| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VKLJUČENOST ETIKE V RAČUNOVODSKO IZOBRAŽEVANJE
Nina Vlaj, 2010, diplomsko delo

Opis: Računovodski strokovnjaki morajo imeti poleg strokovne usposobljenosti razvite tudi etične sposobnosti, ki jim pomagajo, da pri svojem delu sprejemajo odločitve, ki so etično pravilne. Čeprav je etika vključena v kodekse poklicne etike, je pomembno, da je vključena tudi v računovodsko izobraževanje. Etično izobraževanje spodbuja študente k etičnemu razmišljanju ter razvija njihove poklicne vrednote in etično vedenje. S tem namenom je IFAC izdal IES 4 ter IEPS 1, ki so v pomoč pri izvajanju etičnega izobraževanja v računovodskih programih. Da bi ugotovili kako je etika vključena v računovodsko izobraževanje v Sloveniji, smo pregledali študijske programe na EPF v Mariboru in EF v Ljubljani. EPF trenutno ponuja dva izbirna predmeta iz etike, EF pa enega. Glede na stare študijske programe na EPF se je vključenost etike v bolonjskih programih povečala, medtem, ko je na EF vključenost etike enaka kot pri starih programih. Primerjali smo tudi vključenost etike v izobraževanju za strokovne nazive v Sloveniji in ZDA, kjer smo podrobneje pregledali zahteve za pridobitev strokovnega naziva pooblaščeni revizor oz. CPA, kot ga imenujejo v ZDA. V Sloveniji se za pridobitev strokovnega naziva pooblaščeni revizor preizkusi tudi znanje iz poslovne etike, medtem, ko se v ZDA zahteve za pridobitev strokovnega naziva CPA razlikujejo od države do države. Ugotovili smo tudi, da se etika v računovodskih izobraževalnih programih največkrat pojavlja kot sestavni del predmetov, kot sta računovodstvo in revizija, pod temo kodeksi poklicne etike računovodij in revizorjev.
Ključne besede: etika, kodeks poklicne etike, IES 4, IEPS 1, etično izobraževanje
Objavljeno: 23.09.2010; Ogledov: 1464; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (531,60 KB)

2.
PREDLOGI SPREMEMB KODEKSA POKLICNE ETIKE NOTRANJEGA REVIZORJA
Nina Tuš, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Danes ima vsak uglednejši poklic svoj kodeks poklicne etike. Tako ima svoj kodeks tudi poklic notranjega revizorja. Ta jim služi kot vodilo pri opravljanju nalog revidiranja v smislu zapovedovanja kaj je prav in kaj narobe. V poslovnem svetu so nastali in še nastajajo razni računovodski škandali, ki jih kodeks kot ga poznamo sedaj, ni predvideval. Kodeks poklicne etike notranjega revizorja potrebuje spremembe in dopolnitve predvsem na področju prilagodljivosti. Načela, ki se nanašajo na strokovnost, neodvisnost in določila, ki se nanašajo na kršitve kodeksa bi potrebovala spremembe in dopolnitve v smislu večje prilagodljivosti na spreminjajoče se razmere v poslovnem svetu. Kodeks pri nas ni spoštovan v tolikšni meri kot bi moral biti. Da bi revizorji vsa načela lažje spoštovali, bi jih bilo potrebno malo spremeniti. Nekatera načela potrebujejo le majhne dopolnitve ali spremembe, nekatera pa so potrebna temeljite prenove.
Ključne besede: Notranji revizor, kodeks poklicne etike, neodvisnost, strokovnost, računovodski škandali.
Objavljeno: 03.12.2010; Ogledov: 1471; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (479,55 KB)

3.
POTREBNE SPREMEMBE KODEKSA POKLICNE ETIKE NOTRANJIH REVIZORJEV
Nina Falež, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Notranji revizorji morajo pri opravljanju svojega dela upoštevati tudi Kodeks poklicne etike notranjega revizorja. Ta jim pomaga, da so njihove poklicne odločitve etično pravilne in nesporne. Kodeks že sedem let ni bil posodobljen, zato so potrebne nekatere dopolnitve. Razmere so se spremenile in Kodeks določenih kršitev, ki se v zadnjem času pojavljajo, sploh ne predvideva. Notranji revizorji so v večini zadovoljni z obstoječim Kodeksom, vendar pa na določenih področjih ta vseeno potrebuje spremembe. Potrebno bi bilo urediti sankcioniranje kršitev in pa zaščititi notranje revizorje pred pritiski, ki so jim izpostavljeni. Kodeks bi moral imeti večjo težo in veljavo. Da so določene spremembe potrebne, se zaveda tudi Slovenski inštitut za revizijo, saj je v načrt dela za leto 2011 vključil tudi prenovo Kodeksa poklicne etike notranjih revizorjev.
Ključne besede: notranje revidiranje, notranji revizor, hierarhija pravil revidiranja, Kodeks poklicne etike notranjega revizorja.
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 1502; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (570,87 KB)

4.
ETIČNI KODEKS KOT MOŽNO PRAVILO O RUTINSKEM ODLOČANJU: PRIMER IZBRANE ORGANIZACIJE
Alen Vogrinčič, 2011, diplomsko delo

Opis: Kodeks poklicne etike računovodje je najpomembnejšo sodilo za rutinsko etično odločanje in spada v skupino pomembnih moralnih vodil, ki posamezniku nakažejo, kako ravnati pri določenih etično spornih situacijah. Skozi diplomski seminar smo poskušali s teoretičnega vidika opredeliti poslovno etiko, temeljna pravila odločanja, s poudarkom na rutinskem etičnem odločanju in naloge etike podjetja. Predstaviti smo želeli etične problemske ravni, etične dileme in razlogi za neetično ravnanje, s katerimi se srečujejo računovodski strokovnjaki pri opravljanju svojega poklica. Naš namen je bil, da prikažemo tudi nevarnosti, s katerimi se srečujejo računovodski strokovnjaki pri svojem delu. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo na organizaciji XXX, d.o.o. izvedli raziskavo o etiki in etičnih odločitvah. Ugotovili smo, da je kodeks poklicne etike največkrat uporabljeno sodilo za rutinsko etično odločanje računovodskih strokovnjakov. Ugotovilo smo tudi, da računovodski strokovnjaki zavestno sodelujejo v nezakonitih in nedovoljenih dejavnostih. S takšnim ravnanjem mečejo slabo luč na njihov poklic in na Zvezo računovodij, finančnikov in revizorjev.
Ključne besede: poslovna etika, etične dileme, neetična delovanja, pravila odločanja, Kodeks poklicne etike računovodje
Objavljeno: 13.12.2011; Ogledov: 1954; Prenosov: 449
.pdf Celotno besedilo (476,40 KB)

5.
PREDNOSTI IN SLABOSTI REVIDIRANJA INFORMACIJSKIH SISTEMOV V SLOVENIJI V PRIMERJAVI Z ZDRUŽENIMI DRŽAVAMI AMERIKE
Sandra Čarkić, 2012, diplomsko delo

Opis: Učinkovit informacijski sistem je ključnega pomena za uspešno in konkurenčno poslovanje. Učinkovit informacijski sistem, ki je skladen z zakonom, s standardi, smernicami in z dobro prakso, zagotovimo z revizijo informacijskih sistemov. Revizija informacijskih sistemov je neodvisno presojanje varne, pravilne in učinkovite rabe vseh virov informacijskega sistema. V diplomskem delu smo proučevali revidiranje informacijskih sistemov v Sloveniji v primerjavi z Združenimi državami Amerike. Ugotovili smo, da so standardi, smernice in Kodeks poklicne etike revizorjev informacijskih sistemov povzeti po standardih ameriške organizacije ISACA, katere članica je tudi Slovenija. Zato o prednostih in slabostih pravzaprav ni mogoče govoriti. V obeh državah pa so bili sprejeti zakoni, pravila in drugi predpisi, po katerih morajo revizorji informacijskih sistemov delovati. V Združenih državah Amerike je revizija informacijskih sistemov splošno uveljavljeno področje, je samostojna veja revidiranja in polovica notranjih revizorjev v večini organizacij je revizorjev informacijskih sistemov. V Sloveniji revizija informacijskih sistemov v primerjavi z Združenimi državami Amerike še vedno ni splošno uveljavljeno področje. Za večino organizacij je omenjena revizija še vedno zgolj strošek in dodatna obveznost.
Ključne besede: informacijski sistem, revizija informacijskih sistemov, ISACA, CISA, Kodeks poklicne etike, COBIT, ITIL, ISO/IEC 1779, CAAT
Objavljeno: 29.08.2012; Ogledov: 1497; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (647,83 KB)

6.
TOLMAČENJE KRETANJA V PRIMERJAVI Z ZVOKOVNIM TOLMAČENJEM
Maja Krajnc, 2014, diplomsko delo

Opis: Tolmačenje kot prevodoslovna dejavnost omogoča prenos informacij in kulturnih značilnosti med različno govorečimi osebami oz. skupinami. Sam razvoj in potek tolmačenja je historično gledano doživel mnogo sprememb, ki niso nastopile samo v opredeljevanju pojma tolmačenja, ampak tudi pri oblikovanju različnih vrst tolmačenja. Tolmačenje je disciplina, ki se je poslužuje tako slišeča kot tudi neslišeča družba. Tolmači nastopijo na delo, ko osebe ne ali slabo razumejo in govorijo jezik sogovorca. Tolmačenje je mlada disciplina ter vedno bolj nepogrešljiv del družbe. To velja tako za zvokovno oz. govorjeno tolmačenje kot tudi za tolmačenje kretanja oz. znakovnega jezika. Tolmačenje kretanja oz. znakovnega jezika je vrsta tolmačenja, ki v osnovi izhaja iz zvokovnega oz. govorjenega tolmačenja. Med obema vrstama tolmačenja obstajajo tako podobnosti kot razlike. Tolmačenje kretanja oz. znakovnega jezika je bilo skozi razvoj deležno mnogih ovir in preprek, ki so oteževale, vendar pa ne onemogočile vstop v slišečo družbo. Tolmači kretanja se ob komunikaciji poslužujejo znakovnega jezika, kretenj. Znakovni jezik je jezik, ki se ga poslužujejo države po vsem svetu, kar pomeni, da obstaja več različnih vrst znakovnega jezika, ki se med seboj razlikujejo. Tolmačenje kretanja oz. znakovnega jezika je tako kot zvokovno oz. govorjeno tolmačenje svetovno razširjeno in tolmači kretanja oz. znakovnega jezika morajo, tako kot vsi drugi tolmači, v okviru svojega dela upoštevati pravila, ki jih narekuje kodeks poklicne etike.
Ključne besede: Tolmačenje, vrste tolmačenja, znakovni jezik, kretanje, zvokovno tolmačenje, tolmačenje kretanja, kodeks poklicne etike
Objavljeno: 24.09.2014; Ogledov: 913; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (373,27 KB)

7.
ANALIZA NEETIČNIH PRITISKOV NA POSLOVANJE RAČUNOVODSKEGA PODJETJA
Rok Neuvirt, 2014, diplomsko delo

Opis: V zadnjih letih smo priča povečanemu neetičnemu ravnanju v podjetjih. Etično in družbeno ravnanje postaja vse pomembnejše tako na zasebnem kot na poslovnem področju, kot tudi vprašanje, kaj je prav in kaj ne. S temi vprašanji so se zaradi pritiska javnosti podjetja začela intenzivno ukvarjati šele v zadnjem času. V diplomskem seminarju Analiza neetičnih pritiskov na poslovanje računovodskega podjetja smo se posvetili neetičnim vplivom na izbrano računovodsko podjetje XY, s.p. Skozi diplomski seminar smo poskušali s pomočjo teoretičnih pristopov opredeliti etiko, poslovno etiko in kakšna je koristnost in potrebnost etike za podjetje. Predstaviti smo želeli etiko v računovodskem podjetju, Kodeks poklicne etike računovodje in pomen etičnega računovodstva za računovodsko podjetje. Pozornost smo namenili temu, kaj so etične dileme v računovodskem podjetju, kateri so najpogostejši pritiski na računovodje za neetična ravnanja v računovodskih podjetjih in predstavili znane primere neetičnih ravnanj v računovodskih podjetjih pri nas in v tujini, da smo lahko predstavili svoje ugotovitve in predloge za zmanjšanje neetičnih pritiskov v računovodskih podjetjih. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo se posvetili izbranemu računovodskemu podjetju XY, s.p., kjer smo izvedli analizo neetičnih vplivov na podjetje. Ugotovili smo, da so v podjetju v večini seznanjeni z etiko in Kodeksom poklicne etike računovodij in da v izbranem podjetju ravnajo v skladu s tem kodeksom. V podjetju so do sedaj že bili deležni neetičnih pritiskov in to nas je pripeljalo do ugotovitev, kateri so najpogostejši neetični pritiski v tem podjetju in kako se na njih odzovejo ter kaj o njih menijo. Prav tako smo ugotovili, da se v zadnjem času v podjetju pojavljajo neetični pritiski, ampak niso pogosti. Te ugotovitve so nas pripeljale do odgovora, da se računovodja v večini primerov zavestno odloči, da ne bo upošteval etičnih pravil in bo ravnal neetično. S tem v daljšem časovnem obdobju dela škodo predvsem sebi in podjetju, v katerem je zaposlen.
Ključne besede: etika, etične dileme, etika v računovodstvu, Kodeks poklicne etike računovodje, neetični pritiski
Objavljeno: 27.10.2014; Ogledov: 775; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

8.
STANJE OZAVEŠČENOSTI ŠTUDENTOV IN UČITELJEV RAČUNOVODSTVA V SLOVENIJI O FORENZIČNEM RAČUNOVODSTVU IN GOSPODARSKEM KRIMINALU
Barbara Landeker, 2015, magistrsko delo

Opis: Eden izmed najpomembnejših mehanizmov pri odkrivanju in preprečevanju gospodarskih kaznivih dejanj je forenzično računovodstvo. Na podlagi znanja, ki ga premore forenzični računovodja in orodij, ki se jih poslužuje pri opravljanju dela pomaga pravosodnim organom pri izvrševanju nalog v kazenskem postopku. Forenzično računovodstvo je v pomoč tudi vodstenemu organu podjetja pri vzpostavitvi notranjih kontrol ter odkrivanju že nastalih gospodarskih kaznivih dejanjih. V teoretičnem delu raziskave smo s pomočjo domače in tuje literature predstavili gospodarski kriminal in njegove pravne podlage v Sloveniji. Predstavili smo tudi kakšne so naloge in pristojnosti forenzičnega računovodstva, področje gospodarskega kriminala, ki ga pokriva forenzično računovodstvo, kako se bojuje in katera orodja uporablja pri odkrivanju. Empirični del raziskave je namanjen predvsem razrešitvi problema, saj v Sloveniji ni znano, kakšna je ozaveščenost študentov smeri računovodstva in revizije ter visokošolskih učiteljev in sodelavcev na ekonomskih fakultetah o forenzičnem računovodstvu in gospodarskem kriminalu v Sloveniji. V ta namen smo pripravili anketni vprašalnik s trditvami, ki podajajo odgovore na zastavljene hipoteze: H1: Raven ozaveščenosti o vsebini forenzičnega računovodstva med študenti smeri računovodstva in revizije je nizka. H2: Raven ozaveščenosti o stanju gospodarskega kriminala med študenti smeri računovodstva in revizije je nizka. H3: Raven ozaveščenosti o vsebini forenzičnega računovodstva med visokošolskimi učitelji in sodelavci na ekonomskih fakultetah v Sloveniji je nizka. V vzorcu 1 so zajeti študentje smeri računovodstva in revizije, v vzorcu 2 pa profesorji računovodstva. Anketiranje je potekalo na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru ter Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Po opravljeni analizi vseh odgovorov smo v statističnem programu SPSS dobili zanimive rezultate. Rezultati so namreč pokazali, da so študentje zelo dobro ozaveščeni z vsebino forenzičnega računovodstva in stanjem gospodarskega kriminala. Tudi raven ozaveščenosti o vsebini forenzičnega računovodstva med visokošolskimi učitelji in sodelavci je visoka. Zavrgli smo vse tri zastavljene hipoteze in prišli do novih spoznanj.
Ključne besede: gospodarski kriminal, forenzično računovodstvo, forenzični računovodja, računovodske prevare, kreativno računovodstvo, davčne utaje, kodeks poklicne etike forenzičnega računovodja
Objavljeno: 13.01.2016; Ogledov: 827; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

9.
PRIMERJAVA ETIKE KNJIGOVODJE MALE DRUŽBE S PRIDOBITNO DEJAVNOSTJO IN ETIKE KNJOGOVODJE RAČUNOVODSKEGA SERVISA S PRIDOBITNO DEJAVNOSTJO
Špela Bolarič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočili na etiko knjigovodjev oz. primerjavo med etiko računovodij računovodskih servisov malih družb s pridobitno dejavnostjo in kjnigovodjev malih družb s pridobitno dejavnostjo. Na začetku smo predstavili pojav in pojem etike, ter kodekse in pravnoformalne vire, ki posegajo v etiko knjigovodstva in računovodstva. Zanimalo nas je s katerimi etičnimi dilemami in spornimi praksami se srečujejo knjigovodje računovodskih servisov in knjigovodje v malih družbah. Ugotovili smo, da se z etičnimi dilemami pri vodenju knjig pogosteje srečujejo knjigovodji, zaposleni v računovodskih servisih. Prednost pri odločitvah dajejo etičnemu kodeksu. Knjigovodji zaposleni v malih družbah se redkeje srečuejo z etičnimi dilemami, pri odločitvah sledijo zakonu.
Ključne besede: knjigovodja računovodskega servisa, knjigovodja male družbe, kodeks poklicne etike, etične dileme
Objavljeno: 25.08.2016; Ogledov: 319; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (412,01 KB)

10.
PRIMERJAVA ETIKE KNJIGOVODJE V MALI DRUŽBI Z NEPRIDOBITNO DEJAVNOSTJO V PRIMERJAVI Z ETIKO KNJIGOVODJE V RAČUNOVODSKEM SERVISU S PRIDOBITNO DEJAVNOSTJO
Sandra Planinčić, 2016, diplomsko delo

Opis: Etika je del vsakega posameznika, osebna etična stališča se prenašajo tudi v poslovni svet. V računovodstvu je pomen etike še posebej izrazit, saj je računovodja vpet v poslovno ravnanje in odgovarja različnim interesnim skupinam. Etično ravnanje računovodij je bistveno za ustrezen položaj in verodostojnost računovodske stroke zato se vse več pozornosti posveča samemu delovanju računovodske stroke ter upoštevanju njenih etičnih standardov. Kodeks poklicne etike računovodij predstavlja napotek in obvezo za poklicno delovanje računovodij. Računovodjem nudi oporo pri delovanju v skladu z osebnimi vrednotami in vrednotami okolja ter pomoč pri doseganju zaupanja nadrejenih in lastnikov. Opravili smo empirično raziskavo o odnosu do etike dveh ciljnih skupin računovodij, in sicer tisti, ki opravljajo svoje poklicno delo v nepridobitni dejavnosti in drugi, ki delo opravljajo v računovodskem servisu s pridobitno dejavnostjo. Na podlagi rezultatov raziskave lahko sklepamo, da računovodje pri opravljanju svojega poklicnega dela niso svobodni in neodvisni. Rezultat je vsekakor zaskrbljujoč, saj je posledično lahko vprašljivo ravnanje računovodij v skladu s pravili stroke in lastnim poklicno- etičnim prepričanjem.
Ključne besede: etika, računovodja, neodvisnost, kodeks poklicne etike
Objavljeno: 25.08.2016; Ogledov: 323; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici