| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Fiskalna konsolidacija in gospodarska rast
Nina Cafuta, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv fiskalne konsolidacije na gospodarsko rast. Po izbruhu svetovne finančne krize v letu 2008 je evroobmočje doživelo močan gospodarski udarec, ki je pripeljal do obsežnih državnih intervencij, povečanja javnih dolgov in fiskalnih primanjkljajev. Fiskalna konsolidacija, ki se nanaša na prizadevanje vlad, da bi zmanjšale svoje proračunske primanjkljaje in stabilizirale javni dolg, je postala ključna agenda za mnoge članice evroobmočja. Nekatere ključne ukrepe, ki so jih države evroobmočja sprejele, so vključevale povečanje davkov, s čimer so želele pridobiti dodatne proračunske prihodke, vendar so višji davki v mnogih primerih zavirali investicije in zasebno potrošnjo, kar je negativno vplivalo na gospodarsko rast. Vzporedno so mnoge države zmanjšale vladne izdatke, vključno z omejitvami v socialnih programih in javnih investicijah. Čeprav so takšni ukrepi pripomogli k zmanjšanju proračunskih primanjkljajev, so v kratkoročnem obdobju pogosto zavirali gospodarsko rast zaradi izpada agregatnega povpraševanja. Dodatno breme relativno večjega javnega dolga je povečalo obrestna bremena in pritisnilo na vladne proračune, kar je sprožilo še večje potrebe po fiskalni disciplini. Države so se posledično znašle v začaranem krogu. Vzporedno z ukrepi za zmanjšanje proračunskih primanjkljajev so se vlade soočale z dejstvom, da so fiskalni multiplikatorji v času gospodarske krize višji od konvencionalnih ocen. To je pomenilo, da so bile reakcije na fiskalno prilagajanje pogosto močnejše in škodljivejše za gospodarsko rast.
Ključne besede: fiskalna konsolidacija, gospodarska rast, davki, državni izdatki, javni dolg, multiplikator.
Objavljeno v DKUM: 10.11.2023; Ogledov: 358; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

2.
Ali so fizične poslovalnice bank še pomembne?
Sabina Žunec, 2023, diplomsko delo

Opis: Opazna je selitev bančnih poslov na nove distribucijske kanale, banke pa utrpijo določene posledice, kot so prilagajanje svojih storitev na povsem drugačen način, kot je to bilo na dosedanjih poslovnih modelih. Največjo konkurenco fizičnim poslovalnicam bank predstavljajo fintech podjetja, ki ji zaradi svojih prednosti jemljejo stranke. Svet je postal povsem digitalen, mobilni telefon pa je postal naš vsakdanji spremljevalec in glavni vir infomacij. Prihaja do uvedb tehnoloških poslovnih rešitev, ki bodo posamezniku olajšale vsakdanje življenje, kot so vsevedne banke. Kombinacija tradicionalnih osebnih stikov in digitalnega komuniciranja je ključ za uspešnost banke. Prisotna je vedno večja konsolidacija bank in poslovalnic v razvitih in manj razvitih državah, razlogi za to pa so različni. Največji krivci so prehod uporabnikov na digitalne kanale, prevzemi in združevanje bank. Obstoj poslovalnic je vprašljiv, vendar še v veliki meri pomemben za določene segmente strank.
Ključne besede: Fizične poslovalnice bank, distribucijske poti, digitalizacija, konsolidacija bank.
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 330; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

3.
Pregled problematike na področju uvedbe fiskalnega pravila : an overview and selected open issues
Aleksandar Kešeljević, Aleksander Aristovnik, 2013, pregledni znanstveni članek

Opis: Fiskalno pravilo lahko opredelimo kot stalno omejitev pri vodenju fiskalne politike, izraženo z indikatorjem fiskalne porabe. Fiskalna pravila so po svoji obliki izredno raznolika, zato je osnovni namen avtorjev članka podati poglobljen pogled v problematiko in dileme, ki se pojavljajo ob uvedbi različnih fiskalnih pravil. Avtorja analizirata pet najpogostejših oblik fiskalnih pravil z vidika fiskalne konsolidacije in ekonomske stabilizacije. V nadaljevanju opisujeta potrebne lastnosti za večjo učinkovitosti fiskalnih pravil ter razloge proti njihovi uvedbi. V zaključnem poglavju sledi politično-ekonomska analiza z vidika problema izbire med kredibilnostjo vlade in fleksibilnostjo fiskalne politike, pregled različnih institucionalnih okvirjev, kazni in izvzetij ter premislek glede (ne)primernega časa za uvedbo fiskalnega pravila.
Ključne besede: fiskalna pravila, izravnani proračuni, javni dolg, zadolževanje, javnofinančni izdatki, javnofinančni prihodki, fiskalna konsolidacija
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 336; Prenosov: 0

4.
Analitična in numerična analiza časovnega razvoja posedka : diplomsko delo
Klara Šoster, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga prikazuje izračun posedka pod enakomerno brezkrajno pasovno obtežbo, končni čas posedanja ter časovni razvoj posedka. Izračun posedka je bil izračunan z analitično metodo, ki temelji na srednjem modulu stisljivosti. Numerična analiza posedka pa je bila izvedena z računalniškim programom Plaxis, ki temelji na metodi končnih elementov. V uvodnem delu so opisane nekatere osnovne zakonitosti mehanike tal in modeli za simulacijo odziva zemljine na spremembo napetosti. V nadaljevanju je prikazan analitični izračun časovnega razvoja posedka z obrazložitvijo uporabljenih metod in enačb. Prikazani pa so tudi koraki modeliranja v programu Plaxis, ki so potrebni za numerično analizo časovnega razvoja posedka. Izvedena je primerjava rezultatov analitične in numerične metode na podlagi velikosti posedka in končnega časa posedanja. Rezultati analitične in numerične analize izkazujejo veliko stopnjo ujemanja, saj so bili izračuni izvedeni na podlagi enakih materialnih lastnosti. Numerična analiza pa vendarle podaja natančnejšo oceno posedka in končni čas posedanja, saj je pri numerični analizi zemeljski pol-prostor razdeljen na manjše elemente kot pri analitični metodi izračuna posedka. Računalniški program prav tako omogoča natančno določitev začetnih efektivnih napetosti in spremembo napetosti, ki so posledica obremenitve ali konsolidacije.
Ključne besede: posedek, konsolidacija, numerična analiza
Objavljeno v DKUM: 22.08.2022; Ogledov: 666; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

5.
Reševanje problemov mehanike tal
Primož Jelušič, 2021, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Namen učbenika je aplicirati zakonitosti mehanike tal na praktičnih primerih. Prikazani so osnovni postopki za ovrednotenje fizikalnih in mehanskih lastnosti zemljin, ki so osnova za učinkovito reševanje problemov v geotehniki. Glede na obstoječo literaturo s področja mehanike tal je vsebina učbenika razdeljena na 16 poglavij: Uvod, Klasifikacija zemljin, Tri-fazni sestav zemljine, Napetosti v zemljini, Napetosti v sloju tal, Darcyjev zakon, Prepustnost zemljin, Precejanje podzemne vode, Napetosti in deformacije, Eno-dimenzionalni tlak, Konsolidacija, Lezenje, Strižna trdnost, Določitev parametrov strižne trdnosti, Napetosti-teorija elastičnosti in Stabilnostna analiza.
Ključne besede: mehanika tal, lastnosti zemljin, napetosti v sloju tal, konsolidacija, strižna trdnost, stabilnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 04.06.2021; Ogledov: 961; Prenosov: 65
URL Povezava na datoteko

6.
Izbrana poglavja iz mehanike tal
Primož Jelušič, 2021, univerzitetni, visokošolski ali višješolski učbenik z recenzijo

Opis: Namen učbenika je predstaviti osnovne postopke za ovrednotenje fizikalnih in mehanskih lastnosti zemljin, ki so osnova za učinkovito reševanje problemov v geotehniki. V učbeniku so podane zakonitosti, ki opisujejo fizikalne in mehanske lastnosti zemljin. Vsebine mehanike tal so medsebojno povezane, zato jih je težko ločiti na posamezna poglavja. Glede na obstoječo literaturo s področja mehanike tal je vsebina učbenika razdeljena na 16 poglavij: Uvod, Klasifikacija zemljin, Tri-fazni sestav zemljine, Napetosti v zemljini, Napetosti v sloju tal, Darcy-jev zakon, Prepustnost zemljin, Precejanje podzemne vode, Napetosti in deformacije, Eno-dimenzionalni tlak, Konsolidacija, Lezenje, Strižna trdnost, Določitev parametrov strižne trdnosti, Napetosti-teorija elastičnosti in Stabilnostna analiza.
Ključne besede: mehanika tal, lastnosti zemljin, napetosti v sloju tal, konsolidacija, strižna trdnost, stabilnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 26.04.2021; Ogledov: 1960; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (9,60 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Analiza konsolidacije informacijskih rešitev
Blaž Kastelic, 2020, magistrsko delo

Opis: Sodobni telekomunikacijski ponudniki se morajo hitro prilagajati spremembam na trgu, nuditi zanesljive storitve omrežja in učinkovito izvajati procese za podporo poslovanju. Prav zaradi tega so se v podjetju odločili izpeljati kompleksno transformacijo informacijskega sistema za podporo poslovanju. Konsolidacija poteka v skladu z načrtovano specifikacijo ter standardi in je ključna za celovito prenovo informacijskih rešitev. Vsebuje 5 glavnih vlog, ki smo jih opisali in analizirali. Poleg tega smo opisali tudi zaledne službe ki so temelj za celotno infrastrukturo informacijskega sistema. Rezultat dela je zagotoviti optimizacijo celotnega procesa, boljšo uporabniško izkušnjo ter povečati obseg elektronskega poslovanja. Prav tako delo opisuje tudi stanje pred prenovo in po njej, kjer smo s pomočjo metode dela – intervjuja, dobili odgovore na vprašanja, glede postopka vpeljave informacijskih rešitev, ter jih kasneje predstavili podjetju.
Ključne besede: informacijski sistem, podpora poslovnim procesom, konsolidacija, intervju
Objavljeno v DKUM: 25.02.2021; Ogledov: 1089; Prenosov: 334
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

8.
Vzpostavitev zbirno-dostavnega centra v mestnem središču
Tadej Plemeniti, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko preobremenjenosti mestnih središč s prometnimi tokovi, hkrati pa ponuja rešitev, ki bi v skladu s cilji trajnostne prometne strategije, dvignila kvaliteto življenja v mestu Gradec (v Avstriji). Teoretični del diplomske naloge zajema obrazložitev kaj je in kako deluje zbirno – dostavni center (v nadaljevanju ZDC), ter analizo že obstoječih ZDC iz srednje velikih evropskih mest. Prvi sklop empiričnega dela predstavlja obstoječe stanje na področju dostave v coni za pešce v Gradcu, v nadaljevanju pa raziskavo o vzpostavitvi ZDC v Gradcu. Rezultati opravljene raziskave so nato primerjani s stanjem pred investicijo (število dostavnih vozil, ki so potrebna za oskrbo ciljne skupine, število vstopov dostavnih vozil v cono za pešce, ter število prevoženih kilometrov, ki jih dostavna vozila opravijo znotraj cone za pešce).
Ključne besede: Mestni tovorni promet, logistika v mestnem središču, konsolidacija tovora, zbirno – dostavni center
Objavljeno v DKUM: 20.12.2018; Ogledov: 1404; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

9.
VIRTUALIZACIJA STREŽNIŠKIH SISTEMOV
Matija Fajs, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava virtualizacijo štirih fizičnih strežnikov. Predstavljene so osnove virtualizacije in izdelan je načrt omrežij, ki so namenjena redno zaposlenim, klicnemu centru, v katerem delajo začasno zaposleni in študenti, ter najemnikom aplikacij, ki najemajo aplikacije podjetja za svoje delo. Prikazana sta postopek konfiguriranja novega fizičnega strežnika in migracija obstoječih strežnikov na virtualne računalnike. Virtualizirajo se vsi strežniki podjetja (datotečni, bazni, spletni, usmerjevalnik in požarni zid), razen namenski strežnik za IP-telefonijo. Virtualizacija strežnikov obsega v primeru, da je to možno, tudi nadgradnjo operacijskega sistema strežnika. Z virtualizacijo strežnikov se je bistveno zmanjšal napor sistemskih administratorjev in razvijalcev aplikacij pri vzdrževanju strežnikov.
Ključne besede: virtualni strežnik, virtualizacija, hipervizor, konsolidacija informacijskega sistema
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 2095; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (2,23 MB)

10.
IMPLEMENTACIJA VIRTUALNIH STREŽNIKOV
Janja Podržaj, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: V organizaciji se vsakodnevno srečujemo s težavami, ki jih povzroča obstoječi informacijski sistem, ki je zastarel, nezmogljiv in neprilagodljiv. Pogoj za uspešno poslovanje vsake organizacije je zagotovljen varen, zanesljiv in razpoložljiv informacijski sistem z minimalnimi stroški vzdrževanja. Predlagana rešitev za obravnavano organizacijo je implementacija virtualizacije v strežniško okolje. V prvem delu diplomskega dela se osredotočimo na problem v organizaciji ter raziščemo osnove, prednosti in koristi virtualizacije. Na podlagi obstoječega stanja, ki je predstavljeno v tretjem poglavju, se posvetimo konsolidaciji strežniške infrastrukture in pripravimo načrt prenove informacijskega sistema, ki vsebuje predlog za zamenjavo in posodobitev tako strojne kot programske opreme. V nadaljevanju predstavimo strukturo upravljanja virtualnega okolja s platformo VMware vSphere prek prijave v VMware vCenter s programsko opremo VMware vSpehre Client. V praktičnem delu diplomskega dela zaobjamemo predstavitev kreiranja virtualnega strežnika z operacijskim sistemom in predlagamo prenovo obstoječega informacijskego-komunikacijskega sistema z vpeljavo virtualizacijske platforme. V zadnjem delu diplomskega dela prikažemo primerjalni izračun ocene stroškov vzdrževanja fizičnih in virtualnih strežnikov.
Ključne besede: virtualizacija, strežnik, VMware, konsolidacija
Objavljeno v DKUM: 07.05.2015; Ogledov: 1265; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

Iskanje izvedeno v 2.97 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici