| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 66
Na začetekNa prejšnjo stran1234567Na naslednjo stranNa konec
1.
Kako izboljšati podobo računovodskih poklicev?
Valentina Križanec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno, kako se je začelo trgovati in kako je nastalo računovodstvo skozi stoletja. V literaturi najdemo tudi različne definicije računovodstva. Pravzaprav ni enotne razlage, lahko pa vse definicije, ki so jih navedli znani računovodje in inštituti, povzamemo v eno opredelitev. Predstavljeni so tudi ostali računovodski poklici, kot so revizorji in knjigovodje. Pri knjigovodjah je prestavljeno, s katerimi opravili se ukvarjajo v organizacijah, kakšne knjigovodske listine uporablja in kako. Pri revizorjih je opisano, kdo vse lahko opravlja to delo, kako ga opravljajo in kakšni so dogovorjeni postopki izvajanja revizijskih del. V raziskovalnem delu je iz različnih člankov predstavljeno, kako v različnih državah dojemajo računovodstvo in na splošno računovodje, kakšen je ugled računovodij po svetu in kaj bi lahko spremenili ter popravili za bolšji ugled le-teh.
Ključne besede: računovodstvo, revizija, knjigovodstvo, podoba, poklic
Objavljeno: 03.09.2021; Ogledov: 85; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (476,16 KB)

2.
Računovodstvo in umetna inteligenca
Mateja Komplet, 2020, diplomsko delo

Opis: Računovodstvo in umetna inteligenca se med seboj vedno bolj prepletata in povezujeta. Zaradi nenehnega napredka sodobne tehnologije je pomembno, da se računovodska podjetja zavedajo nujnosti implementacije umetne inteligence v njihovo poslovanje. Obravnavana tema v diplomskem projektu je zato računovodstvo v povezavi z umetno inteligenco, kjer smo se osredotočili na tri izbrane poklice, in sicer računovodja, knjigovodja in revizor. Izbrana delovna mesta smo opredelili glede na sedanjost in prihodnost. V začetku diplomskega projekta smo pojma računovodstvo in umetna inteligenca najprej konkretno opredelili in ju predstavili. Osredotočili smo se na njuno povezavo, saj se dandanes umetna inteligenca že uporablja v poslovanju. Umetna inteligenca je prisotna že v vseh izbranih poklicih, zato je pomembno razmišljati tudi o prihodnosti računovodstva. Pojavi se vprašanje o nadomestitvi delovnih mest z uporabo umetne inteligence. Ker menimo, da je prihodnost v računovodstvu pomembna, smo predstavili tudi predvidevanja ter mnenja raznih avtorjev o nadomestitvi delovnih mest v računovodstvu.
Ključne besede: računovodstvo, umetna inteligenca, prihodnost računovodstva, knjigovodstvo, revizija.
Objavljeno: 02.11.2020; Ogledov: 272; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1021,05 KB)

3.
Upravljanje z energijo na šolskem centru celje
Aleš Ferlež, 2019, magistrsko delo

Opis: Energetsko učinkovita gradnja predstavlja pomembno področje v skrbi za čistejše okolje in varčevanje z naravnimi viri. Javne stavbe predstavljajo velik potencial za prihranke energije in ena izmed teh stavb je tudi Šolski center Celje. V magistrski nalogi je predstavljeno teoretično področje upravljanja z energijo v javnem sektorju, energetski pregled zgradbe Šolskega centra Celje in energetsko poročanje na portalu ministrstva za infrastrukturo. Pri energetskem pregledu so nakazane možnosti učinkovite rabe energije oziroma zmanjšanje stroškov ogrevanja, porabe električne energije in zemeljskega plina. Predlagani ukrepi so ločeni na organizacijske in investicijske ukrepe ter vplivajo na učinkovito rabo energije in znižanje stroškov.
Ključne besede: energetsko upravljanje, javni sektor, energetski pregled, energetsko knjigovodstvo
Objavljeno: 19.03.2019; Ogledov: 895; Prenosov: 0

4.
Analiza vrednosti in učinek izbranih spremenljivk na prihodkovno tveganje, obdelanih po fadn
Nina Sečko, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Poslovanje kmetije je povezano z različnimi tveganji, na eni strani je lahko dohodek kmetije odvisen od okoljskih sprememb, na drugi strani pa na stabilnost dohodka vplivajo spremembe cen kmetijskih izdelkov na globalnem trgu. Prihodkovno tveganje postaja v kmetijstvu pomembno področje raziskav, tako z vidika kmetije kot tudi kmetijske politike. Upravljanje s prihodkovnimi tveganji omogoča stabilnejše poslovanje, s tem pa tudi učinkovitejše delovanje kmetijskih gospodarstev. Iz mreže računovodskih podatkov kmetijskih gospodarstev (ang. FADN) je bilo v raziskavo vključenih 55 kmetij z območja Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje v letih od 2011 do 2015. Metodologija FADN zbira podatke o prihodkovnem stanju in uspešnosti poslovanja kmetijskih gospodarstev v vseh državah Evropske unije. V analizo smo vključili naslednje spremenljivke: bruto dodana vrednost, polna delovna moč, kmetijska zemljišča v uporabi, število glav velike živine, skupna vrednost proizvodnje, skupna vrednost rastlinske proizvodnje, skupna vrednost živinorejske proizvodnje, bilanca tekočih subvencij in davkov. Raziskava je pokazala, da se z višanjem izbranih spremenljivk bruto dodana vrednost povečuje. Najvišja vrednost Spearmanovega korelacijskega koeficienta po posameznih letih, ter s tem močna statistično značilna korelacija, je bila ugotovljena med spremenljivkama bruto dodana vrednost in skupna vrednost proizvodnje, najnižja pa med bruto dodano vrednostjo in polno delovno močjo. Proučili smo še medsebojni odnos preučevanih spremenljivk za povprečje petih let in dobili v vseh primerih statistično značilne pozitivne korelacije. Nadalje smo iz longitudinalnih podatkov za spremenljivko bruto dodana vrednost za vsako kmetijo izračunali koeficient variabilnosti, ki predstavlja mero za prihodkovno tveganje. Analiza je pokazala, da kmetijska zemljišča v uporabi, število glav velike živine, skupna vrednost proizvodnje, skupna vrednost rastlinske proizvodnje, skupna vrednost živinorejske proizvodnje, bilanca tekočih subvencij in davkov statistično značilno negativno korelirajo s spremenljivko prihodkovno tveganje. Izjema je spremenljivka polna delovna moč, ki s prihodkovnim tveganjem ni značilno povezana.
Ključne besede: FADN-knjigovodstvo, BDV, povezanost spremenljivk, prihodkovno tveganje
Objavljeno: 20.04.2018; Ogledov: 1504; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

5.
Naklonjenost umetni inteligenci med uporabniki knjigovodskih storitev
Mitja Pesek, 2017, diplomsko delo

Opis: Inovativnost je gonilo razvoja. Tako kot druga področja je bilo knjigovodstvo in računovodstvo po razvoju računalništva deležno korenitih sprememb. Knjigovodski procesi so v okviru tega razvoja postali digitalizirani, ročni vnosi knjigovodskih podatkov pa omejeni, dostop do podatkov je postal preprostejši. Sedaj pa nekateri strokovnjaki vidijo nov prelom na področju računalništva – v umetni inteligenci. Zato smo v diplomskem projektu obravnavali naklonjenost umetni inteligenci med uporabniki knjigovodskih storitev. Pri tem smo opredelili posamezne pojme, kot je umetna inteligenca, umetna inteligenca v knjigovodstvu, knjigovodstvo ter uporabniki knjigovodskih storitev. Želeli smo ugotoviti, katere napredne knjigovodske rešitve ponujajo razvijalci in ponudniki programskih rešitev na tem področju. Prav tako smo želeli ugotoviti, pri katerih knjigovodskih procesih lahko umetna inteligenca nadomesti knjigovodjo. V empiričnem delu smo s pomočjo ugotovitev iz virov in literature s krajšo raziskavo proučili razširjenost uporabe funkcionalnosti umetne inteligence med uporabniki knjigovodskih storitev in naklonjenost umetni inteligenci med njimi. Ugotovili smo, da je razširjena uporaba zgolj nekaterih funkcionalnosti inteligentne programske opreme, kateri pa so uporabniki knjigovodskih storitev v povprečju naklonjeni.
Ključne besede: umetna inteligenca, knjigovodstvo, uporabniki knjigovodskih storitev, programske rešitve.
Objavljeno: 01.12.2017; Ogledov: 613; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

6.
Presoja primernosti celovite informacijske rešitve X-Bir za računovodski servis
Mojca Rep, 2016, diplomsko delo

Opis: Dandanes si uspešnega poslovanja podjetja ne moremo zamisliti brez dobre informacijske podpore. Računalniški programi in spletne aplikacije so postali ključnega pomena za hiter in učinkovit boj s konkurenco. Zato je celovita informacijska rešitev temelj dobrega poslovanja podjetja. V diplomski nalogi je raziskana presoja primernosti celovite informacijske rešitve X-bir za računovodski servis. V prvem in drugem delu so proučene teoretične in zakonske značilnosti računovodstva, ki se navezujejo na računovodske servise, in informacijska podpora računovodstvu. Tukaj smo ugotovili, da v večini delo računovodskega servisa obsega knjigovodenje, računovodsko predračunavanje, analiziranje, nadziranje in informiranje, pa je bolj značilno za notranje računovodstvo večjih podjetij. V tretjem delu pa smo proučili teoretični in praktični vidik računalniškega programa X-bir za računovodski servis. Ugotovili smo, da lahko program v celoti podpira vsa področja računovodstva, če so pravilno vneseni vsi parametri in kontrole, vendar se računovodski servisi v večini poslužujejo samo knjigovodenja.
Ključne besede: X-Bir, računovodski servis, knjigovodstvo, računovodstvo, informacijska rešitev
Objavljeno: 02.09.2016; Ogledov: 444; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

7.
POSEBNOSTI RAČUNOVODENJA SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV NORMIRANCEV V PRIMERJAVI Z OBIČAJNIMI SAMOSTOJNIMI PODJETNIKI
Tina Vrečar, 2015, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji je samostojni podjetnik za mnoge podjetnike prva oblika opravljanja dejavnosti. Zaradi recesije, s katero se je srečala tudi Slovenija, je vse več ljudi ostajalo na cestah zaradi propada velikega števila podjetij. Zato so bili nekateri posamezniki prisiljeni ustanoviti svoje podjetje in si s tem prislužiti vsakdanji kruh. Nekateri so želeli z ustanovitvijo lastnega podjetja uresničiti svoje sanje in se s svojim znanjem in izkušnjami dokazati preko lastnega podjetja. Za samostojnega podjetnika je pomembno, da opravlja dejavnost, ki je pridobitna in da vodi posle samostojno. Tudi samostojni podjetnik mora imeti računovodstvo, tako kot vsako podjetje, saj je pomembna poslovna funkcija. Dobro mora poznati vodenje poslovnih knjig, evidenc in davščin. Poznamo pa tudi samostojnega podjetnika, ki ima status normiranca. Razlike pri normirancu in običajnem podjetniku se vidijo predvsem v računovodenju in pri ugotavljanju davčne osnove. Običajni podjetnik se lahko odloča, ali bo vodil poslovne knjige po načelih enostavnega knjigovodstva ali pa po načelih dvostavnega knjigovodstva. Računovodenje podjetnika normiranca pa se razlikuje od računovodenja običajnega samostojnega podjetnika. Poslovne dogodke lahko podjetnik evidentira na različne načine, odvisne od velikosti podjetja. Diplomski projekt zajema tudi anketni vprašalnik, v katerem nas je predvsem zanimalo, ali lahko študent Ekonomsko-poslovne fakultete vodi računovodenje samostojnega podjetnika normiranca.
Ključne besede: samostojni podjetnik, pridobitna dejavnost, normiranec, knjigovodstvo, računovodenje
Objavljeno: 22.10.2015; Ogledov: 999; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

8.
RAČUNOVODSTVO DRUŽINSKIH PODJETIJ
Ines Šipek, 2012, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji ter prav tako drugje po svetu je družinsko podjetništvo zelo razširjeno. Največkrat so družinska podjetja majhna, se pa najdejo tudi velike korporacije, ki imajo večinski del podjetja v lasti ene družine. Družinska podjetja se od ostalih razlikujejo po svojih lastnostih, prednostih ter slabostih. Že besedna zveza družinsko podjetje nam pove, da je sistem takega podjetja sestavljen iz neke družine ter podjetja. Družina je tista zaradi katere so velikokrat prisotna čustva in vrednote njenih članov, podjetje pa predstavlja organizacijo katere namen je uspešno delovati na trgu in večati njeno vrednost. Za vsako podjetje pa je pomembno, da ima računovodstvo organizirano v skladu s predpisi in potrebami. Namen diplomskega seminarja je predstavitev računovodstva majhnega družinskega podjetja Cvetličarna Palma s.p. Preučila sem funkcije njegovega računovodstva, ki so knjigovodenje, predračunavanje, nadziranje in analiziranje. Predstavila sem tudi računovodske informacije ter kaj je v zvezi z njimi potrebno vedeti.
Ključne besede: družinsko podjetje, majhno podjetje, družina, računovodstvo, knjigovodstvo, predračunavanje, nadziranje, analiziranje, računovodske informacije.
Objavljeno: 27.11.2012; Ogledov: 1365; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (657,41 KB)

9.
PRIMERJAVA MED POPOLDANSKIM IN NAVADNIM SAMOSTOJNIM PODJETNIKOM
Anita Kavaš, 2012, diplomsko delo

Opis: Svetovna gospodarska kriza je kriva, da v zadnjem času propada veliko število podjetij. Posledica tega je velika stopnja brezposelnosti. Nekateri posamezniki so tako prisiljeni ustanoviti svojo podjetje, spet drugi začutijo priložnost, ki se ponudi na trgu ob umiku prejšnjih podjetij za nove poslovne poti. Zaradi zgoraj naštetega je v porastu ustanavljanje osnovne oblike samozaposlitve – samostojnega podjetnika. Ker se ravno v tem času odražajo rezultati večletne recesije in je na trgu presežek delovne sile, smo v diplomski nalogi skušali predstaviti čim širši populaciji, kako se lahko samozaposlijo in legalno pridejo do dodatnega zaslužka. Posledica krize so tudi slabša plačila delodajalcev in tako veliko ljudi išče priložnosti za dodatni zaslužek. To možnost jim daje odprtje popoldanskega s.p.. Pri popoldanskem samostojnem podjetniku je potrebno, da je posameznik, ki se za to obliko odloči zraven še redno zaposlen. Ustanovitelj namreč plačuje samo pavšalne prispevke, medtem ko mu redne prispevke plačuje delodajalec. Popoldanski s.p. je primeren za študenta, upokojenca ali zaposlenega. Samo odprtje je zelo preprosto; izpolniti je potrebno AJPES obrazec in DURS obrazec, nato je potrebno odprti še poslovni račun na banki. Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost. Zanj veljajo povsem enake vsebinske značilnosti kot za gospodarske družbe. Ob ustanovitvi pa se lahko pridobi subvencija za samozaposlitev, ki jo dodeljuje zavod za zaposlovanje. Za popoldanskega s.p. prispevke plačuje delodajalec, zato popoldanski s.p. plačuje samo pavšalne prispevke pokojninskega, invalidskega in prispevke zdravstvenega zavarovanja, navadni pa si jih krije sam. Proučevali smo tudi podobne organizacijske oblike v tujini. Za samostojnega podjetnika v Avstriji in Nemčiji veljajo določila, ki so zapisana v Trgovinskem zakoniku. Poslovne knjige mora voditi po načelih urejenega knjigovodstva. Poleg trgovinskega zakonika so pomembni še drugi gospodarski predpisi. Obravnavane oblike smo tudi primerjali med seboj ter predstavljali njihove značilnosti in posebnosti, tako da bi posamezniku kar najbolj olajšali dilemo ali naj se odloči za ustanovitev podjetja ali pa naj si raje poišče zaposlitev in odpre popoldanski s.p.
Ključne besede: popoldanski s.p., pavšalni prispevki, študentski s.p., Trgovinski zakonik, urejeno knjigovodstvo, ZGD-1, enostavno knjigovodstvo, dvostavno knjigovodstvo, normirani stroški
Objavljeno: 29.08.2012; Ogledov: 2106; Prenosov: 370
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

10.
VPLIVNI DEJAVNIKI NA IZBIRO NOTRANJEGA ALI ZUNANJEGA IZVAJALCA KNJIGOVODSKE DEJAVNOSTI V PODJETJU
Vesna Novina, 2012, diplomsko delo

Opis: Knjigovodstvo je nepogrešljiv del računovodstva ter nepogrešljiva dejavnost gospodarskih družb. Knjigovodstvo lahko izvajajo notranji ali zunanji izvajalci knjigovodske dejavnosti. Namen diplomskega dela je ugotoviti dejavnike, ki vplivajo na odločitev gospodarskih družb pri izbiri glede zunanjega ali notranjega izvajalca knjigovodske dejavnosti. Pri tem pa smo se najprej seznanili s samim računovodstvom in knjigovodstvom. Spoznali smo, kaj so naloge knjigovodenja in kdo so njegovi nosilci. V nadaljevanju smo si pogledali, na kakšen način se lahko podjetje oskrbuje s storitvami knjigovodenja. Ugotovili smo, da ima lahko podjetje ustanovljeno svojo knjigovodsko službo, knjigovodsko dejavnost lahko izvaja zunanji izvajalec, nekatera podjetja pa uporabljajo kombinacijo obeh načinov izvajanja knjigovodenja. Ugotovili smo tudi, da svojo knjigovodsko službo ustanavljajo predvsem velika podjetja, mala podjetja pa se raje poslužujejo storitev zunanjih izvajalcev, v našem primeru so to knjigovodski servisi. V samostojnem prispevku smo opravili nekaj intervjujev v podjetjih glede njihovega načina izvajanja knjigovodske dejavnosti. Za analizo smo si pomagali z opravljenimi anketami v preteklosti, ki se navezujejo na izvajalca knjigovodske dejavnosti.
Ključne besede: knjigovodstvo, računovodstvo, notranje izvajanje, zunanje izvajanje, outsourcing.
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1741; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (803,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici