| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrt kolesarske mreže v Občini Ruše : diplomsko delo
Til Egidij Toplak, 2023, diplomsko delo

Opis: Kolesarske površine je potrebno načrtovati tako, da so med seboj povezane in kolesarjem omogočajo neprekinjena ter varna potovanja. V diplomskem delu je proučena obstoječa zakonodaja in priporočila na področju načrtovanja kolesarske infrastrukture v Sloveniji. Prikazane so prednosti kolesarskega prometa in razlogi za izvedbo celovite kolesarske mreže. Na primeru Občine Ruše je izdelan načrt za vzpostavitev celovite kolesarske mreže na območju občine. Načrt je izdelan na podlagi opravljene analize stanja kolesarske infrastrukture in cilja po dvigu deleža kolesarskih potovanj v občini. Ugotovili smo namreč, da je z ustrezno zasnovano kolesarsko mrežo mogoče ustvariti pogoje za varno kolesarjenje in s tem prispevati k dvigu deleža kolesarskih potovanj v Občini Ruše.
Ključne besede: kolesarski promet, kolesarska mreža, načrtovanje, trajnostna mobilnost
Objavljeno v DKUM: 19.09.2023; Ogledov: 576; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (5,98 MB)

2.
Opravljanje kolesarskih izpitov v sodelovanju s Policijo : primer Osnovne šole Stična in Policijske postaje Grosuplje
Igor Mahnič, 2016, diplomsko delo

Opis: Za varno vožnjo kolesarjev v prometu je potrebno veliko znanja o cestnoprometnih predpisih, veliko strpnosti in pozornosti na ostale udeležence v prometu. Otroci se zelo zgodaj naučijo voziti s kolesom pri starosti v razmaku nekje od treh do petih let, kolesarske izpite za samostojno vožnjo tudi po cesti pa opravljajo že v petem razredu osnove šole med desetim in enajstim letom starosti. Kolo je eno najbolj okolju in zdravju prijaznih prevoznih sredstev. Kolesarski izpit je prvi izpit, ki ga lahko opravi otrok in daje otroku določeno samostojnost ter hkrati odgovornost za varno sodelovanje v prometu. Za otroka je na njegovi poti razvoja zelo pomemben. Otroci so teh prvih samostojnih korakov kot kolesarji veseli vendar hkrati prestrašeni. Starši naučijo otroke voziti se s kolesom na domačem dvorišču, vendar pravilne in s tem varne vožnje po cesti pa veliko otrok pred opravljanjem kolesarskega izpita ne pozna. Otroci so eni izmed najbolj ogroženih udeležencev v prometu vendar je njihovo vključevanje v promet nujno in najbolje je, da si z vključevanjem v promet kar najhitreje v otroštvu pridobijo izkušnje. Za njihovo zgodnje vključevanje v promet smo odgovorni starši, zato se moramo zavedati in vedno paziti, da smo jim za vzor. Vožnja s kolesom po cesti je za otroke zahtevnejša kot udeležba v prometu kot pešec, saj je potrebno znati ohranjati ravnotežje, imeti sposobnost upravljanja vozila, potrebno je znanje za vključevanje v promet. Predvsem pri znanju za vključevanje v promet je tisto, kjer se policisti PP Grosuplje in člani ZŠAM Ivančna Gorica trudijo otroke naučiti kaj največ kar se da za njihovo kolesarsko samostojnost v prometu. Policisti PP Grosuplje ter člani društva ZŠAM Ivančna Gorica z opravljanjem različnih preventivnih dejavnosti veliko pripomorejo k varnosti otrok OŠ Stična na poti v šolo. Predvsem v začetku septembra, ko se pouk ponovno začne. Skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu sodelujejo tudi pri projektu »Bodi viden, bodi previden«. Vloga policistov PP Grosuplje pri izobraževanju otrok na OŠ Stična je dokaj velika. Z izobraževanjem pričnejo že z učenci 1. razredov takoj ob začetku šolskega leta, katerim opravijo predavanja na temo varna pot v šolo, nato pa jim praktično prikažejo prečkanje ceste ter hoje po pločniku in hoje po cesti, kjer ni pločnika. Kasneje v 5. razredu izvajajo državni projekt Policist Leon svetuje. Projekt izvajajo s pomočjo delovnega zvezka, v katerem so poučni primeri na podlagi zgodb. Zgodbe zajemajo področje prometa, javnega reda in kazniva dejanja. Z učenci 5. Razredov sodelujejo tudi pri pripravi na kolesarski izpit in pri samem opravljanju kolesarskega izpita.
Ključne besede: promet, prometna varnost, kolesarji, kolesarski izpiti, osnovne šole, sodelovanje, policija, policijsko delo v skupnosti, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 06.12.2016; Ogledov: 1089; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

3.
UREDITEV KOLESARSKIH POVRŠIN V MESTU SLOVENJ GRADEC
Mitja Pungartnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava ureditev kolesarskih površin v mestu Slovenj Gradec. Pri ureditvi smo si pomagali z analizo obstoječega stanja, ki je izhodišče za predlagane rešitve. V analizi obstoječega stanja so podrobneje predstavljene obstoječe kolesarske površine, ki so razdeljene glede na vrsto kolesarskih povezav. Končno stanje analize prikazuje, da največji problem predstavlja nepovezanost kolesarskih površin med seboj, kar se odpravi s predlogi novih kolesarskih površin, ki bodo omogočile boljšo dostopnost. Nove kolesarske površine so predlagane s poudarkom na souporabi voznega pasu oziroma uporabi ureditve »sharrow«, ki obravnava kolesarje kot enakovredne udeležence v prometu skupaj z ostalimi. Nove kolesarske površine so predstavljene po odsekih, katerih potek in ureditev je podrobno predstavljena. Podani so tudi predlogi parkirišč za kolesarje, ki bodo ob pričakovanem povečanju kolesarskega prometa zadostili potrebam stacionarnega prometa.
Ključne besede: kolesarske površine, kolesarski promet, sharrow, parkirišča za kolesarje
Objavljeno v DKUM: 11.02.2016; Ogledov: 1516; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (18,00 MB)

4.
IDEJNE REŠITVE KOLESARSKIH POVRŠIN ZNOTRAJ NASELIJ
Mitja Črnčec, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi so predstavljene vrste kolesarskih površin v naseljih ter na kratko opisane njihove ključne lastnosti. Prikazane so nekatere možne rešitve izvedbe posameznih kolesarskih površin s pripadajočimi profili. Dokument vsebuje tudi opis kriterijev, s katerimi lažje izberemo ustrezen tip kolesarske infrastrukture.
Ključne besede: kolesarske površine, kolesarske steze, kolesarska infrastruktura, kolesarski promet
Objavljeno v DKUM: 08.09.2014; Ogledov: 1912; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (3,05 MB)

5.
Kolesarjenje na območju Mestne občine Ptuj
Uroš Cajnko, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava kolesarjenje v Mestni občini Ptuj. Najprej so v uvodnem poglavju predstavljene prednosti kolesarjenja s poudarkom na okoljskem vidiku. V nadaljevanju je predstavljen kolesarski promet v Republiki Sloveniji ter njegova navezava na kolesarske poti v Mestni občini Ptuj. Predstavljene so tudi smernice razvoja kolesarskega omrežja. Prav tako so predstavljene najnovejše ureditve kolesarskega prometa iz tujine, njihovi izvedeni ukrepi in predstavljeni rezultati, na podlagi katerih bi lahko podobno načrtovali kolesarsko omrežje tudi v Mestni občini Ptuj. V jedru diplomskega dela so predstavljene značilnosti obstoječega stanja kolesarskih površin v Mestni občini Ptuj, ločeno za mestni in zunajmestni kolesarski promet. Analizirane so pomembnejše kolesarske ureditve in podani predlogi ter konkretni ukrepi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti oziroma izboljšanje trenutnega stanja. Predstavljeni so tudi ukrepi za spodbuditev večje uporabe kolesa kot vsakodnevnega prevoznega sredstva. V zadnjem poglavju smo se posvetili še razvoju kolesarskega turizma v Mestni občini Ptuj, analizirali trenutno stanje ter predlagali izboljšave k večjemu razmahu kolesarskega turizma v Mestni občini Ptuj.
Ključne besede: kolesarjenje, kolesarski promet, Mestna občina Ptuj, kolesarski turizem
Objavljeno v DKUM: 10.10.2012; Ogledov: 2382; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (7,24 MB)

6.
UPRAVLJANJE IN UREJANJE KOLESARSKIH PROMETNIH POVRŠIN V MESTU ZREČE
Lovrencij Kovše, 2012, diplomsko delo

Opis: Z uporabo kolesa lahko danes v naših mestih in naseljih nadomestimo del vsakodnevnih prevozov, ki bi jih drugače opravili z motornimi vozili. Kolo kot prevozno sredstvo lahko uporabljamo tako za prevoz na delo, za turistične namene, športno-rekreacijski ali povsem zdravstveno-preventivnih razlogov. Dejstvo je, da ustrezno načrtovana, zgrajena in vzdrževana kolesarska infrastruktura predstavlja enega izmed ključnih faktorjev pri povečanju uporabe koles v prometu. Diplomsko delo obravnava problematiko obstoječih površin za kolesarje v Zrečah. Na osnovi opravljene analize obstoječega stanja na področju površin za kolesarje ter na osnovi definiranih turistično zanimivih ciljev, so v nadaljevanju podani projektni in prometno-tehnični elementi za ureditev predlaganih novih kolesarskih površin. Predstavljene so tudi lokacije za ureditev parkirnih prostorov za kolesa z izposojo koles in predlog ureditve informacijske točke. Z izgradnjo celovite mreže kolesarskih površin in z učinkovitim upravljanjem z obstoječimi kolesarskimi površinami lahko doprinesemo k razvoju tako turizma, kot tudi k popularizaciji uporabe koles v prometu, na območju občine Zreče.
Ključne besede: kolesarski promet, kolesarske površine, kolesarska infrastruktura
Objavljeno v DKUM: 14.06.2012; Ogledov: 2498; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (4,63 MB)

7.
STRATEGIJA RAZVOJA KOLESARSKEGA PROMETA V MESTNI OBČINI MURSKA SOBOTA
Gregor Klarič, 2012, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo obravnava stanje kolesarskega prometa v Mestni občini Murska Sobota in predloge za njegovo izboljšanje. V začetku diplomskega dela so podane nekatere osnovne definicije s področja prometa. V osrednjem delu diplome je predstavljeno orodje Bypad ter izsledki njegove implementacije v Mestni občini Murska Sobota. V zadnjem delu je podan akcijski načrt z naborom nekaterih ukrepov, ki jih uporabljajo v kolesarsko razvitih državah. V skladu z akcijskim načrtom in ugotovitvami, ki smo jih pridobili z analizo potovalnih navad prebivalcev v obravnavanem območju, smo podali strategijo razvoja kolesarskega prometa v treh fazah.
Ključne besede: kolesarski promet, strategija razvoja kolesarskega prometa, bypad
Objavljeno v DKUM: 01.06.2012; Ogledov: 1987; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (7,21 MB)

8.
UREDITEV KOLESARSKEGA PROMETA V OBČINI POLZELA
Metka Plaskan, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazana ureditev kolesarskega prometa v Občini Polzela. Opisane so analize obstoječega stanja kolesarskega prometa in prikazane najbolj primerne možnosti za ureditev le tega. Poudarek je tudi na statistiki celotnega kolesarskega prometa. V nadaljevanju je opisana prometna strategija kolesarstva in postopki načrtovanja kolesarske infrastrukture z vsemi tehničnimi oblikami izvedbe. Poglavje sklep navaja ugotovitve, mnenje in ukrepe za izboljšave celotne kolesarske infrastrukture v obravnavani Občini Polzela.
Ključne besede: kolesarska infrastruktura, kolesarske površine, kolesarski promet
Objavljeno v DKUM: 21.12.2011; Ogledov: 2752; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (2,93 MB)

9.
KOLESARSKI PROMET V OBČINI LAŠKO
Urška Skalič, 2011, diplomsko delo

Opis: Ob zelo hitri in stalni rasti števila motornih vozil v zadnjem času posvečamo vedno večjo pozornost negativnim vplivom na okolje in varnosti v prometu. Kolo omogoča za okolje najsprejemljivejšo in najprijaznejšo osnovno mobilnost. Prednosti pred drugimi prometnimi sredstvi so predvsem zmanjševanje onesnaževanja zrak in hrupa, zmanjševanje obremenjenosti centrov mest z motornimi vozili in varčevanje z energijo. Diplomsko delo zajema teoretične in zakonodajne značilnosti kolesarskega prometa. Predstavljeno je obstoječe stanje kolesarskih površin v občini Laško ter možnosti za njihov nadaljnji razvoj.
Ključne besede: kolesarski promet, kolesarske površine, varnost
Objavljeno v DKUM: 08.12.2011; Ogledov: 2285; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (3,06 MB)

10.
SISTEM ZA SPREMLJANJE STANJA KOLESARSKE MREŽE
Josip Rotar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj sistema za spremljanje stanja kolesarske mreže. Prototip sistema za interaktivno grafično upravljanje s podatki o kritičnih točkah na kolesarskih povezavah temelji na prosto dostopnih digitalnih prostorskih podatkih in spletnih tehnologijah. V začetnem delu so predstavljene osnovne definicije ustreznih izrazov. Sistemska analiza, načrt, implementacija in uporaba sistema, so razdelani v osrednjem delu. Na koncu je podan razmislek o možnostih nadaljnjega razvoja sistema v skladu s sodobnimi trendi informacijskih tehnologij in priložnostih za aktivnejšo participacijo skupnosti pri izboljševanju razvoja prometa.
Ključne besede: kolesarski promet, kritične točke, geografski informacijski sistemi, podatkovne baze, spletne aplikacije, aktivna participacija skupnosti
Objavljeno v DKUM: 18.12.2009; Ogledov: 3185; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

Iskanje izvedeno v 1.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici