| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Energetski pregled valjarne v podjetju Metal Ravne d.o.o.
Blaž Lahovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je energetski pregled valjarne podjetja Metal Ravne d.o.o. Pri nalogi sem skušal slediti metodologiji izvedbe energetskih pregledov ter priročniku za energetske upravljavce. Vemo, da poraba energentov predstavlja velik strošek podjetju. Zato je smiselno, da poskušamo z energetskim pregledom racionalizirati in zmanjšati stroške.
Ključne besede: energetski pregled, raba energentov, razsvetljava, komprimiran zrak
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 547; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

2.
Rekonstrukcija tlačnega cevovoda za komprimiran zrak v podjetju Forstek d.o.o.
Andrej Poberžnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo razčlenili problematiko podjetja Forstek d.o.o., ki ima težave z dobavo komprimiranega zraka oziroma premajnim tlakom pri končnem porabniku ter previsoko temperaturo v kompresorski postaji. Preverili smo tudi, ali lahko na obstoječo tlačno posodo priključimo dodatne porabnike. Po opravljenih izračunih za padec tlaka v cevovodu, preverjanju ustreznosti tlačne posode in prezračevanja kompresorske postaje, so se v podjetju odločili za rekonstrukcijo cevovoda, zamenjavo tlačne posode in kompresorjev. Po teh ukrepih proizvodnja zopet deluje optimalno.
Ključne besede: komprimiran zrak, padec tlaka, dimenzioniranje cevne mreže
Objavljeno: 13.09.2016; Ogledov: 692; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

3.
Optimiranje distribucije zraka v pnevmatskem omrežju obrata Droge Kolinska
Marjana Stiplovšek, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen problem prevelike porabe količine komprimiranega zraka, ki je nastal zaradi izgub znotraj pnevmatskega omrežja, v proizvodnem obratu Droga Kolinska v Rogaški Slatini. Prevelike izgube komprimiranega zraka znotraj pnevmatskega omrežja nastajajo zaradi slabega tesnjenja na celotnem pnevmatskem omrežju in povzročajo večjo obremenitev kompresorske postaje, povečanje stroškov električne energije in povečanje stroškov vzdrževanja. Delo vsebuje predstavitev kompresorske postaje, obstoječe težave in izvedene ukrepe, ki bodo izboljšali delovanje kompresorske postaje in s katerimi bomo dosegli optimizacijo distribucije komprimiranega zraka. Za ugotavljanje kritičnih mest netesnosti v pnevmatskem omrežju in za določanje količine izgub komprimiranega zraka smo uporabili metodo odkrivanja puščanj z uporabo ultrazvočnega detektorja. Po določitvi kritičnih mest, na katerih nastajajo največje izgube komprimiranega zraka, smo se odločili za zamenjavo le-teh komponent pnevmatskega omrežja in temu primerno izdelali nov načrt kurativnega in preventivnega vzdrževanja. Z zmanjšanjem izgub smo dosegli manjšo porabo električne energije, razbremenili kompresorsko postajo, posledično zmanjšali dolgoročne stroške vzdrževanja in optimirali distribucijo komprimiranega zraka.
Ključne besede: kompresorska postaja, pnevmatsko omrežje, optimiranje distribucije komprimiranega zraka, komprimiran zrak, ultrazvočni detektor puščanj
Objavljeno: 05.07.2012; Ogledov: 1832; Prenosov: 478
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

4.
ENERGETSKI PREGLED PODJETJA SCHIEDEL D.O.O. PREBOLD
Aleksander Plaskan, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava energetski pregled podjetja Schiedel d.o.o., ki se ukvarja s proizvodnjo gradbenih materialov. Analizirano je bilo energetsko stanje podjetja v preteklih štirih letih in izdelan natančen popis vseh porabnikov energije. Na podlagi te analize je kot povzetek izdelan predlog ukrepov za učinkovitejšo rabo energije v podjetju.
Ključne besede: energetski pregled, učinkovita raba energije, energenti, ogrevanje, klimatizacija, komprimiran zrak, razsvetljava
Objavljeno: 15.02.2012; Ogledov: 2172; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

5.
DELNI ENERGETSKI PREGLED PODJETJA HENKEL SLOVENIJA, KI ZAJEMA KOMPRIMIRAN ZRAK, ELEKTRIČNO ENERGIJO IN HLAJENJE
Mitja Turk, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan delni energetski pregled podjetja za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov Henkel Slovenija. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na komprimiranem zraku, električni energiji in hlajenju. Izrisana je bila mreža medijev in naprav in izdelan seznam glavnih porabnikov. Skozi delo so predstavljene porabe energentov zadnjih treh let in rešitve učinkovitejše rabe energije. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregled je bil izveden zaradi stroškov energije in želji po navedbi ukrepov o izboljšanju energetskega stanja v podjetju.
Ključne besede: Energetski pregled, komprimiran zrak, kompresorska postaja, kompresor, električna energija, električni porabniki, hlajenje.
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 2198; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

6.
OPTIMIZACIJA STROŠKOV PROIZVODNJE S STALIŠČA PORABE ENERGENTOV V OBRATU MEKOM ROGATEC IN MEKOM BISTRICA OB SOTLI
Avgust Berk, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema analizo porabe stisnjenega zraka,elektrike,plina in vode.Operativno delo je potekalo na zbiranju,urejanju in razvrščanju podatkov po posameznih energentih v obratu Mekom Rogatec.Podane so šipke točke(izgube)porabe posameznih energentov.Prikazani so konkretni ukrepi, s katerimi so bili ti prihranki energentov dejansko doseženi v praksi.Vzporedno s to nalogo je potekal tudi projekt zmanjšanja in urejanja, to je ločenega zbiranja vseh komunalnih odpadkov v takšnem obratu.
Ključne besede: Nacionalni energetski program Slovenije, učinkovita raba energije, energenti, električna energija, zemeljski plin, voda, komprimiran zrak, stroški proizvodnje.
Objavljeno: 12.07.2010; Ogledov: 2341; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (12,38 MB)

7.
ANALIZA OSKRBE KOMPRIMIRANEGA ZRAKA ZA POTREBE PROIZVODNJE
Mitja Kerčmar, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri hkratnem testiranju strojev v podjetju in ob delovanju laserja,ki je nov proizvodnji del podjetja se je pojavila problematika, da ena kompresorska postaja ni zadostovala za oba dela. Prišlo je do pomanjkanja zraka na enem ali drugem delu proizvodnje. Zaradi tega smo se v podjetju odločili, da se kupi še ena kompresorska postaja za pripravo stisnjenega zraka. To pa zato, da bi zagotovili zadosten pretok in kvaliteto zraka. Potrebno je bilo dimenzionirati kompresorsko postajo. S postavitvijo novih komponent kompresorske postaje in premestitvijo obstoječe na drugo lokacijo smo izpolnili vse zastavljene cilje in rešili problematiko.
Ključne besede: pnevmatika, komprimiran zrak, dimenzioniranje kompresorske postaje, razvod stisnjenega zraka
Objavljeno: 02.07.2010; Ogledov: 2144; Prenosov: 499
.pdf Celotno besedilo (3,41 MB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici