| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PRODAJNA KOCKA ZALOŽBE ROKUS KLETT
Petra Prelog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo opisali problem izdelave prodajnih analiz v našem podjetju in poiskali rešitev le-tega. V turbulentem poslovnem okolju je konkurenčna prednost razpolaganje s kvalitetnimi in relevantnimi informacijami, ki so podlaga za pravilne odločitve. Orodja za poslovno poročanje so primerna za zagotavljanje teh zahtev. Pregledali smo ponudbo orodij za poslovno poročanje in pregledali primernost le-teh. Analizirali smo stanje orodij za poslovno poročanje v podjetju in ugotavljali primernost za reševanje naših problemov v povezavi z analizami. V nalogi smo ugotovili, da je za naše podjetje najprimernejša izbira uvedba orodja OLAP. Z njim bo podjetje prišlo do kvalitetnih analiz, ki bodo izdelana veliko hitreje in ne bodo ovirala delovanja informacijskega sistema ter njegovih uporabnikov.
Ključne besede: poslovno poročanje, orodja za poslovno poročanje, orodja OLAP, OLAP kocka, nadzorna plošča, poslovna poročila.
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 1532; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (717,63 KB)

4.
POSTAVITEV PODATKOVNEGA SKLADIŠČA IN SISTEMA POROČANJA ZA JAVNI ZAVOD LEKANE LJUBLJANA
Boštjan Kustec, 2010, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavljam projekt izgradnje podatkovnega skladišča za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Kot uvod je predstavljena problematika poslovne inteligence, teorija podatkovnega skladišča, nato analiza stanja in izdelava arhitekture sistema. V nadaljevanju je predstavljena izdelava rešitve za poslovno obveščanje za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Predstavljeni so ključni gradniki poslovne inteligence s tehnologijo Microsoft, gradnja OLAP kock, poročil in preglednic s pomočjo Microsoft Office orodij.
Ključne besede: Podatkovno skladišče, poslovna inteligenca, OLAP kocka, ETL, Microsoft SQL.
Objavljeno: 20.01.2011; Ogledov: 1994; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

5.
SPROTNA ANALITIČNA OBDELAVA V IZBRANEM PODJETJU
Kristjan Brodej, 2010, diplomsko delo

Opis: Ob dandanašnjih zaostrenih gospodarskih razmerah in hudi konkurenci na vedno bolj globalnih trgih so podjetja primorana v optimizacijo poslovnih in proizvodnih procesov. Učinkovito in hitro poslovno odločanje tako podjetjem predstavlja znatno konkurenčno prednost. Zato v zadnjem desetletju ravno poslovna inteligenca postaja ena glavnih tehnoloških prioritet podjetij. Diplomska naloga obravnava sprotno analitično obdelavo, eno pomembnejših tehnologij poslovne inteligence. V njej opredelimo tehnologijo, predstavimo njene komponente ter na praktičnem primeru podjetja Unior d.d. prikažemo njeno implementacijo z orodjem Oracle OLAP.
Ključne besede: OLAP, poslovna inteligenca, poslovno odločanje, podatkovno skladišče, OLAP kocka
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 2004; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

6.
Resonančni grafi nekaterih nanocevk in njihova struktura
Martina Berlič, 2013, doktorska disertacija

Opis: Lucasove kocke so bile vpeljane kot nov model komunikacijskega omrežja. Množica vozlišč Lucasove kocke Λn je množica vseh binarnih nizov dolžine n brez zaporednih enic ter enice na prvem in zadnjem mestu. Dve vozlišči Lucasove kocke sta sosedni, če se razlikujeta na natanko enem mestu. Ogljikove nanocevke so odkrili pred dvajsetimi leti in imajo zelo zanimivo kemijsko strukturo in lastnosti. Predstavili bomo izvirne rezultate o resonančnih grafih odprtih, enoslojnih ogljikovih nanocevk. Resonančni graf aromatskih ogljikovodikov odraža strukturo njegovih 1-faktorjev, oziroma modelira interakcijo med vsemi obstoječimi Kekuléjevimi strukturami ustrezne kemijske molekule. Najprej se omejimo na nanocevke, imenovane ciklični polifenantreni in jihove resonančne grafe. Nato rezultat razširimo in vpeljemo tako imenovane ciklične fibonacene. Izkaže se, da so pripadajoči resonančni grafi izomorfni Lucasovim kockam (skupaj z izoliranima vozliščema v sodem primeru). Slednje prinese nov rezultat o bijektivnem odnosu med maksimalnimi resonantnimi množicami cikličnega fibonacena in maksimalnimi hiperkockami njegovega resonančnega grafa, ki omogoča vpogled v strukturo resonančnih grafov cikličnih fibonacenov in s tem v strukturo Lucasove kocke. Nazadnje se posvetimo ogljikovim nanocevkam imenovanim ciklični polipireni in pojasnimo strukturo njihovih resonančnih grafov; to je unija amalgama dveh Lucasovih kock s kartezičnim produktom n kopij P3 in izoliranim vozliščem.
Ključne besede: ogljikova nanocevka, 1-faktor, Kekuléjeva struktura, resonančni graf, Z-transformirani graf, resonantna množica, Lucasova kocka.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1261; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (23,53 MB)

7.
ANALIZA IN PRIMERJAVA OLAP-ORODIJ
Simon Ivanuša, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi proizvajalcev orodij OLAP, splošnemu razumevanju in predstavitvi tehnologije sprotne analitične obdelave podatkov. Predstavljeni so zametki razvoja podatkovnih skladišč in večdimenzionalnega podatkovnega modela, prikazani so gradniki in elementi dimenzijskega modeliranja ter funkcije, ki jih opravljajo in ponujajo. V sklopu dela predstavljamo tudi analizo konkurenčnih proizvajalcev orodij OLAP. Predstavljena je arhitektura posameznega proizvajalca orodij OLAP in analiza uporabe posameznega orodja OLAP na testnem podatkovnem skladišču in v naprej načrtovanem večdimenzionalnem podatkovnem modelu. Prikazani so ključni rezultati primerjav na podlagi raziskav, analiz in ugotovitev.
Ključne besede: OLAP, podatkovna kocka, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, analiza, primerjava
Objavljeno: 04.09.2012; Ogledov: 1782; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

8.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA IZOBRAŽEVALNO USTANOVO
Ksenija Ofentavšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje zgradbo in uporabo podatkovnih skladišč. Podrobneje je opisana arhitektura podatkovnih skladišč. Jedro podatkovnih skladišč je OLAP kocka, ki jo modeliramo s snežinkasto in zvezdno podatkovno shemo. Prikazana je izdelava vrtilnih tabel v programu Excel. V diplomskem delu je predstavljen izdelan model podatkovnega skladišča za izobraževalno ustanovo in bazo v Accessu in poročila, izdelana s pomočjo vrtilnih tabel.
Ključne besede: podatkovno skladišče, proces ETL, kocka OLAP, zvezdna shema, snežinkasta shema, arhitektura podatkovnih skladišč
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1381; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

9.
Paradoks netranzitivnih kock
Janja Primožič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava paradoks netranzitivnih kock. V uvodnem delu sta predstavljena sam izvor in definicija netranzitivnih kock, ki sta podkrepljena tudi s primeri. V naslednjem poglavju se omejimo na Efronove in Miwinove netranzitivne kocke. Sledita poglavji, ki povzemata konstrukcijo netranzitivnih kock ter paradoks netranzitivnih kock bolj na široko. Na koncu sta poglavji, kjer se v prvem osredotočimo na uravnovešene netranzitivne kocke in v drugem na netranzitivne kocke, ki so čimbolj podobne standardni kocki.
Ključne besede: netranzitivna kocka, netranzitivna dominantnost, Efronova kocka, Miwinova kocka, uravnovešena kocka
Objavljeno: 09.07.2013; Ogledov: 990; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (280,58 KB)

10.
OLAP ORODJA IN PREDNOSTI TER SLABOSTI NJIHOVE UPORABE
Jernej Omulec, 2013, diplomsko delo

Opis: Številna podjetja se že poslužujejo uporabe poslovne inteligence. Definiramo jo lahko kot programsko opremo, katera s pomočjo najnovejših tehnologij organizira številne informacije, katere so v podjetju potrebne za povečanje profita. Seveda poslovna inteligenca kot program sama po sebi ne bo prinesla profita. Za izboljšanje delovanja potrebujemo ljudi, kateri bodo podane informacije razbrali in pozitivno izkoristili. Tukaj ne smemo pozabiti enega pomembnega dejstva: čeprav imamo najdražjo in najboljšo programsko opremo poslovne inteligence, nam ta ne bo pomagal, če je ne bomo znali maksimalno izkoristiti. Poslovna inteligenca in OLAP orodja so samo pripomoček – pripomoček kateri drastično olajša sprejemanje odločitev analitikov in managerjev. V OLAP orodju lahko tvorimo OLAP kocke, s katerimi tvorimo večdimenzionalne informacije. Sprotna analitična obdelava podatkov nam omogoča hitro delovanje in preprosto izvajanje analiz. In prav na tem temelji OLAP: hitra analiza deljenih večdimenzionalnih informacij.
Ključne besede: Poslovna inteligenca, OLAP, OLAP kocka, SAP, Oracle, MicroStrategy
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 1039; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici