| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova procesa nabave v trgovskem podjetju
Sebastijan Ropič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz dveh sklopov. Na začetku je obravnavana pereča tematika nabavnih procesov, ki v trgovskem podjetju povzročajo daljše čakalne dobe in slabšo odzivnost glede na spremembe trga. Podane so informacije o trenutnem stanju, prav tako je nazorno prikazana tudi rešitev problema. Drugi del zajema opis zalog in delovanje sistema v podjetju. Na podlagi pridobljenih procesnih ugotovitev je na kratko predstavljeno poslovanje podjetja skozi leta, najboljše blagovne skupine, ki omogočajo rast, ter rešitve, ki bi bile dobrodošle pri ohranjanju dobrega konkurenčnega poslovanja na trgu. Zanimivo je, da so prikazani prihranki dokaj veliki že pri manjših količinah, kar lahko pomeni velik uspeh ob vpeljavi prikazanih procesov v vseh državah, v katerih je podjetje prisotno.
Ključne besede: Prenova procesov, trgovsko podjetje, konkurenčnejše poslovanje, koeficient obračanja zalog.
Objavljeno: 18.12.2013; Ogledov: 1223; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

2.
IZBOLJŠAVA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PORODNIŠNICI LJUBLJANA
Marinka Vukadinović, 2011, diplomsko delo

Opis: V zdravstvu se nenehno srečujemo s pomanjkanjem denarnih sredstev, saj je realizacija stroškov v primerjavi s planiranimi stroški vedno večja. Vodstva posameznih klinik v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sprejemajo različne ukrepe z namenom obvladovanja stroškov poslovanja. Predvsem sprejemajo sanacijske ukrepe na področju akutne bolnišnične obravnave, cen zdravstvenih storitev, študentskega dela ter dežurnih služb. Sama sem zaposlena v lekarni Ginekološke klinike, kjer se vsakodnevno ukvarjam s pripravo in odpremo zdravil ter medicinskega materiala na posamezne oddelke. Menim, da je poslovna učinkovitost poleg sprejetih sanacijskih ukrepov v veliki meri odvisna tudi od uspešnosti in učinkovitosti materialnega poslovanja. Tako smo v diplomskem delu opredelili problematiko previsokih zalog, s katero se srečujemo na Ginekološki kliniki. Možnosti izboljšanja skladiščnega poslovanja vidimo v centralizaciji depojev zdravil in medicinskega materiala kot tudi v optimalnih naročilnih količinah (ONK) ob uporabi primernega sistema za kontrolo zalog. Določanje ONK za vse artikle, ki jih uporabljajo oddelki, bi bilo preveč zamudno, saj jih je bilo v času našega raziskovanja skupno kar 513 različnih vrst. Zato smo izpostavili pomembnost ABC in XYZ analize, s katero smo izločili tisti mali, a najbolj pomemben segment zdravil in medicinskega materiala. To je material, ki po ABC in XYZ analizi spada v skupino AX, za katero je značilno, da predstavlja največji delež porabe in ima konstantno porabo. Doseganje boljših ekonomskih učinkov v skladiščnem poslovanju vidimo predvsem v centralizaciji depojev ter v uporabi modela ONK na artiklih skupine AX. Na koncu diplomskega dela smo primerjali rezultate predlaganih izboljšav s trenutnim stanjem ter prikazali vpliv optimizacije na koeficient obračanja zalog in znižanje skupnih stroškov zalog.
Ključne besede: optimizacija zalog, stroški zalog, management zalog, dnevi vezave sredstev, koeficient obračanja zalog, centralizacija depojev
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 1672; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

3.
PLANIRANJE PROIZVODNJE MEHANSKE OBDELAVE TLAČNIH ULITKOV
Sašo Stanojević, 2011, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je raziskan in opisan sistem planiranja proizvodnje mehanske obdelave tlačnih ulitkov ter analiza stroškov v podjetju Mariborska Livarna Maribor oziroma v poslovni enoti Alutec v Lenartu. V uvodnem delu je predstavitev podjetja kot celote ter tudi opisi poslovnih enot. V teoretičnem delu diplomske naloge je opisano planiranje proizvodnje, namen in cilji planiranja, časovna obdobja planiranja. Predstavljena je tudi teorija uravnavanja zalog, vrste zalog ter stroški zalog. V praktičnem delu diplomske naloge je predstavljen sistem planiranja proizvodnje mehanske obdelave tlačnih ulitkov v poslovni enoti Alutec. Predstavljena je tudi strategija podjetja in predvidevanje povpraševanja. V nadaljevanju praktičnega dela diplomske naloge je opisan tudi sistem uravnavanja zalog v podjetju. V analizi stroškov sem podal teoretični opis stroškov ter se opredelil na stroške določenega artikla mehanske obdelave. S stroškovno analizo sem dobil oceno stroškov, ki nastanejo pri izdelavi tega artikla ter tako tudi stroške in dobiček, kateri nastanejo v serijski proizvodnji 20000 kosov, v obdobju enega meseca.
Ključne besede: tlačni ulitki, mehanska obdelava, zaloge, koeficient obračanja zalog, analiza stroškov.
Objavljeno: 14.03.2011; Ogledov: 1794; Prenosov: 288
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

4.
KAKO IZBOLJŠATI MANAGEMENT ZALOG V PODJETJU PRELOG D.O.O.
Mitja Baskar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnaval in proučeval pomen zalog za podjetje in problematiko njihovega managementa (načrtovanje, vodenje, kontrola, analiza zalog). V podjetju predstavljajo zaloge trgovskega blaga pomembno postavko kratkoročnih sredstev, zato je zelo pomemben njihov management zalog, saj so z njimi povezani določeni stroški, ki neposredno vplivajo na uspešnost poslovanja. V vsebinskem smislu je diplomsko delo razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem s pomočjo domače in tuje literature opredelil vlogo in pomen zalog ter njihovega managementa. V praktičnem delu je na kratko predstavljeno podjetje Prelog d.o.o. in njihov obstoječi management zalog. S pomočjo analize in preučitve dejanskega stanja sem na koncu podal določene predloge, s katerimi bi lahko v podjetju povečali učinkovitost managementa zalog in s tem večjo uspešnost poslovanja.
Ključne besede: zaloge, management zalog, analiziranje zalog, koeficient obračanja zalog, ABC analiza, stroški zalog
Objavljeno: 11.11.2010; Ogledov: 1904; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

5.
ZNAČILNOSTI UPRAVLJANJA ZALOG V PODJETJU SLOVENIJALES TRGOVINA d.o.o.
Franc Črnjavič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo in proučujemo pomen zalog za podjetje in problematiko njihovega upravljanja. V vsebinskem smislu je diplomsko delo razdeljeno na dva dela. V prvem delu opisujemo teoretična izhodišča za obravnavo zalog. Vsebinsko drugi del pa se nanaša na proučevanje upravljanja z zalogami v konkretnem podjetju. Po uvodni predstavitvi področja in metodologije raziskovanja v prvem poglavju sledi teoretična obravnava zalog v drugem poglavju, kjer zraven njihovega pomena za podjetje, predstavljamo tudi delitve zalog po vrstah. Zraven obravnave stroškov zalog in z njimi povezane problematike, ne moremo mimo dejavnikov, ki vplivajo na obseg zalog. V okviru tretjega poglavja obravnavamo značilnosti in cilje upravljanja zalog ter možne pristope k spremljanju njihovega obsega. Zaradi različnega pomena in vpliva posameznih postavk zalog na poslovanje podjetja je potrebna poglobljena analiza zalog, ki jo v izbranem poglavju predstavljamo skozi koeficient obračanja zalog in ABC analizo. Četrto poglavje je namenjeno predstavitvi modelov uravnavanja zalog ob pomoči katerih si podjetja skušajo zagotoviti optimalno količino naročila, ki bi se odražala v minimalnih stroških zalog. Osredotočamo se predvsem na proučevanje modelov zalog povezanih z neodvisnim povpraševanjem. Predstavljamo model optimalne količine, model optimalne količine z upoštevanjem popustov ter Q sistem in P sistem spremljanja zalog. Skozi teoretični del diplome, ki obsega navedena poglavja od 1 do 4, prehajamo na praktični del naloge, kjer v petem poglavju predstavljamo konkretno trgovsko podjetje Slovenijales trgovina, njegov zgodovinski razvoj ter organiziranost. Opisujemo obstoječe stanje na področju upravljanja z zalogami ter analiziramo zaloge po posameznih prodajnih programih. Skozi preučitev dejanskega stanja na koncu podajamo predloge, s katerimi bi lahko povečali učinkovitost na področju upravljanja z zalogami.
Ključne besede: Zaloge, upravljanje zalog, analiziranje zalog, koeficient obračanja zalog, ABC analiza, modeli uravnavanja zalog
Objavljeno: 02.12.2009; Ogledov: 3153; Prenosov: 854
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

6.
IZBOLJŠAVA OBVLADOVANJA ZALOG POLIZDELKOV IN VHODNIH MATERIALOV V KOVINOPLASTIKI LOŽ D.D
Katarina Ravšelj, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsakemu podjetju je pomembno zadovoljstvo svojih kupcev, saj se le tako ohranja nadaljnje sodelovanje z obstoječimi in novimi kupci. Za zadovoljevanje kupca je poleg kvalitete in cene zelo pomembna tudi fleksibilnost. Pod fleksibilnostjo razumemo kratke dobavne roke za končne izdelke, ki pa jih dosežemo s politiko varnostnih zalog vhodnih materialov ali pa z varnostnimi zalogami lastnih polizdelkov, kar pa za podjetje ni ravno ugodno. Zato mora podjetje zgraditi takšen sistem upravljanja zalog, da bo zadovoljilo svoje kupce in pri tem tudi optimiziralo zaloge polizdelkov in vhodnih materialov. Z optimiziranjem zalog v podjetju se znižujejo stroški poslovanja, kar pozitivno vpliva na njegov poslovni rezultat in konkurenčno prednost na trgu. Pri tem ima zelo pomembno vlogo logistika. V procesu optimizacije zalog je potrebno aktivno sodelovanje služb v podjetju, ki so posredno ali direktno odgovorne za zaloge. Podjetje se vsakodnevno sooča z veliko konkurenco pri prodaji svojih končnih izdelkov na svetovnem trgu. Za uspešno poslovanje in obstoj podjetja je zelo pomembno zniževanje stroškov poslovanja. Med te stroške uvrščamo stroške, ki so povezani s previsokimi zalogami vhodnih materialov in lastnih polizdelkov, ki jih podjetje potrebuje za nemoteno proizvodnjo. Zato mora imeti podjetje učinkovit model uravnavanja zalog, če hoče uspešno in ekonomično spremljati in upravljati z zalogami teh polizdelkov. Prav učinkovitost sistema za upravljanje zalog je vprašljiva in pomanjkljiva v mnogih podjetjih.
Ključne besede: zaloga, polizdelki, ABC analiza, dobavitelj, strošek, proizvodnja, sistem MRP, plan, koeficient obračanja zalog
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2217; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici