| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVNE ZNAČILNOSTI FINANČNIH ZAVAROVANJ TER VPLIV INSOLVENČNIH POSTOPKOV NA FINANČNA ZAVAROVANJA
Janja Kerec, 2016, diplomsko delo

Opis: Finančna zavarovanja so izraz za posebna pravila, ki veljajo za zavarovanje terjatev in so bistvenega pomena za delovanje finančnega sistema. Ureja jih Direktiva 2002/47/ES, v slovensko zakonodajo pa so bila implementirana z ZFZ. Gre za posebno ureditev znanih pravnih instrumentov, ki velja ob splošnih pravilih za zavarovanje terjatev. Posebna pravila veljajo zgolj za pravna razmerja med določenimi subjekti ter za točno določene predmete zavarovanja. Zanje velja omejena obličnost, visoka stopnja skrbnosti delovanja in posebna pravila v primeru insolventnosti pogodbenih strank. Namen finančnih zavarovanj je zagotavljanje hitrih in neformalističnih postopkov izvršitve zaradi zagotavljanja finančne stabilnosti in omejevanja učinkov neizpolnitve finančnih obveznosti. Sprejem ZFZ je v slovensko zakonodajo vnesel določene novosti in sicer omilitev prepovedi komisornega dogovora, pridobitev pravice na finančnem instrumentu ter tudi možnost prisvojitve in uporabe predmeta finančnega zavarovanja. Banke ter druge finančne institucije, kot subjekti finančnih zavarovanj, imajo izredno pomemben položaj v gospodarskem sistemu Evropske unije, zato imajo tudi privilegiran položaj v insolvenčnih postopkih, kar bo tudi vodilo celotne diplomske naloge, in sicer oris posebnega položaja finančnih zavarovanj v insolvenčnih postopkih. V diplomski nalogi pa bo zajeta tudi vrsta stvarnega zavarovanja – notarska prodaja, ki je bila vključena v ZFZ leta 2013, ki omogoča zunajsodno prodajo zastavljene nepremičnine.
Ključne besede: finančno zavarovanje, pogodba o finančnem zavarovanju, insolvenčni postopki, notarska prodaja, Direktiva 2002/47/ES, Direktiva 2009/44/ES, dogovor o pobotu zaradi predčasnega prenehanja, komisorni dogovor
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 755; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

2.
PREPOVEDANI DOGOVORI PRI HIPOTEKI
Rene Toplak, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo »Prepovedani dogovori pri hipoteki« obravnava različne vrste dogovorov, za katere se dogovorita hipotekarni upnik in zastavitelj. Ker je rezultat teh dogovorov navadno okoriščenje ene izmed strank nasproti drugi stranki, jih pravni redi prepovedujejo. Prvo poglavje je v celoti namenjeno zastavni pravici, kot eni izmed štirih omejenih stvarnih pravic. V začetku poglavja je predstavljen njen zgodovinski del iz časa rimskega prava, nato nekaj splošnih, a hkrati bistvenih podatkov iz današnje ureditve. V podpoglavjih sledijo opisi vseh vrst zastavne pravice. Drugo poglavje je namenjeno zastavni pravici na nepremičninah ali na kratko hipoteki. Tudi tu nas začetek popelje v čase rimskega prava, kjer je hipoteka začela nastajati in se razvijati. Po uvodnem zgodovinskem delu sledi celoten opis hipoteke, njenega predmeta, opis nastanka, prenehanja, načina kako se poplačati iz nje, vrstni red hipotek v primeru, ko je na nepremičnini ustanovljenih več hipotek, opis zavarovane terjatve in opis posebnih vrst hipoteke. Bistveni del (prepovedani dogovori) diplomske naloge je zajet v zadnjem poglavju. Poglavje je razdeljeno na štiri različne prepovedane dogovore, kjer so podrobno opisane vse značilnosti teh dogovorov. Pri tem so zajete značilnosti iz zgodovine in današnje pravne ureditve, nato pa v zadnjem podpoglavju tudi primeri iz sodne prakse.
Ključne besede: Prepovedani dogovori, komisorni dogovor, dogovor o antihrezi, hipoteka, zastavna pravica, nepremičnina, zavarovana terjatev.
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 455; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (552,11 KB)

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici