| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 49
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Percepcija in mnenje medicinskih sester o varni transfuziji krvi in krvnih pripravkov
Esmina Softić, 2021, magistrsko delo

Opis: Uvod: Transfuzija krvi in krvnih pripravkov je eden pogostejših načinov zdravljenja različnih bolezni in bolezenskih stanj. Je kompleksna intervencija, ki ima lahko številne zaplete in posledice. Transfuzija se pri nas izvaja predvsem v zdravstvenih institucijah na sekundarnem in terciarnem nivoju zdravstvenega varstva in jo izvajajo diplomirane medicinske sestre v multidisciplinarnem sodelovanju z ostalimi izvajalci v verigi postopkov transfuzije. Namen magistrskega dela je raziskati percepcijo in mnenje medicinskih sester o varni transfuziji krvi in krvnih pripravkov. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji s filozofijo pozitivizma. Izvedli smo opazovalno študijo, podatke pa smo zbrali s pomočjo prilagojenega anketnega vprašalnika. Uporabili smo priložnostno vzorčenje. Za analizo podatkov smo uporabili metode deskriptivne in inferenčne statistike. Rezultati: Rezultati so pokazali, da med medicinskimi sestrami, ki pogosto ali vsak dan izvajajo aplikacijo krvnih pripravkov, ni statistično pomembnih razlik v poznavanju protokolov in standardov v povezavi z varno aplikacijo transfuzije (p = 0,448). Ugotovili smo tudi, da je največje zavedanje medicinskih sester o varni transfuziji v fazi poznavanja transfuzijskih reakcij (x ̅ = 4,85; s = 0,200), najmanjše pa v fazi pred transfuzijo (x ̅ = 4,01; s = 0,446). Diskusija in zaključek: Zavedanje medicinskih sester o varni transfuziji krvi in krvnih pripravkov je zelo pomembno. To se doseže predvsem z rednim izobraževanjem in nadgrajevanjem že obstoječega znanja o celotnem procesu transfuzije v vseh fazah.
Ključne besede: transfuzija krvi, komponente krvi, medicinske sestre, zdravstvena nega
Objavljeno: 23.03.2021; Ogledov: 126; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (625,93 KB)

2.
Proces razvoja in izdelave opremljenega tiskanega vezja
Jan Bukvič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni in opisani proizvodni procesi, s pomočjo katerih opremljamo sodobna tiskana vezja. Skozi delo po zaporednih korakih podrobneje spoznavamo procese, tehnike nameščanja komponent, električno in mehansko spajanje le teh, ter sisteme za nadzor varnosti in kakovosti. Predstavljeni so tudi varnostni standardi in smernice, katere je potrebno skozi celoten proizvodni proces upoštevati. V zadnjem delu se posvetimo tudi dejanskemu primeru razvoja in izdelave opremljenega tiskanega vezja od zamisli do končnega produkta. Skozi proces razvoja in izdelave vam bomo poskušali karseda podrobno opisati in predstaviti problematiko, s katero smo se srečevali ter njene rešitve.
Ključne besede: opremljeno tiskano vezje, elektronika, elektronska, komponente, SMD, THT, vezje
Objavljeno: 11.03.2021; Ogledov: 116; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

3.
Fenolne in lipidne komponente v ekstraktu kave z različnim geografskim poreklom
Tjaša Hedžet, 2020, diplomsko delo

Opis: Kava, ki izvira iz Arabije, kjer se je imenovala “qawah”, predstavlja glavni proizvod iz kavnih zrn in je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Vsebuje več kot 700 spojin, ki so odgovorne za njen aromatičen okus, glavna med njimi je kofein. Rod Coffea Arabica in Coffea Cahephora var. Robusta sta najpomembnejši vrsti kave. Tako Robusto kot Arabico najdemo v različnih državah na območjih Južne Amerike, Afrike in Azije, vendar ima Arabica višjo kakovost in obsega večinski delež izvoza kave. Kava ima visoko hranilno kakovost, kar se kaže v visoki vsebnosti antioksidantov. V diplomskem delu smo raziskali vpliv geografskega porekla kave na fenolne in lipidne komponente v kavi ter določili antioksidativno aktivnost kave. Ekstrahirali smo 15 različnih vrst kave in ekstraktom spektrofotometično določili vsebnost skupnih fenolov in antioksidativno aktivnost. Z kromatografskimi metodami smo določili vsebnost hlapnih komponent v kavi z GC-MS metodo in vsebnost fenolnih ter maščobnih spojin z LC-MS/MS metodo. Med fenolnimi spojinmi smo določevali vebnost kavne kisline, kofeina in klorogenske kisline. Klorogenske kisline, katere glavni predstavnik je 5-kafeoilkininska kislina, imajo številne zdrave učinke. Največji delež kofeina smo zaznali pri vzorcu 100 % Robuste.
Ključne besede: kava, kofein, klorogenska kislina, antioksidativna aktivnost, fenolne spojine, maščobne komponente
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 131; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

4.
Ekstrakcija aktivnih komponent iz semen črne kumine (nigella sativa)
Danijel Lavrič, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je raziskati vpliv različnih ekstrakcijskih metod na sestavo in kvaliteto olja, pridobljenega iz semen črne kumine. Izvedli smo ekstrakcije s pomočjo Soxhletovega aparata, ultrazvočne kopeli ter superkritične ekstrakcije s CO2. Ekstrakcije s Soxhletom in ultrazvočno kopeljo smo izvedli z različnimi topili (metanol, heksan, 96 % etanol in voda). Superkritične ekstrakcije pa smo izvedli pri konstantnih tlakih (100, 200 in 300 bar) ter konstantnih temperaturah (40 °C in 60 °C). Na podlagi rezultatov ekstrakcij smo določili pri katerih pogojih dobimo največ olja iz semen. Ekstrakcijo eteričnega olja smo izvedli po Clevengerjevi metodi z vodno paro. Za analize dobljenih ekstraktov smo uporabili plinski kromatograf sklopljen z masnim spektrometrom (GC-MS). Ekstraktom smo določili vsebnost in sestavo prostih maščobnih kislin ter hlapnih komponent, s poudarkom na vsebnosti timokinona, timola in karvakrola. Pri analizah smo se omejili na tiste komponente, katerih standarde smo imeli na razpolago. V vzorcu eteričnega olja pa smo določili celotno sestavo. Rezultati kažejo, na to, da med prostimi maščobnimi kislinami v olju črne kumine, prevladujeta linolna (50 %) in oleinska (22 %) kislina. Med hlapnimi komponentami prevladuje karvakrol (do 2 %), timokinon (do 0,4 %) in timol (do 0,025 %) pa sta prisotna v nižjih koncentracijah. V eteričnem olju smo zaznali vsebnost timolkinona (1,23 %) in karvakrola (1,81 %). Timokinon, ki mu pripisujejo zdravilne učinke, je torej v olju prisoten v dokaj nizkih koncentracijah.
Ključne besede: črna kumina, ekstrakcija, olje, hlapne komponente, proste maščobne kisline, GC-MS
Objavljeno: 17.09.2019; Ogledov: 382; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

5.
Analiza komponent otočnega fotonapetostnega sistema in možnosti uporabe
Davorin Škoda, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je vzpostavitev otočnega fotonapetostnega sistema za napajanje izmeničnih porabnikov. V teoretičnem delu je opisano sončno sevanje ter osnove fotonapetostnega pojava. Opisane so komponente, ki so v nadaljevanju predstavljene v različnih vrstah fotonapetostnih sistemov. V eksperimentalnem delu so predstavljeni postopki meritev ter analize fotonapetostnih modulov in akumulatorske baterije. Na koncu smo vzpostavili sistem s hibridnim razsmernikom in ga pripravili na otočno obratovanje. V sklepu so ovrednoteni rezultati meritev in možnosti uporabe vzpostavljenega sistema.
Ključne besede: fotonapetostni sistemi, fotonapetostne komponente, hibridni razsmernik, sončno sevanje, fotonapetostni pojav
Objavljeno: 19.10.2018; Ogledov: 717; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

6.
Separacija aktivnih komponent iz lupin kakavovca
Kaja Glavač, 2018, diplomsko delo

Opis: Pri industrijskih procesih pridobivanja kakava nastaja 80 % odpadnih snovi, kar predstavlja za okolje precejšnjo obremenitev. Zato so se strokovnjaki v zadnjem času začeli ukvarjati s tem odpadnim materialom in v njem iskati uporabne komponente, ki bi se jih dalo ekstrahirati, da bi tako zmanjšali obseg odpadnega materiala. Namen diplomskega dela je bil z različnimi ekstrakcijskimi metodami separirati komponente iz lupin semen kakavovca. Izvedli smo klasično ekstrakcijo z različnimi topili, ekstrakcijo s superkritičnim CO2 in ekstrakcijo s subkritično vodo (SWE). Maksimalen delež ekstrakta smo dobili s SWE pri 170 °C (ostanek po CO2 ekstrakciji 60 °C in 300 bar), in sicer 57,16 %. Z metodo HPLC smo identificirali in kvantificirali aktivne komponente (totalni fenoli – maksimalna vsebnost 138,21 mg/g, totalni proantocianidini – maksimalna vsebnost 6,46 mg/g), sladkorje in njihove derivate, okarakterizirali antioksidativnost ekstraktov. Sladkorji, ki smo jih zaznali, so bili manoza, glukoza, ksiloza, arabinoza, ramoza, fukoza in njihovi degradirani produkti:5-HVL, furfural, levulinska, mlečna in mravljična kislina. Antioksidativna aktivnost vseh vzorcev je bila visoka, nad 50 %. Ekstrakt pridobljen s subkritično vodo iz začetnega materiala, je imel antioksidativnost kar 84,27 %. S subkritično vodo smo pridobili različne koncentracije komponent teobromina, kofeina, teofilina, epikatehina, katehina. Največ je bilo zaznanega teobromina (5,43 %) in epikatehina (1,36%). Z metodo GC smo določevali vsebnost maščobnih kislin, kot so palmitinska, palmitoleinska, stearinska, oleinska in linolna kislina. Ekstrakti so vsebovali največ oleinske in palmitinske kisline.
Ključne besede: lupina kakavovca, superkritična ekstrakcija s CO2, subkritična ekstrakcija z vodo, aktivne komponente, antioksidativnost
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 578; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Vpliv ekstrakcijskega postopka na kvaliteto ekstraktov iz liofiliziranih hrušk (pyrus communis)
Primož Tržan, 2018, diplomsko delo

Opis: Za ekstrakcijo komponent iz naravnih materialov se uporabljajo različne tehnike. Glavni namen diplomskega dela je bil določitev najustreznejše ekstrakcijske tehnike ter izbire konvencionalnega topila, ki daje najboljši izkoristek ekstrakcije in pri tem ne uniči biološko aktivnih komponent. V ekstraktu iz liofiliziranih hrušk smo določili vsebnost sladkorjev. V ekstraktih, pridobljenih z ekstrakcijo po Soxhletu, hladno ter ultrazvočno ekstrakcijo smo določevali antioksidativno aktivnost, totalne ogljikove hidrate, proteine in betalaine ob uporabi topil metanol, etanol ter etanol-voda. Ugotovili smo, da največji izkoristek ekstrakcije da hladna ekstrakcija s topilom metanol (47,78 %), kjer smo hkrati določili najvišjo vsebnost totalnih ogljikovih hidratov v ekstraktu (431 g OH/kg vzorca). Najvišjo antioksidativno aktivnost smo izmerili v ekstraktu dobljenem po hladni ekstrakciji z etanolom (2,27 %), vendar je masni izkoristek same ekstrakcije zelo nizek (11,24 %). Višje izkoristke smo dobili v primeru, ko smo kot topilo uporabili metanol ne glede na metodo. Po Soxhletovi ekstrakciji smo določili najvišjo vsebnost proteinov v ekstraktih ne glede na izbrano topilo, največ s topilom etanol (474 g proteinov/kg vzorca), medtem ko smo pri določanju betalainov izmerili najnižje vrednosti (391 mg betalainov/kg vzorca). Najvišjo vsebnost betalainov smo izmerili v ekstraktu po Soxhlet ekstrakciji s topilom etanol-voda (2513 mg betalainov/kg vzorca).
Ključne besede: ekstrakcija, rastlinski materiali, konvencionalna topila, aktivne komponente, antioksidativna učinkovitost
Objavljeno: 05.10.2018; Ogledov: 523; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

8.
Aplikacija za nadzorovanje delovanja strojnih komponent računalniškega sistema
Jan Jagrič, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je osredotočeno na razvoj uporabniške programske opreme za operacijske sisteme Windows v razvijalskem okolju Visual Studio in s programskim jezikom C#. Namen aplikacije je zajem informacij in spremljanje delovanja senzorjev strojnih komponent osebnega računalnika. V naši aplikaciji nadzorujemo naslednje strojne komponente: procesor, grafično kartico, pomnilnik, disk in matično ploščo. Na podlagi pregledanih obstoječih programskih rešitev za spremljanje delovanja strojnih komponent računalnika, smo zasnovali grafični uporabniški vmesnik, prikaz in izračun funkcije trendov, beleženje meritev ter obremenitveni test. Za boljšo uporabniško izkušnjo smo vpeljali še sistem uporabniških profilov. Aplikacijo smo preizkusili na dveh različnih osebnih računalnikih in na prenosniku. Na njih smo izvedli meritve procesorja ter analizirali dobljene grafe in trende. Rezultati so potrdili naša pričakovanja glede vrednosti opazovanih parametrov, in sicer tako v primeru, ko so bili računalniški sistemi obremenjeni, kakor tudi ko računalniški sistemi niso delovali s polno obremenitvijo. Naša aplikacija še ni primerna za produkcijsko delovanje, saj bi jo morali preizkusiti na večjem številu računalniških sistemov.
Ključne besede: operacijski sistem Windows, aplikacija Windows Forms, strojne komponente osebnega računalnika, programski jezik C#, meritve delovanja
Objavljeno: 03.05.2018; Ogledov: 889; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

9.
Kombinirana testna naprava za hidravlične tekočine
Jan Weichardt, 2018, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je bil izdelati napravo, ki bo omogočala testiranje vpliva različnih hidravličnih tekočin na najpogosteje uporabljane hidravlične komponente, tako črpalke kot ventile. Kombinirana testna naprava mora biti zasnovana tako, da bo čim bolj učinkovito degradirala najbolj kritične dele hidravličnih komponent. V magistrski nalogi so uvodoma preučeni obstoječi testi in naprave, ki so v rabi za te namen in so jih zasnovali proizvajalci hidravličnih komponent. V nalogi je predstavljen lasten pristop k izvedbi testiranja, ki bo simuliral delovanje hidravličnega sistema v realnem industrijskem okolju. Obstoječe testne naprave so energetsko zelo potratne, saj uporabljajo pogonski sklop velikih moči, pri čemer je pozornost namenjena zgolj vplivu tekočine na hidravlično črpalko. Ostale komponente, kot npr. krmilni ventili, niso obravnavani. Krmilje naprave bo izvedeno s programirljivim logičnim krmilnikom, ki bo vse parametre nadziral, jih izpisoval in primerjal. Krmilje bo izvedeno tako, da bo prilagodljivo vsem vrstam testov. Zapisoval in izpisoval bo vse parametre, ki se bodo zaradi obrabe spremenili. Le tako bo ob končanem testu jasen pregled nad podatki. Rezultat magistrske naloge bo fizično izdelana kombinirana testna naprava za namensko staranje in testiranje hidravlične tekočine in komponent.
Ključne besede: Hidravlične tekočine, hidravlične komponente, mehanizmi obrabe, testna naprava, test
Objavljeno: 09.04.2018; Ogledov: 1024; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici