| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 584
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij
Tomaž Plajnšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij. Sistem in naprava bosta v podjetju omogočala hitro in predvsem manj naporno menjavo kovaških orodij. Na začetku je opisan obstoječi problem in omejitve ter zahteve podjetja. Iz podanih zahtev je bila pripravljena funkcijska struktura in konstrukcijski zahtevnik. Z ozirom na delne funkcije so bile poiskane variantne rešitve, ki so bile uporabljene za koncipiranje različnih konceptov. Izmed več konceptov je bil izbran najprimernejši in zasnovan do podrobnosti. Za kontrolo vgrajenih delov so bili narejeni trdnostni preračuni. Po fazi snovanja so bili pridobljeni predračuni za vgrajene dele in narejen stroškovni izračun materiala. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, s katero bo podjetje lahko izdelalo izdelek in z njim prihranilo napor in čas v proizvodnji.
Ključne besede: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilna dvižna miza, kovaško orodje
Objavljeno v DKUM: 22.05.2023; Ogledov: 67; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

2.
Optimizacija aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala : magistrsko delo
Jožef Števanec, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je prikazano konstruiranje univerzalnega aluminijastega ekstrudiranega profila bolniškega kanala, ki bi v primeru potrebe po večih prekatih omogočal enostavno spajanje profilov med seboj in hitrejšo vgradnjo komponent. Na podlagi pripravljenega konstrukcijskega zahtevnika so bile pripravljene štiri konceptne rešitve. Izbran koncept upošteva zahteve in predloge standarda EN ISO 11179 in EN 755-9 ter omogoča hitrejšo vgradnjo komponent v profil in enostavnejše spajanje večih profilov med seboj. Izbran način spajanja je predstavljen tudi na obliki novega profila šine in profila luči. V zadnjem delu naloge je predstavljena še primerjalna analiza spajanja novega in sedanjega postopka spajanja profilov.
Ključne besede: ekstrudiranje, profil, aluminij, konstruiranje, optimiranje
Objavljeno v DKUM: 03.05.2023; Ogledov: 77; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

3.
Dvižni stol : magistrsko delo
Klemen Kokol, 2022, magistrsko delo

Opis: Prikazan je razvoj dvižnega stola, ki je v pomoč predvsem mehanikom, vzdrževalcem in vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni neugodnim telesnim položajem. Stol omogoča prehod iz sedečega v ležeči položaj brez večjega uporabnikovega napora. Stolu smo, v skladu z metodami konstruiranja, določili ustrezne pogone in mehanizme, ki bodo učinkovito opravljali prehod iz sedečega v ležeč položaj. S pomočjo numeričnih analiz smo obravnavali kritične dele konstrukcije in tako izvedli celoten potek konstruiranja dvižnega stola od idejnih variant do funkcionalnega 3D modela dvižnega stola in pripadajoče dokumentacije.
Ključne besede: Dvižni stol, pripomoček, konstruiranje, mehanizem, metoda končnih elementov, parametrična računalniška analiza
Objavljeno v DKUM: 01.12.2022; Ogledov: 297; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (4,27 MB)

4.
REKONSTRUKCIJA NOSILNE KONZOLE PLUGA OPV 1000
Matej Brglez, 2022, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu sem rekonstruiral glavno nosilno konzolo za obračalni variabilni plug za oranje. Podjetje se je za rekonstrukcijo odločilo zaradi nenehnih sprememb, ki so sčasoma postale nesmiselne in neestetske. Glavne dimenzije konzole sem moral ohraniti, saj se plug in priklop nista spremenila. Pri konstruiranju sem bil pozoren tudi na to, da jo lahko izdelamo z manj varjenja, da tako privarčujemo tudi pri času izdelave. Znotraj zaključnega dela sem izvedel tudi preračun sil pri oranju in pri obračanju pluga, na osnovi katerih sem naredil tudi numerični trdnostni preračun napetosti in pomikov.
Ključne besede: konstruiranje, numerični preračun, kmetijska mehanizacija
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 344; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

5.
Konstruiranje progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine za avtomobilsko industrijo
Žan Dvoršak, 2022, diplomsko delo

Opis: Progresivna orodja so ena izmed najpogostejših orodij, za izdelavo manjših, serijskih izdelkov, v avtomobilski industriji. Konstruiranje takšnih orodij je precej zahtevno in zahteva veliko teoretskega, praktičnega znanja, truda ter časa. V diplomski nalogi so na kratko opisana progresivna orodja in predstavljen izdelek, za katerega je potrebno izdelati progresivno orodje po zahtevah naročnika. V prvih poglavjih je opisano kako se lotimo izdelave metodnega plana za izdelavo orodja. Temu sledi kratka razlaga uporabljenih preoblikovalnih metod in kako izračunamo potrebne sile v orodju. Na koncu pa so podrobneje opisani posamezni pomembni deli iz orodja, ki je bilo konstruirano.
Ključne besede: Konstruiranje, progresivno orodje, izračuni, preoblikovanje pločevine
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 281; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

6.
Konstruiranje prednjega traktorskega nakladalnika
Rok Gračnar, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe prednjih traktorskih nakladalcev z njihovimi prednostmi. Predstavljeni so problemi, ki so se pojavili med konstruiranjem, in njihove rešitve. V nadaljevanju so predstavljeni potek konstruiranja prednjega traktorskega nakladalca za traktor Lamborghini tip R2.66 in potrebni izračuni. Modeliranje in numerične analize so izvedene s pomočjo programa Solidworks. Predstavljeni so rezultati in splošne ugotovitve.
Ključne besede: prednji traktorski nakladalnik, konstruiranje, Solidworks, metoda končnih elementov
Objavljeno v DKUM: 29.09.2022; Ogledov: 277; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (11,93 MB)

7.
Numerična simulacija odrezavanja gredic : magistrsko delo
Gorazd Fortin, 2022, magistrsko delo

Opis: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Ključne besede: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Objavljeno v DKUM: 27.09.2022; Ogledov: 238; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (5,63 MB)

8.
Vpenjalno orodje za testiranje nosilnosti navtične opreme
Nejc Ratajc, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bo opisan postopek zasnove, konstruiranja, ter izdelave namenskega orodja. Orodje se bo uporabljalo za testiranje navtičnih izdelkov, natančneje palubnikov, ki so namenjeni za varnostne privezovalne točke na plovilih. Potrebna je bila raziskava problematike, ter izdelava vpenjalnega orodja, katero bo v svoji življenjski dobi sposobno izdelati veliko število preizkusov brez, da bi med tem prišlo do deformacij vpenjalnega orodja. Za vpenjalno orodje je bila najprej izdelana numerična analiza v namenskem programskem orodju. Analiza pridobljenih rezultatov je nato služila za odpravo pomanjkljivosti zasnovanega vpenjalnega orodja. Potrebno je bilo izdelati tudi tehniško dokumentacijo po pravilih tehniškega risanja, s pomočjo katere se je vpenjalno orodje v podjetju tudi izdelalo . Izdelanih je bilo nekaj različic vpenjalnega orodja. Testiranje prvih različic je pripeljalo do izboljšav. Vpenjalno orodje je na ta način pripravljeno za redno uporabo v kontroli kakovosti izdelkov v proizvodnji.
Ključne besede: navtična oprema, palubniki, natezni preizkus, konstruiranje, vpenjalno orodje, testiranje, nosilnost
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 154; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (2,50 MB)

9.
Konstruiranje stroja za sestavljanje izdelkov
Mitja Tomaš, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan problem ročne montaže izdelkov, ki ga je bilo potrebno avtomatizirati. Opisan je celoten proces od analize problema, snovanja stroja, njegovega modeliranja, izdelave, testiranja in reševanja nastalih problemov, do uporabe končnega stroja.
Ključne besede: Konstruiranje, modeliranje, sestavljanje, Tesnila GK d.o.o.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 198; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (5,65 MB)

10.
Konstruiranje priprave za odrez palic
Rok Supi, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje problem zamudnega odrezovanja palic, ki služijo za zaščito okna v podjetju Arcont d.d. ter konstruiranje priprave za odrez palic kot rešitev tega problema. Podrobno je prikazan proces konstruiranja posameznih komponent priprave. Predstavljeno je delovanje priprave, konceptne rešitve in proces dimenzioniranja nekaterih obremenjenih delov priprave.
Ključne besede: priprava, odrez, striženje, konstruiranje
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 223; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici