| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinek krajše meditativne in dihalne tehnike pri žalujočih z varnim stilom navezanosti : magistrsko delo
Tanja Goltnik, 2024, magistrsko delo

Opis: Žalovanje je normativna čustvena izkušnja, ki se pojavi po izgubi ljubljene osebe, živali ali predmeta, ter je ena izmed najbolj bolečih in stresnih izkušenj v življenju. Kljub dobri raziskanosti procesa žalovanja v strokovni literaturi smo ob pregledu opazili, da primanjkuje preprostih, hitro delujočih in ekonomsko učinkovitih tehnik za izboljšanje telesnega in duševnega zdravja žalujočih. Namen tega magistrskega dela je zato bil preučiti učinke koherentne meditacije in tehnike cikličnega vzdihovanja na proces žalovanja pri žalujočih z varnim stilom navezanosti, kjer prevladuje internalizirana nadaljujoča se vez s pokojnikom. Izvedli smo randomizirano kontrolirano študijo, kjer smo 20 udeležencev razdelili bodisi v skupino, ki je dnevno izvajala vodeno koherentno meditacijo (eksperimentalna skupina), bodisi v skupino, ki je dnevno izvajala dihalno tehniko cikličnega vzdihovanja (kontrolna skupina), v skupnem trajanju štiri tedne. Z mešano ANOVO smo preverili učinek omenjenih tehnik na intenzivnost simptomov žalovanja, uravnavanje čustev, osamljenost, posttravmatsko rast ter pozitiven in negativen afekt. Statistične analize niso pokazale statistično značilnih učinkov na merjene konstrukte, kar pripisujemo večjemu osipu udeležencev, individualizaciji procesa žalovanja in tudi pomanjkljivostim eksperimentalnega dizajna. Kljub temu ima raziskava pomembne implikacije za nadaljnje raziskovanje na tem področju, hkrati pa smo v okviru magistrskega dela ustvarili veliko materialov, ki se lahko uporabijo v prihodnjih projektih.
Ključne besede: srčna koherenca, meditacija, fiziološki vzdihi, žalujoči, varen stil navezanosti
Objavljeno v DKUM: 04.04.2024; Ogledov: 124; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (10,10 MB)

2.
Besedilna analiza člankov stalne rubrike Življenje nas uči revije Ognjišče
Marjana Širec, 2016, diplomsko delo

Opis: Revija Ognjišče izhaja že od leta 1965. Najprej je bil to majhen zvežčič, za katerega sta sprva skrbeli župniji Koper in Postojna. Imel je ožji krog bralcev in že takrat najdemo nekatere rubrike, ki so ohranjene še v današnji izdaji revije Ognjišče. Skozi zgodovino so se spreminjali oblika in velikost ter tudi obseg revije. Danes je do omenjene revije mogoče dostopati na več načinov; preko interneta, vendar ni mogoče prebrati celotnih člankov, potem lahko revijo kupimo v »cerkvenih« prodajalnah, naročimo na dom ali jo imamo naročeno preko župnije. Gradivo člankov iz rubrike Življenje nas uči smo poiskali v arhivu knjižnic Teološke fakultete in Univerzitetne knjižnice. Ker gre za vsebine, ki vsebujejo versko tematiko, gradivo ni vsesplošno dostopno. V nalogi smo predstavili teorijo komuniciranja, Griceovo sodelovalno načelo in Leechevo vljudnostno načelo. V teoretičnem delu smo omenili še govorno dejanje ter podrobno opredelili besedilo in njegove značilnosti. Na podlagi teorije smo analizirali stalno rubriko Življenje nas uči revije Ognjišče. Na podlagi skupnih tem člankov iz let 2004 in 2014 smo analizirali zunanjo zgradbo, slogovni postopek in notranjo zgradbo. Ugotavljali smo, katero načelo vsebujejo izbrani članki. Opazovali smo razlike v zgradbi člankov med letoma 2004 in 2014.
Ključne besede: komuniciranje, besedilo, kohezija in koherenca, verska tematika, revija Ognjišče.
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 1702; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

3.
DETEKCIJA SPREMEMB V RADARSKIH SLIKAH SAR
Rok Izak, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisan princip detekcije sprememb površja Zemlje s pomočjo radarskih slik SAR, ki so bile zajete s satelitom TanDEM-X. Opisani so tudi principi delovanja radarja z umetno odprtino, načini zajema podatkov ter osnove interferometrije V prvem sklopu magistrskega dela, je bil cilj predlagati metodo za zaznavo gozdne površine v slikah SAR. V drugem delu so bile s pomočjo SAR interferometrije zaznane spremembe na kroni gozdov v okolici Postojne. Slike SAR, so bile zajete v razmaku leta oziroma dveh, zato se je v tem času spremenila postavitev satelitov v orbiti. Uporabili smo satelitske slike, ki so bile zajete z različno pravokotno oddaljenostjo med sateliti, ki vpliva na resolucijo višine. Dobljeni rezultati, prikazujejo detekcijo sprememb med leti 2012 in 2014 za območje Postojne.
Ključne besede: SAR, TerraSAR-X, TanDEM-X, interferometrija, koherenca, detekcija sprememb, IDL, SNAP
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1259; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (7,89 MB)

4.
Elipsa kot stavčnopovedni in besedilni pojav
Mira Krajnc Ivič, Andreja Žele, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: The paper Ellipsis as a sentence and textual phenomenon presents ellipsis as a textual valence phenomenon and its recognition in text/discourse on the material of Slovene language. Ellipsis is a linguistically-systemically predictable omission. As a systemic phenomenon, it belongs (based on frequency of occurrence) primarily to the textual plane. Ellipsis can be seen as expressionless content, or the non-worded content of textual valence; it is therefore an expression of textual valence within the sentence structure (and broader) and often a stylistic phenomenon. Ellipsis is more likely to occur in narrower-interest dialogical texts with predominantly practical-communicative content and verbs with absolute semantic valence ranging from one- to three-valence verbs. One would expect the appearance of ellipsis to be less frequent in monological wider-interest texts: for instance, in speeches by members of city council. With its textuality, the text creates alternatives and provides a selection of these, so that recurrence of particular sections of text is either permitted or withheld in accordance with its participants (authors and recipients) beliefs and presuppositions, which are also reflected in the economy of language and in the flout or/and violation of the maxims of Grices co-operative principle. That is also connected to the functional sentence perspective with its possibility of adapting word order to the content or actual meaning of the sentence.
Ključne besede: slovenščina, besediloslovje, valenca, koherenca, kohezija
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1213; Prenosov: 115
URL Povezava na celotno besedilo

5.
PROCESIRANJE OPTIČNIH VLAKENSKIH SENZORJEV Z ANALIZO PROSTORSKEGA INTERFERENČNEGA VZORCA
Danijel Šipoš, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan princip izdelave cenovno učinkovitega senzorja za merjenje raztezka oz. razlike optične poti z uporabo standardnih optičnih vlakenskih komponent. Rešitev temelji na analizi prostorskega interferenčnega vzorca, katerega zajemamo z detektorjem in podatke naprej obdelamo na razvijalni plošči STM32F4. Merilna vrednost se izloči s pomočjo matričnega računa, preko katerega izračunamo razliko optične poti reda svetlobne dolžine.
Ključne besede: prostorski interferenčni vzorec, koherenca, merjenje raztezka, interferometer
Objavljeno v DKUM: 16.12.2013; Ogledov: 2113; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (7,90 MB)

Iskanje izvedeno v 0.68 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici