1. Decentralizirano upravljanje in zagotavljanje konsistentnosti v mikrostoritvenih arhitekturah : magistrsko deloTomaž Zazijal, 2022, magistrsko delo Opis: V magistrski nalogi izvajamo teste in primerjamo rezultate nad implementacijami mikrostoritvenih pristopov za zagotavljanje konsistence podatkov v sistemu. Najprej razložimo kaj so mikrostoritve in kako pomembne so tovrste arhitekture v industriji, ter na kratko opišemo načine konsistence podatkov, ki so ideja implementacij podatkovnih baz. Nato razložimo vrste mikrostoritvenih arhitekturnih pristopov, katere obravnavamo kasneje skozi empirični del magistrske naloge. Nato predstavimo vse tehnologije, s pomočjo katerih realiziramo mikrostoritvene implementacije na osnovi arhitekturnih pristopov za zagotavljanje konsistence podatkov. Nato preidemo na empirično raziskavo naloge, kjer razvijemo več programskih implementacij, s katerimi izvedemo različne preformančne teste in beležimo rezultate. Nato na osnovi rezultatov izvedemo analizo in grafično predstavimo opažene ugotovitve. Za na konec še povzamemo ugotovitve in predstavimo možne izboljšave za nadaljno raziskavo ter razloge za odgovore, do katerih smo prišli tekom naloge. Ključne besede: mikrostoritve, mikrostoritvene arhitekture, konsistenca podatkov, arhitekturni pristopi, testiranje Objavljeno v DKUM: 12.04.2022; Ogledov: 914; Prenosov: 176
Celotno besedilo (4,22 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
2. Jabolčna marmelada z različnimi dodatkiValerija Bezjak, 2017, diplomsko delo/naloga Opis: Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru smo v okviru poskusa za diplomsko delo pripravili jabolčno marmelado z različnimi dodatki (pomarančna lupinica, cimet v prahu, klinčki v prahu, burbonska vanilja). Senzorično ocenjevanje vzorcev je bilo izvedeno dne 27. 5. 2017 na Grajskem trgu v Slovenski Bistrici. Preizkuševalci so ocenjevali všečnost vonja, barve, okusa, konsistence, sladkosti in kislosti marmelade, podali so tudi skupno oceno. Rezultati ocenjevanja so pokazali, da v spremljanih parametrih in skupni oceni med ocenami vzorcev ni statistično značilnih razlik. Sicer pa je visoke ocene za okus in vonj dobil vzorec marmelade z dodatkom burbonske vanilje, najslabše pa je bilo pri tem vzorcu ocenjeno razmerje med sladkorjem in kislino. Zelo visoko skupno oceno je dobila marmelada z dodatkom pomarančne lupinice. Prav tako je visoko oceno dobila ta marmelada za okus, barvo in vonj. Najvišjo oceno za razmerje med sladkostjo in kislino ter za konsistenco je dobila marmelada z dodatkom cimeta Ključne besede: jabolčna marmelada, senzorično ocenjevanje, dodatki, okus, konsistenca, barva Objavljeno v DKUM: 27.10.2017; Ogledov: 2807; Prenosov: 356
Celotno besedilo (1,11 MB) |
3. VPLIV RAZLIČNIH VIROV IN ODMERKOV SLADIL NA SENZORIČNO OCENO MALINOVIH MARMELADNena Kotnik, 2016, diplomsko delo/naloga Opis: V zastavljenem poskusu smo pri kuhanju marmelad iz malin ugotavljali, kako različne vrste naravnih sladil, uporabljene v različnih odmerkih, vplivajo na senzorično kakovost malinovih marmelad in njihovo sprejetost pri potencialnih potrošnikih. V okviru poskusa smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede pripravili malinovo marmelado, ki smo ji dodali različna naravna sladila (saharozo, fruktozo, kokosov sladkor in stevio) v odmerkih, ki sta v končnih produktih predstavljala 20 oz. 40 %. V mesecu maju 2016 smo izvedli senzorično ocenjevanje, kjer so preskuševalci ocenjevali barvo, vonj, okus in konsistenco posameznih vzorcev marmelade. Rezultati ocenjevanja so pokazali, da je vir sladila statistično značilno vplival na vse spremljane parametre, to je barvo, vonj, okus, konsistenco in skupno oceno, medtem ko je odmerek sladila pomembno vplival le na oceno konsistence. Interakcija vira in odmerka sladila je imela statistično značilen vpliv samo na oceno barve. Na senzoričnem ocenjevanju je najboljšo skupno oceno dobil vzorec marmelade z dodatkom saharoze v 40 % odmerku, najslabše ocenjena pa je bila marmelada z dodatkom kokosovega sladkorja v 40 % odmerku. Ključne besede: malinova marmelada, sladilo, barva, vonj, okus, konsistenca, senzorična ocena Objavljeno v DKUM: 11.10.2016; Ogledov: 1673; Prenosov: 313
Celotno besedilo (862,16 KB) |
4. Vpliv zrnavosti mineralnega agregata na tlačno trdnost in konsistenco betonaSimon Lažeta, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo Opis: Projektna naloga opisuje vpliv zrnavosti mineralnega agregata na tlačno trdnost in konsistenco betona. Opisane so lastnosti agregata, kot so: oblika zrn, granulometrijska sestava, vsebnost drobnih delcev, vsebnost slabih zrn in vsebnost lahkih delcev. Opisan je postopek izračuna recepture za beton, ki je osnova za določitev vpliva zrnavosti mineralnega agregata na tlačno trdnost in konsistenco betona. S primerjavo receptur smo ugotovili kako različna zrnavost vpliva na lastnosti svežega in strjenega betona. Ključne besede: gradbeništvo, agregat, zrnavost, konsistenca, beton Objavljeno v DKUM: 19.08.2015; Ogledov: 1752; Prenosov: 334
Celotno besedilo (1,29 MB) |
5. Tehnična in ekonomska upravičenost uporabe superplastifikatorja v betonu : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programaKatarina Gajšek, 2004, diplomsko delo Ključne besede: beton, superplastifikatorji, točka nasičenja, fluidnost, konsistenca, tlačna trdnost, poslovni izid, prag pokritja, ciljni dobiček Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 3171; Prenosov: 0 |