| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba odpadne toplote kompresorske postaje za sušenje lesnih sekancev : diplomsko delo
Aljaž Beras, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen sistem za uporabo odpadne toplote kompresorske postaje za sušenje lesnih sekancev v podjetju Aluminium Kety Emmi, d. o. o. V uvodu so predstavljeni zastavljen problem in omejitve naloge. V nadaljevanju so predstavljeni matematični modeli razvodnega sistema in prenosnika toplote ter model lesnega sekanca. Z določenimi robnimi pogoji so rešeni matematični modeli in predstavljena smiselnost takega sistema. Rezultati diplomske naloge kažejo na to, da bi bil tak sistem sušenja izvedljiv, vendar bi bilo za natančnejše rezultate treba dopolniti poznavanje obnašanja lesnih sekancev med sušenjem z dogretim zrakom.
Ključne besede: kompresorska postaja, toplotni izmenjevalec, toplotni razvod, sušenje lesnih sekancev
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 959; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

2.
Optimiranje distribucije zraka v pnevmatskem omrežju obrata Droge Kolinska
Marjana Stiplovšek, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen problem prevelike porabe količine komprimiranega zraka, ki je nastal zaradi izgub znotraj pnevmatskega omrežja, v proizvodnem obratu Droga Kolinska v Rogaški Slatini. Prevelike izgube komprimiranega zraka znotraj pnevmatskega omrežja nastajajo zaradi slabega tesnjenja na celotnem pnevmatskem omrežju in povzročajo večjo obremenitev kompresorske postaje, povečanje stroškov električne energije in povečanje stroškov vzdrževanja. Delo vsebuje predstavitev kompresorske postaje, obstoječe težave in izvedene ukrepe, ki bodo izboljšali delovanje kompresorske postaje in s katerimi bomo dosegli optimizacijo distribucije komprimiranega zraka. Za ugotavljanje kritičnih mest netesnosti v pnevmatskem omrežju in za določanje količine izgub komprimiranega zraka smo uporabili metodo odkrivanja puščanj z uporabo ultrazvočnega detektorja. Po določitvi kritičnih mest, na katerih nastajajo največje izgube komprimiranega zraka, smo se odločili za zamenjavo le-teh komponent pnevmatskega omrežja in temu primerno izdelali nov načrt kurativnega in preventivnega vzdrževanja. Z zmanjšanjem izgub smo dosegli manjšo porabo električne energije, razbremenili kompresorsko postajo, posledično zmanjšali dolgoročne stroške vzdrževanja in optimirali distribucijo komprimiranega zraka.
Ključne besede: kompresorska postaja, pnevmatsko omrežje, optimiranje distribucije komprimiranega zraka, komprimiran zrak, ultrazvočni detektor puščanj
Objavljeno v DKUM: 05.07.2012; Ogledov: 2338; Prenosov: 532
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

3.
DELNI ENERGETSKI PREGLED PODJETJA HENKEL SLOVENIJA, KI ZAJEMA KOMPRIMIRAN ZRAK, ELEKTRIČNO ENERGIJO IN HLAJENJE
Mitja Turk, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan delni energetski pregled podjetja za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov Henkel Slovenija. Pregledano je bilo energetsko stanje podjetja s poudarkom na komprimiranem zraku, električni energiji in hlajenju. Izrisana je bila mreža medijev in naprav in izdelan seznam glavnih porabnikov. Skozi delo so predstavljene porabe energentov zadnjih treh let in rešitve učinkovitejše rabe energije. Delo upošteva navodila, ki jih podaja Priročnik za izvajalce energetskih pregledov. Pregled je bil izveden zaradi stroškov energije in želji po navedbi ukrepov o izboljšanju energetskega stanja v podjetju.
Ključne besede: Energetski pregled, komprimiran zrak, kompresorska postaja, kompresor, električna energija, električni porabniki, hlajenje.
Objavljeno v DKUM: 13.10.2011; Ogledov: 2703; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici