| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Podjetniške priložnosti v kolesarstvu: analiza in strategije za uspešno poslovanje podjetja Probike na Mariborskem Pohorju
Gal Zorenč, 2023, diplomsko delo

Opis: Skozi zadnja leta se vedno bolj uveljavlja pomen turizma v podjetništvu. Turizem v podjetništvu zavzema različna področja in oblike, lahko gre za nastanitvene dejavnosti sli pa ponudbo konkretnih turističnih izdelkov, kot so na primer kakšni zemljevidi ali storitve. Zelo pomembna postaja tudi povezava med turizmom in športom. Ljudje se vse bolj zavedajo, da šport pripomore k boljšemu počutju in zmanjšuje stres, zato so začeli koristiti dopuste tudi v namen raznih športnih aktivnosti. Razvila so se potovanja v namen športa na različnih lokacijah. V diplomski nalogi smo se osredotočili predvsem na pomen turističnih storitev povezanih s kolesarstvom. V sklopu analize obstoječe ponudbe kolesarskih storitev na izbranem območju Mariborskega Pohorja smo izvedli anketo zadovoljstva med uporabniki kolesarskih storitev. Dodatno, analizirali smo poslovanje enega iz med podjetij, ki delujejo na Mariborskem Pohorju, in sicer podjetja ŠC Gondola. Analizirali smo bilanco stanja podjetja in njihovo poslovanje. Na podlagi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da na Mariborskem Pohorju obstajajo številne možnosti za izboljšave glede ponudbe kolesarskih storitev. Te izboljšave se v glavnem nanašajo na podjetji Marprom in ŠC Gondola. Ugotovili smo tudi, da so nekatere poslovne priložnosti podjetja že preizkusila, vendar so jih umaknila iz ponudbe, kar kolesarji pogrešajo. Za podjetje ŠC Gondola smo ugotovili, da je med leti 2018 in 2022 vsako leto rastla prodaja izdelkov, vendar za manjše deleže kot smo predvidevali. Ugotovili smo, da ima podjetje veliko odhodkov, kar pomeni, da je malo čistega dobička. Covid-19 epidemija na podjetje ni imela takega vpliva v smislu, da bi se zaradi tega prodaja izdelkov podjetja zmanjšala, vendar je podjetje za leta naprej zaznamovala z manjšim povpraševanjem po njihovih storitvah, na kar bi se podjetje moralo popraviti z učinkovitejšimi marketinškimi strategijami
Ključne besede: podjetniške priložnosti, podjetništvo in turizem, kolesarstvo, analiza poslovanja
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 305; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (955,52 KB)

2.
Razvoj konceptualnega prototipa varovalnega nosilca krmila kolesa : magistrsko delo
Žiga Volavšek, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje razvoj prototipa nosilca krmila na kolesu, ki zagotavlja varnostno funkcijo ob padcih kolesarjev. Predstavljen je razvoj več različic nosilca, njihova primerjava in vrednotenje značilnosti, možnosti in lastnosti. Za izbrani nosilec so predstavljeni podrobni kinetični in trdnostni analitični preračuni. Opisan je potek konstruiranja nosilca, njegovo modeliranje in izdelava prototipov. V zadnjem delu so predstavljeni testi, ki smo jih izvedli na prototipih, vključno z navedbo rezultatov ter njihovo analizo.
Ključne besede: konstruiranje, kolesarstvo, prototip, trenje, varnostni element
Objavljeno v DKUM: 07.11.2023; Ogledov: 288; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,80 MB)

3.
Razlike med telesnimi značilnostmi in sposobnostmi različnih tipov kolesarjev : diplomsko delo
Matej Merčun, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti trenažni proces vseh tekmovalnih kategorij v cestnem kolesarstvu. Vsak športnik je zgodba zase, zato bi radi odkrili, kakšne posebnosti in izziv predstavlja posamezna kategorija za trenerja glede na njihove telesne značilnosti. Opisali bomo telesne in fiziološke razlike v kategorijah, jih primerjali med seboj in na takšen način poskušali ugotoviti, kateri trenažni proces bi lahko bil uspešen za doseganje vrhunskih rezultatov v določeni kategoriji. Kolesarstvo na prvi pogled ni šport, ki bi se ga športnik lahko naučil in obvladali njegove zahteve glede na različne tipe tekmovanj v letu ali dveh. Kolesarstvo zahteva večletni, postopni trenažni proces, da se mlad kolesar lahko izoblikuje v vrhunskega kolesarja in dosega najboljše rezultate. Trener, ki mu pripravlja programe za trenažni proces ima vsled tega izjemno težko nalogo, saj mora način izvajanja trenažnega procesa prilagoditi starostni skupini, v kateri trenutno kolesar je, ter upoštevati vse dejavnike, ki lahko vplivajo na njegov razvoj rezultata. To diplomsko delo je namenjeno kolesarjem, trenerjem, delavcem v kolesarstvu in staršem kolesarjev.
Ključne besede: cestno kolesarstvo, delo z mladimi, trenažni proces, telesne značilnosti, uspešnost kolesarjev.
Objavljeno v DKUM: 05.09.2023; Ogledov: 212; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

4.
Vpogled v proces treninga starostnih selekcij v cestnem kolesarstvu z vidika trenerja : diplomsko delo
Blaž Debevec, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je preučiti trenažni proces vseh tekmovalnih kategorij v cestnem kolesarstvu. Vsak športnik je zgodba zase, zato bi rad odkril, kakšne posebnosti in izziv predstavlja posamezna kategorija za trenerja. Opisal bom fiziološke in psihološke razlike v kategorijah, jih primerjal med seboj in na tak način ugotovil, kakšen trening potrebuje določena kategorija. Kolesarstvo ni šport, ki bi ga športnik lahko obvladal v letu ali dveh. Zahteva večletni, postopni trenažni proces, da se mladostnik lahko izoblikuje v vrhunskega športnika. Trener ima zato težko nalogo, saj mora način treningov prilagoditi svoji starostni skupini, poleg tega pa upoštevati še ostale prej naštete dejavnike. Predvsem tukaj velja omeniti vpliv na športnikovo fizično zdravje, ki bo športniku omogočilo ustrezen razvoj.
Ključne besede: Cestno kolesarstvo, delo z mladimi, trening, trenerstvo
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 387; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

5.
Sledenje aktivnosti na kolesu s pomočjo mikrokrmilnika ESP32 : diplomsko delo
Alen Granda, 2022, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila predstavitev energijsko varčne, a vseeno natančne alternative signalom globalnega pozicioniranja GPS, ki se ponavadi uporabljajo za sledenje aktivnosti na kolesu z uporabo mobilne aplikacije. Najprej smo predstavili trenutno stanje na trgu in opisali, zakaj smo se odločili poiskati alternativo. Implementacija naše rešitve je zasnovana s pomočjo magnetnega senzorja, ki na vsak vrtljaj kolesa pošlje signal mikrokrmilniku ESP32. Le‐ta filtrira, obdela in periodično pošilja pridobljene podatke uporabniški aplikaciji, kjer se vizualizirajo. Prav tako je na mikrokrmilnik povezan senzor za temperaturo, vlago in pritisk, ki nam omogoča izračun trenutne nadmorske višine s pomočjo barometrične enačbe. Omenjeno rešitev smo testirali z vožnjo kolesa po cesti ter analizirali pridobljene rezultate. Odstopanje med referenčnimi vrednostmi in našimi meritvami je do 5 % oziroma do 10 % v primeru izračuna nadmorske višine, medtem ko je poraba energije vsaj 3‐krat manjša v primerjavi s konkurenco na trgu.
Ključne besede: internet stvari, kolesarstvo, ESP32, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 14.06.2022; Ogledov: 738; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (22,61 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Mobilna aplikacija za analizo kolesarskih treningov : diplomsko delo
David Krajnc, 2021, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj te diplomske naloge je razvoj aplikacije za analizo kolesarskih aktivnosti ter kolesarjevega počutja skozi dan z algoritmom Apriori in asociacijskimi pravili. Podatke smo pridobivali iz kolesarskega števca ter pametne ure in jih shranjevali v podatkovno bazo iz katere smo kasneje pridobivali podatke za analizo. Algoritem smo testirali na dveh kolesarjih v časovnem obdobju enega tedna. S prejetimi asociacijskimi pravili smo lahko primerjali analize voženj obeh kolesarjev.
Ključne besede: Apriori, Kolesarstvo, Strukturirani treningi, Analiza voženj
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 665; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

7.
Produkcija promocijskega videa za gorsko kolesarstvo : diplomsko delo
Miha Horvat, 2020, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomskega dela je video produkcija v gorskem kolesarstvu in kako produkcija takšnega videa poteka. V nalogi je predstavljen pomen videov v gorskem kolesarstvu in kje se uporabljajo. Predstavljeni so nameni gorsko kolesarskega videa, analiza obstoječih primerov, pristop k načrtovanju videa in tehnične značilnosti videa. Na koncu so opisane značilnosti najbolj pogostih družabnih omrežij, ki se uporabljajo za objavljanje gorsko kolesarskih videov.
Ključne besede: gorsko kolesarstvo, produkcija, seznam posnetkov, oprema, družabna omrežja
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 814; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (674,44 KB)

8.
Pomen laboratorijskih meritev za rezultat vožnje na čas v cestnem kolesarstvu
Andrej Hauptman, 2019, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je bilo ugotavljanje in primerjanje pridobljenih podatkov iz laboratorijskih meritev in meritev v realnih pogojih – zunaj na terenu (kronometer na 10 km). V začetni fazi raziskovanja je bil pripravljen in izveden specifični protokol meritev za kolesarje specialiste za kronometer v laboratoriju. V drugem delu raziskovanja je bila izvedena simulacija tekmovalnih okoliščin, kjer smo s pomočjo spremljanja različnih parametrov, kot so izmenjava plinov, vsebnost koncentracije laktata v krvi, merjenje srčne frekvence, moči kolesarjev, analizirali in ocenjevali opravljeno delo in napor. Z vsemi izmerjenimi vrednostmi in statistično ovrednotenimi podatki bi lahko raziskava prispevala k boljšemu razumevanju vpliva vadbenega procesa na tekmovalno uspešnost vrhunskih kolesarjev.
Ključne besede: cestno kolesarstvo, vožnja na čas, učinkovitost, uspešnost
Objavljeno v DKUM: 09.03.2020; Ogledov: 877; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

9.
Razvoj vinsko-kolesarskega turizma v Prlekiji
Ines Horvat, 2019, diplomsko delo

Opis: Turizem je nekoč bil dostopen le premožnim družinam, dandanes pa je lahko skoraj vsakdo turist, ki ima željo potovati. Dostopnost do informacij in hitre prometne povezave omogočajo prepoznavnost in razvoj destinacij, kot je Prlekija. V diplomskem projektu se bomo osredotočili na vinski in kolesarski turizem. V okviru teoretičnih izhodišč so najprej opredeljeni pojmi, kot so turistična destinacija, podeželska destinacija, destinacijski management ter vinski in kolesarski turizem. Opredeljeni pojmi so nato podrobneje predstavljeni. V praktičnem delu je na podlagi teoretičnih izhodišč opisana Prlekija in analizirana turistična ponudba. Analiza ponudbe in trenutnega stanja turizma v destinaciji se je izvedla s pomočjo intervjuja in ankete,na tej osnovi pa je bila opravljena tudi SWOT analiza. V sklepnem delu smo povezali ugotovitve, potrdili ali ovrgli postavljene hipoteze in predstavili naše mnenje.
Ključne besede: območje Prlekije, destinacija, turizem, vino, kolesarstvo, zanimivosti
Objavljeno v DKUM: 23.12.2019; Ogledov: 1048; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (311,02 KB)

10.
Električna kolesa in njihov vpliv na turizem na ptuju
Nejc Žmavc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo električno kolo in njegov vpliv na turizem v Ptuju. Predstavimo tudi njegov vpliv na okolje ter morebitne spremembe ob povečanem številu uporabljanja električnih koles. Ptuj ima kot malo mesto velike možnosti za povečanje turizma. Že v rimskih časih je imel pomembno vlogo, saj so skozenj potekale pomembne prometne poti. Kot najstarejše mesto v državi ima bogato kulturno dediščino in je turistično aktiven že zdaj. V osrednjem delu naloge smo podrobneje predstavili električno kolo ter z vsemi razpoložljivimi viri predlagali traso za kolesarsko pot za električna kolesa po mestu Ptuj, med katero si lahko ogledamo številne znamenitosti mesta z okolico. Podrobneje smo predstavili tudi turizem na Ptuju, promet, okolje in kolesarjenje. Z delom smo želeli pokazati, da je električno kolo dobra naložba za prihodnost, vendar je na tem območju še v fazi razvoja.
Ključne besede: turizem, kolesarstvo, kolesarska pot, električno kolo, okolje
Objavljeno v DKUM: 28.08.2017; Ogledov: 1807; Prenosov: 237
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici