SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
DOLOČEVANJE BIOMASE ALG IN KLOROFILA V RASTNEM MEDIJU
Tanja Turk, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil ugotoviti vpliv dodatka vira ogljika na donos algne biomase in koncentracije klorofila. Mikroalge Chlorella sorokiniana smo inkubirali v tekočem gojišču ter v posameznih poskusih dodali vir ogljika, za kar smo uporabili grozdni sok in med. Omenjeno algno suspenzijo smo poskušali gojiti pri avtotrofnem, heterotrofnem in miksotrofnem rastnem režimu. Glavni parametri, ki smo jih spremljali so pH, temperatura in koncentracija raztopljenega kisika. Prirast mikroalg smo določali z merjenjem optične gostote pri različnih valovnih dolžinah, z direktnim štetjem algnih celic pod mikroskopom, z določanjem suhe mase alg ter z vsebnostjo klorofila. Mikroalge, ki so rastle na gojišču, brez dodatka vira ogljika, smo v eksperimentih uporabili kot kontrolni vzorec. Ugotovili smo, da uporaba grozdnega soka ni bila primerna, saj je v vzorcu, ki je bil izpostavljen viru sončne svetlobe na okenski polici, potekel proces fermentacije. Posledica je bila odmiranje algnih celic. V naslednjem eksperimentu smo kot vir ogljika dodali med in vzorce izpostavili različnim rastnim pogojem. Rezultati kažejo, da smo dobili največji celični donos v miksotrofnem rastnem režimu, kjer smo vzorec z dodatkom medu izpostavili viru sončne svetlobe. Nižji donos algne biomase smo dobili pri gojenju alg pod avtotrofnimi pogoji. Heterotrofni rastni režim, kjer smo celično suspenzijo z dodatkom medu postavili v temen prostor, ni bil uspešen, saj se celice niso uspele prilagoditi nižji intenziteti svetlobe. Ugotovili smo, da z višanjem koncentracije medu kot vira ogljika, narašča donos biomase in klorofila.
Ključne besede: Chlorella sorokiniana, biomasa, optična gostota, klorofil
Objavljeno: 15.07.2016; Ogledov: 376; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

3.
PRIDOBIVANJE KLOROFILA IN DERIVATOV KLOROFILA
Julija Macuh, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava pridobivanje čistega klorofila iz koprive. Z metodo ekstrakcije odstranjujemo iz trdnih in tekočih zmesi topne komponente s topilom. Uporabljamo ekstrakcijo iz trdnih zmesi (Soxhletov ekstraktor), ekstrakcijo iz raztopin in superkritično ekstrakcijo. Kvalitativno določimo rezultate s spektroskopijo in papirno kromatografijo. Izračunamo tudi stroške postopkov za pridobivanje klorofila in njegovih derivatov. Na osnovi dobljenih rezultatov in izračunanih stroškov izberemo najboljši postopek za pridobivanje klorofila in njegovih derivatov.
Ključne besede: kopriva, naravna barvila (klorofil, karotenoidi), ekstrakcija iz trdnih zmesi, ekstrakcija iz raztopin, rotavapor, UV spektrometer, papirna kromatografija
Objavljeno: 26.10.2016; Ogledov: 534; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (10,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici