| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MODIFIKACIJA POGODB PO DUNAJSKI KONVENCIJI O MEDNARODNI PRODAJI BLAGA
Matic Vrabič, 2016, diplomsko delo

Opis: Modifikacija pogodb je v CISG, skupaj z razvezo urejena v čl. 29 CISG. Temelji predvsem na načelu avtonomije volje strank, ki strankam omogoča, da prosto vstopajo v pogodbena razmerja. Spreminjanje in razveza pogodb v principu nista podvržena nobenim zahtevam o obličnosti, kar je posledica uveljavitve načela neformalnosti. Posledično se ne uporabijo morebitna pravila o obličnosti na katera nakazujejo domači pravni redi posameznih držav, kot je npr. konsideracija v anglosaških pravnih sistemih ali kavza v kontinentalnih pravnih sistemih. Lahko pa stranki z dogovorom odstopita od tega načela in za konkretno pravno razmerje ustanovita obveznost obličnosti. Možni so tudi primeri, ko se CISG kot pogodbeni statut uveljavlja s pridržkom glede II dela konvencije. V teh primerih je obstoj zahteve po obličnosti odvisen od pravnega reda na katerega napotijo kolizijska pravila, saj ureditev iz tega pravnega sistema nadomesti pravila konvencije o sklepanju, spreminjanju in razvezi pogodb. Za formacijo pogodbe je ključnega pomena obstoj soglasja volj. Pri modifikaciji se za ugotavljanje konsenza o sklenitvi pogodbe smiselno uporabljajo pravila o formaciji pogodbe iz II dela CISG (čl. 14-24 CISG). V tem delu konvencija dokaj zvesto sledi klasični teoriji ponudbe in sprejema, vendar predvideva tudi alternativne načine sklepanja pogodb. Da se neka pravno relevantna izjava volje lahko šteje za ponudbo so potrebni naslednji elementi. Ponudba mora biti dana eni ali več točno določenim osebam, biti mora dovolj določena ali vsaj določljiva hkrati pa mora biti razviden tudi namen ponudnika biti zavezan v primeru akcepta ponudbe. Bistvene sestavine ponudbe, ki morajo biti dovolj določene ali določljive so praviloma blago količina ter cena. Poleg izrecnih izjav volje, ki neposredno izkazujejo namen strank, je mogoče soglasje volj ugotavljati tudi na podlagi konkludentnih dejanj ali ravnanj strank.
Ključne besede: sprememba pogodbe, modifikacija pogodbe, razveza pogodbe, soglasje volj, ponudba, sprejem, akcept, konsideracija, kolizija splošnih pogojev poslovanja, obličnost, načelo neformalnosti, načelo avtonomije volje strank
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 780; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

2.
DOKTRINA KONSIDERACIJE V ANGLEŠKEM POGODBENEM PRAVU
Tatjana Brumec, 2012, diplomsko delo

Opis: Angleško pravo se je izoblikovalo popolnoma samostojno brez stikov s celinsko Evropo ter razvilo svoj locen sistem prava. Rezultat zgodovinskega procesa locenega razvoja prava je med drugim tudi drugacen pristop do obligacijskega prava in pravil o pogodbah. Diplomsko delo natancno predstavi enega izmed temeljnih institutov angleškega pogodbenega prava: konsideracijo. Konsideracija je institut, ki omogoci pravno veljavnost dogovora med strankama. Brez prisotnosti konsideracije je dogovor med strankama neiztožljiv, cetudi je zapisan in podpisan. Slovensko pravo, kot tudi preostalo pravo evropskega pravnega sistema, ne pozna instituta konsideracije. Cisto na koncu diplomskega dela je nekaj besed namenjenih še kavzi.
Ključne besede: Kljucne besede: konsideracija, zadostna konsideracija, primerna konsideracija, izvršena konsideracija, izvršljiva konsideracija, že izpolnjena konsideracija, promissory estoppel, ekonomska prisila, kavza.
Objavljeno: 29.05.2012; Ogledov: 2327; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (397,73 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici