| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO NAČRTOVANJE IN IZDELAVA IZOLACIJSKIH OBLOG V PODJETJU ISOMAT
Domen Zaberčnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje proces računalniško podprtega konstruiranja izolacijskih oblog z namenom soočenja s problematiko izdelave takšnih vrst izdelkov in z namenom izdelave vzorčnih kosov na 3D obdelovalnem stroju, kar bi omogočilo pričetek proizvodnje različnih izolacijskih oblog. Najbolj pomemben rezultat te naloge pa bo, dolgoročno gledano, serijska izdelava izolacijskih oblog za prodajo na domačem in tudi na tujem trgu.
Ključne besede: računalniško podprto načrtovanje, izolacijske obloge, koleno, T-kos, plašči podnic posod, Pro/Engineer Wild Fire 4.0
Objavljeno: 02.04.2010; Ogledov: 1766; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

2.
Sistematična razvrstitev električne medicinske opreme in instrumentov pri artroskopskih posegih
Nadja Klemenčič, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo opisali artroskopijo in njene začetke. Predstavili smo električno medicinsko opremo in instrumente, ki se uporabljajo pri artroskopskih posegih in vsebino operacijskih setov, ki jih uporabljamo pri tovrstnih operacijah. Artroskopske posege smo sistematično razdelili v posamezne faze in razvrstili medicinske aparate ter instrumente znotraj teh faz glede njihove uporabe. S slikovnim gradivom in opisom medicinskih aparatov in instrumentov smo želeli omogočiti operacijskemu osebju lažjo predstavo priprave električne medicinske opreme in instrumentov pri artroskopiji.
Ključne besede: artroskopija, električna medicinska oprema, instrumenti, kirurški seti, operacijsko osebje, koleno.
Objavljeno: 09.12.2011; Ogledov: 1775; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

3.
Artroskopska operacija kolena
Tjaša Brezovnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Artroskopska operacija kolena je invazivna diagnostična in/ali terapevtska metoda. Artroskopija sklepov omogoča vpogled v notranjost sklepa, ocenitev struktur, postavitev diagnoze in hkrati možnost operativne oskrbe. Artroskopija je prinesla tudi veliko sprememb v zdravstveni negi.
Ključne besede: endoskopija, koleno, zdravstvena nega, rehabilitacija kolena, artroskopija kolena, bolečina
Objavljeno: 06.01.2015; Ogledov: 1194; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

4.
Zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri obravnavi športnih poškodb kolena
Martin Šijanec, 2014, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Kolenski sklep je eden najbolj poškodovanih sklepov našega telesa in med športniki so v večini primerov najbolj prizadeti mladostniki in mlajši odrasli, zato je nujna pravilna diagnostika, zdravstvena nega in rehabilitacija. Metodologija: V diplomskem delu smo predstavili zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre pri obravnavi športnih poškodb kolena. V teoretičnem delu smo predstavili tipične športne poškodbe kolena, prvo pomoč pri športni poškodbi kolena, vlogo medicinske sestre kot zdravstvenega vzgojitelja pri vsakdanjem delu s pacienti s poškodbo kolena in pri rehabilitaciji ter pomen fizikalne terapije bolnika po poškodbi kolena. S pomočjo anketnega vprašalnika smo želeli izvedeti, kolikšen pomen ima zdravstvena vzgoja pri obravnavi pacienta s poškodbo kolena, od sprejema do rehabilitacije, ali so medicinske sestre vključene v proces rehabilitacije in dovolj izobražene na tem področju, zanimalo nas je tudi, ali anketirano strokovno osebje pozna prvo pomoč ob športni poškodbi kolena. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da so medicinske sestre in zdravstveni tehniki dovolj ozaveščeni o zelo pomembni vlogi zdravstvene vzgoje od samega sprejema bolnika v bolnišnico do samega odpusta v domačo okolje. Večina anketiranih je svoje znanje rehabilitacije označila kot dobro ali zadovoljivo, saj se udeležujejo izobraževanj, vendar se jih večina redko vključuje v proces rehabilitacije bolnikov. Nekateri bi želeli pridobiti tudi več znanj s področja fizioterapije. Ugotovili smo tudi, da anketiranci dobro poznajo ukrepe prve pomoči ob poškodbi kolena. Sklep: Za medicinsko sestro je bistveno, da bolnike motivira in z njimi zdravstveno-vzgojno sodeluje. Z zdravstveno vzgojo skuša medicinska sestra vplivati na ljudi, da bi zdravje sprejeli kot največjo vrednoto, ga varovali in poiskali pomoč, ko jo potrebujejo. Poškodovanca mora naučiti svoje zdravje ohranjati in ga po poškodbi naučiti živeti s svojimi zmožnostmi.
Ključne besede: koleno, poškodbe kolena, prva pomoč, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1162; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

5.
Športna rehabilitacija po rekonstrukciji sprednje križne vezi pri nogometaših
Aleksander Narić, 2019, diplomsko delo

Opis: Poškodba sprednje križne vezi je v zadnjih letih ne samo pri nogometaših, temveč tudi pri ostalih športnikih prepogost razlog za prenehanje s treniranjem. Je ena izmed težkih poškodb, saj zahteva dolgotrajno rehabilitacijo. Če poznamo anatomsko razlago kolena in nastanek teh poškodb, je večja možnost trenerjev, da izoblikujejo program, ki bi zmanjšal nastanek tovrstnih poškodb kolena. V uvodnem delu zaključnega dela sta predstavljeni anatomija in biomehanika kolena, kjer smo opisali celoten sklep, mišice in vezi, ki ga obdajajo. Omenili smo vrste in nastanek poškodb v kolenu, simptome in znake, ki nastanejo ob poškodbi, ter kako bi zmanjšali oziroma preprečili kolenske poškodbe. Sledi pa tudi kratek opis poteka priprave na rekonstrukcijo križne vezi. V glavnem delu smo se osredotočili na različne faze rehabilitacije po operativnem posegu. Sledi faza športne rehabilitacije, kadar nogometaša počasi pripravljamo na večje napore in vrnitev k normalnemu treniranju z žogo. Podali smo tudi opis testiranj za preverjanje fizične pripravljenosti nogometaša. Zaključno delo je namenjeno vsem športnikom in športnim delavcem za pomoč pri preprečevanju nastanka poškodb ter za lažjo pomoč pri rehabilitaciji in vrnitev v popoln trenažni proces.
Ključne besede: koleno, športna rehabilitacija, križna vez, nogomet.
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 123; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici