| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 34
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
UVAJANJE KNJIŽNIČNO INFORMACIJSKEGA SISTEMA V KNJIŽNICI OSNOVNE ŠOLE
Martina Olaj, 2016, diplomsko delo

Opis: Šolske knjižnice izvajajo knjižnične dejavnosti in delujejo v sklopu šol. Šole so javni zavodi in nepridobitne organizacije, njihove ustanoviteljice so občine. Kljub nepridobitni dejavnosti, morajo poslovati kakovostno in racionalno. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so podana izhodišča za praktični del, obsega predstavitev šolske knjižnice ter njeno poslovanje. Predstavljeni so poslovni procesi, ki potekajo v šolski knjižnici. Praktični del se nanaša na predstavitev Šolske knjižnice na Osnovni šoli Gornja Radgona in opisuje potek informatizacije knjižnice. V obdobju od leta 1996 do leta 2010 sem bila zaposlena v knjižnici kot knjižnični manipulant. V tem obdobju sem izkusila ves proces od ročne obdelave gradiv in izposoje, sodelovala pri prenosu in obdelavi gradiv, ki je vodila v avtomatizirano izposojo. Diplomsko delo je nastalo predvsem na podlagi delovnih izkušenj na tem področju.
Ključne besede: knjižnica, poslovanje knjižnice, procesi v knjižnici, obdelava gradiva, informatizacija knjižnice, informacijski sistem.
Objavljeno: 18.03.2021; Ogledov: 92; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

2.
Vpliv nekaterih dejavnikov govornega razvoja na otroke, stare 3-4 leta
Špela Jereb, 2019, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu z naslovom Vpliv dejavnikov govornega razvoja v skupini otrok, starih 3 do 4 leta, avtorica najprej s pomočjo literature opisuje govorni razvoj, njegove stopnje ter podrobno opiše dejavnike govornega razvoja. Dejavniki, kot so spol, starost, izobrazba staršev in branje otroku imajo lahko velik vpliv na govorni razvoj, kar potrjujejo tudi številne raziskave, zato smo vpliv teh dejavnikov na otrokov govorni razvoj podrobno raziskali. Otroci obožujejo, ko jim beremo ali jih peljemo v knjižnico, s čimer jih tudi bralno motiviramo za kasnejše obdobje in vsakdanje življenje. Starši otrokom dajejo zgled in jim pomagajo pri razvoju govora. Z njihovo pomočjo otrok usvoji govor. Pri tem je zelo pomembno otrokovo ožje okolje, saj ga to lahko spodbudi ali zavre. Da bi lahko otroku pomagali in preprečili ovire v razvoju govora, moramo poznati dejavnike, ki nanj vplivajo. V naši nalogi smo ugotavljali, ali dejavniki govornega razvoja vplivajo na govorni razvoj otrok. Rezultate smo pridobili s pomočjo anketnih vprašalnikov za starše in iz njih prepoznali, kateri dejavniki vplivajo na govorni razvoj. Iz raziskave pa smo ugotovili, da ima izobrazba staršev v nekaterih primerih vpliv na otrokov govorni razvoj. Ne moremo pa potrditi, da ima spol otroka, starost otroka in spol starša kakršenkoli vpliv na razvoj govora.
Ključne besede: govori razvoj, izobrazba staršev, spol otroka, branje, obisk knjižnice
Objavljeno: 02.04.2019; Ogledov: 585; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (575,24 KB)

3.
Analiza odnosov z javnostmi v Univerzitetni knjižnici Maribor
Rosvita Kocbek Pavalec, 2018, diplomsko delo

Opis: Učinkovit način komuniciranja je danes ključnega pomena pri uveljavljanju, prepoznavanju in vrednotenju dobrih knjižničnih storitev. Pomembnosti odnosov z javnostmi se zavedajo tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor. V obravnavani knjižnici so odnosi z javnostmi zasnovani v strategiji, pa vendar jih je treba načrtovati in jih jasno opredeliti v internih aktih knjižnice. Prav tako je smiselno posebej opredeliti notranje javnosti, ki so zelo pomembne za organizacijo, in tudi te vključiti v strategijo. Knjižnica mora preiti iz javnoinformacijskega modela k dvosmernemu simetričnemu modelu, ki temelji na raziskavah in skrbi za vzpostavitev in ohranjanje dobrih medsebojnih odnosov. Cilji odnosov z javnostmi v knjižnici bodo tako usmerjeni. V prihodnje bo lahko ugotoviti, ali so bili uspešni. V delu diplomskega projekta smo vseskozi spoznavali, da so odnosi z javnostmi ciljna dejavnost, ki zahteva celovit pristop obravnavanja. Je dinamičen proces, ki ga oblikuje vsebina in namen.
Ključne besede: odnosi z javnostmi, visokošolske knjižnice, Univerzitetna knjižnica Maribor, marketinško komuniciranje
Objavljeno: 10.12.2018; Ogledov: 521; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

4.
Uporaba in podpora knjižnic JavaScript v sistemu za upravljanje vsebin Wordpress
David Gojković, 2018, diplomsko delo

Opis: Večina spletnih strani danes stremi k čim večji funkcionalnosti in hkrati k dobremu estetskemu videzu. Pri zmanjševanju količine programiranja le-teh nam pripomorejo sistemi za upravljanje vsebin in knjižnice programskih jezikov. V diplomskem delu so opisani takšni sistemi in posamezne knjižnice ter ogrodja v programskem jeziku JavaScript. S pomočjo statističnih podatkov je prikazano, katere knjižnice se najbolj uporabljajo in podano je, kako se lahko te integrirajo v sistem za upravljanje vsebin WordPress. Na praktičnem primeru je prikazano, da lahko aplikacija, spisana s pomočjo ogrodja Angular, prikaže podatke iz sistema WordPress, ki jih pridobimo prek formata JSON. Podan je sklep, da JavaScript in knjižnice predstavljajo koristen dodatek sistemu, vendar za namenske spletne strani obstajajo boljše rešitve.
Ključne besede: WordPress, Javascript knjižnice, oblikovanje spletnih strani, sistem za upravljanje vsebin
Objavljeno: 25.10.2018; Ogledov: 591; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

5.
Varovanje knjižničnega gradiva s pomočjo sistema radiofrekvenčne identifikacije in elektromagnetne tehnologije
Miha Žižek, 2017, diplomsko delo

Opis: Varovanje knjižničnega gradiva je ključnega pomena pri ohranjanju kulturne dediščine. Skozi zgodovino so se ob razvoju knjig in knjižnic pojavile tudi tatvine knjižničnega gradiva, kar pa knjižnicam povzroča velike težave tudi danes. Elektronski sistemi za varovanje knjižničnega gradiva skozi čas niso razvili kakšne nove revolucionarne metode, zato varovanje z radiofrekvenčno identifikacijo in elektromagnetnimi varnostnimi nalepkami še danes ostajata glavni varovalni tehniki v knjižnicah. Zgodovinski podatki v literaturi kažejo, da so bile kraje gradiva v knjižnicah zmeraj prisotne. Ob pregledu razvoja metod za varovanje knjig – od najbolj primitivnih, kot so bila tako imenovana knjižna prekletstva, pa vse do modernih elektronskih sistemov – ugotovimo, da je kraj gradiva ob modernih sistemih veliko manj. Že sama vidna prisotnost varovalnega sistema in opozorilne nalepke o varovanju gradiva v knjižnici marsikaterega potencialnega tatu odvrnejo od morebitne kraje. Uspešnega varovanja knjižničnega gradiva pa ne moremo zagotoviti samo z elektronskimi varnostnimi sistemi, saj le-ti niso popolnoma zanesljivi, kar nam danes priznajo tudi nekateri ponudniki določenih sistemov. V največji možni meri bomo za varovanje knjižničnega gradiva poskrbeli še z ostalimi varnostnimi sistemi in ukrepi, kot so varnostne kamere in varnostno osebje knjižnice, oziroma v sodelovanju z zasebnimi varnostnimi podjetji. K zmanjševanju možnosti odtujevanja knjižničnega gradiva pripomoreta tudi obvezna oddaja oblačil v garderobo in možnost uporabe omaric za shranjevanje osebnih predmetov. Tudi sodelovanje vseh zaposlenih v knjižnici je nujnega pomena za varnost knjižničnega gradiva, ki ga je potrebno ohraniti še za naslednje generacije.
Ključne besede: knjižnice, knjižnično gradivo, varovanje, tehnično varovanje, radiofrekvenčna identifikacija, RFID, elektromagnetna tehnologija, diplomske naloge
Objavljeno: 11.01.2018; Ogledov: 762; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (595,36 KB)

6.
Kako približati šolsko knjižnico otrokom z disleksijo
Breda Bizjak, 2012, strokovni članek

Opis: V prispevku so na kratko predstavljeni disleksija in vzroki za njen pojav. Podane so težave oseb z disleksijo. Ena največjih je branje in pri izboljšanju kakovosti bralne pismenosti lahko odigrajo pomembno vlogo knjižnice, še posebej šolske. Predstavljene so mednarodne smernice za knjižnične storitve za osebe z disleksijo. Prikazan je pomen šolskega knjižničarja kot posrednika med otrokom z disleksijo in knjigo. Spodbuden in ustrežljiv odnos šolskega knjižničarja do otrok z disleksijo veliko prispeva k uspešnosti le-teh. Pozornost je osredotočena tudi na šolsko knjižnico kot prostor in pomagala v njej, da se otroci z disleksijo lažje znajdejo v samem prostoru. Zelo pomembno je, da so napisano gradivo oziroma knjige oblikovane tako, da otrokom z disleksijo omogočajo več časa za njihovo razumevanje. Izbira primernih knjig za otroke z disleksijo veliko prispeva k njihovi pozitivni samopodobi.
Ključne besede: šolske knjižnice, šolski knjižničarji, disleksija, otroci, branje, bralna pismenost
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 580; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (150,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Varovanje spletnih aplikacij PHP
Urban Kos, 2017, diplomsko delo

Opis: Pri izdelovanju dinamičnih spletnih aplikacij je potrebno veliko pozornosti posvetiti varnosti. V diplomski nalogi so predstavljena splošna priporočila za zaščito spletnih aplikacij in specifično za jezik PHP ter njegova ogrodja in CMS sisteme. Podrobno so predstavljene tudi zunanje PHP knjižnice, ki razvijalcu omogočijo ustrezen nivo zaščite spletne aplikacije in s tem prihranijo čas pri razvoju. Za boljše razumevanje in predstavo smo izdelali varno PHP spletno aplikacijo s pomočjo orodja Laravel in z vključenimi zunanjimi knjižnicami.
Ključne besede: PHP, varnost, knjižnice, ogrodja
Objavljeno: 28.08.2017; Ogledov: 886; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

8.
Statutarna ureditev javnega zavoda Mariborska knjižnica
Lanja Čerin, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana statutarna ureditev ter delovanje negospodarske javne službe – javnega zavoda Mariborska knjižnica, ki temelji na Odloku o ustanovitvi javnega zavoda in ostalih aktih. Najprej je predstavljen zavod na splošno, tako kot lahko zasledimo iz informacij javnega značaja dostopnih na njegovi spletni strani ter Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Mariborska knjižnica . Nato sledi predstavitev aktov, ki zavezujejo knjižnico in v okviru katerih mora le ta delovati. Avtorica ugotavlja, da je poslovanje urejeno z zelo veliko različnimi akti. Posamezna področja delovanja javnega zavoda so podrobno in zelo natančno opredeljena in urejena s predpisi. Sledi predstavitev organizacije, ponudbe in poslovanja Mariborske knjižnice. Razvidno je, da je dejavnost zavoda organizirana v devetnajstih organizacijskih enotah in zajema velik del severovzhodne Slovenije. Ponudba je zelo pestra in raznolika. Avtorica nato predstavi organe zavoda in prilaga sliko organizacijske sheme, iz katere je še lažje razvidna struktura organov ter posameznih oddelkov in služb. Sledi opis financiranja zavoda ter predstavitev izvora sredstev, ki jih ta pridobiva za svoje delovanje. Na kratko je predstavljen tudi pomen članarin in njihova uporaba. Avtorica nadaljuje na področju razvoja in razvojnih projektov ter predstavitvi planov, ki temeljijo predvsem na reševanju prostorskih in finančnih omejitev. Prostorska stiska osrednje knjižnice na Rotovškem trgu namreč že dalj časa predstavlja velik problem. Avtorica nadalje analizira nadzor, ugotavlja kje je Mariborska knjižnica certificirana, kako poteka notranja in zunanja presoja in kdo jo opravlja. Razvidno je, da je presoja smiselna, da knjižnica deluje v skladu s standardom ISO 9001:2008 in da obvladuje dokumentacijo glede na zahteve standarda. Nato sledi povzetek intervjuja z bivšim (mandat do konca leta 2014) predsednikom sindikata Glosa (sindikat Mariborske knjižnice ), Fredijem Sirkom, s katerim avtorica tudi dokazuje določene hipoteze. Intervju je priložen na koncu naloge. Avtorica pride do sklepa, da delovanje Mariborske knjižnice poteka podkrepljeno z vrsto predpisov. Težave pri poslovanju se pojavljajo predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in prostorske stiske, ne pa zaradi neupoštevanja ali neustreznosti zakonodaje.
Ključne besede: javni zavod, Mariborska knjižnica, zakonodaja zavoda, poslovanje knjižnice, organizacijske enote, negospodarske javne službe, knjižnična dejavnost.
Objavljeno: 16.05.2016; Ogledov: 952; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (282,91 KB)

9.
DOPOLNITEV ORGANIZACIJSKEGA MODELA KNJIŽNICE LENART
Simona Kranvogel, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vsaka združba ima določeno organizacijsko strukturo. Ta je potrebna zato, da nam pomaga opredeliti kdo, kako in zakaj ter s čim nalogo opravlja. Organizacijska struktura je del instrumentalne razsežnosti organizacije, kamor uvrščamo tudi organizacijsko kulturo in procese. Upoštevanje procesov je posebej pomembno pri spreminjanju ali dopolnitvi organizacijskega modela neke združbe. Temu smo skušali slediti pri dopolnitvi organizacijskega modela Knjižnice Lenart, kjer govorimo o spremembah in izboljševanju storitev v zvezi z uporabniki. V teoretičnem delu smo spoznali pojme organizacije in organiziranosti, kjer smo se osredotočili na razsežnosti organizacije v instrumentalnem pomenu. Nato smo predstavili potrebe po spreminjanju organizacije, združbe in njenem razvoju. Najpomembneje pri tem je upoštevati spremembe v ožjem ali širšem okolju. V praktičnem delu smo s pomočjo anonimne ankete med uporabniki Knjižnice Lenart raziskali in preverili, katere so potrebe po dopolnitvi organizacijskega modela knjižnice. Ugotovili smo, da so uporabniki knjižnice najbolj zadovoljni s procesom izposoje in vračanjem gradiva, da so v knjižnici organizirane različne dodatne dejavnosti, ki jih je po mnenju anketiranih veliko. Raziskava pa je pokazala tudi, da v knjižnici ni ustreznega števila zaposlenih glede na potrebe uporabnikov. Predlagali smo dopolnitev organizacijskega modela knjižnice v zvezi z nekaterimi dodatnimi kadri, oziroma racionalizacijo nekaterih že obstoječih kadrov.
Ključne besede: organizacijska struktura, uporabniki knjižnice, zaposleni v knjižnici, izposoja in vračanje gradiva, spremembe in dopolnitve.
Objavljeno: 16.05.2016; Ogledov: 563; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

10.
RAZVOJ ODJEMALCA YOUTUBE ZA PAMETNI TELEFON
Andrej Veselič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja gradnjo YouTube odjemalca z Googlovim orodjem Android studio. Aplikacija YouTube odjemalec vsebuje iskalnik vsebine, tabelo zadetkov in predvajanje izbranega zadetka. Z izdelavo aplikacije smo se približali originalni aplikaciji Google YouTube. Pri izdelavi aplikacije smo uporabili knjižnico YouTube API in druge knjižnice potrebne za razvoj aplikacije. Vmesnik smo načrtovali s pomočjo grafičnega orodja v Android studiu ter pisanjem programske kode v ozadju s pripadajočimi knjižnicami API. Skozi načrtovanje in izdelavo aplikacije smo se srečevali predvsem s programskimi napakami, ki smo jih sprotno odpravljali pri testiranju na pametnem telefonu. Rezultat diplomske naloge je delujoči YouTube odjemalec.
Ključne besede: telekomunikacije, aplikacije, odjemalec, Android, Android Studio, knjižnice, pametni telefon, programski jezik
Objavljeno: 31.03.2016; Ogledov: 1209; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici