| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Možnosti razvoja kolesarskega turizma kot zvrsti ekoturizma v JV Sloveniji : diplomsko delo
Vanja Golob, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: turizem, šport, varstvo okolja, kolesarstvo, Slovenija
Objavljeno: 28.05.2012; Ogledov: 1195; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (406,28 KB)

2.
3.
Preiskovanje ter pravni vidiki dopinga v cestnem kolesarstvu : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jure Čadež, 2012, diplomsko delo

Opis: Doping se v kolesarstvu pojavlja že od samih začetkov kolesarskih tekmovanj. Uvedba prepovedi uporabe določenih substanc ter metod je bila zato nujno potrebna za ohranitev smisla športa ter za zagotavljanje poštenih tekmovanj. Tekmovalci tako kot nekoč, tudi danes iščejo prepovedane ter nemoralne poti do uspeha, kar povzroča stalna zaostrovanje proti dopinške politike, ki jo vodi WADA. Skozi diplomsko delo ugotovimo, da je boj proti dopingu dosegel izjemen uspeh v zmanjševanju deleža tekmovalcev, ki posegajo po uporabi prepovedanih substanc ali metod. Kljub temu pa je opazno, da je boj proti dopingu v takšni obliki kot je, morda že izkoristil svoj potencial, saj se je trend zmanjševanja odstotka pozitivnih testov ustavil, ter se v zadnjih letih giblje med 1,5% do 2%. Številna zaostrovanja ter višina zagroženih kazni na omenjeni odstotek ne vplivajo več. Rezultati krajše ankete, izvedene med profesionalnimi kolesarji so pokazali, da so le-ti precej dobro ozaveščeni o vsebini liste prepovedanih substanc, čeprav bi lahko bilo njihovo znanje tudi boljše, saj mora precej kolesarjev večkrat pogledati ali je določena stvar na omenjeni listi ali ne. Enako bi lahko dejali tudi za poznavanje pravic med proti dopinško kontrolo. Število kolesarjev, ki pozna le bistvene stvari, je namreč nekoliko večje, kot bi sprva pričakovali. V prihodnosti se bo boj proti dopingu zagotovo še zaostroval, dodatne skrbi pa povzročajo nove oblike dopinga, kot je denimo genski doping, proti kateremu trenutno še ni rešitve.
Ključne besede: doping, prepovedane substance, protidopinški postopek, biološki potni list, šport, kolesarstvo, diplomske naloge
Objavljeno: 23.10.2012; Ogledov: 1729; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (585,45 KB)

4.
EKSTREMNI AEROBNI NAPOR
David Rihtarič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil predstaviti širšemu krogu ljudi športe, ki vsebujejo ekstremni aerobni napor, ekstremni alpinizem, ultramaratonski tek, predvsem pa dokaj neznano panogo kolesarstva - ultramaratonsko kolesarstvo, razliko med ekstremnim, ekstremnim aerobnim in ultramaratonskim športom. Vzporedno pa predstaviti zgodovino ultramaratonskega kolesarstva, vrste tekmovanj, vse značilnosti tega ekstremnega aerobnega napora, tekmovanj in tekmovalca ter obenem predstaviti dejavnike, ki so potrebni za uspeh v tem športu. Pri izdelavi diplomske naloge sem uporabil deskriptivno metodo s študijem domače in predvsem tuje literature, proučevanje tujih spletnih strani in uporabil ter prenesel svoje izkušnje iz sveta maratonskega teka in ultramaratonskega kolesarstva. Preko izjav in nestandardiziranih usmerjenih intervjujev opravljenih z ljudmi, ki so na različne načine povezani z ultramaratonskim kolesarstvom, sem si pridobil mnenja in poglede na ta šport.
Ključne besede: aerobno, ekstremni šport, ekstremni aerobni napor, ultramaratonsko kolesarstvo, ultramaratonski tek, ekstremni alpinizem, mnenja.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1283; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

5.
Projekt vzpostavitve "eko-turistične" kolesarske poti z električnimi kolesi v občini Vojnik
Eva Okorn, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili povezovanje turizma, ekologije ter kolesarjenja v občini Vojnik. S pomočjo bogate kulturne in naravne dediščine, neokrnjene narave ter pestre gostinske ponudbe, ki je na voljo vsem obiskovalcem, ima občina Vojnik dobre dispozicije za razvoj turizma. Na podlagi razpoložljivih virov in dejstev smo izoblikovali načrt vzpostavitve kolesarske poti, v katero bomo implementirali koncept uporabe električnih koles na področju kolesarskega turizma. Za nemoteno delovanje in vožnjo z električnim kolesom smo podrobneje predstavili električna kolesa in vso potrebno dodatno opremo. Večji del podatkov, ki smo jih potrebovali za pisanje naloge, smo pridobili s pomočjo intervjujev pristojnih oseb na področju turizma in električnih vozil, ter preučevanjem domače in tuje literature. Ugotovitve so pokazale, da ima občina Vojnik velik potencial na področju razvoja ekološkega turizma, ki bi ga lahko v polni meri izkoristila z nadgradnjo obstoječe turistične ponudbe ter dobri oglaševalski strategiji, kar nakazuje tudi občinska vizija. Z delom želimo približati uporabo električnih koles slovenskemu prebivalstvu, ter hkrati predstaviti turistično ponudbo občine Vojnik.
Ključne besede: Občina Vojnik, turizem, kolesarstvo, kolesarska pot, električno kolo
Objavljeno: 21.01.2015; Ogledov: 786; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

6.
Električna kolesa in njihov vpliv na turizem na ptuju
Nejc Žmavc, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu obravnavamo električno kolo in njegov vpliv na turizem v Ptuju. Predstavimo tudi njegov vpliv na okolje ter morebitne spremembe ob povečanem številu uporabljanja električnih koles. Ptuj ima kot malo mesto velike možnosti za povečanje turizma. Že v rimskih časih je imel pomembno vlogo, saj so skozenj potekale pomembne prometne poti. Kot najstarejše mesto v državi ima bogato kulturno dediščino in je turistično aktiven že zdaj. V osrednjem delu naloge smo podrobneje predstavili električno kolo ter z vsemi razpoložljivimi viri predlagali traso za kolesarsko pot za električna kolesa po mestu Ptuj, med katero si lahko ogledamo številne znamenitosti mesta z okolico. Podrobneje smo predstavili tudi turizem na Ptuju, promet, okolje in kolesarjenje. Z delom smo želeli pokazati, da je električno kolo dobra naložba za prihodnost, vendar je na tem območju še v fazi razvoja.
Ključne besede: turizem, kolesarstvo, kolesarska pot, električno kolo, okolje
Objavljeno: 28.08.2017; Ogledov: 580; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

7.
Razvoj vinsko-kolesarskega turizma v Prlekiji
Ines Horvat, 2019, diplomsko delo

Opis: Turizem je nekoč bil dostopen le premožnim družinam, dandanes pa je lahko skoraj vsakdo turist, ki ima željo potovati. Dostopnost do informacij in hitre prometne povezave omogočajo prepoznavnost in razvoj destinacij, kot je Prlekija. V diplomskem projektu se bomo osredotočili na vinski in kolesarski turizem. V okviru teoretičnih izhodišč so najprej opredeljeni pojmi, kot so turistična destinacija, podeželska destinacija, destinacijski management ter vinski in kolesarski turizem. Opredeljeni pojmi so nato podrobneje predstavljeni. V praktičnem delu je na podlagi teoretičnih izhodišč opisana Prlekija in analizirana turistična ponudba. Analiza ponudbe in trenutnega stanja turizma v destinaciji se je izvedla s pomočjo intervjuja in ankete,na tej osnovi pa je bila opravljena tudi SWOT analiza. V sklepnem delu smo povezali ugotovitve, potrdili ali ovrgli postavljene hipoteze in predstavili naše mnenje.
Ključne besede: območje Prlekije, destinacija, turizem, vino, kolesarstvo, zanimivosti
Objavljeno: 23.12.2019; Ogledov: 142; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (311,02 KB)

8.
Pomen laboratorijskih meritev za rezultat vožnje na čas v cestnem kolesarstvu
Andrej Hauptman, 2019, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomskega dela je bilo ugotavljanje in primerjanje pridobljenih podatkov iz laboratorijskih meritev in meritev v realnih pogojih – zunaj na terenu (kronometer na 10 km). V začetni fazi raziskovanja je bil pripravljen in izveden specifični protokol meritev za kolesarje specialiste za kronometer v laboratoriju. V drugem delu raziskovanja je bila izvedena simulacija tekmovalnih okoliščin, kjer smo s pomočjo spremljanja različnih parametrov, kot so izmenjava plinov, vsebnost koncentracije laktata v krvi, merjenje srčne frekvence, moči kolesarjev, analizirali in ocenjevali opravljeno delo in napor. Z vsemi izmerjenimi vrednostmi in statistično ovrednotenimi podatki bi lahko raziskava prispevala k boljšemu razumevanju vpliva vadbenega procesa na tekmovalno uspešnost vrhunskih kolesarjev.
Ključne besede: cestno kolesarstvo, vožnja na čas, učinkovitost, uspešnost
Objavljeno: 09.03.2020; Ogledov: 115; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici