Najprej je bila izvedena modalna analiza, pri kateri so podrobneje opisane prve tri lastne frekvence. Sledi numerična trdnostna analiza, v kateri so predstavljeni rezultati največjih pomikov in napetosti. Rezultati so bili opisani in analizirani in tako smo potrdili, da ima nov koncept ustreznejše karakteristike.
Ključne besede: konstruiranje, motorji z notranjim izgorevanjem, sekundarne komponente, modalna analiza, trdnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 12.03.2024; Ogledov: 236; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (2,82 MB)

6.
Razvoj držala za izvijače in raziskava trga : diplomsko delo
Peter Ofentavšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazan razvoj novega izdelka, ki smo ga razvili v sodelovanju s podjetjem Oplast d.o.o., in sega vse od začetne ideje do končnega delujočega izdelka. Izdelek, ki smo ga razvili, je držalo za izvijače z dodatno funkcijo, ki omogoča magnetenje in razmagnetenje izvijačev. Držalo se je razvilo z namenom, da bi podjetje povečalo prodajo izdelka in izvijačev, ki se bodo prodajali v kompletu. Izdelek je prav tako razširil prodajni program podjetja ki se vsako leto veča. Tako podjetje povečuje svojo konkurenčnost na trgu ter zanimanje potencialnih kupcev za njegove izdelke. Najprej smo izvedli analizo trga, da smo na podlagi konkurence določili, kakšen izdelek želimo in kako bo boljši od konkurenčnih. Nato smo s pomočjo programa SW zmodelirali nekaj 3D- modelov, ki smo jih tudi 3D-natisnili. Ko smo se odločili za končno obliko, smo naredili kalkulacijo izdelka in nato izdelali orodja za brizganje vseh potrebnih delov. V diplomsko nalogo smo vložili veliko svojega časa in truda s ciljem, da podjetju pomagamo pričim uspešnejšem razvoju in poslovanju, ter predvsem , da se naučimo nekaj novega na področju razvoja novega izdelka oziroma orodja, analize trga in kalkulacije izdelka.
Ključne besede: razvoj, držalo izvijačev, konstruiranje, analiza trga, brizganje plastike.
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 328; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile : magistrsko delo
Luka Ivanc Kresnik, 2024, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu je predstavljeno konstruiranje sekalne naprave za aluminijaste profile. Problem naloge predstavlja potreba po novem stroju, ki je namenjen razrezu odpadnih aluminijastih profilov daljših dimenzij (5-6 m) na krajše kose (do 30 cm). V delu je bolj ali manj podrobno zajet celoten proces konstruiranja in tako obsega naslednje teme: opis problema, opis in izvedba štirih korakov konstruiranja (načrtovanje, koncipiranje, snovanje in razdelava), področje tehnične zakonodaje, ter varnosti in skladnosti stroja, področje vzdrževanja, okvirno stroškovno analizo, na koncu pa so predstavljeni še doseženi cilji in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: konstruiranje, koncipiranje, snovanje, varnost strojev, tehnična zakonodaja, vzdrževanje
Objavljeno v DKUM: 01.03.2024; Ogledov: 279; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (8,33 MB)

8.
Konstruiranje in izdelava vpenjalne priprave za merjenje plastičnega kosa : diplomsko delo
Janoš Šanca, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila izdelava vpenjalne priprave, s katero bi avtomatizirali in pospešili postopek merjenja plastičnega izdelka. Cilj je bil, da lahko izmerimo več enakih izdelkov hkrati in tako razbremenimo delavca pozicioniranja vsakega kosa posebej. Merjenje se je izvajalo na 3D-koordinatnem merilnem stroju, s katerim se izdelka med merjenjem dotikamo s tipalom. Na vpenjalni pripravi je bilo možno izmeriti šest izdelkov hkrati. Poskrbeli smo tudi za samo izdelavo vpenjalne priprave na CNC-stroju, za katerega smo izdelali tudi program izdelave. Izdelali smo tudi merilni program, ki je od merilca zahteval postavitev tipala v izhodišče, vse ostalo pa je naredil stroj sam. Celoten merilni program je bil narejen v programu PC-DMIS CAD, skonstruiran pa v programu SOLIDWORKS.
Ključne besede: izdelek, vpenjalna priprava, izdelava, konstruiranje, merjenje, program
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 286; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

9.
Namenska vpenjalna priprava za nosilec gospodinjske naprave : diplomsko delo
Gašper Planinc, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo s programom Solidworks konstruirali vpenjalno pripravo za vpenjanje profilov gospodinjske naprave. Za izdelavo nosilca smo izdelali dve pripravi s štirimi osnovnimi ploščami. Za pripravo in njene komponente se je izdelal program v obliki G-kode s programskim paketom Mastercam. Vpenjalna priprava je bila izdelana v podjetju Aluminium Kety Emmi d. o. o. in se uporablja v proizvodnji za izdelavo nosilcev.
Ključne besede: vpenjalna priprava, Solidworks, konstruiranje, Mastercam
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 212; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (5,62 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Konstruiranje pnevmatske vpenjalne priprave za CNC obdelavo preizkušancev : diplomsko delo
Tomaž Gojkošek, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje potek snovanja, konstruiranja, modeliranja in izdelave vpenjalne pnevmatske priprave za CNC obdelavo. Konstruiranje vpenjalne pnevmatske priprave smo se lotili z namenom rešitve dolgoletnega problema z vpenjanjem obdelovancev za izdelavo nateznih preizkušancev izdelanih iz aluminijevih zlitin. V sklopu načrtovanja pnevmatske vpenjalne priprave smo stremeli k temu, da v okviru predvidenih stroškov, izdelamo pripravo, ki bo enostavna za uporabo in bo zadostila vsem potrebam končnega uporabnika.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, konstruiranje, CNC obdelava, natezna epruveta
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 204; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

Iskanje izvedeno v 1.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici